Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

KSCM bandaNenechte komunisty a Okamuru šířit extremismus, žádají Sobotku bojovníci proti totalitě - Občanské organizace bojující proti totalitě žádají, aby z nového zákona o sdružování v politických stranách zmizely politické instituty - Mají sloužit k občanskému vzdělávání, ale podle organizací spíše prohloubí extremismus - "Pokud tady lidé blízcí Tomiu Okamurovi chodí se šibenicemi a nic se neděje, je to nebezpečné," říká jedna ze signatářů Neela Winkelmannová.

Čtyři občanské organizace bojující proti totalitě poslaly ve středu ráno dopis premiérovi a členům vlády za KDU-ČSL s žádostí, aby z nového zákona o sdružování v politických stranách zmizely takzvané politické instituty. Ty vycházejí z německého vzoru a mají sloužit k občanskému vzdělávání, ale organizace se obávají, že ve skutečnosti nepovedou k rozvoji demokracie a poslouží naopak prohlubování extremismu. "Musíme vnímat situaci v kontextu. V Řecku sílí frustrace, nápor uprchlíků na Evropu je mimořádná věc a to všechno nahrává extremistům. Pokud tady lidé blízcí Tomio Okamurovi chodí se šibenicemi, a nic se neděje, je to nebezpečné," říká jedna ze signatářů Neela Winkelmannová z Platformy evropské paměti a svědomí.

Politické instituty jsou v českém návrhu zákona úzce navázány na strany zastoupené ve sněmovně – každá, která měla poslance ve dvou po sobě jdoucích obdobích, má nárok na státní příspěvek. Ten odpovídá deseti procentům z toho, co strana už ze státní kasy dostává například za mandáty.

Zatímco financování kampaní má být do budoucna přísně omezeno výdajovými limity, na výši darů i to, co strana smí utratit, u institutů nic takového není. "Tak, jak je to napsáno, jsou instituty jen sběrná místa na velké dary, navíc bez jakékoli kontroly toho, jestli peníze nejsou zneužívány k šíření nenávistných ideologií," dodává Winkelmannová.

Instituty totiž v návrhu zákona nespadají pod dohled nového úřadu, který bude dohlížet na stranické výdaje a porušení pravidel pokutovat.

Organizace, které dopis premiérovi poslaly, děsí, že své zázemí pro občanské vzdělávání si za státní peníze může zřídit i KSČM nebo Úsvit – ten je sice ve sněmovně poprvé, ale ve svých řadách má poslance, kteří v minulém období mandát zastávali za Věci veřejné.

Podle premiéra jde o zbytečnou paniku. "Myslím, že je to nepochopení celé věci. Politické nadace fungují velmi dobře v Německu, které má vysokou politickou kulturu a stabilní demokracii. Instituty budou moci zřizovat ti, kdo splní zákonné podmínky, mimo jiné získají opakovaně mandát od voličů," říká Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Politické instituty zrušit úplně

Právě proto Platforma evropské paměti a svědomí či Konfederace politických vězňů po členech vlády žádají, aby politické instituty z návrhu zákona zmizely úplně, protože jinak by jejich omezení na to, kdo si je smí založit, bylo ošemetné.

Pravdu mají v tom, že česká úprava se od té německé odlišuje. Německé nadace nejsou finančně vázány na strany, sdílejí s nimi jen základní politické směřování a důsledně se dbá na to, aby v práci nadací nebyla žádná indoktrinace. "Politické vzdělávání v České republice naléhavě potřebujeme, ale instituty navázané na politické strany navrhované předlohou by mohly naopak kvalitu demokracie oslabit," stojí v dopise (celý si ho můžete přečíst ZDE).

Riziko, že instituty budou zneužité pro financování extremistických tendencí a jako černé díry na neprůhledné dary, nevnímá stejně jako premiér ani místopředseda vlády Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), přičemž právě do lidoveckých členů vlády vkládají občanské organizace naději, protože jde o stranu, která tradičně proti komunismu i jiným formám extremismu vystupuje. "Podnětem se budu samozřejmě zabývat, podívám se na to," přislíbil předseda lidovců. 

http://domaci.ihned.cz/c1-64286160-nenechte-komunisty-a-okamuru-sirit-extremismus-zadaji-sobotku-bojovnici-proti-totalite

* * *

Brno – Bohunice 27.červen 2015: Památník obětem komunismu

K aktuální problematice uprchlíků

Genetika je neomylná

TGM 1925: Jan Hus, naše obrození a naše reformace

 

J.Š.9.7.2015

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (4 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)