Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...

     
  • 16.04.2024 07:59
    Vážený pane Šinágle, ještě jednou Vám chci poděkovat za půjčku.

    Read more...

     
  • 13.04.2024 09:48
    Není podstatné kolik lidí sleduje informace, ale kdo a jak ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Ruský cíl rozděl a panuj

...Výstižně jej popsal náčelník generálního štábu rus­kých ozbrojených sil Valerij Gerasimov už v roce 2013 - rok předtím, než Mosk­va toto hybridní válčení prakticky bez je­diného výstřelu použila na Krymu. Jeho článek v časopisu Vojensko-průmyslový kurýr o nové koncepci nelineárních nebo­li hybridních válek experti označují za přesný popis toho, jak Rusko „uvařilo" konflikt na Ukrajině.

„Hybridní hrozby nejsou na první po­hled viditelné a jsou schopné dlouhodo­bě oslabovat systém. Ten pak zkolabuje při iniciaci běžného válečného konflik­tu,“ říká Miroslav Mareš z Masarykovy univerzity v Brně, jenž se problematikou zabývá.

 

Nevojenské nástroje

Hybridní konflikt lze definovat jako kom­binaci použití konvenčních a nekonvenč­ních nástrojů k vedení války s cílem při­nutit protivníka ke krokům, jež by neuči­nil jako kombinaci tradičního ozbrojeného konfliktu, guerillového boje, teroris­tických útoků na mnoho cílů včetně civi­listů s cílem zastrašit je, využívat zločinecké bandy, psychologické operace nebo stále nebezpečnější kybernetické útoky k destabilizaci společnosti.

Zapojeny mohou být různé typy jedno­tek - od pravidelné armády přes speciál­ní síly až po paramilitantní uskupení či maskované ozbrojence, takzvané „zele­né mužíčky" jako v roce 2014 na Krymu. Útočník může také mnohem dříve, než nasadí vlastní síly, v napadené zemi roz­dmýchávat a podporovat nepokoje, vést ekonomickou i diplomatickou válku, úto­čit v kyberprostoru a rozpoutat informač­ní a propagandistickou kampaň.

Nevojenské nástroje hrají v dosažení cílů hybridní válkou hlavní roli. „Cílem útočníka je ovládnout mysl politického ve­dení a obyvatel napadeného státu pomocí propagandy (psychologické operace), klamných operací a zastrašování terorem. Pokud již je vojenská síla použita, je pou­žita na zapřenou," uvádí dokument čes­kých expertů Hybridní válka jako nový fe­nomén v bezpečnostním prostředí Evro­py. V „ideálním případě" nemusí být v hybridním konfliktu tradiční vojenská síla - pravidelná armáda - vůbec použita.

...  V době Sovětského svazu a po jeho rozpadu lpěla Moskva na porážce protiv­níka silou, poté na náhradě vlády a nako­nec na sociálním inženýrství, v novém pojetí od roku 2003 jsou priority obráce­né - ke zničení protivníka nemusejí být bojové jednotky nasazeny. Jde o starono­vý koncept sovětské subverze, podvratné či rozvratné činnosti, jež byla v minulosti klíčovou součástí akcí KGB s cílem delegitimizovat společnost a zlomit její obra­nu. Dnešní otevřená demokratická spo­lečnost Západu tomu paradoxně pomáhájí. V létě 2008 si Rusko nové prvky boje (vyzkoušelo ve válce s Gruzií o Abcházii I a Jižní Osetii, v níž uplatnilo konvenční bojové akce v kombinaci s řadou nekon­venčních, jež odpovídají hybridnímu válčení Kromě pravidelné armády nasadila, Moskva speciální síly a další skupiny oz­brojenců a použila ekonomické i diplo­matické nástroje - těsně před vypuknu­tím konfliktu začala například jihoosetským obyvatelům přidělovat ruské pasy.

Poprvé také použila kybernetický útok, jenž během několika hodin ochromil či změnil internetové stránky gruzínského prezidenta, vlády i úřadů, i vedla informační válku, když se snažila vnutit světu i domácí veřejnosti svůj názor kampaní prohlášení, informací a dezinformací.

Čtyři stadia

Experti se shodují, že pro úspěšné hybrid­ní válčení jsou třeba vhodné podmínky, což Ukrajina splňovala - roztříštěná a zbí­dačená společnost, ekonomické problé­my, dlouhodobá frustrace, národnostní diverzita, nacionalistický extremismus, ko­rupce a klientelismus, což zapadalo do čtyř stadií staronového scénáře dřívější „ruské subverze" či novodobého „hybrid­ního boje" k prosazení vlastních zájmů.

V prvním stadiu je demoralizována společnost a radikalizovány různé skupi­ny obyvatelstva, včetně vztahu zaměstnanců a zaměstnavatelů či církví a nevěřících. Tajné služby „útočníka" podporují oba krajní tábory, například levicové i pravicové extremisty, protože oba se po­třebují a rozkládají a zatěžují společnost.

