Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 28.04.2024 14:51
    Dnes v OVM proběhla debata poslankyň Malé (Hnutí ANO) a ...

    Read more...

     
  • 28.04.2024 09:54
    Kdy odškodníme my vyhnané sudetské české Němce? Žili u nás ...

    Read more...

     
  • 26.04.2024 18:27
    Liché a laciné gesto Ad LN 24.4.2024: Wintonova vnoučata ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Gott EURO bankovka 140719Nikdo soudný nezpochybňuje profesionální kvalitu Karla Gotta. Milionům lidí přinášel a přináší svými písněmi stále radost. Přejme mu i nadále pevné zdraví a hlas. Kdysi selhal, kdy se vrátil z Mnichova až po ujištěníAnezka padesatikoruna prezidenta Husáka, že nebude v ničem omezován. Ne každý je schopen bojovat „na život a na smrt“. Na druhé straně využíval Gott svého vlivu a za totality pomáhal těm, které komunistický režim umlčoval (např. Jiřímu Suchému).

K zamyšlení při Gottově životním jubileu stojí vydání pamětní eurobankovky s jeho portrétem v souvislosti s patronkou naší země sv. Anežkou Českou, která z papírové padesátikoruny zmizela v roce 2011, kdy ji ČNB nahradila kovovou se siluetou Hradčan. Cituji z médií: Papírová padesátikoruna se sv. Anežkou končí právě v době, kdy si budeme připomínat 800 let od jejího narození. Sv. Anežka je patronkou naší země. Svůj život obětovala nemocným a chudým. Je spojována i s prolomením totality v roce 1989… Žádné demonstrace se nekonaly, země při „likvidaci“ své patronky mlčela. Kde byly ty statisíce lidí, demonstrujících v Listopadu 89 a nadšení ze svatořečení Anežky České? Za čtyři hodiny byly bankovky s Karlem Gottem vyprodány… Chci věřit, že ani jedna bankovka se sv. Anežkou Českou nebyla tehdy ČNB spálena…

Kdo asi navrhl tuto hanebnou likvidaci sv. Anežky České z našeho denního života? Na počátku je vždy jeden člověk. Obávám se, že pouze jeho jméno pod žádným protokolem ČNB nenalezneme a když už, tak společně s mnoha jinými v rámci „kolektivní nezodpovědnosti“…  

I bankovky a mince tak vypovídají o nás více než tušíme, o našem vztahu ke skutečným hodnotám, přetrvávající staletí. Hodnoty se udržují činy, ne pouhým mluvením.

Na okraj uvádím, že Karla Gotta provázelo životem mnoho žen. Kupodivu bulvár nežaluje za narušení ochrany soukromí, jako jiné veřejně známé osoby činí roky žalobami na miliony korun. Je si vědom, že je veřejně známou osobou a že veřejnost má právo vědět o jeho soukromí

více než u běžných občanů.

Zverina 140719Dnes II.turnus Letního tábora v Praskolesích zvonil tradičně ve 12:00 hod. k nedělnímu obědu za přítomnosti dětí. Opět jsem si připomenul bohatý a Bohem naplněný život kněze Josefa Zvěřiny přečtením jeho pamětní desky před  kostelem a poblíž kaple sv. Prokopa, kde

děti takřka 10 minut vyzváněly, jak symbolické…

Josefů Zvěřinů, Mart Kubišových a Karlů Krylů mnoho nebylo a stále není. Patří k oněm odhadovaným 3% elity každé země, která, pokud ji má, je schopna pozitivního vývoje.

Především o tyto hodnoty by nám mělo jít a dennodenně o ně svými životy usilovat v rámci kategorického mravního imperativu Immanuela Kanta:

 

„Jednej tak, jako by maxima tvé vůle měla být všeobecným mravním zákonem!“  

 

Jan Šinágl, 14.7.2019

* * *

Proč je kniha o Karlu Gottovi „Na cestách se slavíkem“ soudem zakázána?

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (3 Votes)
Share

Komentáře   

0 #4 Jan Šinagl 2019-07-28 22:17
Co se týká ještě zpěváka Karla Gotta nemíním jeho nadání kritizovat. Narodil se s darem, který uměl využít a pěstovat. Byl pilný a je stále pracovitý. Když mu někteří lidé za komunizmu vyčítali, že posluhuje totalitě říkal: "Jsem kantilení zpěvák a jsem tu proto, abych lidem svým hlasem poskytoval radost a zábavu". Až potud lze se vším souhlasit. Z prohlášení plyne že, kdyby se Karel Gott narodil o pár let dříve zpíval by i předešlému režimu. Umělec když už má velké nadání, měl by vědět co také svým uměním propaguje, že slouží svým uměním nejenom lidem, ale také režimům, které se takovými umělci chlubí.. To množné číslo, totalitní režimy, říká, že umělci, když je jedno, komu posluhují, pomáhají totalitě, kterou občané přitom nenávidí.

K.Mrzílek
+1 #3 Jan Šinagl 2019-07-17 18:32
Vzpomeňme na zpěvačku a slavnou filmovou herečku MARLEN DIETRICH, která když viděla co vláda Adolfa Hitlera vyvádí, dala mu košem a odjela z Německa. Zpívala po celou válku v Evropě ve Spojených státech, u spojeneckých vojáků. Hitler zuřil protože se s ní do doby nežli odešla všem chlubil. Jako náhražku, ne náhradu pozval švédskou zpěvačku Zarah Leandr, která zdaleka nenahradila M.D.
Tak se chovají umělci, kteří mimo své umění mají také srdce na pravém místě, říká se tomu charakter.

K.Mrzílek
-1 #2 Jan Šinagl 2019-07-16 08:38
Mnozí ohnuli páteř, ale mnozí ji také dokázali narovnat. Zpěvák Karel Gott byl a je slušným a přizpůsobivým člověkem. Je Čechem.

K.Mrzílek
-2 #1 Jan Šinagl 2019-07-15 09:18
Tomáš Pecina: Karel Gott byl po celá 70. léta symbolem toho mazlavého hnusu, ve kterém jsme žili: nebyl, pravda, sám, možná ještě víc se v tomto směru zasloužila Helena Vondráčková, a stranou nezůstali další režimem tolerovaní umělci - a "umělci". Je dobře, že režim skončil, a není dobře, že jsou vyzdvihovány jeho amorální pilíře, augusti, kteří by, prominete-li upřímnost, za svou "bohatou celoživotní karieru" od všech slušných lidí zasloužili spíš naplivat do obličeje.

Martin Prášek: Nevím, odsudek mi připadá příliš silný. Myslím, že tihle lidé byli spíše někdo, díky komu to tu bylo snesitelnější. tedy spíše takoví paliativní umělci...

Jan Rummel: Mě ještě víc vadí ti, kteří křičí za milion chvilek pro demokracii. Například Svěrák a další ti co si hrají na mravokárce, přitom v minulosti ohnuli svojí páteř. Zřejmě jde odpustit chyby minulosti, ale už by se ten člověk neměl angažovat, jako demokratokárce.

Kamil Kydalka: No, koukám, že jste se s tím vůbec nemazal, pane kolego. Já jim říkám zombie naši popmusik.

facebook.com/.../...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)