Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 28.04.2024 14:51
    Dnes v OVM proběhla debata poslankyň Malé (Hnutí ANO) a ...

    Read more...

     
  • 28.04.2024 09:54
    Kdy odškodníme my vyhnané sudetské české Němce? Žili u nás ...

    Read more...

     
  • 26.04.2024 18:27
    Liché a laciné gesto Ad LN 24.4.2024: Wintonova vnoučata ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Prelovsek DamjanAktualizováno 19.2.2024: Hovořil jsem s předsedkyní EP Robertou Metsolaovou - Žádná energetická krize! Ve skutečnosti lež premiéra a spekulace na burze – vláda by měla přesídlit na Pankrác

***

Dr. Damjan Prelovšek – historik umění a odborník na moderní architekturu, specializovaný na dílo architekta Jože Plečnika, velvyslanec Slovinska v ČR 1998-2002, člen Evropské akademie věd a umění, spisovatel a fotograf.

***

Ahmed Bahaddou, osoba figurující v podivných vízových žádostech na českém velvyslanectví v Rabatu, má řadu identit. Která je ta pravá? Opravdu podváděl nebo se stal obětí jiných?

1.Sociolog? Když hledáme Bahaduovo jména na internetu v různých jazycích, mnoho odkazů se najít nedá. Objevuje se někdy v rámci sociálních sítí jako sociolog, kontakt je uváděn na Francii. Sociologii mohl např. vystudovat. Pravděpodobně se ale této činnosti již dlouho nevěnuje, jinak by měl registrovánu nějakou poradnu či pro někoho v této branži pracoval. A. Bahaddou se narodil v Maroku, má francouzské občanství a předpokládám, že i marocké, neboť toho se nelze vzdát. Registrovaný je dle francouzských úřadů k pobytu v Paříži, zdržuje se ale převážně v Maroku.

2.Umělec? Bahaddou má rád kulturu a umění. Věnuje se také zpěvu a zajímá se o módu, což dokládají i jeho oděvy, často dle posledních trendů. I jeho francouzština je vytříbená a na vysoké úrovni.

3.Obchodník x podvodník s vízy? V listopadu 2020 jsem zorganizoval se známým českým novinářem J. Klímou reportáž, která vyšla na TV Seznam: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahady-josefa-klimy-stiny-nad-vizy-z-maroka-a-kuriozni-spor-s-policii-130474

Bahaddou AhmedChtěl jsem podnítit objektivní šetření, aby nebyli krytí podvodníci a ničeni nevinní lidé. Redakce se s A. Bahaddouem spojila a zeptala se na jeho aktivity na české ambasádě v Rabatu spolu s Viktorem Lorencem, konkrétně zda figuroval jako prostředník u podezřelých žádostí o schengenská víza. Bahaddou toto popřel: „Žádná víza jsem nezprostředkovával. Doprovázím českou ambasádu při určitých příležitostech. Byl jsem u vzniku některých smluv mezi firmami a doprovázel jsem oficiální návštěvu premiéra Andreje Babiše v Maroku 4. prosince 2018. Pracoval jsem nejprve s velvyslankyní Froňkovou, pak s Viktorem.“