Ve druhém stadiu jsou destabilizovány instituce, především ekonomický a právní systém.

Ve třetím stadiu nastává krize - přestá­vá fungovat společnost a objevuje se vo­lání po novém vůdci či směru, což může vyústit v občanskou válku nebo v „inter­nacionální pomoc".

Ve čtvrtém stadiu se odehrává normalizace - „nové" elity v čele státu začínají obnovu, často za eli­minace protivníků.

Nejen v evropských společnostech, ale v té české jsou proruské dezinformace součástí malých či větších „hybridních předeher", jež mají snížit autoritu státu, národních či nadnárodních institucí, jako je EU či NATO, vyvolat nedůvěru v de­mokratické principy, rozdělit společnost a vytvořit nejednotu spojenců, čemuž po­máhá i Islámský stát nebo migrační krize.

Silnější obrana než útok

Pokud se Česká republika ocitne v prv­ním stadiu - a možná v něm už je -, musí se s hybridním válčením potýkat nejen ar­máda nebo stát, ale celá společnost. Ta by se měla především dokázat ubránit in­filtraci politického vedení státu vlivovými agenty a seznamovat se se sítěmi hyb­ridního útočníka, které si v zemi vytváří. Podle expertů je obrana proti hybridní­mu válčení záležitostí nejen zpravodaj­ských služeb, ale i občanské společnosti.

... Otázkou je, jak reagovat na ruskou pro­pagandu a proruské dezinformace, jde-li o válku o lidské vědomí. „Důležité je mít věrohodné kanály na vyvracení dezinfor­mací. A systematicky posilovat mediální gramotnost populace. Vzdělávací systém se musí adaptovat na realitu nových médií a sociálních sítí," říká Miroslav Mareš. Ruského hybridního válčení se obává kro­mě baltských zemí i Německo, kde by se Moskva mohla pokusit dezinformacemi a vlivovými agenty ovlivnit parlamentní volby v příštím roce. Finsko hodlá založit Centrum proti hybridním hrozbám.

* * *

Ruský cíl rozděl a panuj

Proruské dezinformace zaplavují Evropu včetně Česka. Mají demoralizovat společnost, obrátit veřejné mínění proti západním institucím a narušit jednotu, říká analytička Ivana Smoleňová z Pražského institutu bezpečnostních studií.

LN Jednou ze součástí hybridního boje jsou dezinformace. Nepatří ten­to nástroj k nejsilnějším?

Důvodů velké popularity dezinforma­cí a konspiračních teorií je více, reflek­tuje to komplikovanost dnešní doby a komplexnost výzev, kterým v součas­nosti Evropa čelí. Jedním z nejdůležitěj­ších problémů je slabá odolnost společ­nosti - předpokladem využívání dezin­formací je, že jim lidé snadno uvěří. V uplynulých 15 až 20 letech se znač­ně změnil způsob, jímž lidé získávají in­formace a jak se socializují - většina dnes například získává informace ze so­ciálních sítí. Evropské vzdělávací systé­my však tuto změnu zatím nedokázaly reflektovat. V podstatě ve školách ne­existují předměty, které by zvyšovaly kritické myšlení a mediální gramot­nost. Potom těžko někoho překvapí, že většina nedokáže rozlišit mezi pravdi­vou a nepravdivou informací a že jsou lidé náchylní věřit dezinformacím.

LN Šířením především ruských dezin­formací se zabývají i české tajné služ­by. Vyvíjí se způsoby útočníků?

Způsoby, jimiž proruská média mani­pulují společností, se vyvíjejí s problé­my, jež jsou v dané době dominantní. Před dvěma až třemi lety převládaly na proruských serverech zprávy o Ukraji­ně a zlém a agresivním Západu, dnes převažují ty o imigrantech a neschop­nosti Evropské unie řešit své problémy. Naštěstí se vláda i bezpečnostní složky pozvolna začínají těmito způsoby zabý­vat a provádějí konkrétní kroky. Od led­na by měl například na ministerstvu vni­tra vzniknout nový odbor pro boj s hyb­ridními hrozbami a terorismem.

LN Jaký je cíl dezinformačních akcí?

Kvůli více krizím - finanční, migrač­ní či elit - existuje ve společnosti frustra­ce a nespokojenost a proruská média stej­ně jako populističtí politici je dokážou efektivně využívat ve svůj prospěch a ná­sobit. Dlouhodobým cílem proruských médií není tolik propagovat Rusko a Putina, proto by se to nemělo nazývat pro­pagandou, jako útočit na Západ a jeho jednotu v rámci dlouhodobé strategie „rozděl a panuj". Tato média se snaží podkopávat důvěru lidí v instituce, mé­dia, politiky a v demokracii, v podstatě ve vše, co pochází ze Západu, a tím obra­cet společnost proti establishmentu.

Z článku publicisty Lubomíra Světničky v LN, 3.12.2016

* * *

J.Š.6.12.2016

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)