Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Gates komunismusPíše provinciál ukrajinských jezuitů, P. David Nazar SJ

Putinova invaze, zjevně ilegální a v rozporu s jeho opakovanými veřejnými deklaracemi, není v posledku projevem agrese, nýbrž strachu, píše provinciál ukrajinských jezuitů P. David Nazar SJ v článku zveřejněném v italském časopise Popoli. Ruská ekonomika slábne a naděje na vytvoření „Euroasijského svazu“ jsou bez Ukrajiny neuskutečnitelné. Kazachstán, Kyrgyzstán a Bělorusko mnoho nenabízejí. Rusko má naftu a miliardáře, ale postrádá diverzifikovanou ekonomii a střední třídu. 60% jeho zahraničního obchodu pokrývá vývoz paliva. Desetina státních příjmů plyne přímo z Gaspromu. Oproti tomu Ukrajina je sedmým největším světovým producentem oceli, šestým vývozcem obilí a třetím kukuřice. Má důležitá odvětví kovoprůmyslu, od výroby automobilů po traktory, zbraně a letadla. Má rozsáhlou střední třídu a silnou dělnickou třídu, má přístup k Černému moři, které zprostředkovává komunikaci se Středozemím a se světem.

Ruské ozbrojené síly nejsou dostatečné k tomu, aby napadly a okupovaly Ukrajinu, která je větší než Francie a má 45 milionů obyvatel. Na Krymu mají určitou podporu. Sídlí tam největší báze ruské námořní flotily s 25 tisíci vojáky a 380 loděmi. Bez ní by Rusko nemělo šanci, nedokázalo by dopravit vojenské oddíly na Krym.

Tento poloostrov nebyl nikdy striktně vzato „ukrajinský“. Kateřina Veliká tam porazila turecké muslimy a osídlila ho Rusy. Chruščov jej v roce 1954 připojil k Ukrajině, navzdory některým protestům, ale v Sovětském svazu o všem rozhodovala Moskva. Některé místní hlasy reagovali V roce 1991, když Ukrajina vyhlásila nezávislost, se také objevily nějaké hlasy proti, ale Krym se nebránil spojení s Kyjevem, protože získal zvláštní status. Krymští Tataři jsou významnou skupinou, která je pro spojení s Ukrajinou. Nechtějí mít s Ruskem nic společného. Na Krymu jsou ovšem také lidé ruského původu, kteří by chtěli zůstat součástí Ukrajiny. Putin může těžko udělat víc než zlomyslnost.

Srovnáváme-li s průmyslovými zeměmi, je rubl nejslabší měnou. Když dal ruský parlament prezidentovi souhlas s napadením Ukrajiny, ztratil rubl téměř 10% ceny. Když byly oddíly skutečně vyslány, moskevská burza se propadla o 10%. Odborníci počítají, že Rusko přišlo ze dne na den o 55 miliard dolarů. A to je přesně to, co Putin nechce a co si nemůže dovolit. Pokud zcela neobrátí politiku, odmítá sedm lídrů G8 účast na schůzce naplánované do Soči na letošní červen. Obama požádal o vyloučení Ruska z G8, což je pro Moskvu netolerovatelné. Kromě toho demonstrace v bývalých sovětských zemích povzbuzují Rusy k projevům nesouhlasu s velkými nespravedlnostmi, k nimž v jejich zemi dochází. Putin se vůči nim chová paranoidně. V minulých měsících nebylo mnoho demonstrací projevujících sympatie s Ukrajinci, po invazi ale zesílily. Putin okamžitě nechal v Moskvě zadržet 300 demonstrantů a mnoho jich bylo odsouzeno k dvouměsíčnímu vězení. Jsou mezi nimi také někteří vůdci opozice.

Pohlédneme-li v celku a s nadějí na všechny tyto události, vidíme dvě věci: první se týká konce systematicky zkorumpované ukrajinské vlády a vytvoření vlády lidu. Znamenalo by to konec vlády v sovětském stylu, tedy vlády přející tomu, kdo je u moci a nikoliv lidem. Ve druhé jde o definitivní konec Sovětského svazu. Putin ve svém druhém prezidentském mandátu prohlásil, že největší katastrofou 20. století byl rozpad SSSR. Dnes je obtížné najít dokonce i v Rusku někoho, kdo by s tím souhlasil. Řekl také, že „my Rusové“ jsme se od Američanů naučili, že svět se nedobývá vojenskou silou, nýbrž ekonomickou. A na tento cíl se zaměřoval téměř deset let, když se snažil vtáhnout sousední země do Euroasijské unie. Nedávné události mu daly na srozuměnou, že Ukrajina nebude součástí sféry jeho vlivu a že tedy jeho naděje na Unii – ať už sovětskou nebo euroasijskou - jsou mrtvé.

Na Majdanu, v epicentru protestů, se během revoluce posledních měsíců konala každou hodinu modlitba. Myslím, že modlitba je klíčová po všech stránkách v celé této situaci. Je to způsob, jak „zažehnat“ zkorumpovanou vládu a stopy sovětské mentality. Jde o první krok, ale řekl bych, že na Ukrajině zafungoval, alespoň pro tuto chvíli. Uvidíme, jak nová vláda odpoví na požadavky národa. Majdan zůstane obsazen až do květnových prezidentských voleb, aby zajistil regulérní průběh hlasování a formaci kvalitní vlády. Manifestanti neusilují o politickou moc, ale chtějí dohlížet na to, aby celý proces proběhl podle ústavy a vložil nejvyšší autoritu do rukou lidu. Polovina Ukrajiny se za to všechno modlí a postí během této postní doby, stejně tak jako tomu bylo během revoluce.

píše provinciál ukrajinských jezuitů, P. David Nazar SJ

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Přeložila Johana Bronková

http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=19806

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (8 Votes)
Share

Komentáře   

0 #2 Vitezslav Haramule 2014-04-16 15:54
Dekuji za moznost byt informovan zdrojem ukrajinskych Jezuitu. Pokavad vam je jasno kdo jezuiti opravdu jsou, tak berete tento clanek velice vazne.Ackoliv sam jsem protestant clanek kteremu verim me velice potesil protoze neni jeste nic ztracene.
0 #1 Jiří Nejtek 2014-04-16 14:56
Zneužitý majdan ve svých důsledcích mi připomíná VŘSR.Čeku.KGB.N KVD atd.
Dejme si dohromady názory p.Cibulky, přečtěme si utečence z KGB,GRU a jejich potíže s infiltrovanými službami západu.
Snad Izrael-Mosad zustával "čistý".
Neobolševismus obsazuje celý svět,i formou neoliberalizmu a globalizace.
Oligarchie + zločinecké mafie + bezcharakterni politické loutky.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)