Bahaddou tedy tvrdil, že o žádná víza v Rabatu nikdy nežádal. MZV ČR ovšem ihned 25.11.2020 v reakci na reportáž publikovalo na svém webu článek Vnitřní kontrola na ZÚ Rabat neodhalila pochybení při vydávání víz:  https://mzv.gov.cz/jnp/cz/udalosti_a_media/archiv_zprav/rok_2020/vnitrni_kontrola_na_zu_rabat_neodhalila.html, kde uvedlo:Od února 2018 do července 2019 bylo přijato cca 1000 žádostí o schengenská víza, z toho pouze v sedmi z nich figurovalo jméno A. Bahaddou. Pět z nich bylo zamítnuto.“ Bahaddou tedy v reportáži lhal (asi měl strach říci pravdu) a zprostředkovávání víz na české ambasádě zapíral. MZV zde přiznalo pouze vízové žádosti, které přijala inspekce ministerstva v říjnu 2019 od konzulky dr. Jany Chaloupkové (což dokládají důkazy, jež jsem později obdržel od Maročanů a ještě je zveřejním) a jinými žádostmi se nezabývalo. Záměrně nebyly na velvyslanectví kontrolovány všechny vízové žádosti (jak bývá zvykem v případě korektního nezmanipulovaného průběhu inspekce), ale pouze období působení konzulky Chaloupkové (v Rabatu pracovala od října 2018 do prosince 2019). Takto ani nemohla inspekce další Bahaddouovy žádosti „najít“. Jednoduše nebyl zájem. Jak potvrdili francouzští diplomaté (kteří mimochodem jasně zdůraznili, že by žadatelé nezískali francouzská víza i kdyby byl Bahaddou např. přítel prezidenta Macrona, neboť vykonávají vízovou agendu striktně dle předpisů).

Bahaddou přikládal do dokumentů vízových žádostí svých lidí vždy kopii svého cestovního pasu, někdy za ně psal finanční záruky, jindy uváděl, že budou jednat s kabinetem A. Babiše (zde koriguji chybu ve svém proslovu u p. Klímy, kde jsem zmínil jednání s premiérem Babišem, ale šlo o jednání s kabinetem A. Babiše, nepřesnou informaci jsem obdržel od pracovníků Královského paláce v Rabatu, kteří asi neumí dobře česky; nicméně u negramotů je jasné, že nebudou jednat ani s premiérem, ani s jeho vládou) atd. Jeho jméno bylo jednoduše uvedeno mnohokrát (a to i u žádostí o víza na francouzském konzulátu, který je samozřejmě zamítnul). Proto se nelze ztotožnit s tvrzením, že inspekce „neodhalila žádné neregulérní vydávání. Nebyl tak zjištěn trend zneužívání víz nebo korupční jednání ve vízovém procesu“.

Bahaddou zmiňuje, že participoval na obchodních smlouvách s českými firmami a doprovázel A. Babiše při jeho návštěvě Maroka v prosinci 2018. To najdeme i v článku p. Rychetského z Parlamentních listů: https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/Smelina-Nic-jsme-nezjistili-Ale-narceni-proti-Ministerstvu-zahranici-se-mnozi-742498.

Rychetský mne minulý rok navštívil v Lublani, kdy jsem ho upozornil na nepřesnost v citaci Hlídacího psa: https://hlidacipes.org/ceska-viza-jako-brana-do-evropy-pro-marocany-padaji-zavazna-obvineni-ministerstvo-je-odmita/ – v prosinci 2018 nezačala operovat letecká linka Air Arabia Casablanca-Praha, bylo to až o 4 měsíce později. V prosinci navštívil království A. Babiš s delegací, v níž byl mimo jiné státní tajemník MZV M. Stašek (dnes velvyslanec ČR v USA. Pozn. JŠ), pracovníci MPaO a do Maroka přicestoval také majitel Czechoslovak Group Michal Strnad: IX. díl: Czech-Marocco Gate - seriál na pokračování: Umřeš jako pes

Neletěl samozřejmě speciálem předsedy vlády, aby to nebylo moc nápadné. V Maroku se o něj staral právě A. Bahaddou. A jak on sám uvádí, nejen pro něj, ale i pro další top představitele českých firem zajišťoval auta, řidiče, zval je na večeře a vše v Maroku platil ze své kapsy. To samozřejmě nemohl dělat věčně a nemohl vše hradit. Musel tedy dostat nějakou protislužbu. Navíc měl se zařizováním obchodních kontaktů mnoho různých výdajů, protože v Maroku probíhá většina jednání a zařizování neoficiálně, neustále se někde musí něco platit stranou a to vše musí někdo zaplatit.

