Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 29.06.2024 13:14
    ČLK Seminář info: Moje vystoupení se obešlo s prezentací sotva ...

    Read more...

     
  • 26.06.2024 08:18
    Tragikomedie justice, kdy oceněné reportérky u soudu letos ...

    Read more...

     
  • 23.06.2024 15:13
    Dotaz na soudkyni Bochňákovou: Jelikož vim, že čte tyto články ...

    Read more...

     
  • 21.06.2024 17:45
    Česká společnost Dvakrát zažila totalitu. Šest let nacistickou ...

    Read more...

     
  • 21.06.2024 11:13
    Od dob působení Otakara Motejla se mnoho na tomto úřadu změnilo ...

    Read more...

     
  • 18.06.2024 10:48
    Nejlepší policie na světě? Aktuálně je v médiích, že Karlova ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Walder Berset Hier regiere ichWalder liebe KollegenAktualizováno 13.6.2024: Qatargate, marocký disident Mohamed Dihani: "Tak mě Rabat požádal, abych špehoval v Itálii

***

Zákaz bernského soudce používat v trestním řízení „vyhrazenou linku“ mezi hlásnou troubou Berseta a generálním ředitelem Ringieru mění Švýcarsko v zemi „přítelíčků“.

„Šéf Ringieru Walder zradil novináře“, zněl titulek tohoto média z 3. ledna 2022 s videem, které ukazovalo Marca Waldera jako Covidova vazala loajálního vládě. Naopak deník Tages-Anzeiger, který právě rozhodl, že klíčový soudní rozsudek týkající se úzkého vztahu mezi Walderem a vládou byl „ve prospěch šéfa vydavatelství ‚Blick‘ a svobody médií“. Novinář „Tagi“ se ve svém včerejším článku, v němž jako první informoval o nedávném rozsudku pod titulkem „Corona Leaks“, zaměřuje na „ochranu zdrojů“. Soustředil se na otázku, zda mohou kriminalisté využít intenzivní výměnu e-mailů mezi Marcem Walderem a tehdejším šéfem komunikace ministra zdravotnictví Alainem Bersetem v době kauzy Covid.

„Výbušné informace bývají snáze dostupné, pokud mohou pracovníci médií zajistit zdroj informací nebo autora diskrétnosti, kterou stát nesmí porušit prostřednictvím povinnosti vypovídat,“ cituje Tagi z rozsudku. A pokračuje: „Redakční tajemství usnadňuje pracovníkům médií přístup k informacím, které jim umožňují plnit funkci hlídacího psa médií.“ „Ochrana zdrojů“ má proto eminentní význam, protože slouží „vytváření transparentnosti veřejných záležitostí“. S tím by souhlasil každý novinář, který bere svou práci vážně. V tomto případě však dochází k přesnému opaku: k překroucení posvátné zásady zvané ochrana zdrojů.

Podle NZZ nestranný soudce pověřený vedením bernského soudu pro nucené opatření zvážil fakta ve prospěch Waldera a jeho kontaktu k předpokoji Berseta: „Je pravda, že Marc Walder jako generální ředitel společnosti Ringier není přímo zapojen do novinářské práce,“ uvedl NZZ s odkazem na 99stránkové odůvodnění rozsudku soudce. "Protože se však na zveřejňování informací podílel přinejmenším nepřímo, mohl se Walder dovolávat ochrany zdrojů pro pracovníky médií. Ta je zakotvena jak ve švýcarském trestním zákoníku (čl. 28a StGB), tak v trestním řádu (čl. 172 StPO)."

Walder je generálním ředitelem skupiny Ringier Publishing, která je jedním z hlavních hráčů na trhu čtvrté velmoci v zemi s časopisy „Blick“, „SonntagsBlick“, „Beobachter“, „Bilanz“, „Handelszeitung“ a mnoha dalšími

To odkazuje na význam médií jako protiváhy moci a penězům, která dohlížejí na ústřední politické, hospodářské a společenské hráče. Walder dělal od počátku krize Covid na jaře 2020 pravý opak. Dal se do služeb úřadů, především těch, kterým velí ministr zdravotnictví SP Berset. Když se v březnu 2020 Švýcarsko uzavřelo, Walder zorganizoval jedinečné spojenectví mezi předními mediálními domy. „Pokud lidé ve Švýcarsku nyní radikálně neomezí sociální kontakty, pak Švýcarsko čeká zdravotní katastrofa,“ napsal Walder e-mailem nejvyšším šéfům Tamedia, SRG, NZZ, CH Media a vedení samotného Ringieru. Šlo o organizovanou mediální kampaň o víkendu 21. a 22. března 2020, kterou chtěl Walder vyzvat všechny obyvatele k opatrnosti.

