Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

LN Abchazie 110415Český vědec na cestě po zemi, kterou již více než dvacet let ovládají Rusové - Čeští podporovatelé putinovského Ruska by si měli udělat výlet do Abcházie, kavkazské země, která se v 90. letech s ruskou pomocí odtrhla od Gruzie.

Sedím s kolegou v hotelovém pokoji a sleduji televizní deba­tu. Zajímavá není pouze téma­tem diskuse - válkou na Ukra­jině ale také rozložením sil. Najedná straně šest řečníků, všichni mo­derátoři a naprostá většina publika. Na druhé podivný človíček, který svým vze­zřením připomíná odlehčenou variantu sloního muže, koktá a přibližně v polovi­ně debaty začíná vysílat signály blížícího se pláče. Ostatní diskutující i moderátoři Se mu smějí, ukazují na něj prstem a nevě­řícně kroutí hlavou. Ačkoliv je od Samé­ho začátku diskuse jasné, kdo má pravdu a kdo je pouze exotickým šílencem, shr­ne na závěr jeden z moderátorů výsledek diskuse a s pohrdáním vykáže podivína ze studia.

Vykázaný diskutující „reprezentoval“ názor Evropské unie, všichni ostatní hlas Rozumu a Ruska. Debata v nás vyvoláva­la smích, ale zároveň vzbudila i tíhu a hrůzu: pořad nebyl parodií a většina lidí, které jsme zde potkali, mu věřila. Téměř každý, kdo si myslí něco jiného, než televizní propaganda hlásá, je pova­žován za špióna nebo oběť manipulace tajných služeb USA a Izraele. Jsem v Ab­cházii, v zemi, která už více než dvacet let jde po „ruské“ cestě k budoucnosti. …

… Hned první zážitek se hluboce zarývá pod kůži. Hraniční přechod na abcházské straně tvoří dvě linie, mezi kterými vede úzký chodník z obou stran obklopený čtyř­metrovým plotem zakončeným ostnatým a žiletkovým drátem. U první linie stojí hlouček přibližně dvaceti venkovanů, kte­ří se vracejí z Gruzie, kde podle svých slov prodávali ovoce, sušený čaj a další ze­mědělské produkty. Postavím se k nim a čekám, zatímco nás pozoruje asi sedm pohraničníků, pět ruských a dva abchaz- ští, a dva příslušníci ruské tajné služby FSB, kteří všemu na první pohled velí.

Abcházští pohraničníci vyloví z davu dva své známé a po schválení jedním z pří­slušníků FSB je pouští dál. My ostatní če­káme, deset minut, dvacet minut, třicet mi­nut, hodinu. Dochází mi trpělivost a vydá­vám se chodníkem směrem k druhé linii - okamžitě jsou u mě a musím zpátky k prv­ní linii, kde začíná druhé kolo čekání. To je naštěstí o něco kratší a záhy přichází po­hraniční „odbavení“. Protože jsem „zlo­bil“, jdu samozřejmě poslední, takže mám možnost zaznamenat, jak jednoho Ab- cházce s platným cestovním pasem i povo­lením pro vstup do Gruzie ruský přísluš­ník FSB vykazuje zpátky na most se slo­vy: „Dva měsíce v Gruzii? Tak to tě tu už nepotřebujeme - zmiz si tam, kde se ti tak líbí!“ Abcházec pouze odstoupí pár kro­ků, sklopí hlavu a začíná trpělivě čekat, jestli se cizí státní příslušník slituje a pustí j ho do jeho vlastní země.