Babis Air Arabia 1.4.2029Inaugurační let linky společnosti Air Arabia na trase Casablanca – Praha proběhl 1. dubna 2019 a Ahmed Bahaddou byl přítomen na palubě. O nové letecké lince pak hovořil jako o jednom z pozitivních výsledků své návštěvy království A. Babiš: https://echo24.cz/a/SXUCG/zaridil-jsem-linku-do-maroka-chlubi-se-babis-letenky-se-vsak-prodavaly-uz-pred-tim. Bahaddou ovšem později uváděl, že iniciátorem myšlenky tohoto leteckého spojení byl on a on ho také domluvil. Tímto by se i vysvětlila jeho přítomnost na prvním letu.  Vyjádření A. Bahaddoua ve francouzštině k Air Arabia na audio nahrávce:

Překlad audia: Co se týká letu Air Arabia: Společnost patří p. Bensalahovi. To já jsem na to tlačil a dělal jsem lobbing, aby začali létat do Prahy. Tak jsem to dělal i dříve, to já jsem byl u zrodu letu Ryanair Marrakéš – Praha. Co se stalo s Casablankou? Byly diskuse... mezi p. Bensalahem a společností Holmarcom.... představil jsem mu českého premiéra, když přiletěl. Byly diskuse např. o kontraktu Holmarcom s Jobair v České republice. Začaly diskuse, a když Viktor (velvyslanec(Lorenc v Maroku. Pozn. JŠ) vše shodil, nemohl jsem situaci zachránit. Snažil jsem se s Viktorem diskutovat. Snažil jsem se mu vysvětlit, že zájmy země musí být vždy prioritní nad zájmy soukromými. On nechtěl diskutovat, nechtěl odpovědět. Jak víte, maročtí miliardáři jsou trochu citliví, tak ukončili let do Prahy. Ne kvůli tomu, že by nebylo dost cestujících. Těch bylo kolem 69 – 70%, tedy to bylo rozumné. S možností přemístit časem let z Casablancy do Marrakéše, což byla trochu původní myšlenka. No, takže já budu pokračovat s p. Bensalehem, budu dál v tomto smyslu pokračovat. Nemyslím ale, že by Air Arabia znovu začala létat do České republiky. Snažil jsem se alespoň pro hlavní sezónu, ale nepovedlo se to. Každopádně stále zůstává Ryanair Praha – Marrakeš.

Také článek ECHO24 uvádí: „Linka nemohla být domluvena v prosinci 2018, neboť se o ní hovořilo již před cestou A. Babiše do Rabatu. Společnost Air Arabia začala letenky na nový spoj prodávat už dva měsíce před Babišovou cestou na sever Afriky, vyplývá to z říjnové tiskové zprávy Letiště Praha“.  Mimoto Letiště Praha publikovalo již 5.10.2018 (t.j. 2 měsíce před příletem premiéra Babiše) na svém webu zprávu Společnost Air Arabia Maroc otevře  přímé letecké spojení mezi Prahou a Casablankou: https://www.prg.aero/spolecnost-air-arabia-maroc-otevre-prime-letecke-spojeni-mezi-prahou-casablankou .

Někteří diplomaté z MZV Maroka byli překvapeni, že byl Bahaddou přítomen i inauguračnímu letu této letecké linky.  Zřejmě nebyli o jeho roli informováni a etablování linky se tajně domlouvalo v zákulisí. 

K tomu všemu se ale nějak nehodí podivné vízové aktivity

Pokud někdo zprostředkovává obchody pro české firmy, domlouvá letecké spojení, zajišťuje premiérovi schůzky s bohatými marockými businessmany, pak jistě za tyto aktivity dostává patřičnou finanční odměnu. Maximálně by mohl doporučit k vydání schengenských víz nějaké místní VIP typu politiků, obchodníků a partnerů českých firem, kteří by si zasloužili např. přednostní přijetí žádosti o víza, prominutí poplatku za podání žádosti, vízum na více vstupů, neboť často jezdili do Čech i jinam. Tyto výjimky řádně umožňují schengenské předpisy, jsou v pořádku, normální a naopak u některých osob jsou výrazem kvalitní diplomacie, úcty k partnerovi a lze je označit za součást ekonomické diplomacie. Takové korektní výjimky jsou běžnou praxí u nás všech členských států Schengenu. Ne ovšem víza pro podezřelé osoby, které pak pocestují někam jinam a za jiným účelem.