„Zůstaňte doma“, Vérsion helvetique

„Spolková rada dnes neformálně uvítala tuto akci švýcarských médií a je za tento závazek vděčná,“ uvedl tehdy Walder ve svém e-mailu. "ALE: Spolková rada zde nehraje AKTIVNÍ ROLI. Proto ji - jak se to formuluje - 's potěšením vzala na vědomí'." Byl to „začátek nádherného přátelství“ mezi Walderem a Bernem, zejména s Bersetem. Od té doby jeho šéf komunikace posílal Walderovi nespočet e-mailů a oba spolu často telefonovali. Dne 10. listopadu 2020 napsal Bersetův vedoucí oddělení pro styk s veřejností hlavnímu mediálnímu manažerovi na curyšské Dufourstrasse: „Dobré ráno, pane Waldere.“ A pak pokračoval:

"Důvěrné informace: Měli bychom obdržet finanční prostředky na vakcínu. Brzy podepíšeme smlouvu se společností Pfizer, která údajně velmi účinnou vakcínu vyvinula."

Jedná se o jeden ze tří e-mailů, které bernský soudce soudu pro nucená opatření považuje ve svém aktuálním rozsudku za relevantní. „Je třeba potvrdit existenci dostatečného podezření,“ uvedl soudce podle dnešního vydání NZZ.

Navzdory předběžným informacím ringierský tisk o Bersetově rozhodnutí nakoupit vakcíny včas neinformoval

Bern o tom informoval veřejnost až dva týdny po e-mailu, který Berset poslal šéfovi Ringieru. Tento e-mail je velmi problematický, a to i z pohledu zasvěcených osob. Každý, kdo o zakázkách na očkování věděl včas, mohl na burze zbohatnout. Odpovídající vyšetřování ze strany FINMA a Úřadu generálního prokurátora Švýcarska zřejmě k ničemu nevedla.

Skutečnost, že rozhodující soudce v kauze „Corona Leaks“ navzdory tomuto citlivému bodu ochránil Waldera a bývalého mluvčího Bersetu před trestním stíháním s odkazem na „ochranu zdroje“, tuto zásadu, která je pro důvěru mezi lidmi a vládou eminentně důležitá, převrací

Bersetův spin doctor chtěl, aby byl jeho šéf a federální radní v ringerovském tisku vykreslen jako silný činitel, který během koronavirové krize opakovaně vyvolával paniku mezi lidmi. Pěstoval proto oddanou linii se záměrem posílit svého šéfa Berseta.  Ochrana zdrojů není určena právě k tomuto účelu, ale spíše k ochraně těch, kteří z vnitřního přesvědčení odhalují zneužívání na úřadech, ve vládních místnostech a v sídlech firem. Tyto zdroje, často označované jako whistleblowery, jsou ve Švýcarské konfederaci obvykle pronásledovány s neúprosnou přísností, jak ukazují případy Univerzitní nemocnice Curych, Úřadu sociální péče Curych a Vincenze.

To otevírá dveře elitě „přítelíčků“, kterou Švýcarsko nikdy nechtělo

Skutečnost, že jediný soudce v Bernu chrání Waldera, jednoho z národních tahounů za nitky a Covidových panikářů v miliardové třídě, před jakýmkoli trestním stíháním, ukazuje, co se v zemi stalo: Vazalové státní moci se mohou spolehnout na soudní moc. Nyní je dokonce chrání ochrana zdrojů, která je pro odhalování zneužívání klíčová.

https://insideparadeplatz.ch/2024/06/08/walder-gerichtssieg-schrecklichstes-urteil-der-gegenwart/

P.S.

I u nás se média chovají podobně. Demokracie se stala demokratůrou. Posunou ji volby do EP k návratu zdravého rozumu? JŠ

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře   

-1 #1 Jan Šinagl 2024-06-08 14:56
Tolik k „úžasné práci Covida“ Berseta, bezcharakterníh o, který podělal svoji práci v multipacku a nebál se zorganizovat „názorotvorný“ balíček s tiskovým orgánem rudé bažiny. Tento rozsudek vrhá stejně pokřivené světlo i na justici, která tak přispívá k místnímu zpracování COVID, na což je třeba si zvyknout, jako na CH-vzor


Kurt Lehmann

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)