Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Putin a KlausKaše, švábi a smrad. Amnesty upozorňuje na desítky ruských vězňů svědomí

Dostat se v Rusku do vězení je snadné - stačí na sociálních sítích zveřejnit příspěvek kritizující tamní režim. V ruských kriminálech v současnosti přežívají desítky vězňů svědomí trestaných za veřejný projev svého názoru. Další stovky jsou obviněny. Na jejich osudy upozorňuje organizace Amnesty International novou kampaní.

Loni v září byla sedmadvacetiletá právnička Darja Poljudová v jihoruském Krasnodarsku odsouzena ke dvěma rokům vězení v trestanecké kolonii. Její odvolání bylo neúspěšné. Poljudová se podle soudu provinila „extremismem a separatismem“. Jako důkazy soudu posloužily výhradně její aktivity na sociálních sítích. V příspěvcích na síti VKontakte (ruská obdoba Facebooku, pozn. red.) žena kritizovala údajné represe Ukrajinců žijících v Kubáni (stepní region při východních březích Černého a Azovského moře, pozn. red.). Na zveřejněných fotografiích právnička nese transparenty s hesly jako „Žádná válka na Ukrajině, ale revoluce v Rusku“ nebo „Putin se musí zodpovídat za teroristické útoky a výbuchy!“.

Podle organizace Amnesty International (AI) je Poljudová typickou ukázkou vězně svědomí, trestaného pouze za uplatňování práva na svobodu projevu.

Prisonexit

Roli odsouzeného si budou moci během léta vyzkoušet návštěvníci českých hudebních festivalů. Na stáncích AI jim ruské vězení zprostředkují 3D brýle pro virtuální realitu. 360° video na internetu funguje také jako aplikace pro chytré telefony. K dispozici je s českými a anglickými titulky.

Rusko se rozhodlo ignorovat soud pro lidská práva

Lidskoprávní situace v Rusku se podle AI za poslední měsíce výrazně zhoršila. Rusové kritizující tamní režim na sociálních sítích jsou odsuzováni i k několikaletému vězení. Své tresty si pak odpykávají v krutých podmínkách.

V dubnu letošního roku vydal Ústavní soud Ruské federace zlomový rozsudek, který rozhodl, že Rusko bude ignorovat rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva, přestože je země vázaná Evropskou úmluvou o lidských právech

Od roku 2012, kdy byl Vladimir Putin potřetí zvolen ruským prezidentem, prošla Státní dumou, dolní komorou federálního shromáždění, řada kontroverzních zákonů, které omezily svobodu slova či svobodu shromažďování. Protesty a shromáždění po celém Rusku bývají zakazovány nebo rozháněny policií, často s nepřiměřeným použitím síly. Neziskové organizace čelí podle AI nejrůznějším restriktivním opatřením, dochází k zadržování aktivistů, pronásledování umělců a politických oponentů a kriminalizovaní lidí s menšinovou sexuální orientací.

Rozmáhají se tresty za příspěvky na sociálních sítích

Podle ruského umělce a kurátora Antona Litvina se v poslední době ve federaci stále stupňuje cenzura médií. „Za poslední dva roky se situace zhoršuje a napomáhají tomu hromadné sdělovací prostředky. Represivní orgány jen plní příkazy vyplývající ze sadistických pohnutek vedení země,“ řekl na úterní tiskové konferenci Litvin, který v roce 2014 z Ruska utekl, když měl být zatčen.

„Klasická média v Rusku jsou samoregulovaná, dnes už si nedovolí vydávat nic, co by nebylo schváleno. Fungují naprosto absurdní zákony, například to, že pokud jako bloger máte tři tisíce návštěv za jeden den, musíte se automaticky registrovat jako masové médium, poté vás regulují velmi tvrdé zákony,“ vysvětluje Balcar.

Novinkou je podle něho stíhání svobody slova za publikování zpráv na sociálních sítích. Úřad Roskomnadzor dozorující masmédia a telekomunikace v uplynulých dvou letech zablokoval tisíce webových stránek.

„Mezi nejčastěji blokovaná témata patří politická satira, stránky LGBT aktivistů nebo informace k veřejným akcím,“ říká Balzar s tím, že letos v dubnu byla za sdílení satirických materiálů kritizujících zapojení Ruska v konfliktu na Ukrajině odsouzena k 320 hodinám veřejně prospěšných prací nijak zvláště angažovaná „obyčejná“ prodavačka Jekatěrina Vologženinová. Kritické statusy zveřejnila na svém neveřejném profilu. „Kdybychom to vztáhli na český Facebook, bude podobně trestaná polovina lidí,“ podotýká Balcar.

http://zpravy.idnes.cz/vezni-svedomi-v-rusku-0ut-/zahranicni.aspx?c=A160718_213805_zahranicni_zt#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=zpravodaj&utm_content=main

* * *

Jsou to rovné dva roky, co se v ruských médiích objevila asi nejznámější falešná zpráva spojená s boji na východní Ukrajině známá jako „ukřižovaný chlapec“ - Perla ruské propagandy slaví výročí

J.Š. 19.7.2016

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)