Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 26.04.2024 18:27
    Liché a laciné gesto Ad LN 24.4.2024: Wintonova vnoučata ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Dusek_Martin„Mein Kroj“– nestydatý kašpar zesměšňuje tradiční kroje sudetských Němců a jejich kulturu

Podívejte se sami na toto „umělecké dílo“ MEIN KROJ, nestydatě natočené ČT za peníze daňových poplatníků a na účet sudetoněmecké vstřícnosti ke smíření. Zde se projevuje charakter Švejka v té nejodpudivější formě, vytvarován do dokonalého nevkusu. Co tím chce asi ČT dokázat? Sblížení obou zemí, nebo zesměšnění a potupu?

Bylo to snad také spolufinancováno ze společného česko-německého fondu pro vzájemné porozumění? Co na to vedoucí pražské sudetoněmecké kanceláře pan Peter Barton a vedení sudetských Němců v Mnichově? Nebyla by na místě stížnost nejen k Radě ČT, ale i k rukám gen. ředitele ČT Petra Dvořáka? O jiných kontraverzních pořadech se vedly před uvedením spory, mluvilo se o etickém kodexu a nyní velké mlčení? Nebo se staly sousedské poměry tak necitlivé, že si Češi nyní mohou dovolit „oficiálně“ dělat legraci z bohatých sudetoněmeckých tradic? Má to být snad nová forma „vstřícné“ komunikace? Potřebuje  Česká republika určitou pauzu na zotavení se před konfrontací z vlastní minulostí? Má se snad podobnými pořady, odvádějícími od podstatného, překlenout čas, než odejdou poslední svědci? Švejci nalézají stále nové způsoby, kterými se vyhýbají pravdě. Co vše podobného ještě můžeme očekávat?

Ve smyslu etického kodexu ČT by měly být tyto pořady kriticky posouzeny, nebo to v tomto případě neplatí? Proč mlčí známý novinář PRÁVA, bývalý disident a bojovník za lidská práva Petr Uhl? Ztratil snad řeč, tento nositel nejvyššího Sudetoněmeckého vyznamenání Karlovy ceny, každoroční účastník Sudetoněmeckého dne, který se loni dostavil i s rodinou svého syna a malým vnoučetem v kočárku? Je snad toto setkání pro něho jen levný rodinný výlet? Dosud se ve věci sudetských Němců v České republice v ničem neangažoval, co by stálo za řeč – žádné významné články k tomuto tématu, ani jasná, veřejně vyslovená stanoviska. Oficiálních akcí se pravidelně nezúčastňuje. Podobně jako jeho osobní přítel Bernd Posselt je stále zřejmě pracovně vytížen a od nikud nikam spšchající ve stylu: „Mám mnoho práce a žádný čas…“

Je otázkou zda tento dokument byl natočen záměrně, cíleně, slouží k manipulaci, či se jedná o další „produkt“ mravně a kulturně zcela rozpadlé společnosti, kde vládne už jen zločin a korupce? Nebylo by potěšující, kdyby ČT natočila a odvysílala objektivní pořad ze Sudetoněmeckého dne? Jedinečná, přátelská atmosféra, skvělé projevy významných osob a politiků v historické reflexi, slavnostní bohoslužba sloužená biskupem, za účasti tisíců sudetských Němců z celého světa s vlajkami, v nádherných krojích, udržování tradic, o mnoha výstavách a skvělém doprovodném programu v areálu nemluvě, včetně muziky, tance, jídla a pití typického pro českou kuchyni. Člověk si připadá jako na pravé, nefalšované české zábavě, kde se každý nezaujatý Čech musí cítit jako doma, jen řeč je jiná, byť melodií a mnoha slovíčky rodilého Čecha oslovující. Je zde vidět a cítit stálý vztah a láska k domovu, jakou už dnes nalézáme jen vzácně v České republice.

