Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Satter Avers 2018„Pro pochopení ruské reality je nutné přijmout, že ruští vládci opravdu jsou schopní vyhodit do povětří stovky vlastních občanů, aby si udrželi moc. Opravdu jsou schopní s plamenomety zaútočit na tělocvičnu plnou bez­branných rodičů a dětí.“ - „Zavraždit stovky náhodně zvolených civilistů kvůli tomu, abyste si udrželi moc, to podle všech měřítek svědčí o míře cynismu, jaký je v normálním lidském kontextu nepochopitelná.“

David Satter (1947) zná Rusko dobře, od roku 1976 byl moskevským dopisovatelem předních britských a amerických listů. V roce 2013 byl z Ruska vypovězen.Satter Revers 2018 Kniha Čím méně víte, tím lépe spíte je již jeho několikátou kritickou reflexí Jelcinova a Putinova režimu. Jejím základem je rozkrývání pozadí teroristických útoků proti bytovým domům ve třech ruských městech (1999 - 307 mrtvých) v divadle Na Dubrovce (2002 -130 mrtvých) a v beslanské škoie (2004 - 330 mrtvých).

Autor uvádí desítky dokladů a indicií, že tyto útoky byly spáchány s vědomím ruské tajené služby za účelem zvýšení popularity režimu. „Zavraždit stovky náhodně zvolených civilistů kvůli tomu, abyste se udrželi u moci, svědčí podle všech měřítek o míře cynismu, jaká je v normálním lidském kontextu nepochopitelná," píše autor. Satter líčí postkomunistické Rusko jako stát ovládaný mafií a tajnými službami, které udělají vše pro to, aby se udržely u moci. V dnešní době to již nemusí být spektakulární teroristické činy, stačí výběrové likvidace všech oponentů.

LN, Petr Zídek, 20.1.2018

* * *

David Satter: Čím méně víte, tím lépe spíte. Překlad Jan Petříček, Prostor, Praha 2017, 241 stran.

* * *

Zeman je českým Putinem

Je dost dobře možné, že Miloš Zeman vynechal debaty před prvním kolem prezidentských voleb ne proto, že chtěl napodobovat Baracka Obamu nebo George W. Bushe, kterým v podstatě v primárkách nikdo nekonkuroval, ale proto, že chtěl napodobovat Vladimira Putina. Ruský prezident využívá každé příležitosti se v přátelské atmosféře objevit v televizi, se svými volebními soupeři se ale k debatě snižovat nebude. Jeden z nich, Boris Titov, dokonce Putina požádal o svolení, aby mohl kandidovat, protože pod současným prezidentem pracuje jako jeho vyslanec pro obhajobu práv podnikatelů (vážně). Putin mu sdělil, že jeho kandidatura není střetem zájmů. Zeman nemá Putinovu mocenskou pozici (nemůže svému hlavnímu sokovi znemožnit kandidaturu tím, že by ho nechal usvědčit z trestného činu), může ale sedět a pozorovat, jak na sebe jeho protihráči útočí, a pak vyhrát hned v prvním kole. To je skvělá putinovská strategie, pokud ovšem funguje.

* * *

Kdyby Zeman vyhrál byla by to výhra jen podle zákona. Demokracie by prohrála, protože inteligentní prolhanost vítězného kandidáta nebude zaručovat mírové soužití, naopak podporu rozvratu českého státu. Ten patří do evropského celku jak historickým vývojem i dobrovolným členstvím v mírovém soustátí Evropy. Kdo usiluje o rozpad jiného celku a zároveň v Rusku dává dohromady federaci není nositelem mírového soužití.

