Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Cilek Vaclav… Celkově lze říci, že svět kolem nás je rok od roku méně bezpečný, ale asi málo­kdo z nás by jej byl ochoten vyměnit za historicky zajímavá období husitské re­volty, třicetileté války či napoleonských tažení. Určitě máme hodně důvodů k oba­vám a nejspíš směřujeme k dalším ekono­mickým otřesům, ale také jsme nadáni předvídavostí, kreativitou a ochotou si pomáhat.

Už deset let procházím nejrůznější souhrnné zprávy o stavu světa. Popravdě řečeno, začíná to už být vcelku nudné a předvídatelné čtení: nikdy nechybí varování před rostoucí příjmovou nerovností, vzestupem extremismu, úbytkem pitné vody... Snadno tak v našich zeměpisných šířkách vzniká dojem, že vlastně ani není třeba nic dělat, protože ačkoli jsme pořád vystaveni rostoucímu riziku, v reálu se nic zvláštního neděje. Jen málo závěrů může být mylnějších. Důvodů k optimismu ale přesto zůstává víc, než by se mohlo zdát.

Jedna z nejcitovanějších zpráv o trendech a rizicích se jmenuje Global Risks a vydává ji Světové ekonomické fórum. Sestavuje ji několik set lidí různých profesí a národností a je zaměřena na jevy, které ohrožují celý svět, nejvíc ze všeho pak na ty, při nichž se hroutí celý systém, ni­koliv jen jeho části.

Zpráva pracuje s mapou rizik, kterou si můžeme představit jako síť, v níž jednotli­vé rizikové faktory představují uzlík svá­zaný s mnoha dalšími. Selhání jednoho uzlu pak může způsobit, že se celá síť za­čne kaskádově párat: zhorší se ekonomi­ka, přibude nezaměstnaných, dojde k soci­álním bouřím, policie se při nich zachová nepřiměřeně, padne vláda, k moci se do­stanou nacionalisté... V našem propoje­ném světě jen málokdy problém začne a pak odezní. Spíše putuje jako bláznivý cestovatel do stále nových oblastí, kde pů­sobí nečekaný rozruch. Vyvíjí se v čase a kráčí přitom po klikatých cestách: koho by ještě před rokem napadlo, že v Evropě - na Ukrajině - vypukne regulérní válka?

Že na Blízkém východě skoro ze dne na den na území velkém jako Británie povsta­ne „islámský stát“ a zamíchá bezpečnost­ními kartami natolik, až budou americká, íránská a syrská vláda nuceny společně ko­ordinovat válečné akce?

Nejspletitějšími cestami se však ubírá ekonomika, a to především v rozvinu­tých zemích. Ostatně už o matce Tereze se říkalo, že skutečný problém viděla ne v nakrmení chudých, ale bohatých. Co měla na mysli, si uvědomí každý, kdo se řekněme po deseti letech vrátil do nějaké zdánlivě nehybné a stabilní země. třeba Norska - a ejhle, jako by navštívil nějaký jiný svět! Úředníci jsou přísnější, víc se tu krade a lidé jsou podezíravější...

Ztracení

Tři desítky rizik, o kterých zpráva Světo­vého ekonomického fóra hovoří, se netý­kají jenom letoška, ale představují fakto­ry, které s poměrně vysokou pravděpo­dobností ovlivní příští dekádu. Podívej­me se tedy, jak autorům vycházely před­povědi z předchozích zpráv.