Zdá se tedy, že Ahmed Bahaddou je vlastně oběť

Na rozdíl od r. 2019, kdy se zdálo, že jde jen o malé selhání po linii Lorenc – Bahaddou (jak tvrdili někteří pracovníci z Paláce a zdůrazňovali, že Bahaddou není důvěryhodná osoba ani představitel království a zamítání jeho víz je správné), ho nyní vnímám jako jakéhosi lobbystu, který zajišťoval kontakty mezi firmami, případně s účastí ambasády a současně zajišťoval víza pro pochybné osoby. Vždy zcela jistě na něčí pokyn. Bylo mu řečeno, že to tak má dělat. Nebyl tedy iniciátorem, jak jsem se mylně domníval v průběhu 2019 dle informací Paláce, pouze pro někoho pracoval. Palác mi vůbec o žádných obchodech nic neřekl a Bahaddoua představoval jen jako podvodníka s vízy, který měl být rok v Evropě ve vězení pro praní špinavých peněz, je třeba si na něj dávat pozor a víza nevydávat. Jeho lidé se nevrátí do Maroka.

Příště: XI. díl – Jak probíhá na MZV ČR kárné řízení

***

Komentář:

Cistecky Jiri uprava 12.1.2024Jak to asi vše fungovalo v praxi? Ahmed Bahaddou se zrejme s Viktorem Lorencem domluvil, že propojí své obchodní aktivity na poli česko-marockých vztahů s vízy. Vybral vhodné žadatele, připravil jejich žádosti o víza po dohodě s velvyslancem a doprovodil je na ambasádu. Možná byla za tuto činnost snížena jeho odměna za lobbying, případně mohly být jeho odměnou finance z víz. Každopádně ať již konal na vlastní pěst či po dohodě s českou stranou (jak nyní vyplývá z tohoto dílu), postupovat v rozporu s právem ČR a EU/Schengenu, což je nepřijatelné. Konzulka konala správně a neměla být vůbec z Maroka odvolána. Státní tajemník Miloslav Stašek, který její odvolání připravil a nařídil, tedy buď kryl velvyslance z důvodu jeho vazeb na KPR a prezidenta Zemana (což zdůrazňuje i DenikN, J. Klíma a další), nebo kryl podezřelé vízové aktivity. Nejspíše oboje. Byl o nich informován, stejně jako inspekce a další osoby, např. zástupce bezpečnostního ředitele a tehdejší generální konzul v Istanbulu Jiří Čistecký (fotografie vlevo), jenž by měl být nyní naším velvyslancem v sousedním Německu. Tohoto „diplomata“ podporuje ministr zahraničí Jan Lipavský a prezident Petr Pavel. Podpoří ho i oba bezpečnostní výbory parlamentu, které mají v gesci i schvalování návrhu na nové velvyslance? Na má četná upozornění výbory nereagují, včetně MZV ČR a KPR.

SRN vnímám jako jednu ze zemí se vzorovou diplomacií. Nedovedu si představit, že by tam docházelo k nějakému kšeftování s vízy a porušování právních předpisů a dohod sjednaných s jinými státy. Právě proto hledají ilegálové jiné cesty, tedy mezery v Schengenu u bývalých socialistických států. J. Čistecký obdržel od D. Prelovšeka i první důkazy, které Královský palác poskytl v říjnu 2019, ale nepracoval s nimi. Možná právě proto odeslal bývalému mimořádnému a zplnomocněnému slovinskému velvyslanci své foto „bez uniformy“, na znamení, že je vše jedno, neexistuje žádná korektnost a spravedlnost. Kdo ví, p. Prelovšek si dodnes láme hlavu, proč byla tato fotografie, nehodná diplomacie, zaslána.

