Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Rudolf a Stefanie 2011Ještě v roce 2011 byly Stefanie a Rudolf v plné síle…

Mohly nás těšit svoji krásou, důstojností a stínem ještě mnoho let, kdybychom se o ně starali SR 3 pokaceno 230416jako naši předci… Webové stránky města mlčely, místní rozhlas mlčel, Zpravodaj města mlčel… Rychle, bez veřejnosti, žádné důstojné rozloučení a přivítání následovníků. Ani farář, ani věřící se nedostavili… V sobotu dne 23.4.2016 byl od rána brutálně ukončován jejich staletý život…. Zemře strom, zemře člověk, umírá město, vítězí lhostejnost… Kácení takovýchto památných stromů se dříve zúčastnilo celé město, nové dostaly jména, byly posvěceny, hudba vyhrávala…

"Chudinka lípa stará! Z daleka jsem ji poznal, babičku sešlou, kmene trouchnivého, div že se nerozpadla. Ale žila a zelenala se, jakoby se těšíc z krásného, letního jitra, jaké právě bylo, když jsem k ní docházel…  Viděl jsem také na starém stromu, jak ho mají vesničané v lásce a vážnosti. Byloť patrno, že se snažili, aby ho udrželi, aby mu věku prodloužili; obmazovali ho a obvazovali, kde toho bylo nutno. Těšilo mě to."

Alois Jirásek – Stromy

 

SR 2 parez 230416… Lípa Stefanie bude po Velikonocích pokácena. Kraj se všemi připomínkami odmítl zabývat nebo je rovnou popřel. Podjatost rozhodujícího orgánu (viz příloha RES-Mgr. Daniel Havlík Lesnictví a těžba dřeva) popřel. Skutečnost, že MěÚ nepostupoval v souladu se správním řádem, vyhodnotil jako nedostatek v posuzovaném řízení, nikoli pochybením, na základě kterého by došlo ke změně výroku rozhodnutí. Lípa Stefanie se kácet nemusí a bylo by vhodné kácet pouze jeden strom. Skutečnost, že Rudolfova lípa ztratila svou vitalitu, je ale důvodem pro to, že se bude kácet i lípa druhá. Neodborné řezy lip v minulosti byly natolik necitlivé, že způsobily podstatné defekty (kombinace hniloby a tlakového větvení). Stefanie má sice, na rozdíl od lípy Rudolf, výraznější biomechanické poškození, kombinace defektů však není pro její další život nikterak zásadní. Pokácením této lípy dojde k dalšímu zločinu. …

Z odvolání ke KÚSK

… Ocenění stromu označeného v rozhodnutí číslem 2 (dle metodiky AOPK ČR ve verzi 2013) v posudku města na částku 165 865 Kč je více než o polovinu nižší než jeho ocenění podle výpočtu provedeného Davidem Horou, Dis. Celková hodnota stromu pro rok 2015 je podle posudku tohoto odborníka 361 943,- Kč. Protokol výpočtu hodnoty stromů přikládáme v příloze tohoto odvolání v odborném posudku č. 16-8-15. (Protokol výpočtu hodnoty stromů uvedený v posudku města nebyl sdružení zaslán, přestože o něj sdružení žádalo již 29. 6. 2015 společně s posudkem města.)

… V čele rozhodujícího orgánu stojí osoba, která se octnula ve střetu zájmů. Starosta Mgr. Daniel HAVLÍK je držitelem živnostenského oprávnění k těžbě a prodeji dřeva. V minulosti umožnil vykácení cca 200 stromů významného krajinného prvku a biokoridoru Stroupinského potoka, přestože se jednalo o rozpor s ÚSES a platnými zákony České republiky.

