Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 17.05.2024 16:43
    Vážení přátelé zahrádkáři, vážení sympatizanti Zelené brány do ...

    Read more...

     
  • 15.05.2024 11:01
    Větší tragikomedii jsem fakticky nezažila co předvádí tento soud ...

    Read more...

     
  • 15.05.2024 10:58
    Státní zástupce Mgr. Petr Valíček 25.4.2024: K ohledání, u ...

    Read more...

     
  • 15.05.2024 10:05
    Až teď jsem si toho emailu všiml.. Advokáta, že nepotřebujeme?

    Read more...

     
  • 14.05.2024 11:21
    Pokud se někdo domnívá, že lživým zápisem v dokladech problém ...

    Read more...

     
  • 13.05.2024 16:04
    “Je velmi těžké najet na válečnou ekonomiku. Ještě těžší ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Byznys v bilych plastichPod tímto názvem vysílala ČT 2 - dne 12. března 2013 pořad (Výlet k moři, vybavení ordinace nebo hotovost na ruku, to vše může být odměna za předepsané léky. Motivování lékařů bují všude po celém světě. Je to normální obchod nebo nebezpečný jev, kdy jde o naše zdraví a plýtvání veřejnými prostředky?), jímž dala ve známost, že farmakologové ve své většině platí lékařům za jedno balení léků 250 až 500 Kč, a psychiatrům 11.000, i více korun. Zdá se, že ty částky jsou vysoké. Lékař dostane za 1 balení léku víc, než zákazník zaplatil. To přece není možné! Zmíněný pořad z března 2013 uvádí, že občanům - pacientům je takto vnuceno lékařem za 12 miliard Kč ročně nepotřebných léků.

Chci se zabývat něčím, co v pořadu nezaznělo: Kde ty farmaceutické firmy berou peníze, když za jedno balení léků mohou vyplatit -  předepisujícímu lékaři dejme tomu 250 Kč. To je víc, než v lékárně zaplatil pacient!

Je pochopitelné, že od Zdravotních pojišťoven. Tam platí jiná matematika. Podezřelá. Doplatky, které zákazník platí v lékárnách zůstávají ve Zdravotních pojišťovnách. (Ještě k tomu!)

Příklad: My zaplatíme v lékárně dejme tomu 200 Kč za určitý lék, tedy za jedno balení. Zdravotní pojišťovna ale zaplatí výrobci, dejme tomu za toto balení 800 Kč. Výrobní náklady na výrobu jednoho balení tohoto léku jsou - řekněme 100 korun.

Počítejme: 800,- Kč dostane výrobce od ZP za to jedno balení. 100 korun vynaloží na jeho výrobu. 50 Kč z jednoho balení je zisk, který musí výrobce mít. Výrobce zaplatí státu daň, dejme tomu 50 Kč. Zůstatek, z kterého může výrobce vydat na úplatek za jedno balení:

800   tržba od ZP:

- 100   úhrnné náklady výroby   

-   50   zisk

-   50   náklady prodeje (pro zástupce firmy)

-   50   daň do státní pokladny

Výsledek + 550,-Kč volná částka. Z toho 250 lékaři za prodej, zůstatek  300 Kč firmě. 

Toto je struktura výpočtu, čísla jsou smyšlená. A nůžky mezi bohatými a chudými se roztahují.


--
Stanislav Vrbík, Zlín, 13.6.2018

* * *

Nedávno jsem hovořil s jedním majitelem lékárny, kterému před lety VZP nechtěla prodloužit smlouvu, pokud nebude preferovat určité léky. Ty dělaly tehdy cca 90% obratu. Co mu zbývalo, než podepsat…

Dramaturgyně a moderátorka Jana Škopková, která hovořila v pořadu, už u ČT není zaměstnaná, stejně jako Daniela Drtinová, Pavlína Kvapilová, Martin Veselovský a další, kteří patřili k nejlepším…

