Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:26
    Univerzální nadstátní občan Proč dnešní Evropa čelí nebezpečí ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Babis IINejsem tradiční politik, který vám řekne cokoli, třeba jak se vyrábí tenhle hrnek. Nemám odpověď na všechno - To je blbost, mě nikdo neumí a umět nebude.

… Faktem je, že tu historicky máme několik špičkových politiků, kteří se zapletli do korupce, a taky těch, kteří šli do politiky, aby zbohatli. Někteří dokonce ještě před vstupem do politiky zbankrotovali. Ukradlo se tu dost peněz. Myslím si, že bez tohoto rozkrádání jsme mohli být mnohem dál, zvlášť pokud by to tu polistopadoví politici řídili ve prospěch země a občanů … Mocenské skupiny se spíše proměnily. Dnes to mohou být různí advokáti nebo marketingové agentury. A ty za tradičními politickými stranami stále existují. Navíc si někteří bývalí kontroverzní ministři ve svých někdejších resortech stále drží vliv … Někteří říkají, že jsem se vymkl kontrole, což je úsměvné. Nedávno mi nějaký anonym dokonce poslal parte. Jestli se nějak mění atmosféra mezi bohatými lidmi, to nevím. Obecně si ale myslím, že pokud je někdo miliardář a zbohatl v Česku, tak by se měl vrátit z offshorových rájů, více pomoci této zemi a férově obchodovat. Přece tu je nějaká společenská odpovědnost …

Přišel jsem do Česka v době, kdy chemii vládl Chemapol a pan Junek, který byl velmi blízký Klausovi. Pobíhal tu další Klausův přítel pan Kovarčík. Na golfové akci v Karlových Varech sponzorované Chemapolem se mě pan Kovarčík například ptal, jestli chci být náměstkem ministra. Odmítl jsem a vysvětlil mu, že jsem založil firmu a mám vymyšlený projekt, kterému věřím.

Pro nás bylo nejdůležitější, že jsme v roce 1994 dostali úvěr od americké Citibank, na kterém jsme následně vyrostli a uspěli. Citibank se stala základním faktorem naší expanze. České banky totiž byly pod vlivem politických struktur. Já jsem měl výhodu dlouholeté zkušenosti a mezinárodní kontakty v byznysu s hnojivy.

Nedělal jsem nic na hraně. Jediným kontroverzním krokem a také jedinou kauzou, kde jsme byli vyšetřováni, byla privatizace Lovochemie. Žádné pochybení se ale nepotvrdilo, vše proběhlo zákonně. Parta, která Lovochemii zprivatizovala, ji dovedla prakticky k bankrotu a my jsme ji navýšením kapitálu převzali a zachránili.

S politiky jsem se stýkal, to je pravda, hlavním důvodem byla snaha privatizovat Unipetrol. Měl jsem z toho docela strach. Není pravda, že bych tehdy neměl na nákup peníze – Citibank mi dávala úvěry takříkajíc na ksicht. Byl jsem na to hrdý, protože podnikání jsem měl založené vždy na důvěře a včasném splácení bankám.

Není pravda, jak se kdysi říkalo, že jsem Unipetrol vlastnil. Nikdy jsem neměl jeho akcie. Stát se mnou podepsal smlouvu, která nebyla pravdivá. Říkala, že stát zabezpečí suroviny z rafinerií pro chemičky, které jsem měl koupit. Rafinerie ale byly zprivatizovány do zahraničních rukou a zahraniční akcionáři je ovládali. Stát tak nebyl schopen svůj smluvní závazek plnit. Z transakce jsem proto vycouval.

Mocenské skupiny se spíše proměnily. Dnes to mohou být různí advokáti nebo marketingové agentury. A ty za tradičními politickými stranami stále existují. Navíc si někteří bývalí kontroverzní ministři ve svých někdejších resortech stále drží vliv.

Třeba Pavel Němec s údajným vlivem na českou justici, v oblasti exekutorů nebo ve skupině, která byla dříve označovaná za justiční mafii. Na zdravotnictví má zase stále vliv Marek Šnajdr.

Reakce jsou různé. Někteří říkají, že jsem se vymkl kontrole, což je úsměvné. Nedávno mi nějaký anonym dokonce poslal parte. Jestli se nějak mění atmosféra mezi bohatými lidmi, to nevím. Obecně si ale myslím, že pokud je někdo miliardář a zbohatl v Česku, tak by se měl vrátit z offshorových rájů, více pomoci této zemi a férově obchodovat. Přece tu je nějaká společenská odpovědnost.

Klondike skončil a je důležité, aby třeba v oblasti IT různé firmy a silné skupiny přestaly fungovat na úkor státu. V boji proti nevýhodným smlouvám nám pomůže nový registr smluv a změna zákona o financování politických stran. Zakročit musíme i proti systému insolvenční mafie, která tu lidem krade jejich firmy.

Samozřejmě. Já mohu doporučovat a sdělovat názory, ale nikde není dané, že se to tak stane. Snad jen určitá autorita vám může v tomto ohledu pomoct. Život mě naučil, že i když jsem řadě lidí pomohl, vrátilo se mi to ve zlém – jak se říká, „pro dobrotu na žebrotu“. Lidé v hnutí mi věří a přiznávám, že se v rámci hnutí vnímá, že úspěch ANO je dán zčásti mou osobou.