K jejich nejčastějším upozorněním patři­lo varování před hrozbou „ztráty“ celé ge­nerace narozené v letech 1980-2000, kte­rá už nebude plně schopna využít svého vzdělání a vytvořit si normální kariéru. Dnes už se o téhle záležitosti píše jako o hotové věci. Nejede přitom jen o Španěl­sko a Řecko s jejich padesátiprocentní ne­zaměstnaností mezi mladými lidí, ale i o rozvíjející se ekonomiky, v nichž žije až 90 % mladých lidí ve velmi nejistých podmínkách. Tito lidé by si měli vybudo­vat domov a ještě našetřit na důchody stár­noucí populaci, ale místo toho jsou chyce­ni v síti půjček a nepravidelných či částeč­ných zaměstnání. O míře přicházejícího a každým rokem se zhoršujícího problému si můžeme udělat jednoduchou představu: Francii to trvalo víc než století, než se po­pulace lidí starších 65 let zdvojnásobila, ale například Číně a Koreji to bude trvat jen dvě dekády! Starších lidí bude rychle přibývat ve městech, jež budou stále víc zá­vislá na potravinách z venkova.

Obecně je pak na světě stále častějším jevem stav, kdy počet vysokoškoláků dosáhl nějakého saturačního bodu a další již nejsou zapotřebí. Jiné profese přitom schá­zejí. V Tel Avivu jsem slyšel vtip o tom, jaký je rozdíl mezi instalatérem a Mesiá­šem? Jednoduchý: „Mesiáš na rozdíl od in­stalatéra jednou opravdu přijde.“ I do čes­kých továren musí zahraniční investoři ob­čas dovážet dělníky z mateřských zemí. Vytvoří u nás sice pracovní místa, ale nejs­me schopni je zaplnit svými lidmi.

Řada nezaměstnaných vysokoškoláků se zadlužila na studium, neženou se proto ani do manželství, ani do rodičovství, ale potácí se od jednoho částečného zaměst­nání ke druhému. To vytváří tiché zoufal­ství, které postihuje i generaci rodičů a prarodičů. Výsledkem je nová situace, kdy - jak ukazují sociologické studie - dříve optimističtí a energičtí mladí lidé pod 30 let rychleji ztrácejí chuť do života a důvěru v uspořádání světa - a nechávají se podporovat svými stárnoucími rodiči, kteří se bojí odejít do penze. Je to jeden z četných začarovaných kruhů dneška.

Všichni dohromady pak prožívají nejen pocit vlastní bezmoci, ale i toho, že stát a jeho instituce jim neumí pomoci. Ve stále větší míře se proto soustřeďují na sociální kontakty mezi vrstevníky a mají tendenci - jak se ukazuje i v našich komu­nálních volbách - brát věci do vlastních rukou. Mnozí z nich se přitom cítí být dr­ceni světovou ekonomikou, nebo špiclo­váním ze strany státu. Tato situace je na jednu stranu pro mladé lidi depresivní (roste mezi nimi počet lidí závislých na antidepresivech a klesá věk jejich první­ho použiti), ale rovněž v nich probouzí touhu po akci. Koncem minulého režimu si jeden z příslušníků komunistické poli­cie povzdechl: „Starali jsem se o disiden­ty a unikla nám celá mládež“. Dnes by možná řekl, že se staráme o teroristy, ale politické poměry u nás mnohem spíš změ­ní ztracená generace.

I v našich etnicky spořádaných pomě­rech diskutujeme, jak integrovat menši­ny, ale už brzy budeme mít starosti s ně­čím závažnějším - jak integrovat vlastní mládež. Jako příklady vhodné následová­ní se udávají německý a srbský program začleňování mladých lidí do zaměstnání. Zdá se, že nezaměstnanost je o dost horší než islámská ideologie a možná se o náboženských radikálech bavíme hlavně pro­to, abychom nemuseli hledat náročné ces­ty, jak pomoci vlastní ztracené generaci.

Kybergeddon

O internetu obecně platí, že je snazší jej napadnout než ochránit. Útočníkovi stačí nalézt jeden slabý bod, zatímco obránce musí hájit celou hradbu. O možnosti, že nastane digitální Pearl Harbor, se ostatně psalo už v roce 1991. Situace se netýká je­nom informací a reklam, ale jevu, které­mu se říká „internet věcí“: na síti jsou dnes připojeny miliony různých strojů, čerpadel, klimatizací i celých domů a v budoucnosti možná i celá chytrá měs­ta. Útoky a krádeže dat jsou běžné, ale Síť jako taková zůstává pozoruhodně sta­bilní. Je to dáno nejen dovednostmi kon­struktérů, ale i tím, že kriminální a dezin­formační aktivity na Síti parazitují a po­třebují ji.

