Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Otřesná slova jeho bývalého poradce Andreje Illarionova

Putin VladimirVír zpráv z ruské agrese proti Ukrajině přehlušil i vzpomínku na jiné smutné výročí – vraždu Jana Masaryka 10. března 1948. V příloze přikládám hlavní myšlenky z rozhovoru s bývalým Putinovým poradcem Andrejem Illarionovem  – varování z úst více než povolaných. Illarionov píše, že za onen  začátek cesty Ruska od „polodemokracie“ k dnešní totalitě považuje rok 2004. My se můžeme jen domnívat, a dost logicky: V r. 2004 Putin při vystoupení v Ruské Dumě prohlásil, že rozpad SSSR byl tragedií, a fakticky se přihlásil k jeho odkazu, ke kontinuitě se SSSR. Ovšem media to přešla, a v ČR nebylo o tom ani zmínka. Od roku 2008 pak je  zaznamenávána ruská produkce a zkoušky raket středního doletu, což bylo flagrantním porušením dohody o omezení výroby a zkoušek těchto raket, podepsané v r. 1986 Gorbačovem a prezidentem Reagenem. Svět na to nereagoval, naopak…

Současná krize na Ukrajině může vést na III. světovou válku – varuje bývalý poradce ruského prezidenta Putina Andrej Illarionov. Dle jeho názoru je na finanční sankce už pozdě, a Vladimíra Putina lze zadržet jedině vojenskou reakcí Západu. Illarionov, v současné době spojený s washingtonským konzervativním centrem Cato Institute, byl jedním z ekonomických poradců prezidenta Ruska Putina a vyjednával přijetí Ruska do skupiny nejprůmyslovějších zemí světa (G8). S ruskou vládou se rozešel v roce 2005.

V rozhovoru Illarionov přesvědčoval, že Rusko se z „polodemokracie“, jakou bylo před několika lety, přetvořilo na „stát plně autoritativní“. Rusko se během poslední dekády velice změnilo. V současné době je to stát politických vězňů, zastrašování menšin, politické opozice či homosexuálů. Vede velmi agresivní zahraniční politiku, jejímž cílem je nové překreslení hranice v Evropě. To není žert. To je oficiální politika vlády“ – řekl Illarionov.

Dle jeho názoru může současná krize na Ukrajině dojít dokonce do „války naplno“. – To není krize krymská či dokonce ukrajinská. To je krize, jaká může potenciálně dojít to třetí světové války. To není přehánění, varuji již tři měsíce – zdůraznil.

- Za prvé, anexe Krymu je již dokonaným faktem. To bude rozhodnutím Státní Dumy a Rady Federace (obou komor ruského parlamentu) Ruské Federace 21. března legalizováno. Za druhé, jižní a východní Ukrajina. Ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov již veřejně prohlásil, že tam Rusko má velké zájmy a že si vyhrazuje právo intervence. Třetím a nejdůležitějším směrem útoku je Kyjev. Cílem je celá Ukrajina. Putin chce vytvořit po pevnině koridor z Krymu do Naddněstří, kontrolovaný už po nějakou dobu příslušníky FSB (bývalá KGB). (...) A protože prezident Barack Obama a evropské národy nejsou ochotny použít proti Rusku žádné reálné prostředky, je dosažení tohoto cíle jen otázkou času - varuje Illarionow.

Dle jeho názoru v r. 2008 Putina od další invaze do Gruzie pozdrželo rozhodnutí tehdejšího prezidenta USA George Bushe vyslat do Turecka a Rumunska jednotky vzdušných sil a na Černé Moře vojenské námořnictvo. – Když jen ruská rozvědka zjistila hromadný pohyb amerických vojsk ve směru Gruzie, vydali Medvěděv a Putin rozkaz zadržet se 35 mil od Tbilisi. To bylo 12. Srpna 2008.“ - řekl Illarionov. Přiznal, že v současné době na takový tah není nikdo připraven.“Ale jiné nástroje jak předejít agresi a okupaci a přetvoření této krize na krizi evropskou s účastí sousedních zemí, NATO a USA nevidím“ - řekl.

V hodnocení bývalého Putinova poradce prodělala během posledních 15 let většina ruské společnosti „praní mozku“. – Mnoha osobám se tenhle imperialismus a snaha získat zpět historické země velice líbí. Získání Krymu ohromě zvýší Putinovi popularitu. Bude považován téměř za Boha. A každý, kdo vyjádří odpor, bude rozdrcen - řekl.

Na finanční sankce Západu proti členům ruské vlády je dle Illarionova názoru příliš pozdě. - Nikdo je ještě neuvalil. Ale i jak se to dokonce i stane, budou příliš slabé. Putin a jeho přátelé začali od minulého roku stahovat svoje aktiva z USA a Evropy do Ruska. Na ten útok na Ukrajinu se připravovali – řekl. – Nyní je na čas jen zademonstrovat připravenost použít vojenskou sílu.

Dle analytikova názoru vyloučení Ruska ze skupiny G8 Putina neovlivní. – Už v roce 2006 jsem říkal, že Rusko třeba z G8 vyhodit. Tehdy to mohlo nějaký omezený význam mít, dnes již nikoliv – řekl. Připomněl, že zakládající dokumenty G8 výslovně hlásají, že členy skupiny mohou být jen demokratické země, kde vládu právo zavazuje. –

Od roku 2004, kdy Rusko přestalo být polodemokracií, jakou do té doby bylo, právo být členem skupiny G8 ztratilo. A od nelegální invaze do Gruzie Rusko toto právo ztratilo také i z mezinárodního hlediska - uvažuje Illarionov.

Proč pak jiné země G8 tehdy Rusko z této skupiny nevyhodily? - Prohlášení G7 bylo, ale nemělo žádné právní nebo faktické důsledky. A o tři měsíce později prezident Francie Nicolas Sarkozy pozval Putina do Nice a do Cannes a dobře se s ním bavil. Proč? Lze zadávat otázku, proč Daladier a Chamberlain nepodnikli proti Hitlerovi a Mussolinimu žádné akce a 30. září 1938 uzavřeli mnichovskou dohodu. Toto je přesně tentýž přístup. Tehdy to bylo nazýváno politikou "ústupků“. Dnes se to nazývá "reset"  - řekl Illarionov.

http://niezalezna.pl/52724-putina-moze-powstrzymac-tylko-armia-wstrzasajace-slowa-jego-bylego-doradcy

* * *

Vír zpráv z ruské agrese proti Ukrajině přehlušil i vzpomínku na jiné smutné výročí – vraždu Jana Masaryka 10. března 1948. V příloze přikládám hlavní myšlenky z rozhovoru s bývalým Putinovým poradcem Andrejem Illarionovem  – varování z úst více než povolaných. Illarionov píše, že za onen  začátek cesty Ruska od „polodemokracie“ k dnešní totalitě považuje rok 2004. My se můžeme jen domnívat, a dost logicky: V r. 2004 Putin při vystoupení v Ruské Dumě prohlásil, že rozpad SSSR byl tragedií, a fakticky se přihlásil k jeho odkazu, ke kontinuitě se SSSR. Ovšem media to přešla, a v ČR nebylo o tom ani zmínka. Od roku 2008 pak je  zaznamenávána ruská produkce a zkoušky raket středního doletu, což bylo flagrantním porušením dohody o omezení výroby a zkoušek těchto raket, podepsané v r. 1986 Gorbačovem a prezidentem Reagenem. Svět na to nereagoval, naopak…

Vlad. Kebrle, 11.3.2014         

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.14 (7 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)