Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Plzen DIKY EMERIKO spravni hosi 4 060510Na místě, kde dnes v Plzni stojí památník osvobození americkou armádou Díky, Ameriko,Plzen DIKY EMERIKO spravni hosi 5 060510 poklepali významné osobnosti včetně tehdejšího primátora Karla Křepinského základní kámen už v květnu 1947. Plzeňané tu plánovali postavit pomník osvoboditelům, na což ve veřejné sbírce vybrali nemalé peníze. Komunistický režim je ale zabavil a poslal na podporu bojující Severní Koreje. Peníze, které měly oslavit americké vojáky a poděkovat jim za osvobození Plzně, šly tedy mimo jiné na nákup zbraní, které je v Koreji zabíjely.

"Vybralo se v ní asi pět milionů 742 tisíc. Jen pro představu, v dnešních poměrech by šlo o zhruba 30 milionů korun," přibližuje částku veřejné sbírky publicista a badatel Zdeněk Roučka. Částky na poukázkách se pohybovaly v hodnotách od 50 korun do tří set.

První akce po únoru 1948 na stejném místě, kde před rokem poklepávali Plzeňané základní kámen, už měla punc protikomunistické akce. Policie zadržela na šest desítek lidí, absurditu úpornosti bezpečnostních složek dokládá i to, že zadržely i skautskou hlídku, která přišla k základnímu kameni držet pravidelnou čestnou stráž.

V květnu 1949 už komunistické složky nepřipustily žádnou demonstraci odporu - každého, kdo se s americkou vlajkou na klopě nebo květinou v ruce přiblížil k položenému základnímu kameni, automaticky zatýkaly. Ještě v 1949 zakryly úřady základní kámen bedněním a o rok později z ničeho nic zmizel.

  • Prostor plzeňské křižovatky U Práce se v čase utužujících se společenských poměrů na přelomu 40. a 50. let stal také významným místem občanského aktivismu plzeňských obyvatel. Počátkem května 1948, necelé tři měsíce po komunistickém převzetí moci, zde proběhly spontánní oslavy osvobození města americkou armádou. Studenti středních škol tehdy obsypali základní kámen pomníku Pattonových vojsk americkými a československými vlajkami a 5. května večer zde minutou ticha zakončili také nepovolený průvod městem, který vzdor stranické věrchušce demonstroval loajalitu prvorepublikovým ideálům i americkým osvoboditelům. O den později se průvod centrem Plzně zopakoval a nesl již významně protirežimní charakter, jeho účastníci odmítali komunistickou vládu. U Práce je večer rozehnali příslušníci SNB.

Na travnatý trojúhelník u křižovatky, která se dnes jmenuje U Práce, se základní kámen památníku vrátil až v roce 1990. Za účasti prezidenta Václava Havla a velvyslankyně Shirley Temple Blackové se památnému místu dostalo zadostiučinění, aby tu za pět let vyrostly dva obelisky s děkovnými nápisy v češtině a angličtině. Spolu s nimi je na místě i do země zasazená kruhová deska s reliéfem Evropy a směrovkami hlavního postupu americké armády během druhé světové války.

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/317576-plzenske-penize-na-pomnik-americanum-poslali-komuniste-do-koreje/

* * *

VE STÍNU ŠIBENICE: Tryzna v chrámu sv. Michala v Brně dne 7.května 2015

J.Š.19.7.2015

* * *

Téměř 90-letý komunistický zločinec odsouzen. Rozsudek zní 20 let vězení.

ČRo Vltava: Jiří Hejda: Žil jsem zbytečně

Dnes před 5 lety zemřel Milan Paumer, člen odbojové skupiny bratří Mašínů

FOD: Bude bývalá komunistická prokurátorka JUDr. Marie Vodičková obžalována?