Karel Mrzílek, 23.1.2018

* * *

„Protože však největší nenásilný převod majetku v dějinách reformátoři uskutečnili, aniž by se opírali o zákony, vytvořili podmínky pro kriminalizaci celé země. Nově vzniklou společnost charakterizovaly tři hlavní rysy: ekonomika ovládaná zločineckou oligarchií, autoritářský politický systém a (možná především) morální úpadek, který podrýval veškeré právní a etické standardy a znemožňoval existenci skutečné občanské společnosti.“

„Rusko lze ve skutečnosti pochopit velice snadno, ale člověk se musí naučit cosi značně obtížného: věřit neuvěřitelné­mu. Lidem ze Západu může Rusko zamotat hlavu, protože k němu přistupují ze západní perspektivy a neuvědomují si, že Rusko je vesmír založený na zcela odlišném soubo­ru hodnot. Považují-li obyvatelé Západu za samozřejmé, že jednotlivec má vnitřní hodnotu a není jenom surovým materiálem pro pošetilé úklady zkorumpovaných politiků, možná si neuvědomí, že tento pohled v Rusku není zcela rozšířený. Pro pochopení ruské reality je nutné přijmout, že ruští vládci opravdu jsou schopní vyhodit do povětří stovky vlastních občanů, aby si udrželi moc. Opravdu jsou schopní s plamenomety zaútočit na tělocvičnu plnou bez­branných rodičů a dětí. Jakmile přijmeme, že nemožné je skutečně možné, úpadek Jelcinovy doby a Putinův nástup k moci začnou dávat dokonalý smysl.“

David Satter

* * *

„ Moderní tyranie je závislá na terorismu. Od požáru Říšského sněmu je jasné, že je potřeba určitá míra terorismu – ne moc, ale ani málo. A někdy musíte terorismus sami vytvořit, což ukázal Putin v Rusku v roce 1999. Terorismus lidi děsí. V momentě, kdy prožívají tento strach, přijde na scénu někdo, kdo řekne, že mají možnost vyměnit svobodu za bezpečnost. A právě to je ta chvíle, kdy je velká pravděpodobnost, že lidé tuto vý­měnu přijmou."

Timothy Snyder

* * *

„Zavraždit stovky náhodně zvolených civilistů kvůli tomu, abyste si udrželi moc, to podle všech měřítek svědčí o míře cynismu, jaký je v normálním lidském kontextu nepochopitelná.“

„Američané se začínají bát o sebe a o svou demokracii. Stejně jako mnozí Evropané. Nejspíš nás čeká nová fáze zápasu o podobu liberální demokracie, o podobu Západu. Putin se dobrovolně a viditelně stal vyzývatelem, a proto začíná být detailně zkoumán a všechny jeho kroky, současné i minulé, jsou podrobovány analýze a kritice. To je to nejhorší, co se mu mohlo stát, neboť jeho úspěch stál především na tom, že se nikdo na nic neptal, nikdo nic ne­viděl a neslyšel. Satterova kniha mapuje mimořádně důle­žitou etapu vývoje moderního Ruska, přináší řadu důkazů, nabízí možná vysvětlení. Ne všechno se muselo odehrát přesně tak, jak Satter píše, ale mnohé zcela jistě ano. A i to stačí k tomu, abychom pochopili podstatu ruského režimu. Putin s největší pravděpodobností vyhraje, nebo přinejmen­ším ustojí svou „občanskou válku" proti Rusům, ale už to, když si uvědomíme samu její existenci, nám umožní lépe pochopit, že v putinovském Rusku, stejně jako předtím v So­větském svazu, základní práva - právo být a právo mít - nic neznamenají. Musíme si uvědomit, či spíše přiznat, že náš spánek bude klidný jen tehdy, když o Putinovi a jeho Rus­ku budeme vědět co nejvíce. Je třeba zbavit se iluzí, sezná­mit se s fakty a podle nich upravit své chování. Satterova kniha je v tomto ohledu mimořádně cenným příspěvkem.“

Michael Romancov

* * *

P.S.

