Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

V Rusku a na Ukrajině je sice každý krok Natalji Poklonské, pohledné 36leté bývalé vrchní státní zástupkyně republiky Krym a současné poslankyně

Poklonska NataljaStátní dumy, vnímán odlišně, ale její výroky vyvolávají polemiky internetové veřejnosti.

… Ještě jako krymská vrchní státní zástupkyně osobně předala muzeu v Livadijském paláci sbírku 80 fotografií carské rodiny a jako bývalá studentka hudební školy si na jednom z exponátů, bývalém klavíru carské rodiny, zahrála starou ruskou romanci. Jindy zase prohlásila, že zřeknutí se trůnu postrádá jakýkoliv právní základ, a naposledy prohlásila, že Mikuláš II. je státníkem, jenž utrpěl nejvíce křivd v celé ruské historii. V souvislosti s tím již jako poslankyně Státní dumy nazvala paradoxem, že tolik nenávisti nevyvolávají ani takové postavy dějin 20. století, jako byl Hitler, Lenin, Trockij nebo Mao. Tento výrok vyvolal v médiích pozornost především proto, že si dovolila postavit vedle sebe Lenina a Hitlera. …

* * *

Odhlédne-li se od všechny a vše převyšujícího Vladimira Putina, pak je dnes největší ruskou hvězdou internetu bezpochyby Natalja Poklonská. Po velmi pohledné 36leté bývalé vrchní státní zástupkyni republiky Krym a současné poslankyni Státní dumy, která sama vychovává devítiletou dceru, přímo šílí Japonci.

Záznam z její první tiskové konference, který byl zveřejněn na stránkách prestižního videomagazínu a jenž odstartoval její popularitu, má již deset milionů zhlédnutí a na sociálních sítích vznikají kluby jejích virtuálních fanoušků, přičemž za vše vypovídá fakt, že jeden z nich založili dokonce její polští příznivci, kteří jinak s Moskvou, mírně řečeno, příliš nesympatizují.

Poklonská se také stala postavou počítačové hry, byla o ní složena píseň, její fotografie jsou masově sdíleny a nejznámější sestřih z jejích snímků, jehož autorem je uživatel, jenž si říká Enjoykin, má již 15 milionů zhlédnutí. V Rusku a na Ukrajině je sice každý její krok vnímán odlišně, ale se zvýšenou pozorností a její často zarážející úvahy a výroky vyvolávají polemiky nejen internetové veřejnosti, ale i politologů.

Nedávno například proběhlo internetem krátké video, ve kterém Poklonská ve své poslanecké kanceláři přijímá vycházející mladou hvězdu francouzské politiky Marine Maréchalovou-Le Penovou.

Nelibost Kyjeva

Poklonská se narodila nedaleko Luhansku a v deseti letech, těsně před rozpadem Sovětského svazu, se přestěhovala s rodinou na Krym. Po absolvování práv na pobočce Charkovské univerzity ve své domovské Jevpatoriji rychle stoupala po kariérním žebříčku státního zastupitelství nejprve ve své užší vlasti a posléze i na celostátní úrovni.

Nedlouho poté, co post krymského vrchního státního zástupce odmítli tři muži, byla do něj jmenována Natalja Poklonská, což se Kyjevu velmi nelíbilo

Majdan a převzetí moci ji proto zastihly již v Kyjevě, přičemž se nedokázala smířit s rozmachem bouřlivého nacionalismu. Podala proto výpověď, kterou zdůvodnila tím, že nedokáže sloužit zemi řízené bandity. Její tehdejší nadřízený se ji pokoušel uklidnit a nakonec jí doporučil, aby si vzala dovolenou a vše si ještě promyslela.

Poklonská odjela k rodičům na Krym, kde v té době již probíhaly přípravy na referendum o budoucnosti poloostrova. Prokurátorka nabídla veškerou svou pomoc, jen aby se na Krymu neopakovaly události podobné těm v Kyjevě. Nedlouho poté, co post vrchního státního zástupce odmítli tři muži, byla do něj jmenována Poklonská, což se Kyjevu velmi nelíbilo.

Nejprve byla vyloučena z řad státních zástupců, posléze proti ní bylo zahájeno trestní řízení za účast na násilném převzetí moci a nakonec byla přidána na sankční seznam osob se zákazem vstupu do Evropské unie.