Po dalších čtyřiceti minutách přichá­zím na řadu a po krátkém bezvýznam­ném výslechu Abcházců si mě k druhé li­nii odvádí příslušník FSB. Ocitám se v malé místnosti, přede mnou můj otevře­ný kufr, na stole můj fotoaparát a mobil a proti mně dva příslušníci FSB. Prochá­zí fotku po fotce v mém fotoaparátu a po mém krátkém komentáři každou fotku smažou. Chvilku protestuji a snažím se vysvětlit, že bezpečnost Abcházie ani Ruska fotka mé manželky se psem či stro­mu v Troubsku u Brna nijak neohrožuje, ale to nikoho nezajímá. Začínám mít do­jem, že celé je to prostě demonstrace síly. Ke hře patří i otázka, jaké bylo v Londýně v říjnu minulého roku počasí. Nebyl jsem sice v Londýně a v pasu ne­mám ani razítko dokumentující moji sku­tečnou říjnovou návštěvu skotského Glas­gow, ale účel byl splněn. Po dvou hodi­nách mám kompletně prázdný fotoapa­rát, vyčištěný mobil a jsem vpuštěn do země s upozorněním, že pokud nebudu mít v pořádku „výstupní vízum“, ne­smím Abcházii opustit. „Dostanete ho, jen když budete dodržovat všechny záko­ny,“ upozorňuje mě příslušník FSB s důrazem na slovo všechny. …

Bojujeme za Putina

Od první hodiny se snažím ve volných chvílích sledovat televizi a občas si kou­pím noviny. V deníku Komsomolská pravda Abcházie čtu hned druhý den po­bytu o tom, jak NATO na začátek léta 2015 připravuje válku proti Rusku (a Ab­cházii). Zprávy z války na Ukrajině ko­mentuje televizní reportér výkřiky „Hurá, hurá, naši chlapci právě dobyli kótu B237 a zítra určitě získají i kótu A655!, neumíráme tu zbytečně, bojuje­me za Putina, bojujeme za Rusko“. V dis­kusních pořadech vystupuje jako zástup­ce Ukrajiny či EU vždy někdo na první pohled nedůvěryhodný - buď podivín, nebo člověk, který skoro neumí ruský. Tomu, kdo si zvykl na pluralitní prostře­dí, je taková forma propagandy mimořád­ně protivná, ale tady funguje. Až na jed­nu výjimku jsem nepotkal člověka, který by se od propagandistického televizního i tištěného třeštění dokázal odpoutat.

Jako Češi máme jedinou výhodu, za kterou se ovšem hluboce stydím. Během týden vystupuje v ruské televizi hned dvakrát Miloš Zeman: poprvé mluví o ne­smyslnosti sankcí, podruhé o tom, že rus­kým představitelům máme věřit. Nejspí­še čte Komsomolskou pravdu Abcházie.

Mnohem lépe než oficiální propagan­da na mě působí připravená setkání se stu­denty, s několika stále existujícími ne- ziskovkami a představiteli Suchumské univerzity. Abcházci (stejně jako Gruzín- ci) jsou nesmírně pohostinní, a i když jsme z podezřelé země, po několika desít­kách minut vždy převáží historicky hlub­ší rovina a jsme přijati jako hosté, což na Kavkaze znamená se vší oficialitou a štědrostí.

Neziskové organizace jsou sice pod tla­kem, ale dosahují drobných úspěchů. Je­jich členům nehrozí časté bezdůvodné za­týkání či dokonce zbití na ulici jako v Rusku. Za úspěch považují například úpravu zákona týkajícího se práva na in­formace, opatrné zahájení debaty o násilí páchaném na ženách nebo výsadbu stro­mů v hlavním městě.

Ve velmi špatném stavu je ale místní univerzita. Velká většina učeben má vy- třískaná okna, jídelna, která nemá okna a prostor osvětlují jen blikající zářivky, připomíná protiatomový kryt. Počítače na univerzitě téměř nejsou a nemalá část učitelského sboru s nimi nikdy nepřišla do styku. Způsob výuky i architektura malé části fungujících učeben připomíná ze všeho nejvíce kasárna a dění v nich. Evropská unie, v níž nikdy nebyli, stu­denty dílem láká mírou konzumu, a dí­lem odpuzuje svou „zkažeností“. Na roz­díl od studentů v Rusku si ovšem v Ab­cházii nemyslí, že jejich systém vzdělává­ní je nejlepší na světě, a možnost studo­vat v zemích Evropské unie je pro ně ne­smírně lákavá. Kdyby dostali šanci, urči­tě by se ji snažili využít. Motivace zažít svět jinak je vysoká.