V článku se hovoří o spolupráci A. Bahaddou s Mohamedem Bensalahem. Jedná se o šéfa společnosti Holmarcom Group, která vlastní hlavní podíly v pojišťovně Atlanta, letecké společnosti Air Arabia Maroc a stáčírně vody Oulmes. Bensalah patří dle časopisu Arabian Business k 17 Maročanům na seznamu nejbohatších a nejvlivnějších Arabů světa, přičemž je jejich „hlavou“ - www.en.wikipedia.org/wiki/Mohamed_Hassan_Bensalah

Aktivity A. Bahaddou jsou spojeny s některými českými firmami. A. Bahaddou hovoří o Jobair/Czechoslovak Group, ale nejen o ní. Tyto firmy jsem oslovil a i jejich reakce o něčem svědčí. Nejrychlejší a nejtransparentnější byl Agrofert, který mne okamžitě kontaktoval (došlo k osobní schůzce). O něco později se ozval Zetor, byť ne právě přátelsky. Michal Strnad s Czechoslovak Group mlčel. O tom, jaké zákulisí podvody s vízy v Maroku mají, se bude ještě mluvit.

A linka Casablanca – Praha?

David Horák z Forum24 napsal 25.1.2020 zcela mylně  https://www.forum24.cz/babisova-linka-do-maroka-doletala-ani-nebyl-duvod-aby-ji-prosazoval, že Babišova linka dolétala, nebyl důvod ji prosazovat. Ve skutečnosti šlo o to, že se provalily podvody s vízy a Viktor Lorenc rychle ukončil kontakty s Bahaddouem, aby se sám zachránil. Tím přestala i obchodní jednání – viz Bahaddouovo audio. Tedy Lorenc dal přednost osobnímu zájmu před státním/veřejným – a majitel Air Arabia M. Bensalah linku ukončil. O tom se rozhodlo záhy po odjezdu konzulky z Maroka a rychle dolétaly jen poslední linky. Kdo by se snažil říkat, že za vše může koronavirus, předbíhal by čas – pandemie uzavřela hranice až v březnu 2020. Konec linky ale měl i jiny důvod – k tomu zase příště. Dokazuje to každopádně pravdivost varování: IX. díl: Czech-Marocco Gate - seriál na pokračování: Umřeš jako pes, že konzulka sáhla někomu vysoko na byznys nevydanými vízy.

Jen pro ilustraci (média stále mlčí, včetně veřejnoprávních). Oslovil jsem europoslance Zahradila a europoslankyni Konečnou. Projevili živý zájem, ovšem jen mezi čtyřma očima. Nedávno jsem oslovil i „inestigavce“ Kmentu, prý nemá čas. Od kauzy dává ruce pryč i předseda Výboru pro bezpečnost, poslanec Pavel Žáček a senátor Pavel Fischer předseda Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. Mezi občany zákonodárci se nenašel ani jeden odvážný, ačkoliv jsou mnou informováni…

Jaroslav Kurfürst, vrchní ředitel sekce evropské na MZV ČR: "Evropská unie je moc bez odpovědnosti."  O ZAMINI lze říci „bezmoc bez odpovědnosti.“

 

Jan Šinágl, 4.4.2024

Mezinárodně uznávaný nezávislý novinář, publicista, politolog, t.č.  postihován v zemi EU (za svobodu slova a právo veřejnosti na informace) na majetku i zdraví. Angažovaný občan, dvacet let hájící pravdu, spravedlnost a zachování demokratických hodnot. Občan České republiky a Švýcarské konfederace, respektovaný demokratickými občany Evropy. 30 let života v totalitě, 20  let v demokracii, 20 let v postotalitě.

