Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

st srp 14 @13:00 -
OS Praha 1: PRAGON  s.r.o. žaluje Ministerstvo zemědělství ČR
pá srp 30 @14:00 - 06:00PM
Berounský Drak 2024
so srp 31 @14:00 - 06:00PM
Berounský Drak 2024
st zář 11 @09:30 -
OS Beroun: žaloba Agentury MM na Jana Šinágla

Nejnovější komentáře

  • 14.08.2024 12:44
    O kolik mezinárodních sportovních úspěchů jsme přišli ztrátou ...

    Read more...

     
  • 14.08.2024 12:43
    Wie viele internationale Sporterfolge haben wir durch den ...

    Read more...

     
  • 14.08.2024 11:57
    Proruský server Petra Hájka přesunul sídlo do USA. IPC se už ...

    Read more...

     
  • 14.08.2024 10:14
    Japonský premiér končí, vaz mu zlomil korupční skandál ...

    Read more...

     
  • 14.08.2024 10:09
    Dvojnásobný olympijský šampion ve sportovní gymnastice Carlos ...

    Read more...

     
  • 13.08.2024 11:24
    „Reportáže schválili, teď dávají ruce pryč“ Moderátorka se v ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Masin Josef UCROJanuv zakon

Aktualizováno 10.8.2024: Všichni volají Ameriko, pomoz, dodej… A přitom ji léta ždímají, říká Josef Mašín

***

„O žádné metály nestojím. Proti nacismu a komunismu jsme s bratrem a kamarády nebojovali kvůli nim.“

Josef Mašín

***

Na říjnová státní vyznamenání navrhl Senát i skupinu bratrů Mašínů. Co říká Josef Mašín na to, že dle prezidenta opět nebude mezi oceněnými? V rozhovoru na dálku zhodnotil i film Bratři a vysvětlil, proč se nechce vrátit do Česka - Josef Mašín exkluzivně: Pro někoho jsem vrah. Ale usmrcený Honzátko nebyl nevinný

Cituji: Už teď je dle vyjádření Petra Pavla jasné, že Josef a Ctirad Mašínové to opět nebudou, nehledě na návrh Senátu. Jak se totiž prezident nedávno vyjádřil, v ocenění bojovníků proti nacismu a komunismu mu „brání jedna malá výseč jejich příběhu“. „Se zlem jsme nebojovali kvůli metálům,“ reaguje Josef Mašín. „No a politici vědí, jak jejich voliči smýšlejí. Proto se o nás vyjadřují tak, jak se vyjadřují. A že nás na vyznamenání navrhuje český Senát? Beru to tak, že nás vidí jinak než prezident Pavel,“ dodává Josef Mašín.

Josef Mašín se nevyhýbá ani zmíněné „výseči jejich příběhu“ – likvidaci strážmistra Honzátka. „V době, kdy jsme se rozhodli k odboji, měl komunistický režim na svědomí 80 politických vražd. Omámený Honzátko zemřel bezbolestně. Avšak ti, kteří skončili jako Milada Horáková, se na šibenici svíjeli desítky minut, než je kat na druhé straně šibenice přes kladku uškrtil,“ říká Mašín a také vysvětluje, proč nepovažuje Honzátka za nevinnou oběť.

V návratu mně brání – a nevím, zda mě pochopíte – směřování Česka a jeho lokajská role v Evropské unii. Pro některé z Čechů jsem navíc stále vrahem

Česko má bezmála 11 milionů obyvatel, a těch, kteří přispěli na vznik lošanského památníku, byla jen necelá tisícovka. Komunisté náš rodinný statek za 40 let rozkradli a zcela zplundrovali. A trvalo po pádu komunismu dalších 30 let, než byl statek vrácen sestře Zdeňce. Navíc není ani dodnes vráceno vše. I proto památník nepodporuji, jakkoliv si velmi vážím lidí, kteří se zasloužili o jeho vznik.

Bratru Radkovi ani mně nikdy nešlo o vyznamenání či jakékoliv pocty

Celou tu diskuzi kolem našeho ocenění beru jako měřítko postojů Čechů k Mašínům i kamarádům z naší odbojové skupiny. No a politici vědí, jak jejich voliči smýšlejí. Proto se o nás vyjadřují tak, jak se vyjadřují.

Podívejte, každý z nás byl nějak vychován: já s bratrem a sestrou k lásce k vlasti a demokracii. Tedy i k odporu proti zlu a totalitě. Prezident Pavel byl už v jiné době rovněž nějak vychován. Takže jsme dlouho stáli na zcela protichůdných pólech. Každý jsme tudíž ze zcela jiného těsta. Ať o tom tedy lidé přemýšlejí, než nás začnou s bratrem soudit.

Zdeňce jsem zavolal a požádal ji, aby neříkala, že vyznamenání přebírá i za Radka či kohokoliv z naší skupiny. Slíbila to

Není asi příliš známo, že byl bezohledným lovcem lidí, kteří utíkali na Západ. Honzátko kvůli tomu dokonce inicioval vznik speciálního komanda, jemuž velel. Tohle komando pak lovilo – a jinak to ani nelze nazvat – na hranicích Čechoslováky utíkající na Západ. My jsme tehdy samozřejmě nevěděli, co je Honzátko zač, ale za nevinnou oběť ho – zejména kvůli tomu, že zničil životy mnoha lidí, které na hranicích „ulovil“ – nemohu považovat.