Firmy často zaměstnávají týmy hacke­rů, které se snaží proniknout do systému a nalézt jeho slabiny. Jedna ze zpráv s překvapením konstatovala, že špičkové­mu a odhodlanému specialistovi se útok většinou povede. Nežádaným vedlejším projevem složitosti je totiž zranitelnost. Útok na internet přitom v podstatě zna­mená útok na všechno. A nejde jen o hac­kery: co se například stane, když firma, která zajišťuje cloudové služby, zbankro­tuje? Stáje je ve hře také velká sluneční a magnetická bouře, která kdykoliv může odstavit jemné technologie. A za­pomínat bychom neměli ani na možnost dlouho očekávaného zemětřesení na zlomu San Andreas, který by mohl zcela ochromit Silicon Valley. K dlouhodobě očekávaným rizikům patří výpadky po­zičních systémů (GPS) a bankomatů. Pa­pírových map a kompasu se určitě nezba­vujte.

Kyberprostor se stále častěji stává bo­jištěm. Třicet států světa oficiálně ohlási­lo doktrínu střetu v kyberprostoru a nejméně tucet si jich zřídilo vlastní veli­telství ve stylu amerického „US Cyber Command“. V této Chvíli se zdá, že největší, ale obtížně měřitelnou škodou je ztráta důvěry mezi blízkými spojenci, jako je Německo a USA. Kdo špehuje koho, co o nás ví a může zneužít i ten nej­lepší přítel? Dopad přitom vůbec nemusí být vojenský, ale psychologický. Pomoh­li byste velkou bankovní půjčkou příteli a spojenci v nouzi, kdybyste věděli, že si o vás shromažďuje informace? Za této si­tuace může snáz a rychleji přerůst lokální ekonomický problém v globální krizi. Stá­ty jako Brazílie nebo země EU Se snaží uzákonit, že elektronická data o vlastních občanech nesmí opustit území státu.

Ale může to být - jako ve Spojených státech - ještě horší, protože část mladé, na internetu závislé generace začíná vní­mat stát jako agresora vnikajícího do sou­kromí. Je to velice nejistá hra: stát se sna­ží chránit způsobem, který vede k vypěsto­vání nepřátel mezi vlastními lidmi, kteří by jej jinak bránili. Studená válka byla in­formačním a propagandistickým střetem jedné víceméně neosobní ideologie s dru­hou, ale dnešní „studené“ války připomí­nají spíš boj tajného špionážního centra proti občanům jiného státu. Symetrický vztah stát-stát byl zaměněn za asymetric­ký vztah stát-jednotlivci. A těmi jsou ob­čané jiných zemí, ale i vlastní opozice. Studené války současnosti se tak začínají odehrávat nikoliv v parlamentech a mezi­národních komisích, ale na domácích počítačích. Došlo k privatizaci konfliktu.

Zatím v kyberprostoru vnímáme staré schéma útočník versus obránci, ale výstiž­nější je situaci popsat vztahem predátor a kořist. To pravděpodobně povede k ješ­tě menší důvěře v internet a mohlo by vy­ústit až v situaci, pro niž se vžil termín Kybergeddon. Tu můžeme popsat jako stav, kdy se na Síť začínáme primárně dívat jako na zdroj ohrožení a dezinformace. Pokud ke kontaktu s jinými lidmi přistu­pujeme z tohoto hlediska, začíná se vytrácet tmel mezi lidmi a výsledkem je ztráta humanity. Největší škody tedy hrozí niko­liv v ekonomické, ale v sociální oblasti. Jak by tedy mohla probíhat ztráta důvě­ry? Rodič přestane věřit škole, kam posí­lá dítě. Učitel se začne dívat na žáka jako na zdroj možného ohrožení. Žák potom dostane jakési vzdělání, které ho rychle dovede k žádostí o sociální podporu. Ztra­tí důvěru ve stát, jeho instituce, později v lékaře, právníky, učitele a média. Už se to začíná dít, ale někde u kořenů tohoto stavu lze možná nalézt prohlubující se di­gitální manipulaci. Zpráva Světového ekonomického fóra doslova říká, že „balkanizace internetu povede k úpadku mezi­národního obchodu“.