Mnoho lidí se těší na setkání se starými známými a přáteli od kterých byli vyhnáni násilím a odděleni. Kdo by proti tomu mohl něco namítat? Vždy prožívám toto společenství lidí ztraceného domova jako příkladné přátelské setkání, bez jakýchkoliv rušivých elementů a agresivity, jak nám je po léta naprosto líčila lživě komunistická televize. Strach před spravedlivými požadavky, který je latentně skryt v podvědomí českého svědomí, je jediné možné vysvětlení pro to, že se stále najdou lidé, ochotni vytvářet obraz o nacistických sudetských Němcích, kteří touží jen po „krvi a majetku“ a stále ho udržovat. Čas, kdy zemřou poslední svědci musí být nějak „překlenut“.

Pražský Hrad tento dokument jistě potěšil. Vše, co zesměšňuje sudetoněmecká setkání, slouží jako vítané zdůvodnění pro chování presidenta Václava Klause. Připomínám, že prezident Václav Klaus v podstatě vydíral EU při podpisu Lisabonské smlouvy, kdy trval na uznání Benešových dekretů jako na podmínce. Ty jsou stále součástí právního řádu České republiky! Umožnili po vyhnání jeho právní „legitimnost“ a zbavení trestné odpovědnosti pachatele zločinů proti lidskosti. I dnes jsou používány při restitucích šlechtického majetku, ovšem selektivně, tedy jak se státu hodí!

Těch babiček a dědečků v nádherných krojích, které symbolicky a hrdě nosili jako poslední spojení ke světu, který jim byl jednoduše ukraden, mi bylo líto. Výstup Martina Duška postrádal jakoukoliv pietu, úctu a byl více jak nechutný. Jeho potřeba na účet lidí, jež potkal těžký osud a utrpení, dělat si z nich legraci, je těžko srozumitelná a pochopitelná. Nicméně jej to, ani ČT, neomlouvá za výrobu tohoto skandálního dokumentu. Dost možná, že podlehl finanční nabídce a zlovolným instrukcím? Těžko lze uvěřit, že by chtěl ignorovat dějiny, nebo že by je vůbec neznal. Jeho akce byla prostě urážlivá, despotická a odporná. Moc nescházelo, kdyby nepřišla policie včas a vyprovodil jsem jej z areálu výstaviště ručně a důrazně. Česká televize by se měla za výrobu a odvysílání tohoto dokumentu stydět!

Připomínám mé zpravodajství ze setkání našich bývalých spoluobčanů a jejich potomků v Augsburgu 2011 – viz odkaz níže.

Samozřejmě i letos se na Svatodušní svátky, na setkání sudetských Němců 2012, tentokrát do Norimberku, vypravím. Vyjadřuji tak našim bývalým spoluobčanům a jejich potomkům svoji podporu a solidaritu jako Čech, Švýcar a občan Evropské unie a abych se nemusel stydět i jako člověk.

Čeští Němci se setkali v bavorském Augsburgu – obdivuhodná tradice už trvá 62 let!


Jan Šinágl, 21.4.2012

 

P.S.

Nepodá-li nikdo stížnost a nebude-li česká televize reagovat, podám ji za naše občanské sdružení SODALES SOLONIS o.s. Jsem rád, že mé jméno bylo uvedeno v závěru dokumentu, byť autoři tím sledovali zřejmě jiný záměr.

