Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Vrbik 2Tento pojem přísluší stavu, kdy někdo vykonává funkce, jež mu mohou dát příležitost - Babis IIkdyby byl zlodějem - zneužívat jich ve svůj nekalý prospěch.

Neříká, že to ten člověk dělá. Říká jenom, že by mohl. Protože je to otázka, která je zbraní na půdě politické, užívá se jenom jako nástroj pro ostouzení a pokud možno odstranění osoby, jež je někomu nebezpečná, například svým politickým zaměřením. V naší pokleslé a bezohledné loketní politické praxi dává termín „je ve střetu zájmů“ protřelým aktérům příležitost, ostouzet a zbavit se nebezpečného soka. Člověka, jímž se cítí ohroženi ve svých nemravných politických cílech a možných následcích dřívějších činů.

Podívejme se na několik situací, kdy se takové věci někdy dějí a někdy zůstanou nepovšimnuté.

Zemědělec jako ministr zemědělství by si asi mohl, kdyby byl „jako oni“, pomoci k výraznému osobnímu prospěchu. Jako Řebíček. Dá se tedy říci podle logiky politické scény, že je ve střetu zájmů. Ale je neškodný pro opozici, a jako takový je pouze v záloze, kdyby bylo někdy účelné znevažovat jeho osobu, stranu, nebo koalici.

 

Poslanec a senátor. Ti jsou v celém komplexu střetů zájmů. Oni si sami rozhodují o svých platech. Čili mohou si sami sobě zvyšovat příjmy, kdy budou chtít. Bez diskuse je to střet zájmů, dokonce už několikrát zneužitý. Dále, sami si rozhodují, kdy půjdou do parlamentu, a kdy za nějakým přivýdělkem. Jejich náplní práce je diskuse a hlasování v Parlamentu. Ale oni mohou „v pracovní době“ místo práce sedět u dotovaných skleniček v bufetu. Přitom mají slib, že budou zastupovat zájmy svých voličů. Ale v bufetu?

 

Také mají právo vedle této náročné funkce a plného platu za ni vykonávat další funkce a do parlamentu nechodit, když se jim to nehodí. Toto a nejen toto, jsou výhody, jsoucí náležitostí poslanecké funkce. Tedy zastupitelé lidu jsou takto automaticky ve střetu zájmů už z pouhého přijetí zastupitelské funkce. Nikoho ani nenapadne, aby použil termínu střet zájmů. A víme, že přemnozí příležitosti těžit z této situace, využívají.

O střetu zájmů zastupitelů, který natrvalo zrušil demokracii snad na celém světě, jsem nedávno psal. Je to zájem o extrémně vysoký plat. Ten poslance korumpuje. Tak, že oni ve snaze být i příště voleni, pocítí střet zájmu na práci pro lid a zájmu na pohádkovém platu. V tomto střetu spolehlivě vyhraje zájem na pohádkovém platu. A ten přiděluje strana za zásluhy. I zvolí si hrdý poslanec poníženou službu straně ve snaze dostat se i v dalších volbách na její kandidátku. Vždyť trvat na službě voličům, lidu, a vzdorovat stranickým zájmům, znamená být vyobcován z parlamentu a přijít o ten pohádkový příjem. A není dovolání žádného. Je to dáno zákonem o volbách. Straně nemůže do sestavování kandidátky nikdo mluvit a tím je to pasé. O tomto likvidačním střetu zájmů neuslyšíte slova.

Ale běda, když přijde do vlády člověk, který otevřeně říká, že jde dělat pořádek. To všichni ti, co jsou sami ve střetu a těží z něj, co mají hříchy z korupcí, zneužívání pravomocí, neplnění povinností při správě cizího majetku, co mají na krku dosud neodhalené, nebo pod koberec zametené trestné činy, či mají a pod palcem sdělovací prostředky, - ti všichni začnou křičet „Babiš je ve střetu zájmů“.

 

On sice místo zneužívání funkce opravdu dělá opatření k úsporám nákladů a proti plýtvání, proti neplacení daní, pro zlepšení situace lidí s malými příjmy, pro odhalování trestné činnosti atd., na pracovišti se chová jako šéf firmy, ždímá z podřízených nejvyšší výkony a požaduje odpovědnost za výsledky práce. Svůj ministerský plat dává na dobročinnost, ze soukromých prostředků věnuje odedávna ve prospěch obcí miliony, jezdí po městech a diskutuje s občany, sbírá inspiraci pro svou práci ve prospěch společnosti. To ale jinověrce, a korupčníky zvláště, nezajímá.