K těm dobrým moderátorům co ještě zůstali, patří Jolanda Voldánová. Ve včerejším pořadu OTISKY DOBY na ČT 1 s tématem - Západní medicína pomíjí energii a spiritualitu. Naopak netradiční léčebné metody právě díky tomu často dokážou pomoci tam, kde konvenční medicína selhává. Nový formát se skládá z realistického dokumentu a z následné diskuze – v té vystoupil MUDr. Tomáš Lebenhart a nemohl to říci lépe. Podstatné jsou výsledky. Proč zpochybňovat léčebné postupy, když přinášejí prokazatelné výsledky?! Souhlasím, že je třeba omezit počet „šarlatánů“ na obou stranách. Ti jsou jen důsledkem špatného systému, který hrozí kolabovat, kdy peníze a zisk jsou upřednostňovány na úkor zdraví pacienta. Cílem je léčit, ne vyléčit. Uvědomil jsem si tu nenormálnost při mé nedávné preventivní prohlídce v jedné nemocnici. Přišel jsem, pozdravil, odpověděla pouze sestřička, lékařka byla zcela „zakoukaná“ do počítače. Najednou se ptá se sestričky: “Neznáte ten kód?“ – „Ne.“ A odchází zeptat se kolegy do vedlejší ordinace. Mezitím mne sestřička vyšetřila, lékařka se mnou neprohodila ani slova a stále se plně věnovala svému počítači. Nezlobím se na ni. Už i ona je obětí systému. Sestřička mi také řekla, jaká je to hrůza ta lavina papírů, kdy pomalu nedělají nic jiného a na to hlavní jim nezbývá čas – věnovat se plně pacientovi. Vyjádřila přesvědčení, že to takhle dlouho fungovat nemůže. Pokud je lékař takto vystresován a zbude mu chvilka na pacienta, jak na něho může být asi plně soustředěn? Spíše ho "odklikne" jako dalš "kód"... Takový je obraz českého zdravotnictví. Ve Švýcarsku už jsou léčitelé uznáni. Lidí si v referendu odsouhlasili, aby jim ZP platili za služby stejně jako lékařům.

Tak daleko ještě nejsme, ale doufám brzy budeme, pokud bude většina našich peněz putovat do kapes zdravotnického průmyslu, místo sloužit k efektivnímu a rychlejšímu uzdravení pacienta, bez toho, aby jeho zdraví bylo poškozováno, jako následek „ziskové přeléčby“. “Zivnostníkovi“ MUDr. Tomáši Lebenhartovi a jeho kolegovi MUDr. Pavlu Vychytilovi z Lanšperka z dokumentu ČT z roku 2013, patří vřelé poděkování a úcta za to co dělají v zájmu toho nejcennějšího co máme – našeho zdraví.

Mimochodem tiskového mluvčího ČLK Michala Sojku, vystupujícího ve včerejším dokumentu poněkud neeticky, ale pochopitelně jako obhájce zájmů ČLK, jsem kdysi v budově ČLK v Motole poznal osobně. Přišel jsem na tiskovou konferenci, která se nekonala, aniž to bylo včas oznámeno. Choval se slušně, až do doby, kdy jsem vyslovil jméno MUDr. Karel Fortýn a chtěl znát jeho názor – následovalo vyjadřování ve stylu 5.cenové skupiny, včetně jeho přítomných kolegů…

Moji stížnost na flagrantní selhání jedné lékařky řeší právě Čestná rada ČLK, poněkud dlouho vzhledem k jasné důkazní situaci. ČR ČLK musí mít své rozhodnutí podložené. O jejím rozhodnutí budu informovat.    

 

Jan Šinágl, 14.6.2018

* * *

Prohlášení MUDr. Tomáše Lebenharta ke kauze Aktip  ...

Praha 24.března 2018: MUDr. Tomáš Lebenhart o člověku, životě a zdravotní „péči“ ...

MUDr. Karel Fortýn, autor objevu století v boji proti rakovině, řekl Právu: „Vytýkali mně, že mi lidi neumírají.“ ...

* * *

Čeští lékaři testují nový lék proti rakovině prsu

Lékaři v pražské Všeobecné fakultní nemocnici testují nový lék proti rakovině prsu. Látka MitoTam způsobí, že buňky napadené rakovinou samy sebe zničí. Přípravek už úspěšně prošel laboratorními zkouškami. Státní ústav pro kontrolu léčiv proto lékařům povolil, aby látku začali testovat taky na pacientech. Pokud se nový lék osvědčí, lékaři by ho mohli podle vpřednosty onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice Luboše Petruželky standardně začít využívat do dvou let. ČRo 23.6.2018

P.S.

Nová látka se testovat smí, ale povolit otestovanou a úspěšnou metodu MUDr. Karla Fortýna ani náhodou – má jedinou vadu – je levná, k tomu spolehlivá, účinná a rychlá…

J.Š.24.6.2018

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)