 

* * *

Milý pane Šinágle,

Ke článku  „Skandál: Ponižující dokument………………..“ :

Už dříve se vyskytovali čeští provokatéři na Sudetoněmeckých dnech, které proběhly mírně, podobně jako ukazuje tento dokument. Žádnému nebylo nadáváno a už vůbec, aby byl fyzicky napaden. Z tohoto pohledu to není nic nového, co dokonce ČT zinscenovala a k čemu se tento statečný kašpar odhodlal. Jen si kladu otázku, co by se asi přihodilo mně, kdybych jsem ve svém rodném, českém domově, takto provokativně narušil českou národní slavnost. Vzpomínám si na časy vysoce uznávané první republiky ve které jsem vyrostl. Měli jsme, především před zástupci Sokola, velký strach, když jsme na veřejnosti vystupovali v letních bílých krojích, s podkolenkami po kolena, nebo na kabátku kroje měli našitý dubový list. Mému příteli, Josefu Biedermanovi, byl tento dubový list pomocí kapesního nože jedním policistou odstraněn. Bylo to doprovázeno zlými nadávkami. Člověk si nemohl nikde stěžovat. Je to škoda a smutné, že v Česku stále ještě vane nacionalistický a komunistický vítr. Děkuji Vám, že jste Vašeho krajana pokáral!

Přeji Vám vše dobré

Váš Alois Hampel

21.4.2012

 

"Často mi to láme srdce, když se musím dívat, kolik starých sudetských Němců stále trpí tímto trauma z odsunu,  nemohou mluvit o své bolesti na duši, kterou nelze vyléčit. S mnoha z nich jsem mluvila, ale jsou stále neschopni o těchto tragických událostech v letech 1945/46 hovořit. Většina z nich ukryla svůj smutek hluboko ve svém srdci. Stejně tak jako moji příbuzní. Nikdy už nemohou být opravdu svobodní a šťastní. Je to přesně stejný jev jako u mých židovských příbuzných a přátel. --- Ale šel byste někdo na podobné setkání Židů a tam předvedl toto kašpárkovské představení??? Jistě ne!!! Každý by k nim choval respekt. Takový respekt by měl být dopřán i starým sudetským Němcům. Nepotřebují tyto psychologické hry, užili si jich už dost. Byli v minulosti okradeni nejen o své materiální statky, ale jsou od té doby až dodnes stále zbavováni svého práva na uznání. V posledních letech svého života by měli obdržet každé možné uznání a soucit. Stručně řečeno, tento kašpar byl prostě na falešném místě."

K.G.23.4.2012.

 

https://www.sinagl.cz/deutsche-texte/skandal-eine-entwuerdigende-dokumentation-ueber-den-sudetendeutschen-tag-2011-im-tschechischen-fernsehen.html

 

 

Jak_to_bylo_doopravdy_avers_240412Jak_to_bylo_doopravdy_MOTTO_2011Jak_to_bylo_doopravdy_revers_240412

http://www.paprsky1.de/nase_knihy/JAK_TO_BYLO_DOOPRAVDY_-_Peschk/jak_to_bylo_doopravdy_-_peschk.html

 

Stížnost Radě ČT ve věci dokumentu Mein Kroj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)
Share

