Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 16.07.2024 05:37
    Co jsou konspirace? Referáty soudců, usnesení, které vyloží věc ...

    Read more...

     
  • 14.07.2024 17:09
    Karma vzkazuje poškozeným: Není třeba se mstít. Jen se posaďte ...

    Read more...

     
  • 14.07.2024 09:31
    Honzo, k Tvému článku "Všesokolské slety......" nesouhlasím s ...

    Read more...

     
  • 14.07.2024 09:26
    Bravo Barboře - presentovala naši zemi lépe, než všichni ...

    Read more...

     
  • 01.07.2024 10:19
    Chirurgický nůž na Sudety Na našem severu, v Sudetech, ale ...

    Read more...

     
  • 29.06.2024 13:14
    ČLK Seminář info: Moje vystoupení se obešlo s prezentací sotva ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Rusko konečně nalezlo svou pravou tvář. Putinův režim se rozhodl, že takovou tváří nejlépe vystihující jeho podstatu bude car Ivan Hrozný, jehož bronzové pomníky se začaly rojit po celé zemi. Propagandistická kanonáda na všech televizních kanálech měla názorně dokázat, že v současném Rusku si pracující nepřejí nic tak vroucně jako zvěčnění právě této historické postavy. Upracované babičky polykají slzy štěstí, že i ony se dočkaly pomníku tatíčka Hrozného po tolika letech nespravedlivého opomíjení. Spisovatelé zvučných jmen se předhánějí v popisování toho, jak tento moskevský tyran „pozvedl Rusko z prachu“.

… Až doteď obdivovat Hrozného totiž bylo v Rusku neslušné. Když ve městě Novgorod u příležitosti tisíciletého výročí ruské státnosti budovali památník zobrazující 128 významných postav ruské historie, car Ivan Hrozný mezi nimi nebyl, jelikož zvěčnění památky tohoto maniaka a sadisty, který vlastnoručně umučil k smrti manželku, syna a vnuka a zaživa jím vyrval srdce z hrudi, pokládala veřejnost za urážlivé. O to víc, že právě město Novgorod Ivan Hrozný vypálil na popel a jeho svobodné občany nechal do jednoho povraždit.

Jistě, každý národ má svého katana, ale umíte si představit, že by dnes v 21. století v Berlíně slavnostně odhalili pomník Hitlerovi, v Phnompenhu Pol Potovi, v Paříži Karlu IX., v Londýně Jindřichu VIII.? K čemu Rusko vlastně potřebuje velebit odkaz člověka, který si svůj přídomek nevysloužil nadarmo? No přece k udržení a posílení válečného odhodlání svých obyvatel! Zde je přehršle čerstvých zpráv z oficiálních zdrojů: Ministerstvo pro mimořádné situace sděluje, že moskevské podzemní kryty jsou schopny poskytnout útočiště všem obyvatelům hlavního města v případě plošného bombardování. Magistrát Petrohradu ujišťuje občany, že již má nachystánu zásobu potravin pro případ nové blokády, s dodržením denní normy 300 gramů chleba na hlavu. Státní duma nacvičuje náhlou evakuaci budovy a seznamuje se s prostorami bunkrů v podzemí areálu. Centrální banka hlásí úplnou připravenost k práci za podmínek velké války.

Válka je neustále na obrazovkách všech televizních kanálů: jeden uvádí reportáž z přesunu Iskanderu na území Kaliningradské oblasti, druhý nasazuje kameramana přímo do kokpitu útočícího letadla v Sýrii, přičemž divák sleduje shazování bomb v přímém přenosu s vítězoslavným vyprávěním o předpokládaném počtu obětí, na třetím si znalci vyměňují názory o přednostech preventivních jaderných úderů a všichni dohromady zasněně opěvují a přivolávají válku. Diváci u televizorů mrkají a souhlasně pokyvují hlavou: když experti v kisně říkají, že třetí světová je nevyhnutelná, tož asi nevyhnutelná bude. Je nejvyšší čas vykopat na zahradě zemljanku, udělat si pořádnou zásobu pohanky, naložit houby a zavařit sdostatek malin, tak na pět let, to by mělo stačit. Heslo dne radostně opakované ve všech médiích zní: „Jednou už jsme do Berlína došli a můžeme to kdykoli zopakovat! A bude-li třeba, dojdeme i do Washingtonu!“ Tentýž bojechtivý Kiseljov už přece Rusům slíbil, že z Ameriky zbude jen radioaktivní popel.

… Navzdory rozšířené domněnce, že Putinův režim nemá žádnou ideologii, určitě měl na čem stavět. Na rozdíl od klasických totalit 20. století současní kremelští pánové vystavěli svou ideologii zpětně – poté, co jejich kleptokratický režim už nabyl pevnějších rysů. Samozřejmě vládnoucí třída žádnou novou ideologii nevynalezla, mohla ovšem využít základní stavební kostky minulých ideologií. Jsou dobře rozpoznatelné. Jsou to ideje konzervativního zpátečnictví 19. století, jež stály proti všem modernizačním projektům, jak liberálním tak socialistickým. Je to směsice sociálního darwinismu nejhrubšího zrna s uslintaně nasládlým feudálním romantismem.

Putin se skutečně cítí jako mladý dravec povolaný zlomit vaz přestárlým a zesláblým západním vůdcům smečky. Má to usazeno v morku kostí, ať už se tváří jakkoli, a liberální myslitelé by z oné premisy měli vycházet. Domluvit se s ním nelze, i kdyby sebevíce předstíral ochotu k dialogu a kompromisu. Každá snaha pochopit Putina a pokládat takové pochopení za první krok k nalezení společných východisek, je lichá. Na Putina platí jediný argument: musí poznat, že narazil na nepřekonatelný odpor. Žalostné jsou pokusy integrovat tzv. Putinovu elitu do civilizované společnosti – je naopak třeba hnát ji odevšad svinským krokem. Nevadí, že pevný odmítavý postoj může ruské obyvatelstvo naštvat a stmelit jej ještě více kolem režimu. Nemůže nenávidět Západ více než nyní. Kreml vybudil ve svých krajanech ty nejarchaičtější vrstvy vědomí. Jediné, co je může přimět obrátit se proti režimu, je demonstrativní opovržení jejich kmotrem. Nechtějte pomáhat Putinovi zachovat si tvář. Je třeba pomoci mu tvář ztratit.

Celý článek: http://forum24.cz/jefim-fistejn-proc-rusko-tak-najednou-oslavuje-ivana-hrozneho-a-rozjizdi-valecnou-hysterii/

* * *

Stalinův kat - Vasilij Blochin, nejhroznější masový kat a vrah v dějinách! 

J.Š.10.9.2018

* * *

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.40 (5 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)