Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Burian Vlasta„Nevím, v čem můj humor spočívá,“ prohlásil, když po něm chtěli, aby řekl o své práci něco vážného: „Vím však, že mám rád člověka a že všechno, co není upřímné, se mi zjevuje v groteskní podobě.“ 

Celý život rozdával radost lidem a za Protektorátu řadu lidí zachránil před nuceným nasazením, když je zaměstnal ve svém divadle. Přesto se stal po válce obětí pronásledování a kvůli lidské závisti ztratil čest, majetek i práci. Úspěch a bohatství mu neodpustili . Z dříčsky nabytého majetku se Vlasta Burian upřímně a veřejně radoval. Pořádal (tehdy ještě abstinent a nekuřák) ve své dejvické vile hostiny pro celé fotbalové jedenáctky, zval kdekoho na své hony, dostihy, turnaje a večírky. Přesto – nebo možná právě proto – byla poslední Burianova léta lidským i uměleckým živořením.  Za údajnou kolaboraci s Němci byl v roce 1947 odsouzen ke třem měsícům vězení a půlmilionové pokutě. Kolaborace se měl dopustit tím, že v roce 1941 natočil (nejspíš pod nátlakem) pronacistický rozhlasový skeč, ve kterém nepříliš zdařile parodoval tehdejšího exilového ministra zahraničních věcí Jana Masaryka. Nacisté tehdy Burianovi vyhrožovali zavřením divadla, ve kterém herec zaměstnával nepřiměřeně velký počet herců a dalších umělců (cca 80 lidíJ.Š.), aby je uchránil před pracovním nasazením.

Další role v nacistické propagandě ale Burian odmítl, od roku 1942 proto nesměl točit české filmy. Absurditou zůstává, že po celou válku (na rozdíl od svých ambicióznějších českých kolegů) nepřijal nabídku na roli v žádném německém filmu, vymlouval se na neznalost němčiny (on – rodák z Liberce…). Daleko spíš než za kolaboraci byl Burian po válce souzen za to, že byl úspěšný a bohatý a netajil se tím. 

Plně rehabilitován byl Burian až v roce 1994. V 50. letech se musel někdejší komik světového formátu spokojit již jen s podřadnými estrádami a večírky v závodních klubech, které se mu staly osudnými. Na následky nachlazení ze zapadlé zájezdové štace 31. ledna 1962 zemřel. 

http://www.rozhlas.cz/plus/portrety/_zprava/vlasta-burian-komiku-kral-i-mucednik--1681791

P.S.

Vlastu Buriana zbožňovala první republika a celý národ i za totality. Bez něho by byly Vánoce a Silvestr na českých televizích jen povrchní. Rozdával a rozdává nám stále obyčejnou, přirozenou lidskou radost a inteligentní, neopakovatelný humor. Dnes nám zoufale chybějí v našich životech, provázenými úpadkem tolik potřebných hodnot. Byl nespravedlivě odsouzen díky vynucenému svědectví Lídy Bárové. Její upřímný dopis s omluvou Vlastovi Burianovi je v pořadu ČRo Plus citován. K jeho postupné, potupné, barbarské likvidaci, celý národ mlčel. Co to o našem národě a nás asi vypovídá…

Porovnejme s Heinzem Rühmannem, který vystupoval v éře nacismu ve 37 filmech, nikdy se nevyjadřoval k politice, ale potřebnou „politiku“ dělal svými nezapomenutelnými filmy, kdy pomáhal lidem přežít těžkou dobu a opět začít žít. Celé Německo smutnělo, když v roce 1994 zemřel ve věku 92 let. Jeho poslední vystoupení v televizi v přímém přenosu jsem viděl – úžasné poselství moudrosti člověka, který rozuměl životu a člověku. Myslel jsem přitom na Vlastu Buriana, řekl by nám jistě podobné, kdyby měl možnost svobodně žít a tvořit jako jeho německý kolega. Byl skutečným „Králem komiků“. Mohl být i jejich císařem, kdybychom nepřipustili od roku 1945 do jeho smrti v roce 1962, takové barbarské ničení jeho velikého ducha a nádherného člověka.

 

Jan Šinágl, 26.12.2016    

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.14 (7 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)