Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Bata Jan a TGMProf. Milan Zelený: „Jsme velmi chudá země. Jsme na spatném konci globalizace. Globalizace znamená, že jdete do země, která má nízkou cenu pracovní síly, a využijete toho. Jdou sem podni­ky ze zahraničí a využívají našich níz­kých mezd. Nejsme sami napojeni na digitální svět inovací, poskytujeme sub­dodavatelské výrobní služby. Když nemáte diverzitu a bohatství myšlenek, padne­te. Monokultura je jak v přírodě, tak ve společnosti vždy daleko zranitelnější. Když v prostředí mnoha jednotlivých rozdílných regionů udělá jeden fatální chybu, ostatní se poučí a zároveň mu mohou pomoci. Když jste monokultu­rou a uděláte fatální chybu, zaniknete.“

LN Takže myslíte, že kdybychom ne­vstoupili do EU, budeme na tom hos­podářsky lépe?

To jsou všechno kdyby. Víte, my máme velmi vysokou úroveň exportu, ale přes šedesát procent našeho exportu patří zahraničním firmám. Vždy musí­me vycházet z existujících podmínek.

LN Dobrá, ale ti zahraniční vlastníci také do českých firem investovali ně­jaké peníze. Ty společnosti by také už nemusely existovat.

Tak přemýšlelo v 90. letech hodně lidí. Ale to myšlení, že je jedno, komu společnost patří, bylo naprosto mylné. Protože vlastník dostává celou přida­nou hodnotu a vy jako námezdník do­stáváte pouze nasmlouvanou mzdu.

LN Takže třeba mladoboleslavská Škoda se neměla prodávat?

Samozřejmě že ne. Stejně jako se ne­měl prodávat Pilsner Urquell a podob­ně. Co z toho máme?

LN A kde bychom v 90. letech vzali peníze na investice a rozvoj těchto společností?

Museli bychom tyto firmy rozchodit sami. Nepotřebovali jsme na to peníze, jen vlastnictví, odhodlání a čas. Podí­vejte se na Čínu, ta neprodala ani jeden svůj podnik. Mohli jsme nechat zahra­niční investory vkládat peníze do na­šich podniků a ze zisků by se jim ta in­vestice vracela. Proti tomu nic nemám, neměli jsme ale naše podniky prodat celé. My jsme se tehdy rozhodli, žesystému, jsou pro nás peníze důležitější než kapi­tál. Prodali jsme kapitál, který produku­je nové hodnoty, a získali peníze, které neprodukují nic. Peníze jsme projedli a propili; dnes jsou z nás námezdníci. Já jsem u toho byl a od roku 1990 jsem veřejně vystupoval proti kuponové pri­vatizaci a odprodeji českých podniků.

LN Často kritizujete současný vzdělá­vací systém. Co vám na něm vadí?

Tvrdím, že účelem vzdělávání je za­jištění si pracovního místa. Jestliže budu vzdělán a nezajistím si pracovní místo, tak je mi vzdělání nanic. V době, kdy se technologie a ekonomika měnily jen pozvolně, takřka nepozorovatelně, mělo vzdělávání mnohem delší použitelnost. To už ale dnes neplatí: rychlost současného vývoje univerzity zaskočila a já nevidím jiné řešení než přímé propo­jení univerzit s podnikatelskou sférou.

LN Nemělo by spíš primárním úče­lem vzdělání být učit lidi, jak vůbec společnost funguje, naučit je kritic­kému myšlení?

To se nevylučuje, to nikterak nepopírám. Souhlasím, že správně vzdělaný člověk tohle vše vědět musí. Ale ani toto naše současné školství moc neučí, ale po pravdě, raději bych viděl, aby se tyto věci mladí lidé učili na předcho­zích úrovních a stupních vzdělávacího systému. Ne až na vysoké škole.

LN Na vzdělávání vám také vadí jeho uniformita.

Když jsem byl mladý, byl jsem jako u vytržení, protože svět byl tak různoro­dý. A vzdělávání rovněž. V Japonsku se dělalo jinak, v Německu jinak, v USA nebo Číně zrovna tak. To už dávno ne­platí; všude se učí stejně. Jestliže máte monokulturu myšlení a jestliže se eko­nomika a společnost evolučně vyvíjejí, pak v určitém momentu narazíte na něco nového, neznámého. Když nemáte diverzitu a bohatství myšlenek, padne­te. Monokultura je jak v přírodě, tak ve společnosti vždy daleko zranitelnější. Když v prostředí mnoha jednotlivých rozdílných regionů udělá jeden fatální chybu, ostatní se poučí a zároveň mu mohou pomoci. Když jste monokultu­rou a uděláte fatální chybu, zaniknete.

Z rozhovoru s prof. Milanem Zeleným (LN 13.8.2016)

* * *

P.S.

I dění po listopadu 89 bylo logickým následkem negativního působení totality na společnost a charaktery lidí. Od konce II.světové války jsme postupně ztráceli nejkvalitnější část národa. Logicky nebyli lidé, které země potřebovala. Ti co se ujali vlády na všech stupních správy země měli z velké většiny stejnou snahu jako ti za totality – především sloužit sobě a o službě zemi jen prázdně mluvit. Proto by i Škodovka dopadla stejně jako Poldovka, Tatrovka a další. Chyběli a stále nám chybí Baťové, Škodové, Kolbenové, na jejichž odkaz jsme po totalitě nedokázali navázat.

 

Jan Šinágl, 14.8.2016

* * *

Replika a finální verze článku JUDr. Jiřího Šetiny na obranu odkazu a památky Jana Antonína Bati

Článek k 51. výročí smrti Jana Antonína Bati 23. 8. 1965

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)