Ruské legie měly 45.000 dobře vycvičených a vyzbrojených bojovníků. Mohly vyrazit na Petrohrad a zlikvidovat bolševiky, kdyby TGM vydal rozkaz (bohužel se věnovali místo boje carskému zlatému pokladu, diamantům apod.). Rusko se mohlo vyvíjet jiným směrem a evropské dějiny mohly mít zcela jiný průběh.

 

Jan Šinágl, 23.1.2018

* * *

Volte čestnost, důstojnost a důvěryhodnost!

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (5 Votes)
Share

Komentáře   

0 #11 Karel Masek 2018-02-12 12:54
Cituji Jan Šinagl:
Svět potřebuje vysokou inteligenci podloženou dobrými mravy. Inteligence zla vždy ohrožovala svět - viz dnešní Rusko.


Nač potřebujeme chránit vzdušný prostor ?Pokud zrušíme armádu, ušetříme obrovské peníze. Pokud by nás totiž někdo napadl, tak nás přijdou ochránit: 1. Němci (a jiní), protože zde mají solární elektrárny. 2. Holanďané a Dáni, protože zde mají půdu. 3. Francouzi, Němci a Korejci, protože zde mají automobilky a jiné továrny. 4. Američané, protože zde mají ocelárny. 5. Rusové, protože zde mají Karlovy Vary. 6. Rakušané, protože zde mají smetiště. 7. Vietnamci, protože zde mají obchody a tržiště. 8. Číňané, protože zde mají nejlepší zákazníky.
0 #10 Jan Šinagl 2018-02-12 09:24
Jako malá země s nepočetnou armádou se neubráníme bez pomoci NATO. Zeptejte se obyvatel, zda by se cítili bezpečněji pod hlavněmi amerických, či ruských zbraní?
-1 #9 Jan Šinagl 2018-02-12 09:19
Svět potřebuje vysokou inteligenci podloženou dobrými mravy. Inteligence zla vždy ohrožovala svět - viz dnešní Rusko.
0 #8 Karel Masek 2018-02-12 07:40
„Američané se začínají bát o sebe a o svou demokracii. Stejně jako mnozí Evropané..."
Kolem Ruska je 686 vojenských základen k uhájení světového míru.
Na letecké základně Ramstein v Německu, největším americkým vojenským objektu na území EU.Dnes je základna Ramstein hlavním transportním střediskem pro přepravu nákladů a vojenského personálu ze Spojených států do Evropy. Za zvláštní zmínku stojí letecká základna Misawa severně od Tokia. Je to jedno z mála letišť mimo území USA, kam se Američané odhodlali vysílat v rámci rotace své nejnovější letouny — stíhačky páté generace F-22 Raptor. mezi Moskvou a Izraelem skutečně probíhá výměna informací různými kanály.
0 #7 Karel Masek 2018-02-12 07:20
Cituji Jan Šinagl:
Je přirozené, že lidé vytvářejí společenství podle svých schopností a zájmů. Může se snad člověk s IQ 150 rád setkávat s člověkem, který má IQ daleko menší, nebo naopak? Nebo pracovitý člověk s lenochem? Z řad židů pochází nejvíce nositelů Nobelovy ceny. Buďme rádi za schopné, jinak bychom stále žili v džungli. Nicméně se v ní můžeme rychle ocitnout, pokud světu budou vládnout lidé neschopní, resp. všehoschopní a bez sociální inteligence.


