Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 28.04.2024 14:51
    Dnes v OVM proběhla debata poslankyň Malé (Hnutí ANO) a ...

    Read more...

     
  • 28.04.2024 09:54
    Kdy odškodníme my vyhnané sudetské české Němce? Žili u nás ...

    Read more...

     
  • 26.04.2024 18:27
    Liché a laciné gesto Ad LN 24.4.2024: Wintonova vnoučata ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Masopust 1Masopust 2

Fotografie z Winter Wonderland Praha – Letňany. JŠ

***

Pomalý odchod zimy a nástup teplejších jarních dnů avizuje tradiční masopustní veselí loučící se s chladem bujarým veselím. Tzv. fašank se slaví mezi postním obdobím Vánoc a Velikonoc a v tomto roce připadá na období od 7. ledna (po Třech králích) do 13. února. Karnevalové zábavy se ale liší od místa k místu, někde trvají jen jeden den, jinde dlouhé týdny. Organizátoři se také mnohdy koordinují, aby diváci mohli v jednom roce shlédnout více průvodů a užít si zábavu. Je to také příležitost zajet k blízkým i vzdálenějším sousedům a poznat jejich kulturu.

Staročeský masopust v Hlinsku byl v r. 2010 zapsán na seznam nehmotného dědictví UNESCO. Koná se ve skanzenu vroubenek na Veselém kopci a nedalekých vesnicích. Průvod masek se po slavnostním povolení k obchůzce vydává od stavení ke stavení a hraje a tančí pro majitele domků, aby jim přinesl štěstí, hojnost, dobrou úrodu a plodnost. Hrají se veselé písně, ale pokud ve stavení někdo skonal, nahradí je melodie smuteční k uctění zemřelého. Domácí pak hudebníky pohostí typickými sladkostmi, jako jsou např. koblihy a pro zahřátí alkoholem. Pohoštění je nabízeno i návštěvníkům, kteří chodí s průvodem. Masky s nimi rády žertují - malují jim černé čáry ze sazí na obličej, chlapce házejí do bělostného sněhu a pěkná děvčata vezmou do kola. Najdete tu kominíka, kramáře, turka, rasa s kobylou, laufra a slaměné strašáky. Odpoledně pak během závěrečného obřadu přednesou masopustní testament, kde vypočítávají hříchy masky kobylky. Ta je pak poražena a obchůzka končí dovádivým tancem masek – symbolem odstranění všeho špatného a nástupu nové čisté doby.

Masopust 3Masopust 4V hlavním městě Praze si masopust připomínají jednotlivé městské čtvrtí hýřivým průvodem, ale v tomto roce zve malé i velké návštěvníky ke karnevalovému průvodu či romantické procházce na sv. Valentýna park Winterwonderland v Letňanech. Nejkrásnější je ve večerních hodinách, kdy tu proti tmavé obloze svítí zahrady zářivých máků, zvonků a růží a pohádkových kreací. Maskot sněhulák provází všechny mladé v srdci africkým safari, podmořským světem či tropickou džunglí s papoušky. Magickou atmosféru skutečného zámku spolu se světelnou a laserovou show Ilumina si zase můžete užít v zahradě Schloss Laxenburg v Rakousku. Otevřena je do 11. února, a ta pražská dokonce až do Velikonočního pondělí 1. dubna.

Pokud se vysloví slovo karneval, první asociace snad každému padnou na Benátky a jejich festival plný elegance a šarmu. Lidé se tu oblékají již od 12. století do honosných kostýmů šlechticů, v paláci Pisani Moretta se koná velký maškarní ples a ze zvonice na náměstí sv. Marka se snáší božský Anděl. Můžete se zapojit i do soutěže o nejkrásnější převlek a masku. Ty dříve nosili lidé všech společenských vrstev, aby skryly svou identitu a občas se mohli zapojit do ne právě legálních činností. Dnes je to ale symbol slavnostního ducha oslav a některé masky jsou skutečnými uměleckými skvosty.

Benátské masky bývají také častými hosty na karnevalových oslavách v jiných městech, a to i mimo Itálii. Zavítají každým rokem i do Francie, např. na Azurové pobřeží do Nice. Francouzská riviéra pořádá svůj carnival o něco později, letos 17. února - 3. března. Centrální náměstí slavného filmového centra ožije již po STOPADESÁTÉ dlouhými průvody alegorických vozů, které jsou nejatraktivnější zvečera. Rozhodně nelze promarnit parádu květin, kde defilují nejen různé květinové kreace, ale i místní krasavice.

V nedalekém Menton se v téže době slaví Fete du Citron. Festival začal v r. 1934, původně pro místní smetánku. Dnes sem každoročně přijede na 230 000 návštěvníků, aby obdivovali gigantické sochy z citrónů a pomerančů, kterých se použije přes 140 tun. Asi zde nechybí světelná show v Bioves zahradě, Evropský palác organizuje výstavu orchidejí a celým městem zní hudba a úsměvy na rtech.

Masopust 5Masopust 6Pokud máte více volno a nevadí Vám cesta do zámoří, jistě se vydáte do jihoamerické Brazílie. Každý zná samozřejmě karneval v Rio de Janieru, kde defilují profesionální školy samby, ale za shlédnutí stojí i lidový festival v přímořském městečku Recife či v bahijském Salvadoru. V Recife si můžete zatančit s maskami přímo v ulicích a v Salvadoru sledovat kamióny s místními populárními zpěváky, které krouží městem po celý týden, den co den, se zástupem svých fanoušků. Samozřejmě se také hodně pije a v nočních hodinách je třeba dát pozor i na bezpečnost. Rio a Sao Paulo jsou spíše divadlem. Diváci sedí na tribunách a sledují jednotlivé školy, do nichž se můžete přihlásit i Vy. Tančit se souborem v tropickém rytmu samby je jedinečný zážitek na celý život. Přípravy včetně šití kostýmů zaberou mnoho měsíců a jsou příjmem pro ty nejchudší. Karneval tak není jen aktem zábavy, ale i jistou podporou těch nejslabších ve společnosti.

A kdo zůstává na masopust ve Slovinsku, může zavítat např. k Hrušiškim škoromatjům, kteří jsou naším favoritem spolu s Kurenty v Ptuji. Škoromatija je od r. 2012 na seznamu kulturního dědictví a trochu připomíná české průvody v Hlinsku. Masky symbolizují boj dobra a zla. Na Popeleční středu je vynesen na svaté místo na okraji vesnice slaměný Král karnevalu. Představuje vše špatné, co se v místě stalo, a proto musí být spálen. Jeho duše odchází k nebi, tak jako u kobylky v Čechách.

Zůstává po něm jen popel a saze. Brzy přijde jaro a s ním snad i lepší časy.

 

Dr. Jana Chaloupková

31.1.2024

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)