V ruském zakletí

Po několika dnech, více než deseti setká­ních a mnoha nachozených kilometrech městy, vesnicemi i krásnou přírodou se od­važuji obecnějších otázek. Jak je možné, že v zemi s takovým potenciálem rozvoje neexistuje dvacet let po válce nic, co by alespoň vzdáleně připomínalo pokrok? Jak to, že chybí jakákoliv forma zdravotní­ho pojištění? Jak to, že silnice jsou v dezo­látním stavu bez náznaku oprav a většina budov (včetně těch v hlavním městě) chát­rá? Proč se - navzdory atraktivitě černmořského pobřeží pro Rusy - hotely na pobřeží rozpadají? A na druhou stranu, jak to, že v takto zpustošené zemi není hlad? Jinými slovy, proč Abcházie připo­míná pacienta, kterému doktor odmítá po­moci, ale nenechá ho ani zemřít?

Vysvětlení, ke kterému dospívám, je | poměrně prosté. Ruským zájmem na úze­mích, kde získalo vliv a moc, není rozvoj těchto území a už vůbec ne dobrý život lidí v nich, ale spíše udržování stavu zá­vislosti, který znamená podporu zajišťují­cí nezbytné minimum pro přežití, ale zá­roveň nic navíc. Proto je tolik (na první pohled zbytečných a špatně placených) míst u policie a ve státní správě, ale nulo­vá podpora rozvoje podnikání. Proto není hlad - ten by znamenal vzpouru - ale také žádná podpora univerzitě či roz­voji turismu. Proto je propaganda tak sil­ná a všudypřítomná - někdo by se přece jen mohl začít ptát, kam se za dvacet let země posunula a proč. Abcházie je rus­kou kartou proti Gruzii a výcvikovým prostorem ruské armády, ale její rozvoj je chápán jako nežádoucí. Myslím, že vý­stižné slovo je zakletí.

Ale možné je i jiné vysvětlení. Součas­né Rusko je tak spjato se silovými struktu­rami, že jejich podpora odčerpává zdroje, které pak chybí všude jinde. Nemůžete mít extrémně vysoký počet policistů, vojá­ků a agentů a zároveň dostatek doktorů, učitelů a vědců. Nemůžete mít tolik vojen­ských základen a zároveň kvalitní silnice či fungující univerzitu. Připojíme-li k ta­kovému vysvětlení typickou postsovět- skou necitlivost k veřejnému prostoru a nedůvěru k podnikatelské soutěži a úspě­chu, získáváme podobné, snad jen o troš­ku méně konspirativní zakletí.

Ať již platí první nebo druhé vysvětle­ní, padá většina argumentů českých pod­porovatelů ruské politiky na východní Ukrajině či Krymu. Zkušenost z Abchá­zie velmi přesvědčivě ukazuje, jak bude vypadat východ Ukrajiny za dvacet let, pokud ustoupíme Rusku, a kdo jejím za­kletím nejvíce utrpí. Budou to obyčejní Ukrajinci a Rusové na úkor držitelů bezskrupulózní moci.

Kde vládne úpadek

Od okamžiku, kdy jsem se vrátil, stále pře­mítám o české levici, ke které se svým způsobem hlásím. Nejčastěji přitom mys­lím na levicové politiky a novináře, kteří dokážou kombinovat slova o zájmu pros­tých lidí s podporou politiky současné Ruské federace. Buď o situaci lidí v ze­mích, kde putinovské Rusko uplatňuje svoji moc, nic neví, nebo ví a schoulený Abcházec nevpuštěný do vlastního státu pro ně nic neznamená. Miloš Zeman v roz­hovorech pro ruskou státní televizi, Mi­chal Hašek na svém facebookovém profi­lu, komunističtí poslanci Vojtěch Filip a Miroslav Ransdorf ve většině svých vy­jádření vlastně nejvíc ze všeho popírají, že jim kdy o nějakého „obyčejného člově­ka“ šlo. Podpora Putina dnes je totiž rov­na podpoře režimu, který s obyčejnými lidmi zachází mnohem hůř než tolik kritizovaný kapitalismus.