 

Ocenění spíše za práci

Její první tisková prezentace v postu krymské vrchní státní zástupkyně, jež trvala pět minut a 43 vteřin, jí okamžitě přinesla doslova světovou proslulost. Křehká slovanská kráska s tváří panenky, která se v uniformě snažila působit co nejpřísněji, vzbuzuje sice zájem sama o sobě, ale díky expresivnímu výrazu na sdílené nahrávce v ní navíc jeden Japonec rozpoznal potenciální hrdinku filmů ve stylu anime.

U slovanskojazyčné části internetové veřejnosti boduje spíše osobitým projevem způsobeným zraněním obličeje, tím, jak slova cedí mezi zuby, a několika svými výroky. Poklonská se však vůči jí přisuzované roli rusko-japonské „naší Nataši“ již několikrát ohradila a přála by si, aby byla oceňována spíše za svou práci. A bylo by za co.

Poklonská se vůči jí přisuzované roli rusko-japonské „naší Nataši“ již několikrát ohradila a přála by si, aby byla oceňována spíše za svou práci. A bylo by za co.

Ve službách ukrajinského státního zastupitelství totiž byla podepsána pod procesem s bývalým krymským poslancem a prezidentem fotbalového klubu Tavrija Ruvimem Aronovem, vůdcem mafiánské skupiny nechvalně známé jako „Bašmaki“, která ovládala celý poloostrov. V postu hlavní žalobkyně se nedala a díky vytrvalosti dovedla případ do konce. „Odměnou“ za bojovný postoj byla nedlouho poté na schodišti svého domu napadena, v důsledku čehož utrpěla zranění několika obličejových svalů.

Kariéru státní zástupkyně začala Poklonská vyšetřováním několika případů překročení pravomoci ukrajinskými zvláštními silami Berkut, tvrdě vystupovala proti korupci, v důsledku čehož byl zatčen jeden ze spolupracovníků jaltského státního zastupitelství, a zákazem medžlisu, jenž vyvolal ostré reakce, zlomila protest radikálního křídla Krymských Tatarů a hodila rukavici organizátorovi blokády poloostrova Lenurovi Islamovovi.

 

Popularita díky ženskosti i výrokům

Poklonská je na internetu „populární“ nejen díky své ženskosti, ale i výrokům, které mnohé šokují. Kvůli postoji v otázce Krymu po jejích občas skutečně klopýtavých vyjádřeních pasou liberálové. V těchto kruzích v zásadě vyvolává nelibost její obdiv k poslednímu ruskému carovi Mikuláši II., jehož portrét visí na stěně její kanceláře.

Poklonská je na internetu „populární“ nejen díky své ženskosti, ale i výrokům, které mnohé šokují. Kvůli postoji v otázce Krymu po jejích občas skutečně klopýtavých vyjádřeních pasou liberálové.

Ještě jako krymská vrchní státní zástupkyně osobně předala muzeu v Livadijském paláci sbírku 80 fotografií carské rodiny a jako bývalá studentka hudební školy si na jednom z exponátů, bývalém klavíru carské rodiny, zahrála starou ruskou romanci. Jindy zase prohlásila, že zřeknutí se trůnu postrádá jakýkoliv právní základ, a naposledy prohlásila, že Mikuláš II. je státníkem, jenž utrpěl nejvíce křivd v celé ruské historii.

V souvislosti s tím již jako poslankyně Státní dumy nazvala paradoxem, že tolik nenávisti nevyvolávají ani takové postavy dějin 20. století, jako byl Hitler, Lenin, Trockij nebo Mao. Tento výrok vyvolal v médiích pozornost především proto, že si dovolila postavit vedle sebe Lenina a Hitlera.

Na stranu cara se postavila i v debatách o filmu Matylda, jenž pojednává o jeho poměru s tehdejší známou primabalerínou Matyldou Kšesinskou, a terčem mnoha uštěpačných poznámek se stala i poté, co na vzpomínkové akci k uctění hrdinů druhé světové války známé jako pochod Nesmrtelného pluku defilovala s portrétem Mikuláše II.

Zdroj: http://ceskapozice.lidovky.cz/ruska-hvezda-internetu-byvala-krymska-vrchni-statni-zastupkyne-phg-/tema.aspx?c=A161124_235641_pozice-tema_lube#utm_source=email&utm_medium=text&utm_campaign=lidovky.directmail

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)