Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 29.06.2024 13:14
    ČLK Seminář info: Moje vystoupení se obešlo s prezentací sotva ...

    Read more...

     
  • 26.06.2024 08:18
    Tragikomedie justice, kdy oceněné reportérky u soudu letos ...

    Read more...

     
  • 23.06.2024 15:13
    Dotaz na soudkyni Bochňákovou: Jelikož vim, že čte tyto články ...

    Read more...

     
  • 21.06.2024 17:45
    Česká společnost Dvakrát zažila totalitu. Šest let nacistickou ...

    Read more...

     
  • 21.06.2024 11:13
    Od dob působení Otakara Motejla se mnoho na tomto úřadu změnilo ...

    Read more...

     
  • 18.06.2024 10:48
    Nejlepší policie na světě? Aktuálně je v médiích, že Karlova ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Vsemoc a bezmocAktualizováno 19.5.2024: 

***

Ukrajinská armáda je příliš silná, aby ji Rusko porazilo okamžitě

Šojgu, tupý oficír, se už nehodí pro následující léta i proto, že ministerstvo obrany je totálně prolezlé korupcí, jako všechno v Rusku. Kolektivní vztah Západu vůči Ukrajině neexistuje. Západ v zásadních postojích selhává, pomýlení napravuje. Východ nemůže a když se mýlí, končí krachem.

Nejsme schopni neodporovat, ale neschopni pochopit závažnost konfliktu

Není to konflikt mezi sousedními státy a už vůbec ne občanská válka. Válka a územní expanze je forma přirozené existence autoritářského režimu. Diktaturu nelze odnaučit expandování. EU i NATO selhalo v nepochopení Ruska. Nechápe rozdílnost v postojích Ruska a Ukrajiny. Jedná se o konflikt civilizační a civilizací. Budeme dalších 40 let cinkat klíči, nebo tomu vzdorujeme? Pro člověka je demokracie stále lepší systém.

Nemáme lídry, kam se poděli? Proč je nemáme?

Lídr vzniká, společnost generuje postavu lídra když ví, co chce a má cíl. Která politická strana je toho schopna, jaký cíl sleduje v dlouhodobějším horizontu? Má jiný, existenční cíl, snaha o přežití. V takových situacích vzniká, u bojujícího národa a společnosti, konkrétní cíl a bojující lídr. Jedno souvisí s druhým. Lídrem se stává ten, který na sebe přijme výzvu dějin. Dějiny na něho naloží toto břemeno a ptají se ho „Dostojíš tomu?“ Buďto řekne: „Promiňte, nedostojím, beru taxíka a jedu do Paříže", nebo řekne na truc: „Jo“. Z komika Zelenského se stal lídr, Churchill své doby, protože přijal tuto výzvu a vsadil celý svůj život. Není lehké pochopit smysl okamžiku.

Těch, co chápou nebezpečnost okamžiku je vždy méně

Nebezpečnost spočívá v ostrém střetu dvou civilizačních modelů. Většinová mentalita ruského člověka - ti co nesouhlasí už nejsou v Rusku, nebo v koncentračních táborech. Ta mentalita spočívá jen v tom, že jsem součástí, šroubkem a matičkou velkomocného státu, strach a současně úžas v lidech a tím je povýšen. Ukrajinský model je úplně jiný. Je to model člověka, který nepoznal vrchnost, vztahuje se k silnému a mocnému státu. Jen hlupák může tvrdit, že na Ukrajině je diktatura Zelenského. Nic takového není. Je to systém kolektivního sebeuvědomění.

Došlo k zhloupnutí lidstva, totálního nepochopení světa

V Čapkově Matce, říká matka synovi: „Jdi!“. Nemá snad ráda svého syna, své děti? Chce-li národ, rodina existovat, nemůže říct: „Svého syna nepošlu do války“. Jenom nezralá mentalita může takto uvažovat. Jsou situace, kdy osud společnosti, národa, rodiny, vyžaduje zmužilost, statečnost, jako jinou formu pokračování rodu.

Evropské lidstvo ztratilo pojem vize a cílů, zajímavých projektů budoucnosti

Nemá je a nikdo je neumí formulovat. Z této dezorientace pramení otevřenost všech možných perspektiv, včetně lživých, falešných, včetně těch, kterém se nikdy neuskuteční. Všechno začíná být jakoby jedno a rovné. Dosud, celé XX. století svět existoval budoucími projekty. Byly to projekty osvobozování států, budování států, budování globálních států typu komunismu, nacismu, který každému něco sliboval. Daly lidstvu vizi budoucnosti, chcete tam, pojďte se mnou, já tam zrovna jdu.

Dne nemáme vůbec nic takového, ani schopnost to formulovat

Úpadek filosofického oboru, cíle srozumitelné více než pro jednoho. Nemáme cíle a nabízené projekty. Projekty a cíle mají jen národy, které jsou v bezprostředním ohrožení. Jejich projekt je přežít, přemoci, zvítězit a vítězoslavně pokračovat ve své existenci. Když nemáte existenční důvod nic vás netlačí, jste otevřený všem hloupostem, falešným cílům, nesmyslům, bludům. To je stav dnešního lidstva.

Harmonie vztahů je silně zdánlivá, drolí se před očima

Je třeba urychleně nabízet společnosti nové jasné cíle. Bohužel dnes mezi takovými cíli musí být i všeobecná připravenost na to, že mír netrvá věčně. Existuje dost zločinných režimů, které usilují o to, aby mír neexistoval, aby existovala podřízenost, poroba a vůbec otrocký postoj k životu. Otroci si řeknou samozřejmě: „Svého syna do války nepošlu!“

rozhovoru na ČRoPlus (13.5 17:33 hod.) -  Jefim Fištejn: „Skutečný lídr převezme výzvu dějin, odpovědnost, i se všemi riziky.“

***

Seneca: I po 2000 letech promlouvá aktuálně k dnešku! – člověk je odsouzen k opakování stále stejných chyb: 1) Po krizi schopní do vedení, položení základů 2) Dosažení blahobytu, všichni spokojeni 3) Rozpad morálky, k moci se dostanou neschopní, vracíme se na začátek. Je na nás, zda to bude „vláda džungle“, nebo se objeví noví lídři, noví Baťové?

***

Ing. Stanislav Vrbík: O BATISMU NADČASOVEM, aneb zámožnost všem

***

Každá pevnost je dobytá, má-li dostatečně velkou branku, aby se jí protáhl osel naložený zlatem. (Hannibal)

***

Nejzákladnější poučka z dějin demokracie: „Pokud nevytváříš nic jiného než konflikt, bude konflikt to jediné, čeho dosáhneš.“

***

„Lež není názor. Lež je opakem pravdy. Pravda je, že Rusko brutálně a protiprávně napadlo Ukrajinu, ruští vojáci znásilňují, rabují a vraždí civilisty, včetně dětí. Kdo to popírá, nevyjadřuje názor, ale lže. Názor můžeme mít třeba na to, proč Putin tuto válku vede a co bude dál.“

Petr Kolář

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)