Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 16.07.2024 05:37
    Co jsou konspirace? Referáty soudců, usnesení, které vyloží věc ...

    Read more...

     
  • 14.07.2024 17:09
    Karma vzkazuje poškozeným: Není třeba se mstít. Jen se posaďte ...

    Read more...

     
  • 14.07.2024 09:31
    Honzo, k Tvému článku "Všesokolské slety......" nesouhlasím s ...

    Read more...

     
  • 14.07.2024 09:26
    Bravo Barboře - presentovala naši zemi lépe, než všichni ...

    Read more...

     
  • 01.07.2024 10:19
    Chirurgický nůž na Sudety Na našem severu, v Sudetech, ale ...

    Read more...

     
  • 29.06.2024 13:14
    ČLK Seminář info: Moje vystoupení se obešlo s prezentací sotva ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Kalendář událostí

Předchozí měsíc Předchozí den Následující den Následující měsíc
Rok Měsíc Týden Dnes Vyhledat Přejít na měsíc
Další hromadný hrob objeven v Jedlové, Deštná v Orlických horách!
sobota, 28. srpen 2010, 12:00
Zobrazení : 1796

Další hromadný hrob objeven… Jedná se zřejmě o bývalé obyvatele Československa německého původu. Byl objeven náhodně. Jsou zde nejenom oběti z Deštné, ale i dalších asi 250 zatím neznámých obětí. Oběti byly nalezeny pod cca deseticentimetrovou vrstvou země, v jámě ve tvaru písmene L, mezi hroby a zdí hřbitova. Tyto oběti budou nyní uloženy do několika rakví a pochovány do jednoho společného hrobu. Tento smuteční akt se bude konat na hřbitově v Jedlové (Deštná, Orlické hory) v sobotu, dne 28. srpna 2010 od 12:00 hodin. Věřme, že česká média projeví o tento smuteční akt zájem.

 

Zde si můžete přečíst informace o krvavé realizaci Benešova vylikvidování Němců a pravdu o tom, co se dělo po válce na území Československa s obyvatelstvem německého původu. Dělo se tak s plným vědomím a podporou vedení země v čele s presidentem Edvardem Benešem, jeho slova: „Běda, běda Němcům, třikrát běda! Za své zločiny budou hořce pykat! Zlikvidujte je! Běda jim! Vylikvidujte je!“, byla vyslechnuta a naplněna. Jednalo se o státem organizovanou akci a žádné místní selhání jednotlivců či skupin. Spolupráci s naším sousedem a nejsilnější zemí Evropy nelze do budoucna stavět na mlčení, nebo lži o naší poválečné minulosti. Nezpochybňuji zločiny nacismu a fašismu, ale nelze zamlčovat mnohdy i daleko krutější zločiny v poválečné době, které už probíhaly pod vlivem komunistů a Moskvy. Ta dobře věděla, že s 3 1/2 miliony obyvatel německé národnosti, nedokáže vnutit zbylému obyvatelstvu svoji zločinnou, komunistickou ideologii, v mnohém daleko zrůdnější než byl nacismus a fašismus.

J.Š. 13.8.2010

 

Asi jsem mizernej vlastenec...

To, že se dokážeme podívat pravdě do očí, připustit si i nepříjemné skutečnosti, nesolidarizujeme se s vyvrheli, nás jenom ctí. Vůbec nic to přece nemění na té minulosti - z černého se nestane bílé!

 

Výstava Zmizelé Sudety kočuje po Česku už osm let

Už osm let kočuje po českých i moravských městech výstava Zmizelé Sudety a zájem o ní rozhodně neopadá. Organizátoři prý mají kalendář na rok zaplněný a výstavní expozici možná už potřetí přepracují. ČTK to řekl jeden z duchovních otců projektu Petr Mikšíček, který navíc chystá podobný projekt zaměřený výhradně na Krušné hory. Je to i proto, že zájem o odkaz minulosti prý v příhraničí stále roste, řekl. Projekt Zmizelé Sudety je založen na srovnání dobových a současných snímků obcí, které během překotných poválečných událostí přišly o své obyvatele a nezřídka zanikly. Zároveň klade návštěvníkovi otázku, co vlastně pojem Sudety znamená a zároveň se na ni snaží alespoň zčásti odpovědět. Svou cestu po českých městech začala v roce 2002 a od té doby se hlásí stále noví zájemci. "Ten zájem nás pořád překvapuje, mysleli jsme, že to bude krátkodobý projekt - a ono ne. Naopak bych řekl, že za těch osm let se nálada lidí dost změnila, s nenávistnými reakcemi se setkáváme už jen málokdy. Prakticky se nám to snad stalo v poslední době jen v jižních Čechách a na jihu Moravy, což je poměrně paradoxní," řekl Petr Mikšíček. Expozice se v roce 2007 výrazně rozšířila, dostala nové desky a tento proces se možná ještě několikrát zopakuje.

ČRo 26.7.2010

 

LN, 20.8.2010 - K odpuštění by mohl přispět nový Brandt

Ad LN 19. 8.: Hroby Němců...

Je mi 46 let, válku jsem nezažil. Znám pár Němců v mém věku. Nebavíme se o válce, ale o sportu, ženách, pivu. Vídáme se málo, ale když někdo nadnese jakékoli politické téma, ozve se: Nein, keine Politikum. Vím, že se po válce z naší strany stala velká svinstva. Je mi to líto a za to, že bylo dost Němců zavražděno a velká většina vyhnána z domovů v rámci kolektivní viny, se dost stydím. Zvláště když vidím, jak se vracejí na návštěvu a přispívají na obnovu památek, hlavně kostelů, kaplí, hřbitovů. V tu chvíli si říkám, ano, ti lidé tu mají kořeny, milují to tady, jsou zde pochováni jejich předci. Bohužel, v každé zemi, při každé změně režimu se objeví lůza, která koná svinstva, většinou skryta v anonymitě. Přes tuto, řekněme, sebekritiku bych rád zdůraznil, že to nebyl český národ, kdo vyvolal válku, a nebyla to početná skupina Čechů, kdo volil henleinovce. Byli to zfanatizovaní Němci. Tak jako by se čeští politici měli poklonit německým poválečným obětem, tak by Němci měli najít nějakého nového Willyho Brandta. Ano, právě toho, který v Polsku poklekl u památníku obětí fašismu. On, který to vůbec neměl zapotřebí, jeho štít byl čistý. Tento Brandt dneška by pak mohl sepnout ruce v Lidicích, Javoříčku, Ležácích a nad hroby obětí heydrichiády. Věřme, že k úplnému odpuštění z obou stran jednou dojde, ale myslím, že to bude nějakou generaci trvat.

Martin Novák, Plzeň