Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 16.07.2024 05:37
    Co jsou konspirace? Referáty soudců, usnesení, které vyloží věc ...

    Read more...

     
  • 14.07.2024 17:09
    Karma vzkazuje poškozeným: Není třeba se mstít. Jen se posaďte ...

    Read more...

     
  • 14.07.2024 09:31
    Honzo, k Tvému článku "Všesokolské slety......" nesouhlasím s ...

    Read more...

     
  • 14.07.2024 09:26
    Bravo Barboře - presentovala naši zemi lépe, než všichni ...

    Read more...

     
  • 01.07.2024 10:19
    Chirurgický nůž na Sudety Na našem severu, v Sudetech, ale ...

    Read more...

     
  • 29.06.2024 13:14
    ČLK Seminář info: Moje vystoupení se obešlo s prezentací sotva ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

JANUV ZAKONBohumil Robeš se za mříže dostal ve třiadvaceti a na svobodu se dostal až po třinácti letech. Většinu z nich byl ve vězení. Když ho to nezlomilo, komunisté ho zavřeli do blázince.

"Hrál si u sousedů, kde byli ubytováni němečtí vojáci. Starší chlapec vzal odjištěnou německou pušku a při dětské hře ho zastřelil. Na pohřbu stáli nastoupení Němci, uctili jeho památku salvou do vzduchu. Vybírali mezi sebou peníze na pomoc mé matce,""Zachránil jí nějaký sovětský velitel, který agresora skopal. Jak se u nás chovali Rusové a Němci, nelze srovnávat,""Když jsem po roce 1989 chvíli dělal tajemníka na úřadu, našel jsem dokument, ve kterém místní komunisté v květnu 1945 oznamují, že pakliže nedostanou rozhodující místa na národním výboru, vezmou si je vojensky,"

Bohumil Robeš se narodil roku 1930 v Holubicích nedaleko Brna v katolické rodině se sedláckou tradicí. Dědeček, který měl kancelář ve své chalupě, zastával dlouhá léta starostovský úřad. Jeho otec, telegrafista na železnici, ho nikdy nebil, káral jen pohledem. Jemnocitná maminka se prý rozplakala, když se malý Bohumil zeptal, co znamená slovo "bordel," které někde zaslechl.

Během 2. světové války rodinu postihly dvě tragédie. Jeho otec nečekaně zemřel po operaci slepého střeva. O pár měsíců nešťastnou náhodou zahynul jeho čtyřletý veselý a upovídaný bráška Josífek.

"Hrál si u sousedů, kde byli ubytováni němečtí vojáci. Starší chlapec vzal odjištěnou německou pušku a při dětské hře ho zastřelil. Na pohřbu stáli nastoupení Němci, uctili jeho památku salvou do vzduchu. Vybírali mezi sebou peníze na pomoc mé matce," popisuje událost Bohumil Robeš.

25. dubna 1945 vtrhli do vesnice osvobozující ruští vojáci. Opili se. Jeden se prý dobýval na jeho pohlednou maminku se sundanými kalhotami. Vše viděl na vlastní oči Bohumil. "Zachránil jí nějaký sovětský velitel, který agresora skopal. Jak se u nás chovali Rusové a Němci, nelze srovnávat," vysvětluje Robeš, kterého později za podobná slova obviňovali z propagace fašismu.

Podle Robeše se lidé mylně domnívají, že komunisté se chopili moci až po převratu v únoru 1948. Bolševizace v Holubicích začala hned po válce. "Když jsem po roce 1989 chvíli dělal tajemníka na úřadu, našel jsem dokument, ve kterém místní komunisté v květnu 1945 oznamují, že pakliže nedostanou rozhodující místa na národním výboru, vezmou si je vojensky," uvedl. …

http://zpravy.idnes.cz/pribehy-20-stoleti-bohumil-robes-dn2-/domaci.aspx?c=A140321_161852_domaci_cen

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)