Komentáře

+2 #14 Karel Adler 2012-05-30 11:24
0 #13 Karel Adler 2012-05-28 11:12
Taková škoda, sedmdesáté výročí atentátu na nejlepšího přítele sudetských Němců, zrůdu Reinharda Heydricha a na webu žádný článek, který by zpochybňoval hrdinství československýc h parašutistů, kteří provedli jeho asanaci (jako když veterinář odpraví psa v terminálním stadiu vztekliny)...
-1 #12 Karel Adler 2012-05-22 16:27
Byla by škoda nechat tuhle trapárnu potichu odeznít. Aspoň se tu přední omlouvači nacistů budou moci zas trochu blýsknout. Třeba pan Šinágl připraví i článek o tom, jak neměli parašutisté odpravit masového vraha Reinharda Heydricha, protože pak byli přeci byli ti parašutisté, ne Němci, zodpovědní za to, že pak Němci povraždili při Heydrichiádě bez soudu tolik Čechů...
-1 #11 RomanGrey 2012-04-28 00:35
..dobry vecer vsem..
..dnes je to tyden..co jsem na ct2 videl ten dokument..
..myslel jsem..ze to snad tim tydnem vydycham..ale nestalo se..
..clovek by obcas mel dat jasne najevo svuj postoj..
..bylo to lstive podle jak se na zbabelce schovavajiciho se za kameru ct slusi a patri..
..nemate li uctu k utrpeni tech lidi..mel by jste vy rodaku miti uctu alespon k veku vetsiny tech lidi..
..setkame li se nekdy tvari v tvar..ta smesna kamera vitka klusaku vas nezachrani..
..k vam i vam podobnym navzdy bez ucty a bez respektu..vzdy verny RomanGrey.. Kralovehradecko ..
+6 #10 Karda 2012-04-27 07:12
To , že pan Šinágl nepochopil snahu pana Duška poukázat na vykořeněnost nás Čechů ze svých tradic a naopak vyzdvihnutí Němců ,že tradice stále dodržují přes vše ,co prožili ,není vinou autora dokumentu ,ale zabedněností tohoto "investigativní ho provokatéra".Já Vás taky nežaluji za SPAM ,který mi stále chodí ač jsem se o něj neprosil.Hezký den
+6 #9 Petr Pavlas 2012-04-27 02:05
Nechápu, proč se pohoršujete. Celý pořad přece vyznívá především jako kritika českého vztahu k sudetským Němcům. Německá strana zde působí daleko kultivovaněji než dosídlenci. Pořad je svou formou sice dost provokativní, ale je přeci určen jako zrcadlo především českému divákovi, kterého by mohl přimět k zamyšlení ...
+1 #8 Jan Žižka 2012-04-26 22:36
Dobrý večer, zhlédl jsem to dílo. Nemohu říci, že by mě to urazilo. Spíše se mi zdá ten snímek zajímavý a to z hlediska takového, že to dílo by vlastně mohlo být dobrým prostředkem, který by byl schopen dnešní mladé lidi - ať v Českých zemích nebo v Německu, či kdekoli jinde v Evropě atd., přivést k zájmu o problematiku krojů a pozitivní kultury vůbec. Jako umělecké dílo v rámci disciplíny konceptuálního umění se mi toto jeví jako prima počin. Myslím ale, že nevzniklo na pokyn z ČT nebo politických kruhů ČR. V těch sférách je dost špíny a falše. Mám za to, že ten film vznikl mimoděk a je kupodivu, že to ČT podpořila a pustila. Je to opravdu zdařilá záležitost. Ale, i prase dokáže kolikrát udělat na hnojišti nádherný abstraktní obrázek. Takže ČT bych za ten snímek nijak nechválil, pouze ty tvůrce. Jinak mám za to, že negativní reakce po sledování tohoto snímku mají asi spíše zakomplexovaní a nesvobodní lidé..... Dobrou noc :-)
-9 #7 Karel Adler 2012-04-24 10:46
Tedy ausgerechned vás sem byl čert dlužnej. Nenapadlo mne, že Šináglův web přitáhne rovnou echt-nacistu...

Cituji Aleš Krejčí / Brno:
Další příklad propagandy made by ZIONACIST zde: zvedavec.org/.../...
+2 #6 Aleš Krejčí / Brno 2012-04-24 09:27
Další příklad propagandy made by ZIONACIST zde: zvedavec.org/.../...
+1 #5 Aleš Krejčí / Brno 2012-04-24 09:24
Pane Šinágle, děkuji za zveřejnění!
Dokud ČT tvoří programy pro spodinu a lůzu a tím je jako domácí vězně paralizuje od jiné, negativní činnosti a dokud to nepřesahuje hranice země, nepovažuji tento degenerátor za úplně zbytečný. Tragedií je, že v tomto případě dělá ostudu za hranicemi i nám!
Vnímám uvedený škvár jako obvyklou propagandu sionácků-neoliberalismus:
1. Ponižování tradic sudetských němců.
2. Ponižování tradic našich českých.
3. Ponižování čehokoliv co si ještě zachovalo úctu.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)