* * *  

SR 1 starosta zady 230416Starosta Havlík mi odmítl poskytnou rozhovor. Bránil se dokonce i fotografování?! Na dotaz coSR 4 kostel 230416 bude s cenným lipovým dřevem odpověděl, že NEVÍ !!! Na zasazení nových líp nebyly žádné plány a podle toho to také dopadlo – v ose jih-sever jsou symetricky zasazené od středového pomníku, v ose východ-západ je rozdíl cca 30 cm?! Pokácením Stefanie a Rudolfa se odhalil žalostný stav fasády kostela sv. Vavřince, jakoby to byl jejich poslední vzkaz občanům, aby si vážili svého města a začali se odpovědně chovat…

Uspořádá město přivítání nových stromů jako naši předci dodatečně? Budou pojmenovány a SR 5 Havlik a Novacek 230416posvěceny? Webové stránky města stále zoufale mlčí o podstatném dění v městě, stejně jako Zpravodaj města. Místní rozhlas se zmůže jen na pravidelné hlášky typu ztratil se pes, hledají se klíče, kdo bude kde a co prodávat apod. Na webových stránkách města se o bohaté historii našeho města mnoho nedozvíte – dokonce ani o našem slavném rodákovi Oldovi Nejedlém se nezmiňuje, stejně tak o Josefu Volmanovi a jeho slavné továrně na obráběcí stroje a který se tolik o naše město zasloužil…

Žádného z radních zastupitelů jsem na místě nepotkal…

* * *

Lípy před kostelem byly zasazeny v roce 1881 na počest sňatku korunního prince Rudolfa a belgické princezny Stefanie. Mezi lípami stojí kříž s Kristem z roku 1846 od sochaře Josefa Maxe. Zde si můžete přečíst o osudech korunní princezny Stefanie a korunního prince Rudolfa

P.S. To že se ve stromu Stefanie rozšiřovala dutina bylo způsobeno hlavně tím, že doporučení firmy GeoVision v posudku  z roku 2009 („Zajištění koruny bezpečnostní vazbou kosterních větví u lípy srdčité vlevo při pohledu na kostel. Zajištění pahýlu větve u lípy srdčité vpravo při pohledu na kostel opatřením epoxidovou stříškou. Zajištění koruny u této lípy volnou vazbou. Ošetření pukliny v kmeni desinfekcí.“) město neprovedlo.

Město se nyní může ohánět špatným zdravotním stavem, který samo způsobilo !!!

 

Jan Šinágl, 24.4.2016

* * *

Boj o záchranu stromů před žebráckým kostelem pokračuje - odvolání!

Řetězení chyb

Vox populi, vox Dei

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Share

Komentáře   

+3 #2 Petr Zemánek 2016-04-26 09:20
Co chtějí občané města Žebráku kolem sebe mít,to mají. Žiji tady 21 let a za tu dobu se krajina kolem Žebráku postupně měnila z kulturní krajiny na industriální. A pokračuje to dál. Nemylme se, nemůže za to dálnice, nýbrž lidé, kteří zde žijí. V devadesátých letech k nám jezdil kovat koně pan Řeřábek z Tlustice. Byl už starý a bydlel v Hořovicích. Tehdy se začala na tlustické straně dálnice budovat průmyslová zóna. Byl nešťastný a cítil se být podvedený, že tady prodal polnosti na nejlepší půdě široko daleko. Ta byla následně stržena. Co by si asi pomyslel dnes? Je nám jedno v čem žijeme?
0 #1 Martin Donda 2016-04-24 21:43
Lípy „Stefanie“ a „Rudolf“ byly městem obetonovány, zahrnovány technickou solí, nezalévány, byly jim neodbornými řezy nevratně poškozeny koruny. Přesto ještě v r. 2011 byl jejich vitalita dobrá. Pak ztratil vitalitu Rudolf. Lípa Stefanie bojovala dál, ještě by se dala zachránit. Ale starým stromům se v Žebráku nepomáhá. Lípy následují jako král s královnou lípy, které byly na náměstí vykáceny v minulosti. Následují přes 200 zdravých stromů (lípy, olše, vrby a kaštany), které zmizely z okolí Stroupinského potoka. Např. stoletou lípu, kterou dal jen po ústní dohodě „orgán ochrany přírody“ Mgr. Danielem Havlík pokácet. Nezákonně, jako by neexistovala, zmizela. Následují i další stromy, jako černé topoly u rybníčků, topoly, lípy na hřišti a v Lipovém sadu.
Stefanie a Rudolfe. Děkujeme za Vaši krásu. Buďte dál s tím, který to vše vidí a s tím, který Vám dal po dobu 135 let růst, s Bohem, Ježíšem Kristem. Který byl po celou tu dobu mezi Vámi.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)