Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 16.07.2024 05:37
    Co jsou konspirace? Referáty soudců, usnesení, které vyloží věc ...

    Read more...

     
  • 14.07.2024 17:09
    Karma vzkazuje poškozeným: Není třeba se mstít. Jen se posaďte ...

    Read more...

     
  • 14.07.2024 09:31
    Honzo, k Tvému článku "Všesokolské slety......" nesouhlasím s ...

    Read more...

     
  • 14.07.2024 09:26
    Bravo Barboře - presentovala naši zemi lépe, než všichni ...

    Read more...

     
  • 01.07.2024 10:19
    Chirurgický nůž na Sudety Na našem severu, v Sudetech, ale ...

    Read more...

     
  • 29.06.2024 13:14
    ČLK Seminář info: Moje vystoupení se obešlo s prezentací sotva ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

CR hokej mistri 26.5.2024Modry BozaVlastenectví se koná, vlastenčení se mluví. Nevyvolávám-li o sobě, že jsem vlastenec, nekřičím o tom druhém, že je zrádcem vlasti.“

TGM

***

Očekával jsem, že ČT před MS v hokeji promítne skvělý dokument KONEC MISTRŮ SVĚTA, na památku našich hokejistů, likvidovaných komunisty v 50tých letech. NIC! Ani slibované reprízy děsivého dokumentu, pořízeného za peníze daňových poplatníků v rámci hesla: „Zaplaťte, ale podívat se smíte jen jednou!“. Vzpomeňme na slavného brankáře Božu Modrého, duchovního lídra národního týmu, kterému se komunisté pomstili nejvíce. Proč jsme asi dosud nenatočili hraný film o této tragédii jako hokejový národ?!  

Skvěle to vystihl Ondřej Neff: „Úspěch našich mě těší, ale povykovat „kdo neskáče, není Čech“ nemůžu“. Stejně tak Jan Kovanic: Tak jsme vyhráli! Kdyby český současný skvělý a domácím publikem bičovaný hokejový tým vypadl už ve čtvrtfinále, tak bychom neprohráli „my“, ale ti naši flákači. Ale vyhráli jsme, a to pod heslem, jež zdobilo šatnu našich zlatých hochů: „Jedna země, jedno srdce“. Co nenávidím je nenávistné fandění, ke kterému má heslo „Kdo neskáče, není Čech“ nakročeno. PS: A teď jdu sundat tu českou (československou) vlajku, která mi vlaje z bytu už od státního svátku 1. května - jako u jediného obyvatele našeho rondelu i širokého okolí... (na mém domě - bývalém - vlála také, stejně jako při každém významném státním svátku).

Zemi bez skutečných elit nutně ovládne plebejství, před kterým varovali už KHB, Palacký, TGM a další. Myslíte si, že by Karel IV. či TGM zavítali do kabiny bezprostředně po konci finále a narušili zasloužené slavení hráčů, vedení a všech pomocníků?! Bylo to selhání nejvyššího představitele naší země. Podlehl citu a emocím jako hokejisté. Ti na „nestandardní“ chování mají plné právo - v soukromí šatny, plni emocí, tedy i polít prezidenta pivem a jak se i stalo. Na veřejnosti by měli také reprezentovat. Bohužel jim chyběla pauza po slavení, podobně jako hrdinům z Nagana, když je Ruzyň přivítala, pravda jiná, než ta, kde skončili jejich předchůdci. President má být vzorem na veřejnosti vždy - ve všech ohledech. Je presidentem 24 hodin denně. Pokud má potřebu uspokojit své soukromé zájmy, má tak činit mimo veřejnosti a zájmu médií a už vůbec ne v zahraničí.

Ocenil jsem výrok reportéra Roberta Záruby při nechtěné „návštěvě“ našeho hokejisty na střídačce Švýcarů: „Výborný výskok a dobrej přechod přes hranici“:-) Jinak v komentování sportovních přenosů mají naši komentátoři ve srovnání se zahraničím co dohánět. Jakub Voráček byl oživením a připomněl svoji přirozenou spontánností, kultivovaností, postřehy, vtipem a nadšením nepřekonatelného Josefa Laufera – ani ženy moderátorky ho nemohou nahradit, prostě nemají na to (jejich rozhovory s hráči byly někdy až trapné). Alespoň nepřirozeně až „zvířecky“ neřvou při gólu, jako někteří moderátoři, jakoby se zbavovali nahromaděné únavy či frustrací… Škoda, že už se vytratilo fandění DO TOHO - ve všech jeho úžasných a hráče motivujících variantách, tempu a kadencích…   

Opět zavládne ticho na ulicích, v duších a vlastenčení se uloží ke spánku. Kdy se probudí? Jenom při sportovním úspěchu druhých je poněkud málo. Nezřízené slavení je jen kompenzací na nespokojenost s vlastním životem. Ten si musí každý zajistit z velké části sám. Žít z podpory a na dluh budoucích není postoj svobodného člověka a skutečného vlastence.

Ocenil jsem, když švédští fanoušci českým gratulovali. Kolik českých by toho bylo schopno, kdybychom prohráli?

Jinak mne potěšilo, že jsem měl před finále stejný tip jako Jaromír Jágrvítězný gól dá Pasterňák:-)

JŠ  

***

Jan A. Palouš: Mušketýři s hokejkou - Fascinující příběh našich prvních hokejistů

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)