Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 16.07.2024 05:37
    Co jsou konspirace? Referáty soudců, usnesení, které vyloží věc ...

    Read more...

     
  • 14.07.2024 17:09
    Karma vzkazuje poškozeným: Není třeba se mstít. Jen se posaďte ...

    Read more...

     
  • 14.07.2024 09:31
    Honzo, k Tvému článku "Všesokolské slety......" nesouhlasím s ...

    Read more...

     
  • 14.07.2024 09:26
    Bravo Barboře - presentovala naši zemi lépe, než všichni ...

    Read more...

     
  • 01.07.2024 10:19
    Chirurgický nůž na Sudety Na našem severu, v Sudetech, ale ...

    Read more...

     
  • 29.06.2024 13:14
    ČLK Seminář info: Moje vystoupení se obešlo s prezentací sotva ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Prelovsek Damjan

Aktualizováno 13.6.2024: Qatargate, marocký disident Mohamed Dihani: "Tak mě Rabat požádal, abych špehoval v Itálii

***

„Spojí-li se špatní lidí tak, že vytvoří sílu, musí dobří lidé udělat totéž. Jak je to prosté.“

L. N. Tolstoj

***

Dr. Damjan Prelovšek – historik umění a odborník na moderní architekturu, odborník na dílo architekta Jože Plečnika, velvyslanec Slovinska v ČR 1998-2002, člen Evropské akademie věd a umění, spisovatel a fotograf.

***

Blíží se volby do Evropského parlamentu a s nimi sílí i předvolební kampaň jednotlivých stran. SPD zvolila strategii podobnou té, kterou používala Přísaha v r. 2021 – stánky staví ve městech, kde se konají festivaly, v lázních při otevírání nové lázeňské sezóny, tedy tam, kam směřují davy lidí. V Praze proběhlo 23.5.2024 na Václavském náměstí setkání evropských vlasteneckých stran sdružených ve Straně identity a demokracie a vystoupila tam skupina Ortel.

Přátelům to nedalo, aby se stánkařů, kteří přisvědčili, že jsou nejen propagátory SPD do eurovoleb, ale i členy této strany, nezeptali, co skutečně tato strana v realitě udělala proti migraci a islamizaci Evropy

a jak hlásají letáky, které SPD a Trikolora rozdávají. Nastalo nejprve ticho a pak se postarší pán začal trochu potit. Snažil se něco povídat o tom, že je třeba, aby se tady (zřejmě myšleno v ČR či v celé Evropě?) nevytvářely islámské buňky. Trochu se třásl a bylo vidět, že otázka ho vykolejila. 

Ano, ilegální migrace je velký problém, a to především u podezřelých osob

U těch, kteří jsou ochotni za vidinu přesunu do Evropy a sen o lepším materiálním životě vozit narkotika a špinavé peníze. U těch, kteří jsou živnou půdou pro radikální skupiny díky své nevzdělanosti, materiální nouzi, neznalosti jazyků a frustraci ze života bez dobré perspektivy v domovské zemi. Ti jsou velmi snadno manipulovatelní, a právě na ně se orientují teroristické organizace. Někteří z nich i skutečně věří v radikální islám, odměnu v ráji v posmrtném životě za šíření víry i „mečem“ a v novodobou „křižáckou výpravu“. V neposlední řadě se ale často jedná o chudáky, kteří jsou později nuceni k otrocké práci, aby si „odpracovali náklady“, které jejich přesun do Evropy pro organizátora představoval.

Jak se tito lidé do Evropy dostávají?

Po moři, pozemní cestou, z jejich neštěstí těží převaděči (jak správně říká v médiích často český premiér Fiala či ministr vnitra Rakušan). Jednou z příjemnějších cest je ale také koupě schengenských víz, kterou organizují specializované mafie. Vízum se koupí za několik tisíc EURO a neprověřený podezřelý žadatel, který by ho vůbec neměl dostat, se s ním přesune do jiného členského státu Evropské unie přímo nebo skrze danou zemi. Při neexistenci vnitřních hranic je to poměrně snadné. Stačí na vízum doletět do státu, který ho vydal, a pak už jet autem, vlakem či autobusem do skutečného cíle. Ostatně právě tento způsob prosazoval i bývalý český velvyslanec v Maroku Viktor Lorenc. Když mu jeho vízaři změnili trasu a vystoupili rovnou ve Francii, označil je za „duševní suterén“, tedy blbce, kteří se takto hloupě nechali chytit francouzskou policií. Opravdu proslov hodný ambasadora členského státu EU a Schengenu.