Vážený pane Šinágle,
máte pravdu a je dost dobře pokud válku zorganizují lidé s vyšším IQ a mají dokonalé informace včetně jmen pilotů protivníka a jeho sociální situace, potom je i válka mnohem zkrácenější pro útočníka i napadeného. Jako příklad uvádím Šestidenní válka ( 5.–10. června 1967 ) kdo chce zjistí si podrobnosti
-1 #6 Jan Šinagl 2018-02-11 23:03
Je přirozené, že lidé vytvářejí společenství podle svých schopností a zájmů. Může se snad člověk s IQ 150 rád setkávat s člověkem, který má IQ daleko menší, nebo naopak? Nebo pracovitý člověk s lenochem? Z řad židů pochází nejvíce nositelů Nobelovy ceny. Buďme rádi za schopné, jinak bychom stále žili v džungli. Nicméně se v ní můžeme rychle ocitnout, pokud světu budou vládnout lidé neschopní, resp. všehoschopní a bez sociální inteligence.
+1 #5 Karel Masek 2018-02-11 19:55
ŽIDÉ JSOU NAŠÍM „ŠTĚSTÍM!“
Demokracie a parlamentarismu s jsou židovským vynálezem k nejsnadnějšímu ovládání národů, kdy Židé prostřednictvím zednářských lóží ovládají úplně všechny strany a hrají tak politické divadlo před očima zaslepených národů. Je úplně lhostejné koho jednotliví občané „zvolí“ v tzv. svobodných volbách. Aniž by si to uvědomili, volí pořád to stejné – první, druhou nebo třetí zednářskou lóži, protože všechny politické strany jsou podstaveny zednářstvem. Zednářstvo je něco jako „pavoučí síť“, která pokrývá celou tzv. demokracii!
Židovský prorok Karla Marxe o židovské otázce. Napsal K. Marx na podzim roku 1843. Poprvé otištěno v časopise „Deutsch-Franzö sische Jahrbücher“ 1844
-3 #4 Jan Šinagl 2018-02-11 09:49
Takže za situaci v Rusku může Západ a je odpovědný i za stamiliony nevinných obětí zločinné ideologie po celém světě? V tom případě je mnohem více odpovědný za vládu bolševiků TGM a Edvard Beneš, kteří je mohli v počátku snadno zlikvidovat legiemi. Bohužel se věnovali politikaření a legie krádežím. Postavil se jim jen M.R.Štefánik a chtěl postavit Tomáš Baťa - oba zahynuli v letadle...
+2 #3 Karel Masek 2018-02-11 07:57
Rudou armádu založil r. 1918 Lev Davidovič Trockij za velké finanční podpory amerických bankéřů. Prvních 300 tisíc Rudoarmějců najal v cizině, hlavně v Číně, v Maďarsku, Lotyšsku, Německu, Chorvatsku, Rakousku a v Turecku. Trockij (jeho původ je známý) si cenil, že zacházeli s ruským civilním obyvatelstvem jako s nepřáteli a brutálně je vraždil, bez ohledu na věk, pohlaví či společenské postavení.Bez dolaru by komunistická revoluce v carském Rusku neuspěla. Po letech hospodářského úpadku se na scéně objevuje Adolf Hitler s novým politickým programem, s komunismem pro vybrané etnikum, s národním socialismem, neboli nacismem. Proč má nyní kancléřka Merkelová stále tak vysokou podporu? Znovu dobývá Evropou? Znovu diktuje podmínky?Znovu má vše pod kontrolou? Jiří Drahoš by byl oponent ?
+2 #2 Karel Masek 2018-02-11 07:50
Komunismus se narodil na Západě a Západ zajistil jeho úspěch.
To, že jsou stále (i v rádoby moudrých kruzích) stavěny vedle sebe pojmy komunismus a Rusko (nebo Východ), je vlastně chytrá strategie (přiživovaná moderními propagandisty) věčného hledání jakéhosi společného nepřítele, bez ohledu na historický vývoj a skutečnosti, které z něj plynou. Komunismus přece nevznikl v Rusku. Komunismus by se nikde na Východě ani neuchytil. Nebyla po něm poptávka, neměl tam své ideology ani stoupence. Jen někteří tento fakt neradi slyší. Nepočítáme li utopistické snahy o rovnostářskou společnost, které se objevovaly již ve středověku, můžeme za první zlom považovat Velkou francouzskou revoluci. Přesněji řečeno – vědecký, propracovaný komunismus, který je dílem německého „myslitele“ Karla Marxe a jeho spolupracovníka Bedřicha Engelse.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)