Tento člověk, dávající svým majetkem práci desetitisícům lidí, když zachránil stovky krachujících podniků, jehož přijímají a s nímž se radí Evropští státníci, tento člověk je našimi, rozumějte lidé, našimi volenými zástupci, našimi politiky, kteří na něj nemají, kteří jsou vedle něj maličcí, neviditelní, i našimi sdělovacími prostředky a jmenovitě novináři a různými redaktory vytrvale, veřejně, nezákonně a beztrestně urážen a podezříván ze zlých úmyslů a činů. Na obrazovky jsou vytrvale voláni zprofanovaní politici, kteří štěkají hned, že Babiš chce prožrat úspory, když přidá důchodcům, a snižuje daně, ale hned křičí, že musí dát na školství, zdravotnictví, platit první dny nemocenské, zvýšit minimální mzdu, a ještě to a ono, na soudce, na státní úředníky…to aby se dostal do potíží jako ministr, aby nesnížil plánovaný deficit, aby nebyl úspěšným ministrem.

 

Jedna za druhou se odkrývají kauzy bezostyšného vysávání státních peněz po miliardách, a s každým novým odhalením se potrefená ozývá – Babiš je ve střetu! Ministři ANO mají problémy!

 

Co na Babiše a na ANO mají? Babiš je ve střetu zájmů!!!

 

Střet zájmů je jenom součástí široké a organizované protibabišovské kampaně; ale o tom příště.

 

20.3.2015, Vrbík, Zlín

* * *

Já jsem takový jednoduchý, řekl Andrej Babiš na Ostravsku, kde představil knihu o sobě. Rozhovor s jeho řidičem je prý brutální. A laguny také

Od revoluce nikdo neměl žádnou vizi naší země, kritizoval své předchůdce na besedě v ostravském Knihcentru vicepremiér Andrej Babiš (ANO 2011). Připomenul i „brutální rozkrádání“, kterému se snaží zamezit. V reakci na dotazy z publika se věnoval také situaci na Ukrajině a hrozbě Islámského státu. Beseda se uskutečnila při příležitosti jeho dvoudenní návštěvy Ostravy a představení nové knihy O Babišovi bez Babiše.

Na začátek debaty vicepremiér také zabrousil do nedávné historie: „Byla tu obrovská poptávka po změně. Myslím si, že je dobře, že jsme hnutí udělali a vytvořili novou atmosféru. To brutální rozkrádání a Klondajk, který tady byl… Někteří dostali už obavy, ale je to práce na dlouho," uvedl také Babiš. „Jsem v pozici, kdy na mě všichni útočí, že jsem největší ohrožení demokracie od vítězného února,“ dodal s tím, že není jednoduché něco měnit. „Jsem optimista, snažíme také přijít s nějakou vizí naší země, protože od revoluce tady nikdo žádnou vizi neměl," dodal také Babiš. …

Babiš: Měli bychom se spojit a bojovat proti Islámskému státu

Veřejnost zajímal také názor Andreje Babiše na zahraniční politiku a situaci na Ukrajině: „Měli jsme po druhé světové válce rovnováhu. To, co udělal Putin, že obsadil Krym, je nepřijatelné a je velká škoda, že to tak dopadlo. Prezident má pravdu, že největším ohrožením nás všech je Islámský stát. Před pár lety to ještě vypadalo, že Rusko a Evropa budou spolupracovat a teď to dopadlo špatně. Je to škoda, protože by se měly spojit a bojovat proti nebezpečí,“ uvedl Babiš.

„Pevně věřím, že se to nějak vyřeší. Čekal jsem, že to bude řešit hlavně Německo, protože mají nadstandardní ekonomické vztahy s Ruskem,“ dodal. Lidé se ptali také na směřování hnutí. „Svoboda, svoboda podnikání, ale chceme také solidaritu s těmi, o které je nutné se postarat. Nechci budovat stát, kde jsou zneužívané sociální dávky, chci držet nízko daně," vysvětlil také Babiš.

Kniha O Babišovi bez Babiše za 1 Kč

Babis kniha 60Na besedě s veřejností v Knihcentru představil vicepremiér novou knihu O Babišovi bez Babiše. Kdo přišel na setkání, obdržel ji za akční cenu 1 Kč. „Myslím, že to byl nápad mých kolegů, ale přiznám se, že jsem ji ještě celou nečetl, ale rozhovor s řidičem je brutální," upozornil na obsah vicepremiér. Na dotaz, zda sám připravuje vlastní knihu, odpověděl, že pokud napíše své zkušenosti z politiky, půjde o bestseller. „Na psaní moc nejsem, já jsem takový jednoduchý, spíš na to řízení," reagoval s nadsázkou Babiš.