V době, kdy jsme se rozhodli k odboji, měl komunistický režim na svědomí 80 politických vražd. A nemusím snad připomínat zinscenovanou vraždu Milady Horákové nebo generála Heliodora Píky, když uvedu alespoň jména, která snad Čechům stále něco říkají. Je snad jasné, že s teroristickým režimem se nedá vyjednávat či diskutovat.

Asi si teď mé kritiky ještě více popudím, ale Honzátko byl omámen chloroformem, takže zemřel bezbolestně

Avšak ti, kteří skončili jako Milada Horáková na šibenici, trpěli strašně desítky minut. Ona se na té šibenici svíjela se svázanýma rukama asi čtvrt hodiny, než ji kat na druhé straně šibenice definitivně přes kladku uškrtil. Tohle našim soudcům a kritikům, kteří nás považují za zločince a vrahy, už nic neříká.

A stejně barbarsky byli udušeni kamarádi z naší odbojové skupiny: Václav Švéda, Zbyněk Janata či strýc Ctibor Novák, hrdina protinacistického odboje.

Komunisté vyhlásili v čele s Gottwaldem občanskou válku všem lidem, kteří jim tehdy oponovali, a podle toho s nimi i jednali

Vraždili je i ve zinscenovaných procesech nebo je nechávali, tak jako naši matku, zemřít v nelidských podmínkách v kriminálech. Stejně jako třeba Josefa Brykse, válečného hrdinu a stíhače RAF. My jsme neudělali nic jiného, než že jsme tuhle výzvu komunistů přijali. My s tím nezačali.

Nemohu tady nezmínit dnešní Izrael

Banda zločinců a vrahů z Hamásu tam mezi mladými Izraelci na hudebním festivalu rozpoutala dosud nevídané krvavé orgie, při nichž bylo rozřezáno, zabito a znásilněno – někdy i v tomto pořadí – asi 1200 mladých Židů a další desítky uneseny jako rukojmí. Dnes to ovšem vypadá, jako by se tento šílený masakr ani nekonal. O to víc je ale kritizován Izrael, že se logicky snaží celou tu bandu hamáských hrdlořezů zlikvidovat.

Jenomže právě proto, že izraelská armáda postupuje vůči civilistům v rámci možností bojů ve městech ohleduplně, zahynulo již přes 700 židovských vojáků. Já už jsem stará škola, ale izraelská armáda by měla smést Hamás, ty nejbestiálnější teroristy, jednou pro vždy z povrchu zemského.

Trochu to odlehčeme. Film Bratři, který líčí váš útěk za železnou oponu, byl oceněn Českým lvem jako nejlepší snímek roku 2023. Jak si ho ceníte vy?

Po filmové stránce k němu nemám připomínky. Hlavní protagonisté a vůbec všichni herci byli skvělí. Výbornou práci odvedl i producent Petr Bílek poté, co se realizace filmu několikrát odsunula.

Problém mám nicméně s interpretací faktů. S režisérem Tomášem Mašínem jsem se na něčem dohodl, a on to nedodržel. Nechtěl jsem například, aby film byl naší oslavou, aby naopak přednesl pouhá fakta… a to se nepovedlo. Nejvíce mi ale vadí to, že ve filmu chybí náš motiv: Proč jsme se režimu vzepřeli. Z filmu totiž mylně vyplývá, že jsme se naštvali, protože nás nevzali do školy či vyhodili naši rodinu z bytu. Takže jsme se dali na odboj. Tak to ale naprosto nebylo. 

Jak to bylo podle vás?

Film Bratři nás líčí jako izolovanou skupinku mladíků, která se z jakéhosi trucu vzepřela totalitě, protože nemohli dělat to, co chtěli. My jsme ale měli zcela jiný cíl: Chtěli jsme se vrátit do svobodného, demokratického Československa. A nasadili jsme k tomu vše, čeho jsme byli schopni a co jsme měli k dispozici. Nejenom odhodlání, výdrž, vůli, zbraně, ale i kontakty na odbojáře a odpůrce komunistického režimu.

***

Honzátko splnil svoji přísahu KSČ: Sloužit zločinecké straně na život a na smrt.

Dost možná, že režisér filmu Bratři, Tomáš Mašín, byl vystaven enormnímu tlaku, aby film vůbec dokončil. Film Českého lva získal, ale žádného lvíčka neobdržel. Bohatě dotovaný Úsvit byl druhý s nejvíce zlatými lvíčky (pomlouval Jana A. Baťu). Světová rarita. Po vítězství veřejnoprávní ČT zrušila režisérovi dvouletý kontrakt. Je bez práce.

I dnes se potvrzují slova Jana Masaryka: „Komunismus je 10% ideologie a 90% taktiky.“

JŠ  

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)