Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

st srp 14 @13:00 -
OS Praha 1: PRAGON  s.r.o. žaluje Ministerstvo zemědělství ČR
pá srp 30 @14:00 - 06:00PM
Berounský Drak 2024
so srp 31 @14:00 - 06:00PM
Berounský Drak 2024

Nejnovější komentáře

  • 03.08.2024 10:31
    K čemu máme takovéto OČTŘ? Kdy bude CR právnim státem, aby ...

    Read more...

     
  • 02.08.2024 15:33
    Zbytečný vztek ministra Blažka: Jak psát o rizikových známostech ...

    Read more...

     
  • 02.08.2024 15:25
    Komentátor ČT na olympiádě nepřechyloval příjmení. Experiment ...

    Read more...

     
  • 28.07.2024 14:46
    Fanatizmus voči kresťanom a rúhanie sa Ježišovi Kristovi ...

    Read more...

     
  • 26.07.2024 11:13
    Facebook promptly removed the post - www.facebook.com/.../ ...

    Read more...

     
  • 26.07.2024 11:05
    Facebook mi odebral příspěvek - www.facebook.com/.../ ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

„Zda nařídit plošný zákaz používání mobilů ve škole, je neurologická otázka, nikoliv názor,“ začíná otevřený dopis k palčivému problému tuzemského školství Martin Jan Stránský, neurolog a zakladatel Kanceláře ombudsmana pro zdraví. Jeho vyjádření vyvolalo značnou pozornost učitelů.

Neurolog se odvolává na dosavadní studie i na Americkou pediatrickou akademii s tím, že vydala již před několika lety doporučení, aby předškoláci nepoužívali žádné technologie s monitory včetně mobilů. „Otázka, zda mobilní technologie škodí, se proto dá považovat za uzavřenou,“ píše neurolog. Česko by podle něho mělo držet krok s vyspělou Evropou. Naráží konkrétně na Francii, která žákům mobily plošně zakázala.

„Pokud víme, jak se mozek učí, pochopíme i to, že používání moderních technologií v dětském věku má přímý vliv na jeho utváření, a to od bohatosti slovníku přes navazování vztahů a schopnosti empatie až po poruchy pozornosti či spánku,“ jmenuje Stránský. Míra užívání mobilů dětmi podle něho také přímo souvisí s nárůstem úzkostí a depresí.

„Zjišťujeme, že některé intelektuální schopnosti v přímém důsledku užívání moderních technologií, jako jsou právě mobily, doslova plošně odpadávají,“ varuje neurolog. Lidé podle něho používají kratší věty, neumějí spolu jednat: „Z jedné generace na druhou klesá IQ.“

Zákaz používání mobilů při výuce je podle něho zcela logickým krokem. Ale ne jediným. Apeluje i na rodiče, aby své povinnosti nepřenechávali technologickým nástrojům a aby se dětem věnovali. Hned na jaře chce neurolog zahájit přednášky na základních školách. Cílit hodlá i na ministerstvo a pediatry.

LN, Michaela Těšínská, 19.1.2019

***

Dítě se musí v prvních letech rozvinout bez techniky, získat základ přirozenosti a normálnosti, aby techniku později zvládalo, využívalo a ovládalo. Jinak hrozí, že jí později bude samo ovládáno a používáno jako „humanoid“, tedy vypadající jako člověk, který své přirozené schopnosti nerozvinul a  ztratil. Proto je důležité, aby v prvních letech života bylo dítě vychováváno rodiči, ne technikou a sociálními sítěmi, kdy se stane jejich obětí s neblahými následky nejen pro jeho život, ale i pro společnost. Žijeme ve světě, kdy stále více technika určuje naše životy, kdy nás ovládá, místo abychom my ovládali ji. To je výzvou každému občanu – ve jménu skutečného, plnohodnotného života, kterému má technika pomáhat, ne ho ničit, ovládat a degradovat na pouhou bezduchou konzumní existenci.

Jan Šinágl, 22.1.2019

***

Dopis Martina Jana Stránského ke kandidatuře na místo prezidenta ČLK

…Komora se musí stát pozitivním vzorem, se kterým se ztotožníme a který může dokonce sloužit jako vzor pro celý národ. Máme vlastní silnou tradici a srdce, která pro tu tradici chtějí bít. Nastal moment, abychom ji oživili. Čelím stejným problémům jako Vy. Naštěstí, nejsem ekonomicky vázán a tudíž nemíním v žádném případě na komoře vydělat jinak, než získáním odměny našeho společného úspěchu.

Pokud Vás má slova a stanoviska oslovila, dovolte, abych Vás požádal o jednu nesmírně důležitou věc. Svoji kandidaturu prosadím pouze s Vaší pomocí. Netečnost většiny je právě to, co vedlo k současné krizi. Spojte se se svými delegáty – tedy s těmi, kteří budou rozhodovat o mém i o Vašem osudu – a dejte jim důrazně najevo, aby při volbě respektovali Vaše stanovisko.

Děkuji Vám za možnost se takto představit a těším se na další setkání. Mé dveře jsou vždy otevřené.

 

MUDr. Martin Jan Stránský, MD FACP

 
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.44 (9 Votes)
Share

Komentáře   

-4 #3 Jan Šinagl 2019-01-28 16:25
Ano, děti myslí emocemi, které mají ke zdravému rozumu mnohdy mnohem blíže, než je „rozum“ většiny politiků, ovládaný emocemi.
-3 #2 marie voriskova 2019-01-28 12:27
Pan doktor Martin Jan Stránský je vzácný člověk, jistě i vynikající neurolog a důvodně varuje před nadužíváním IT technologií. Ovšem titulek článku je zavádějící a nepřesný - degenerace mozku, neboli snížení IQ a kratší věty se totiž ani zdaleka neprojevují jen u dětí. Je třeba si uvědomit, že elementárním základem lidského (dětského i dospělého) vnímání a vědomí jsou emoce, ty podněcují k tvorbě myšlenek, myšlenky ovládají lidské jednání a chování a tak ovlivňují celou společnost. Jde o naše emoce uvnitř každého z nás ! Proto doporučovat, nebo dokonce požadovat, nápravu z vně je absurdní. Srovnejme např. závěry prof.Brus Liptona (epigenetika), že vědomí tvoří pouhých 5% naší mysli a všichni jsme ovládání našimi podvědomými programy. A s těmi (podle našich zkušeností) lze efektivně pracovat především v rovině emocionální... Konečně zdali se určitě správně česky píše dohormady. Tak se (s)mějme !
-4 #1 Jan Šinagl 2019-01-28 09:08
Výchova dítěte.
To nejdůležitější pro výchovu potomka je uvážlivý vztah dvou lidí, kteří si
přejí mít děti. Uvážlivý v tom smyslu zda-li se mezi nimi vytvoří vztah,
vzájemného porozumění což se projeví vzájemným hovorem, ze kterého čiší
obapolný zájem o myšlenky druhého. Jestliže se dítě narodí takové dvojici
již v prenatálním stavu slyší lahodné zvuky, které uklidňují. Od narození
poslouchá harmonické zvuky na které je zvědavé a takové dítě je klidné a
stává se vstřícným, přrozeně poslušným. Jak dospívá čím dál víc je zvědavé o
čem si ti dva hovoří počíná rozumět, v klidném a zajímavém prostředí.
Proto výchova dítěte má začít již při zodpovědném výběru partnera jde-li o
partnera se kterým si dlouhodobě rozumím, se kterým si máme stále co říci.
Harmonie vztahu dospělých vytváří vyrovnaného jedince který je doma rád .
K.Mrzílek

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)