Proto je tak důležitý důsledný korektní výkon vízové agendy na velvyslanectvích, aby se nevytvářely v Schengenu díry, skrze něž podezřelí migranti putují k nám do Evropy

Málokdo si to ale uvědomuje a málokdo to chce pochopit. Víza jsou pro mnohé něco abstraktního, vzdáleného. Zástupce SPD byl velmi nervózní. Můj známý ho informoval o prodeji víz na české ambasádě v Maroku i o tom, že poslanci SPD Kobza a Koten byli řádně informováni a nic neudělali. Obdobně sám Tomio Okamura - tomu jsem psal i já, ale žádná odpověď nepřišla. Později dokonce p. Šinaglovi osobně řekl, že „o ničem neví“ – to je populární u mnoha českých politiků (o ničem nevědí, nemají kompetence, proč pak v politice vůbec jsou?). Přitom hovoří o Čase na změnu, jeho leták hlásá „Migrační politika EU vede k vytváření no-go zón, islamizaci, bídě a násilí. Chceme mít právo sami si rozhodovat, kdo bude v ČR žít“. Česká republika si to rozhoduje, pobytová víza k pobytu nad 90 dní jsou v pravomoci jednotlivých států, tudíž jsou udělována českým ministerstvem vnitra. Schengenská jsou pouze víza do 90 dní za účelem turismu, kultury, krátkého studia atd. Jenže při neexistenci vnitřních hranic se lidé mohou přesunout někam a zůstat tam. To je potíž, a proto se musí rozhodovat opatrně a korektně u obou variant.  

Bohužel přístup ČR ale odpovědný není. České velvyslanectví v Rabatu vydávalo víza lidem, kteří je nikdy neměli dostat

Nesplňovali základní požadavky pro udělení povolení vstupu do Schengenu a jejich cílem nebyla ČR, ani turistika. Člen SPD hovořil jen o České republice a její bezpečnosti. To připomínalo názor Viktora Lorence, „že ti vízaři pojedou do Francie, tak nám (myšleno Čechům) může být jedno, co tam budou dělat“. Jenže to je hloupý přístup. Při existenci Evropy bez hranic se tito lidé mohou pohybovat, kde chtějí. Mohou tedy přijet i do Čech a nelze si naivně myslet, že se útoky, konflikty atd., budou Čechám vyhýbat navždy. Dále, ať si SPD přeje v EU být či ne Evropa je náš domov, náš kontinent a my Evropané musíme spolupracovat pro naši lepší budoucnost. Nelze tedy posílat nějakého „hajzlíka“ jinému evropskému státu a říkat si, hlavně že nepojede k nám. To je proti základnímu duchu kooperace a dobrého sousedství, který musí v rámci kontinentu existovat, ať je zde EU či ne. Právě takto se bojuje proti ilegálům a islamizaci. Činy a ne slovy. To znamená, že nelze tolerovat prodej víz pochybným lidem za úplatu či za nějaké služby.

Proč ale pánové Koten, Kobza a Okamura něco neučinili v tomto konkrétním případě?

Hlásat líbivá hesla během kampaně je jednoduché, to nikoho nic nestojí. Mnoho politiků něco při volbách slibuje, pak ale dostanou teplá místa v parlamentu ČR či v Bruselu, hezkou výplatu a na vše se zapomene. V případě podvodů s vízy v Maroku dostala SPD příležitost ukázat, že to s bojem proti ilegální islámské migraci myslí vážně. Zatím ale SPD zklamala. Její poslanci uvedli, že informovali BIS, ale ta o všem jistě již věděla a sama nemá žádnou výkonnou moc, aby něco učinila.

Stánkař na Václavském náměstí se bránil, že SPD není ve vládě, že nemůže nic dělat? Má ale přece poslance, kteří mohou např. vyvolat jednání v parlamentu „To musíte jít za Lipánkem,“ rozčílil se téměř stánkař, neboť nepochopil, že skandál s vízy se táhne již z doby vlády ČSSD/ANO.

Ministr Lipavský ho pouze převzal a dovedl do zdárného konce likvidaci konzulky, která podvodná víza nevydávala a vše oznámila MZV

Tím dal korunu odvetě proti whistleblowerovi, přitom právě Piráti prosazovali přijetí zákona na jejich ochranu jako jednu z významných priorit EU.

Pokud nemohou poslanci SPD nic dělat, přestože jsou členy bezpečnostního výboru a zahraničního výboru PSP ČR, proč tam tedy vůbec jsou? Přece právě s tím šla SPD do voleb v r. 2021, že bude proti ilegální migraci muslimů postupovat. Jak jí lze věřit, když je v konkrétním případě nečinná?