Z českého politického chlívku a jiné souvislosti

AS ZIZLAVSKY v.o.s. žaluje JUDr. Hanu Marvanovou, aneb svědek Veverka šokoval veřejnost

* * *

Otloukánek Andrej Babiš

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (5 Votes)
Share

Komentáře   

+2 #5 Bergmann 2015-07-20 14:11
Měli bychom dodatečně vzdát hold Plzeňákům tehdejší doby , let 1945., 1948, ale i škodovákům roku 1953 /podobně i v Brně/, kdy dostaly své mzdy v pátek večer a v sobotu je nebylo - pro měnovou reformu a novém mizerném kursu za co utratit. Vyprávělo se všude, jak je nechalo SNB a vojáci celou noc mrznout na náměstí. "Dělnický" prezident Antonín Zápotocký přece před tím prohlásil, že žádná měnová reforma nebude.To ale známe, Walter Ulbricht roku 1961 také 14 dní předtím prohlásil, že nikdo nemá v úmyslu stavět berlínskou zeď! A jak muselo být škodovákům, když jejich fabriky budované českýma rukama a Emilem Škodou komunisté přejmenovali na závody V.I.Lenina!
+2 #4 Hora 2015-07-20 13:11
Dívám na sérii jako klukovský svědek z Plzně na Co viděly americké kamery v Čechách. ČT ji samozřejmě, už z internetu stáhla, prý vypršela práva,ale všechny díly jsou na youtube,zaplať pánbů. A stále mě vrtá hlavou, ta podvodná demarkační čára, musím si do Holoubkova či do Pattonova muzea v Plzni konečně zajet, ještě si pamatuji Peklo a jaké to v roce 1945 bylo, když se při tady zábavách vojáci, černoši i MP prali, to víte asi frustrace a radost, že je po válce. Demarkační čára od 6.května 1945 a za ní?
Čekání na Rudou armádu, která se ani do 9.5., i tak to byl jen předvoj, nenamáhá odněkud od Drážďan přijít na pomoc Praze
na rozdíl od vlasovců. Nechť Praha vykrvácí stejně jako varšavské povstání.
A přes Prahu se 6.5. vydává americký vyjednávací konvoj do Velichovek, zpátky
přes Hradec Králové ,kde si Češi myslí konečně! Místo toho přijíždí se zpožděním Rudá armáda a důstojník vztekem trhá české fotografie s Američany, když se doví, že už tu byli před nimi.
+2 #3 Horský 2015-07-20 12:29
Přesně totéž se dělo všude , kde byla roku 1945 v západních Čechách americká armáda.
V Chebu byl pomník, po r.1945 postavený
odstraněn známou bolševistickou starostkou
v městsýc sadech odstraěn v době korejské války, neboť tzv. agresoři si to nezaslouží, jinde v Sušici či Klatovech apod.byly pamětní desky i po druhé v době války ve Vietnamu atd. zlikvidovány atd. Pomník na Ypsilonce u Chebu pak zabedněn, nedal se jako majetek USA odstranit atd. I zde v roce 1990 americká velvyslankyně Shirley Temple vzpomínala stejně jako letos nový americký velvyslanec Shapiro. Jen prezident Zeman se západočeskému kraji
vyhýbal jako čert kříži, dal přednost Severočeskému a Středočeskému,n ečetl jsem, že by si alespoň vzpomněl nebo zúčastnil se některých oslav, např. právě v Plzni. Přičemž za jeho obdiv k Putinovi v květnu se mu záhy odvděčila jeho média pořadem o "bratrské" pomoci v srpnu 1968, jak jsme na ně stříleli ze střechy muzea.Zeman si jistě tuto "střelbu" pamatuje.
+2 #2 Jan Chlumský 2015-07-19 18:32
Víte pane Mrzílek, když ono se nedá čůrat proti větru. Po válce byl rozjitřený národ plný komunistů protože lidé nevěděli co to komunizmus v praxi vlastně je. Můj strejc byl po válce také komunista a legitimaci jim záhy hodil na hlavu. Jenže pak již, s Rusákama v zádech bylo těžké cokoliv změnit. Měli jsme grázly ve vedení, polovina národa byla komunistická, byli jsme prostě blbci a doplatili jsme na to. Ovšem vina komunistů to byla, tak jako všech těch, kteří je volili.
+1 #1 Mrzílek K. 2015-07-19 12:16
To není vina komunistů, ale naše, že si to mohli dovolit. Stížnost padá na většinu, když dovolí, aby menšina konala s čím většina nesouhlasí. Stěžovat si, kritizovat, poukazovat?

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)