Cestou k otřesům

Mnoho let se pohybuji v komunitě lidí, kteří přednášeli o kolapsech společností. Myslím, že to bylo žádoucí v době před krizí, kdy lidé a instituce bláhově věřili v neohraničený růst. Dnes jsou příznaky politických, ekonomických i společen­ských nemocí již příliš patrné, takže ho­vory o tom, „jak je nám zle“, situaci jen zhoršují. Je třeba hledat léky a nalézat zdroje optimismu, což není jenom něja­ký osobní postoj, ale především životní strategie. Kupodivu důvodů k radosti je poměrně hodně.

Všude ve světě vznikají sítě zejména mladých lidí, kteří si (třeba leckdy i na­ivně) přejí stabilnější a předvídatelnější svět - a jsou ochotni pro něj něco udě­lat. Zatímco v médiích vnímáme víc pro­blematickou či temnou stranu světa, ko­lem nás je rovněž mnoho naděje a jasu, ať již v nevládních organizacích, dlouho­době uvažujících firmách či v „malé“ komunální politice. Pokud jde o reálné fungování firem či politických stran, ur­čitě se nelze spolehnout na nějaké meto­dicky neuchopitelné „světlo lidství“, ale na soubor praktických opatření.

V řadě firem byla zavedena funkce „ri­zikového manažera“, u něhož se ze všech možných stran scházejí informace o po­tenciálním ohrožení. Metodika je dnes poměrně dobře vypracována, takže škole­ný člověk by měl umět rozeznat i ta ne­bezpečí, na která bychom normálně nepo­myslili. Zároveň jev kontaktu s rizikový­mi manažery v okolních firmách a tím se zvyšuje odolnost celého systému. Riziko se dá diverzifikovat například tím, že klí­čovou surovinu firma získává od více do­davatelů. Velké firmy navíc provádějí pravidelná cvičení a bývají provázány s regionálními krizovými centry.

Analýza rizika obvykle začíná pohle­dem do historie - zda například daná ob­last leží v dosahu povodní, lesních požá­rů - či odhadem důvěryhodnosti banky poskytující finanční služby. Komplemen­tární složkou je pak pohled do budouc­nosti a kultura dlouhodobého systémové­ho myšlení. Vždy mne zarazí, když vi­dím, jak si i například v údolí Berounky dnes lidé staví domy i v nedávno zaplave­né oblasti. Sotva lidé své stavby dokončí, začnou si uvědomovat riziko a požadují postavení přehrady, která by je ochráni­la. To aktivizuje tu část veřejnosti, která je proti přehradám, takže vyčerpávající konflikty, do kterých jsou postupně zata­hovány další a další instituce, mohou dal­ší roky pokračovat.

Celkově lze říci, že svět kolem nás je rok od roku méně bezpečný, ale asi málo­kdo z nás by jej byl ochoten vyměnit za historicky zajímavá období husitské re­volty, třicetileté války či napoleonských tažení. Určitě máme hodně důvodů k oba­vám a nejspíš směřujeme k dalším ekono­mickým otřesům, ale také jsme nadáni předvídavostí, kreativitou a ochotou si pomáhat.

Václav Cílek, geolog, LN, Orientace, 7.3.2015

* * *

J.Š.22.3.2015

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.60 (5 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)