Postoupit případ BIS nestačí. Je třeba vše řešit v rámci politické scény, zajistit ochranu oznamovatelky, osoby, která vnější hranice EU skutečně chránila a podezřelá víza nevydala a přispěla tak k tomu, že se s vízy dále na českých ambasádách nekšeftovalo. I když chce SPD z EU vystoupit, je třeba pracovat s realitou. ČR je členem EU i Schengenu, musí dodržovat jejich právo a předpisy a ty jsou v oblasti víz v duchu zásad SPD – proti ilegální migraci. Jen je třeba je dodržovat. A to byl měla SPD podpořit v české politice i té v EP, v českém parlamentu a pomoci oznamovateli. Možná ještě T. Okamura nemá dost informací a můj článek napomůže tomu, aby opravdu konal? Na plakátu je spolu s Marií Le Pen. Podezřelí lidé směřovali právě k ní, do Francie, a to by tedy neměl podporovat, když s ní sdílí ideu bezpečné Evropy, živé a chce zabránit její „vraždě“. Nemůže tedy podporovat přesun podezřelých muslimů z Maroka do Francie skrze česká víza. Nebo ne?

Je třeba najít skutečně odvážné, statečné a čestné politiky!

Takové, kteří to s ČR a Evropou myslí opravdu upřímně a nejde jim jen o jejich zisky a pohodlí! To samé pro Slovinsko. Zatím je u nás situace velmi špatná. Když bylo hlasování ve slovinském parlamentu o návrhu demokratické strany, kupodivu se pro dala i řada vládních levicových politiků. Nato ale následovalo pokárání jejich šéfů a muselo se něco vymyslet. Najednou se řeklo, že právě dorazil do naší sněmovny kosmický prach a ten ovlivnil hlasovací přístroje. Zvláštní ale bylo, že kosmický prach si vybral za svůj cíl pouze hlasovadla levičáků, a ne těch ostatních. Byť to zní absurdně, dosáhlo se skutečně nového hlasování (již bez kosmického prachu) a levičáci tentokrát hlasovali přesně dle pokynu své strany, nikoliv dle svého svědomí.

Komentář:

Na druhém či třetím místě ilegálních migrantů ve Slovinsku jsou Maročané, což je překvapivé, když si uvědomíme, jakým obloukem se tam dostávají. Důvodem je, že mohou bezvízově létat do Bělehradu a poté se ilegálně pašují do Slovinska. Tamní vláda už částečně odstranila zábrany, které na hranice s Chorvatskem instalovala minula vláda. Potom není k divu, že imigrace šíleně narůstá. Premiér Robert Golob to vyřešil šalamounským rozsudkem, kdy „bílé“ ilegální migrace srovnal z legálními. Vláda chce budovat nové migrační centrum. Každý migrant stojí Slovinsko měsíčně na skoro 2000 Euro, což je o mnoho více než ostudný minimální plat, který pobírá hodně slovinských občanů. Lidé protestují proti novým centrům, protože mají své zkušenosti s kriminalitou jejích obyvatelů, ale vládě je to jedno. Organizuje základní kurzy slovinštiny, ale bez úspěchu. Cílem většiny migrantů je cesta do západní  Evropy. Rakousko a Itálie už zavedli hraniční kontroly. Což znamená, že za chvíli všichni zůstanou ve Slovinsku. Do Chorvatska se zatím podařilo odsunout jen nepatrný počet migrantů. Tímto se rozkládá také Schengen. Nám, EU i světu chybí silní lídři. Konstatují co je špatné, ale efektivní řešení nenabízejí. Věřme, že je nadcházející krize vygeneruje. Bylo tomu tak vždy, po dobách velkých hospodářských krizí a blahobytu. Doufejme včas, bez potřeby války.

P.S.

Takto to končí, resp. začíná ve SRN.

 

Jan Šinágl, 4. 6. 2024

Mezinárodně uznávaný nezávislý novinář, publicista, politolog, t.č.  postihován v zemi EU (za svobodu slova a právo veřejnosti na informace) na majetku i zdraví. Angažovaný občan, dvacet let hájící pravdu, spravedlnost a zachování demokratických hodnot. Občan České republiky a Švýcarské konfederace, respektovaný demokratickými občany Evropy. 30 let života v totalitě, 20  let v demokracii, 20 let v postotalitě.

***

XII. DÍL: Czech-Marokogate: Vzestup a pád Přísahy versus marocká kauza

Jdu poprvé k volbám a nevím koho volit?!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)