***

I. DÍL: Czech-Maroccogate seriál na pokračování – český diplomat v Moskvě jako "pornoherec" !!

II. DÍL: Czech-Maroccogate seriál na pokračování – Premiér Petr Fiala prý nemá žádné kompetence?!

III. DÍL: Czech-Maroccogate seriál na pokračování - velvyslankyně Michaela Froňková a její víza „pro hezké oči

IV. DÍL: Czech-Maroccogate seriál na pokračování - Eva Pavlovská – psychologie na objednávk

V. DÍL: Czech-Maroccogate seriál na pokračování - všichni jsou už v Mexiku...pardon v USA

VI. DÍL: Czech-Maroccogate seriál na pokračování - Maroko, velmistr odposlechu

VII. DÍL Czech-Maroccogate seriál na pokračování - metody STB likvidace nekorupčních osob na MZV České republiky

VIII. DÍL: Czech-Maroccogate seriál na pokračování - Chargé d´Affaires a.i. v Moskvě Jiří Čistecký versus podvody s vízy v Maroku

IX. DÍL: Czech-Maroccogate - seriál na pokračování: Umřeš jako pes

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře   

-6 #4 Jan Šinagl 2024-02-18 17:27
„Zdvořile mě poslali do háje“
„Dohadovaly jsme se s konzulátem v Kyjevě, zkoušela jsem kontaktovat Ministerstvo obrany a vnitra, což bylo nejvíc, kam se mi podařilo dostat, ale všichni mě zdvořile poslali do háje,“ popisuje tehdejší zoufalou situaci Ivana.

seznamzpravy.cz/.../...
-6 #3 Jan Šinagl 2024-02-09 22:45
„Musíme hledat řešení, jak podpořit svobodu slova, ale zároveň neohrozit naše demokratické společnosti. Bylo by velkou chybou akceptovat, že něco není možné regulovat, pokud to má schopnost ohrozit vlády,“ varoval ministr zahraničí Jan Lipavský.
-5 #2 Jan Šinagl 2024-02-07 15:42
Nynějšího velvyslance Miloslava Staška do USA vyslala ještě předchozí garnitura ve složení premiér Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman. I když jde o kariérního diplomata, v minulé éře, kdy se vedl zápas o geopolitické směřování Česka, zastával vysoký post státního tajemníka Ministerstva zahraničních věcí. Přes něj šly například všechny často kontroverzní personální nominace velvyslanců zemanovské éry. Post v USA měl dlouhodobě slíbený a nepochybně to mělo vliv na jeho loajalitu.

V zákulisí má pověst člověka, který ale byl vždy blíž Babišovi než Zemanovi. Není tudíž ani tak problém v jeho geopolitické orientaci, protože Babiš i přes veškerou rétoriku, která se místy blíží nejhlubším dezinformačním tónům, byl reálně vždy v zásadě loajální spojenecké vazbě s USA a vlastně docela oblíbencem Američanů. Po jeho boku byl velmi dlouho také jeden z aktuálně nejvlivnějších lidí ve Washingtonu s přímou českou vazbou, politický stratég Alexandr Braun, který je součástí strategické a komunikační mašinérie elity Demokratické strany.

Co se týče Staška, má napjaté vztahy s vládou od začátku. Jak už dříve popsaly Seznam Zprávy, sám silově uspíšil své vyslání hned poté, co volby v roce 2021 dopadly v neprospěch jeho politických spojenců. Zkrátka: aby to nový kabinet nemohl stopnout. Ten už mohl ovlivnit obsazení ambasády v USA jen tím, že na post Staškova zástupce poslal svého člověka, bývalého náměstka ministra obrany Jana Havránka.

To jistě k harmonii nepřispělo a do diplomatických vztahů tak může vstupovat i domácí politické soupeření.

seznamzpravy.cz/.../...
-5 #1 Jan Šinagl 2024-02-05 09:21
Ve věku 92 let zemřel doyen českých diplomatů František Černý. Znali jsem se. Mé zpravodajství sledoval. Napíši článek na jeho památku. Média mu nevěnují takovou pozornost, kterou by si nepochybně zasloužil.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)