Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

babis Budujeme stat pro 40 milionu… Přesně toho se ale dopustila Česká televize v rámci Reportérů ČT, když na obrazovce prakticky přežvýkala žádost o vydání. S tím, že následně obrážela podezřelé, aby se jí k žádosti vyjádřili. To jsou vážně redaktoři tak tupí, že si myslí, že se někdo bude vyjadřovat k tomu, co ještě ani neviděl, nečetl?...

Každý by měl mít právo na adekvátní obranu proti trestnímu stíhání. Kolikrát se stalo, že policie má nějaké podezření, které vypadá na první pohled jasné a srozumitelné, ale pravda může být někde úplně jinde. To se týká i Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka a jejich kauzy Čapí hnízdo. Případ je na první pohled jasný. Oba vrcholní představitelé Agrofertu a její politické divize ANO za přispění Babišovy rodiny a dalších členů holdingu vyvedli z Agrofertu firmu, která se tvářila jako malá, vzniklá na zelené louce, aby si mohla požádat o padesátimilionovou dotaci. Když ji dostala, tak ji po několika letech opět v tichosti zaparkovali zpět.

To je v podstatě v kostce celý příběh, na jehož základě nyní policie žádá poslaneckou sněmovnu o vydání těchto jejích dvou členů pro podezření z dotačního podvodu. Policejní žádost je ale pouhé hlavní shrnutí toho, co bylo jako důkazy zatím shromážděno. Můžeme se přitom jenom dohadovat, zda a jak má policie nabito, do jaké míry jsou její argumenty nerozbitné, zda to, co tvrdí, bude schopna rovněž dokázat. To není nic o konkrétní práci policie, ale to hlavní je ve spise. Až na základě toho, zda budou oba poslanci vydáni, vydá policejní orgán usnesení o zahájení trestního stíhání, kde bude skutek podrobně popsán, včetně zdůvodnění, v čem spatřuje jejich trestnou činnost, popis skutku, míru zavinění. Ale i to je pouze policejní verze.

Je rozdíl komentovat z veřejně dostupných zdrojů, zda se na základě dostupných informací kdokoli dopustil nějakého nezákonného jednání, a otrocky přemílat policejní materiály. Přesně toho se ale dopustila Česká televize v rámci Reportérů ČT, když na obrazovce prakticky přežvýkala žádost o vydání. S tím, že následně obrážela podezřelé, aby se jí k žádosti vyjádřili. To jsou vážně redaktoři tak tupí, že si myslí, že se někdo bude vyjadřovat k tomu, co ještě ani neviděl, nečetl? A dával případně munici policii nějakým nepředloženým vyjádřením? Seriózní by bylo počkat si na usnesení o sdělení obvinění a na stížnost proti němu, která bude kvalifikovaně sepsána advokáty. Poté by bylo legitimní srovnat argumenty policie i obhajoby, analyzovat jednotlivé argumenty a protiargumenty. Samotné přežvýkání žádosti o vydání, aniž by k tomu měli dotyční faktickou a fundovanou možnost se vyjádřit, je žurnalistická pokleslost a ledabylost.

Přípravné řízení je navíc neveřejné a veřejnoprávní televize by měla být tím prvním médiem, které by mělo tuto zásadu respektovat. Jenže na to kašle, jako kašlala vždycky. Proto si klidně pokoutně vytáhne žádost o vydání, která je ze zákona neveřejná, a zařazením do Reportérů to ještě vydává za kdoví jaký investigativní čin. O Babišově průšvihu s Čapím hnízdem se ví už rok a půl. Co přinesli redaktoři navíc, kromě recyklace již jinde zveřejněného, a poskakování před domy podezřelých?

To, že jim zprávu kdosi z poslanců podstrčil, má ovšem ještě další rozměr. Stále ještě rokuje komise k únikům, kterou si sněmovna zřídila, a která řeší právě úniky z trestního řízení, a to na základě úniků z trestních spisů k Babišovi. Babišovi se teď oprávněně bude argumentovat, že zatímco jeho za to pucují a vyšetřují, kolegové na něj dávají materiály novinářům. To pro ně není nejlepší vysvědčení, ani pro Českou televizi.

http://forum24.cz/i-babis-ma-pravo-na-obhajobu/ 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)