Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 17.05.2024 16:43
    Vážení přátelé zahrádkáři, vážení sympatizanti Zelené brány do ...

    Read more...

     
  • 15.05.2024 11:01
    Větší tragikomedii jsem fakticky nezažila co předvádí tento soud ...

    Read more...

     
  • 15.05.2024 10:58
    Státní zástupce Mgr. Petr Valíček 25.4.2024: K ohledání, u ...

    Read more...

     
  • 15.05.2024 10:05
    Až teď jsem si toho emailu všiml.. Advokáta, že nepotřebujeme?

    Read more...

     
  • 14.05.2024 11:21
    Pokud se někdo domnívá, že lživým zápisem v dokladech problém ...

    Read more...

     
  • 13.05.2024 16:04
    “Je velmi těžké najet na válečnou ekonomiku. Ještě těžší ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Hess Alexander Jiří Railich 2018Hess AlexanderAktualizováno 7.5.2024: 

***

Čs. armáda byla v případě války odhodlána ke krajním obětem, ale politikové rozhodli jinak. Letci nedostali příležitost utkat se s protivníkem v přímém boji a stejně jako všichni čs. vojáci se museli podrobit mnichovskému rozhodnutí. K boji rozhodnutí letci se mohli zajíkat jen bezmocným vztekem.

Nejtěžšímu rozkazu svého života se mjr. Hess jako disciplinovaný voják s velkým sebezapřením podrobil, jako český vlastenec však k okupaci zaujal naprosto nesmiřitelné stanovisko. Nebyla pro něj důvodem k porušení přísahy, byt' její naplnění tehdy nemohl nikdo jakkoli vymáhat: ,, ...Březen 1939... Nastoupili jsme na chodbě kasární budovy naposledy," vzpomíná jeden z jeho tehdejších podřízených, jenž podobně jako Hess zakrátko našel svou cestu do zahraničního odboje.

Hess Byli jsme v bitve o Anglii avers„Stáli jsme jak kamenné sochy, když velitel peruti mjr. Hess přebíral hlášení. Předstoupil před řad a jeho slova zanikala kdesi daleko, všichni jsme vsak ožili, když s pohnutím řekl": „ ...a věřím, jak vás znám a vidím tu před sebou, že se všichni brzy znovu sejdeme, abychom proti našemu nepříteli bojovali - tak, jak jsme přísahali. Věřím, že, my, letci, jsme náš boj ještě neprohráli!... '"

„Účast československých letců v boji o Anglii... bude jednou pro Anglii i pro nás nejcennější chloubou, kterou budeme sebevědomě nosit V paměti a na kterou můžeme být stále a právem hrdi," napíše sám Hess později.

***

Generálmajor Alexander Hess: jeden z nejvýznamnějších československých letců XX. století

 ***

Britská místa Hessovy zásluhy a bojové výsledky ocenila vysoce. Společně s nejúspěšnějším čs. pilotem 310. peruti, P/O Emilem Fechtnerem se S/Ldr Hess stal 27. října 1940 jedním z prvních dvou čs. recipientů prestižního Záslužného leteckého kříže (Distinguished Flying Cross, DFC). V citaci k jeho udělení se pravilo, že ,,... projevil vynikající odhodlání a chrabrost a dal skvělý příklad své peruti. Od chvíle, kdy se peruť stala operační, zničil dva nepřátelské letouny  a  těžce  poškodil  třetí. V posledním utkání se jeho letoun vzňal, ale on, aby se vyhnul obydlené oblasti, neopustil letoun, až když klesl do výše 400 stop, která sotva stačila k tomu, aby se jeho padák otevřel…“

Plukovník Hess byl typickým aktivním důstojníkem čs. armády předválečného střihu, tedy apolitickým odborníkem. Nepatřil k těm, kteří by V poválečné realitě podlehli námluvám ze strany jakékoli politické  strany. V žádné nebyl organizován ani před válkou, ani po jejím skončení, ale, jak prozrazuje jeden z dokumentu Okresního akčního výboru (OAV) v Českých Budějovicích, ,,svým smýšlením inklinoval ke zřízení západních demokracií."

Nepřekvapí tedy, že konec kariéry u čs. vojenského letectva, k jehož věhlasu přispěl jako málokdo jiný, pro něj znamenaly únorové události. Již 27. února 1948 byl „pro svůj reakční a lidově demokratickému zřízení nepřátelský postoj", odeslán na dovolenou, tedy postaven mimo službu. Stal se tak jedním z prvních 27 generálů a 813 důstojníků, kteří byli odstraněni z armády v první, z celkem čtyř poúnorových vln propouštění, které čs. armádu po personální stránce změnily k nepoznání. Protože - dobovou terminologií - był „bez záruky spolehlivosti, nepřátelský lidově demokratickému zřízení", tak byl následně 1. června 1948 formálně odeslán do výslužby. Na více již nečekal a ještě v červnu 1948 se mu podařilo odejít ilegálně do exilu.

Králův Dvůr 2018, Generál Alexander Hess, autor Jiří Railich.

***

Hřbitov pro cizince - Z diskuse: Díky. Nikdy nezapomeneme ... !!! - Krásný příběh skvělý herci, je vidět že ČT umí dělat kvalitní věci. V porovnání s tímto pořadem je smutné, že chce ČT lákat i na takový "odpad" jako je sanitka 2. - Bylo to smutné, ale pravdivé!DOPORUČUJI VŠEM ZHLEDNUTÍ TOHOTO SKVĚLÉHO DRAMATU! Josef Dvořák v dramatu„Jeden doktor v blázinci mi řekl - Největší bludy hlásí ti, co jim sami věří.“

Dvakrát jsem musel vyzvat ČT, aby film vrátila do iVysílání. Doufejme, že  třetí výzva už nebude nutná...

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)