Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 16.04.2024 07:59
    Vážený pane Šinágle, ještě jednou Vám chci poděkovat za půjčku.

    Read more...

     
  • 13.04.2024 09:48
    Není podstatné kolik lidí sleduje informace, ale kdo a jak ...

    Read more...

     
  • 13.04.2024 07:45
    Vondráčková s Michalem se na soudy obracejí často, vedou ...

    Read more...

     
  • 09.04.2024 07:03
    A businessman from the USA wrote to me I don't know anyone ...

    Read more...

     
  • 09.04.2024 06:59
    Napsal mi podnikatel u USA: Neznám nikoho dalšího, kdo by ...

    Read more...

     
  • 08.04.2024 18:19
    Zdravim, pane Šinágl Ještě si někdo myslí, že ČR je právní ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Vavrečka HugoHugo Vavrečka, dědeček Václava Havla z matčiny strany, byl výraznou českou osobností. Jeho učení a životní postoje silně ovlivnila tvorbu charakteru jeho vnuka, dramatika a bojovníka za lidská práva, Václava Havla.

… V závěrečné fázi druhé světové války Hugo Vavrečka použil velké sumy peněz z konsorcia na podporu operací v partyzánské brigády Jana Žižky a pomáhal organizovat podporu Slovenskému národnímu povstání proti nacistům. … Zásluhou Huga Vavrečky bylo, že na počátku okupace nacistickým Německem, společnost organizovala velkorysý plán pomáhající lidem pronásledovaným nacisty. Vavrečka osobně poskytnul prostředky pro herce Jana Wericha pro jeho let z Prahy do Spojených států na jaře 1939. … Po druhé světové válce, obdržel Hugo Vavrečka svoji "odměnu" sui generis. Na žádost komunistů ve Zlíně byl souzen soudem občanů pro jeho údajnou spolupráci s nacisty. V prvním procesu byl viny zproštěn ve všech bodech obvinění. Když se dostali k moci v roce 1948 komunisté, zachránil ho před vězením jen fakt, že byl vážně nemocný. Když Hugo Vavrečka zemřel v srpnu 1952, hodně jeho životní energie a z jeho charakteru pokračovalo v jeho vnoučatech Ivanovi a Václavu Havlových.

Hugo Vavrečka se narodil v roce 1880 ve Slezské Ostravě, v severovýchodní části země, v rodině pomocného operátora u hraběcího rodu Salmů.

Mládí Hugo Vavrečky připomíná legendu o chudém chlapci, který měl úspěch v životě díky svému výjimečnému nadání a vytrvalosti. Po ukončení svého středoškolského studia odjel do moravské metropole Brna studovat na Elektrotechnice obor s velkou kariérní perspektivou v té době.

Po získání inženýrského titulu, Hugo Vavrečka autor četných vědeckých prací a patentů, byl předurčen k rychlému úspěchu a zbohatnutí. Tuto cestu si nevybral.

Vavrečka už během studií psal články pro Lidové noviny, který byly zveřejněny v Brně. V roce 1906 přijal nabídku jako jejich redaktor komentovat záležitosti národního hospodářství. Téma byly široké a proto se jeho práce objevovaly častěji v literární části novin.

V Lidových novinách vychází detektivní příběh "František Lelíček ve službách Sherlocka Holmese", jehož filmová verze s Vlastou Burianem dosáhla velké popularity. Pochod "Portoriko" z tohoto filmu je nesmrtelný.

V roce 1912 začal Hugo Vavrečka pracovat jako válečný dopisovatel na Balkáně. Následující rok, 1913, se narodila jeho mladé manželce Josefě dcera Božena, matka dramatika Václava Havla.

Během první světové války sloužil Hugo Vavrečka u námořnictva. Po vyhlášení samostatnosti Československa, se Vavrečka

zúčastnil, jako expert československé delegace, mírových jednáních v Paříži .

Později přijal nabídku ministra Československé republiky Edvarda Beneše a vstoupil do diplomatických služeb jako konzul v Hamburku. Vavrečka sloužil postupně jako velvyslanec v Budapešti a ve Vídni, vyzývající k úzké spolupráci mezi zeměmi střední Evropy .

V roce 1932 skončil svoji diplomatickou misi v Rakousku bez naděje na úspěch, kdy rok od roku rostly fašistické tendence a přijal nabídku od podnikatele Tomáše Bati, kdy pracoval jako obchodní ředitel oddělení obuvi se sídlem v moravském městě Zlíně.

Po smrti Tomáše Bati 12.7.1932, kdy zemřel v troskách svého letadla se stal ředitelem koncernu Jan Antonín Baťa. Byly mezi nimi velmi napjaté vztahy.

Zásluhou Huga Vavrečky bylo, že na počátku okupace nacistickým Německem, společnost organizovala velkorysý plán pomáhající lidem pronásledovaným nacisty. Vavrečka osobně poskytnul prostředky pro herce Jana Wericha pro jeho let z Prahy do Spojených států na jaře 1939.

V závěrečné fázi druhé světové války Hugo Vavrečka použil velké sumy peněz z konsorcia na podporu operací v partyzánské brigády Jana Žižky a pomáhal organizovat podporu Slovenskému národnímu povstání proti nacistům.

Po druhé světové válce, obdržel Hugo Vavrečka svoji "odměnu" sui generis. Na žádost komunistů ve Zlíně byl souzen soudem občanů pro jeho údajnou spolupráci s nacisty. V prvním procesu byl viny zproštěn ve všech bodech obvinění. Když se dostali k moci v roce 1948 komunisté, zachránil ho před vězením jen fakt, že byl vážně nemocný. Když Hugo Vavrečka zemřel v srpnu 1952, hodně jeho životní energie a z jeho charakteru pokračovalo v jeho vnoučatech Ivanovi a Václavu Havlových.

Radio Prague Artikle

Hugo Vavrecka, abuelo materno de Václav Havel

15-02-2006 10:45 | Eva Manethová

http://www.radio.cz/es/rubrica/personalidades/hugo-vavrecka-abuelo-materno-de-vaclav-havel
http://www.radio.cz/es/articulo/75858

Překlad Jan Šinágl pomocí google

25.1.2014

P.S.

Českou verzi jsem na ČRo nenašel. Pokud ji někdo objevíte, rád ji přidám ke článku.

* * *

Diskutujte: ZOI k rukám ředitele zpravodajství ČT Zdeňka Šámala


Mrzílek2014-01-25 00:30

Nejde jen o připomínání nějakého výročí. O českých hrdinech se mají točit filmy. Psát scénáře. Ukazovat občanům, že máme být na koho hrdi a také si přiznávat svoji vinu. Ať už se jedná o neexistující pomník na velmi viditelném místě poslankyně Dr. Horákové, kterou jsme oběsili my Češi, podobně jako Jana Husa upálila církev. Dokažme se usebrat a ukázat na vinu vlastní. Nejen při výročí si vzpomínat, ale ukazovat život našich slavných, kteří byli po léta perzekvováni a zapomínáni. Tak jako dokážeme točit desítky dílů o Heydrichovi, točme filmy o lidech, kteří nás proslavili, kteří dokázali bojovat za demokracii. Je jich mnoho!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.40 (5 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)