Novinka je soubor autentických a necenzurovaných rozhovorů, které vznikly u příležitosti jeho 60. narozenin. Svoje postřehy, názory a vzpomínky do nich promítlo čtrnáct osobností, které k Andreji Babišovi mají nějakým způsobem blízko. O svůj pohled na něj se podělila rodina, aktéři veřejného života, umělci, byznysmeni, kolegové z firmy i z politiky. …

http://www.krajskelisty.cz/moravskoslezsky-kraj/okres-ostrava-mesto/9040-ja-jsem-takovy-jednoduchy-rekl-andrej-babis-na-ostravsku-kde-predstavil-knihu-o-sobe-rozhovor-s-ridicem-je-brutalni-a-laguny-take.htm

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.50 (8 Votes)
Share

Komentáře   

-4 #5 Jan Šinagl 2015-03-23 14:05
+6 #4 Petr Müller 2015-03-23 13:51
Jsem docela překvapen, proč nalézám přetisk tohoto demagogicky laděného článku aktivního rektospeleologa právě zde; spíše bych jej hledal na Novinkách, nebo snad dokonce v Haló novinách... Neupírám s. Burešovi jeho podnikatelské schopnosti, ale nemyslím, že není ve střetu zájmů, když si přihrává dotace na řepku olejku, skupuje média a doráží i na ta veřejnoprávní (mmch. stejně skáčí, jak si myslí, že On pískne...)
+4 #3 Jan Mrzílek 2015-03-23 03:45
Marně přemýšlím, v jaké rezortní funkci by u pana či soudruha Babiše nešlo o střet zájmu. Dokonce opakovaně veřejně zneužívaný a využívaný pro jeho privátní prospěch. Naivní, prostoduché části národa to ale zjevně nevadí. Ti dobří lidé mají rádi sliby a koblihy, případně gulášovku. Občas si podle návodu zanadávají na církevní restituce, nebo na zlé Sudeťáky. A také na šlechtu, inteligenci, pravici, podnikatele šmahem vydřiduchy. Vyjma s. Babiše. To je lidumil. A dává lidem práci. A zachraňuje krachující firmy. A jde mu hlavně o lidi. Je to takový Žižka švihlý Jánošíkem. A svatý Martin. Moloďec.O všechno se podělí. A vůbec není mamonář a docela vůbec mu nejde o moc.Takový on přeci není. Svatý Babiš.
+3 #2 Jan Mrzílek 2015-03-23 03:27
Střet zájmů je zkrátka střet zájmů, včetně vazeb k třetím osobám a je nepřípustý. Pokud už dojde ke skutku jeho naplnění, čili zneužití postavení, už to není střet zájmů, ale kriminální čin, který musí být po zásluze odměněn.Ale nic takového by se stát ve fugujícím právním státě stát nemělo, protože lidé, u kterých jen hrozí, že by mohlo jít o střet zájmů, zkrátka ve veřejných funkcích být nemohou a nesmí!!
0 #1 Charles N.Wiener 2015-03-22 02:00
Stret zajmu je bud potencionalni nebo materializovany , uskutecneny. Ten prvni je strasak, ktery efektivne muze slouzit k odrovnani politickeho protivnika. Ten druhy je skodlivy, protoze doslo k uskutecneni situace, kdy ze sveho postaveni nekdo nezakonne tezil ci nechal tezit nekoho jineho. Neb stret zajmu vsak muze vzniknout bez stretu zajmu dotycne osoby. Predstavte si nekoho, kdo z pozice sve funkce ma pristup k informacim, ktere preda kamaradovi, ktery z nich ma uzitek, ale ten, ktery je predal, uzitek nema. Proto by kazda situace, kdy je nekdo v postaveni potencionalniho stretu zajmu, mela byt definovana, uverejnena a hlidana. A situace, kdy tento stret byl jakkoliv materializovan, k vlastnimu uzitku ci uzitku treti osoby, trestan. Kdyz je tu treti osoba, je to nekdy tezke, jak ukazuje pripad ex-premiera Grosse a jeho zbohatnuti az po te, co byl odesen ze sveho postu. Mezi tezke a nemozne je vsak jista moznost akce a ceska justice se takovymi situacemi moc nezabyva. Pokud vubec.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)