Stejně nepochopitelná je pro mě ovšem i ta část česká pravice, jejímž hlav­ním cílem je přes realitu mizející Ukraji­ny rozbití Evropské unie. Je pravda, že Rusko (či Abcházie) nemá štědrý systém přerozdělování, to ovšem neznamená, že v něm vládne volný trh libertariánského střihu. To, co nabízí je policejně-vojenský režim, kde každý důstojník znamená mnohem víc než ten nejschopnější podni­katel nebo liberální myslitel.

Počítače na univerzitě téměř nejsou a nemalá část učitelského sboru s nimi nikdy nepřišla do styku. Způsob výuky připomíná ze všeho nejvíce dění v kasárnách.

Nejtragikomičtěji ovšem působí býva­lý prezident Václav Klaus, který v textu pro svůj tank (myslím, že slovo think je v této souvislosti nadbytečné) ohledně si­tuace na Ukrajině píše: „situace (na Ukra­jině) je do značné míry produktem pro­blémů Západu, jeho ztrácející se identity, jeho ekonomické stagnace, jeho kulturní­ho a civilizačního úpadku“, proti které­mu stojí „sílící Rusko“, které „našlo svou identitu“. Interpretovat současný život v České republice jako „kulturní a civili­zační úpadek“ a život v Rusku či Rusku podléhající Abcházii jako „nově naleze­nou identitu“ s pozitivním znaménkem může jen člověk, pro kterého realita ne­znamená už vůbec nic.

Je týden po návratu, a přesto jsem se stále ještě úplně nevrátil. Nejraději ze všeho bych ten abcházský týden daroval všem lidem v České republice. Otevírá nejenom oči.

Autor je vedoucí katedry environmentálních studií Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

BOHUSLAV BINKA, etik, environmentalista, celý článek v LN, Orientace, 11.4.2015

* * *

Omlouvám se LN, že často šířím části či celé jejich články v rámci všeobecně potřebné osvěty. Nemám z toho žádný zisk, naopak přispívám k jejich větší čtennosti. Právem získávají na oblibě o čemž svědčí i nárůst počtu denních výtisků a počtu odběratelů. Jejich koupí byla posílena jejich nezávislost o čemž svědčí i článek výše. Těžko si podobné články přečtete v Haló Novinách. V Evropě je válka. Důležitost pravdivých informací a jejich šíření v této kritické době informační války, kdy Rusko nestydatě lže, je navýsost potřebná. Kam vede a co dokáže monopol na lži, nám ukázali v dostatečné míře čs. komunisté od roku 1945 a ukazují dodnes jejich pohrobci. Následovníci zločinného systému v Rusku v tom dnes pokračují mnohem sofistikovaněji a mnoho, jinak slušných lidí, této propagandě opět nebezpečně podléhá.

* * *

„Komunismus znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. – Bez všelijakých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.“

Karel Havlíček Borovský ve svém časopise „SLOVAN“ 26.7.1850

* * *

Jan Šinágl, 13.4.2015

* * *

USA protestovaly v Moskvě proti leteckému incidentu

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.45 (11 Votes)
Share

Komentáře   

+3 #1 Karel Mrzílek 2015-04-14 22:38
Tak jak se nyní daří občanům v Abcházii podobně se bude dařit krymskému obyvatelstvu. I těm, kteří se budou chovat podle ruských zákonů. Dokavad nepadne Mariapol a neuvolní se suchá cesta po ukrajinském území na Krym nedají Rusové pokoj. Klid byl pouze zdánlivý vzhledem k pravoslavným svátkům. Odebrání rozhlasových i TV licencí Tatarům je jenom obyčejný způsob "vládnutí", který jsme v Česku přežívali přes 40 let. Teď už zbývá Tatary jen vysídlit či přestěhovat. Jak se to dělalo v Rusku carském, imperiálním, komunistickém.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)