Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 02.05.2024 19:20
    Akce utahování šroubů! Jinak k Vašemu článku Slopné. Je potřeba ...

    Read more...

     
  • 02.05.2024 08:33
    Nastala doba justičního temna. Justici ovládají z 90% psychopati ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:43
    Chystá se velká prověrka všech vakcín, selhávají i ty na černý ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:38
    „Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:36
    Rozhodnutí Nejvyššího soudu Spojených států: Covid vakcíny ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:23
    Jenom nerozdělujme společnost kontraproduktiv ními činy a ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Verina cesta tabule 050915Na německý text, jména obětí a podrobný popis masakru na popisné tabuli, jsme se nezmohli, přitom Špindlerův Mlýn navštěvuje tolik turistů hovořících německy o angličtině nemluvě. Stále se stydíme za své vlastní zločiny. I tato „opatrnost“ je toho dalším projevem a důkazem – i naši malosti.

Zúčastnil se bývalý i současný starosta Špindlerova Mlýna. Projev  měli zástupci pozůstalých, četloVerina cesta kamen II 050915 se poselství německé vlády. Na místě byli čtyři kněží, jeden z Dráždan. Pietní akt trval 2 hodiny. Dostavilo se kolem 100 lidí. Věřina stezka se nachází u  lyžařského areálu ve Sv. Petru. Náklady nesla česká strana, nabídka ze strany Německa byla odmítnuta. Ve věci se angažovala Hana Jüptnerová, která i tlumočila. Je to bývalá přítelkyně Pavla Wonky, kdy pronesla řeč nad jeho hrobem. Pavel Wonka měl německé kořeny. Je smutné, že v jednom dokumentu Hana Jüptnerová Pavla Wonku ocenila jako charakterního člověka a ve druhém, Libuše Rudinské, „Pavel Wonka se zavazuje“, ho vykreslila ve zcela jiném světle a jeho charakter zpochybnila. ČT natáčela, ale v Událostech neukázala nic?!

 

Instalaci pomníku iniciovali obyvatelé regionu Vrchlabska a spolu s nimi se na ní podílela Správa Krkonošského národního parku a krajanské sdružení Heimatkreis Hohenelbe - Riesengebirge z bavorského Marktoberdorfu. Pomník navrhla Kateřina Nováková-Kašparová z Hořic v Podkrkonoší a vytvořil jej Roland Hantl z Mladých Buků.

 

Jan Šinágl, 5.9.2015

* * *

Věřina cesta

Pomník na Věřině cestě ve Špindlerově Mlýně

* * *

Ve Špindlerově Mlýně dnes odhalili pomník Němcům, kteří byli popravení v roce 1945. Stojí n místě tragických událostí. Pravděpodobně se na tam nacházejí i hromadné hroby popravených lidí, řekl ČTK náměstek ředitele Správy KRNAP Jakub Kašpar. "Přesný počet obětí, které partyzánská skupina Nikolaj s místními obyvateli popravila, není známý. Dochoval se jmenný seznam 36 lidí, ale dost možná jich bylo víc," řekl Kašpar. Odhalení pomníku se zúčastnila asi stovka Čechů i Němců a předcházela mu ekumenická mše. Na místě původně býval improvizovaný pomníček, kam lidé nosili svíčky. Nový pomník má připomenout tehdejší události i to, že spravedlivý soud a možnost obhajoby jsou v právním státě základním předpokladem udělení jakéhokoli trestu. "Jde o smíření mezi námi Čechy a Němci, kteří byli po staletí našimi spoluobčany, než přišla ona dekáda, která všechno zhatila," dodal Kašpar. Pomník je z krkonošské žuly obroušený v řece Labi s jednoduchým nápisem 'Odpočívejte v pokoji' a datem události a rovněž s QR kódem, díky němuž si majitelé chytrých telefonů si mohou stáhnout informace o tragické události. ČRo, 5.9.2015

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)