Jestli si ale někdo myslí, že mým cílem je ovládat tady nějakou stranu, tak se plete. Celý život jsem připravoval Agrofert na to, aby fungoval beze mě a já měl tak víc času na sebe a na svoji rodinu, chtěl jsem se stáhnout a pracovat méně. Teď ale pracuji podstatně víc.

Hlásí se k nám stovky lidí, nemůžete prostě všechny zkontrolovat, to nejde. Nechci být žádný kádrovák. Většinou se to stejně stane tak, že až ve chvíli, kdy se oficiálně představí kandidát, média odhalí, co je dotyčný zač. Někdy naše interní informace nestačí, s tím nic nenaděláme. Jde o to, jak takové záležitosti řešíme.

Nemám k ní žádnou přehnanou důvěru. Ona má v politice obrovské zkušenosti, byla léta členkou Ústředního výboru ČSSD. Potkal jsem ji jako právničku u pana ministra Grégra. Proč furt píšete, jak mě ovlivňuje? Na mě nemá nikdo vliv! Jedinou výjimkou je má paní a mé děti. Jinak nikdo, ani v Agrofertu. Nikdy jsem neměl Šloufa, Dalíka a další. Paní Kleslová je šéfkou krajské organizace, lidé ji zvolili v Praze 10 a je starostkou.

Naši politici se k tomu tak staví. Trváme na tom, aby každý politik v den nástupu do politiky přiznal, jaký má majetek. To jsme také jako jediní udělali. Vzápětí se objevily problémy, neboť ti v menších obcích a městech se vylekali, že jim lidé budou závidět věci, na které si vydělali poctivě. Byli jsme jediní, kdo vytrvale zdůrazňoval, že je potřeba vědět, co politici vlastní.

Paní Kleslová přišla do našeho hnutí nedávno. Proč se na to zaměřujete až nyní, když tyto zakázky získávala už v době svého členství v ČSSD? Předpokládám, že když poskytuje těmto společnostem nějaké služby, že za ně dostává zaplaceno. Jsou to otázky na ni. Samozřejmě že by nebylo správné, kdyby měla nějaké smlouvy a nic za ně nevykazovala. Vše by měla zdokumentovat a na otázky odpovědět.

To je blbost, mě nikdo neumí a umět nebude.

Těmi zásadními protikorupčními normami jsou zákon o transparentním registru smluv, zákon o financování politických stran a rozšíření kompetencí Nejvyššího kontrolního úřadu. Návrh zákona o státním zastupitelství jsem netvořil ani ho zatím nečetl. Nemůžu být u všeho.

Nefantazírujte. To je nesmysl a lež. Celá kauza Agrotec je vymyšlená. Je to pro mě účelová kauza s cílem mě poškodit. Ta firma nic neudělala. Šlo o telefonní rozhovor o šesti a půl milionech korun, žádný kontrakt ovšem neproběhl. Neznám detaily. Podali jsme na to všechny možné stížnosti.

Jde jí to pomalu. Od počátku byli v resortu personální problémy s náměstky. Když k tomu přičtete obrovskou byrokracii státu, dá se říci, že ty výsledky nejsou až tak valné. Resort potřebuje větší dynamiku a tah na branku.

Očekávám, že paní ministryně zrychlí a zákony, které je potřeba prosadit, připraví co nejdříve. Věřte mi, že se na ministerstvu financí nenudím a mám plno důležitější práce než číst zákony kolegyně z vlády. Naši ministři pracují samostatně. Není to tak, že jim dávám nějaké instrukce. V minulosti jsme tu měli desítky korupčních afér politiků, proto se ptám na výsledky práce policie a státního zastupitelství.

Nejsem tradiční politik, který vám řekne cokoli, třeba jak se vyrábí tenhle hrnek. Nemám odpověď na všechno. 

Celý rozhovor:

http://ceskapozice.lidovky.cz/andrej-babis-nejsem-tradicni-politik-nemam-odpoved-na-vsechno-ptw-/tema.aspx?c=A150115_173549_pozice-tema_lube#utm_source=email&utm_medium=text&utm_campaign=lidovky.directmail

J.Š.25.1.2015

* * *

Aktualizováno:

Sobotkova představa „korporátní daně“

26. 01. 2015 - EB

Je vůbec možné, že premiér Bohuslav Sobotka, jenž čtyři roky působil jako ministr financí, neví, co je to daň z příjmu právnických osob? Teoreticky to možné je, vzhledem k tomu, že lidé jako Sobotka, kteří se nikdy nepohybovali v soukromém sektoru (pokud nepočítáte Sobotkovu učňovskou práci advokátního koncipienta s Radkem Pokorným), si někdy pletou odborné termíny. Když Sobotka mluví o zavedení „sektorové daně“ alespoň na bankovnictví, pokud Andrej Babiš neukáže, že zlepšil výběr daní, směšuje toto téma s diskuzí o zvýšení „daně z příjmu právnických osob“ o jeden až dva procentní body. To jsou však dvě odlišné věci. Sektorová daň by postihla jen určitá odvětví a přišla by navrch ke stávající korporátní dani. Firem mimo tyto oblasti by se žádné další zdanění netýkalo. Sobotka ovšem tvrdí, že zvýšení daně z příjmu právnických osob o jeden až dva procentní body by nevedlo k odlivu firem. Babiš Sobotkův návrh smetl ze stolu s tím, že v koaliční smlouvě není o zvyšování korporátních daní ani zmínka, což je pravda. Říkejme tomu lekce z terminologie od jednoho ministra financí... jeho učni.

 

J.Š.26.1.2015

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.57 (7 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)