Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:26
    Univerzální nadstátní občan Proč dnešní Evropa čelí nebezpečí ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Jourova Vera sveticeZpravodajci a hackerové z Ruska a Číny využili (na 100%) příležitost, kterou jim B. Gates a další lidé z Microsoftu nabídli v podobě zdrojových kódů

Dne 17.2.2017 se pan Jiří Nápravník poprvé setkal s eurokomisařkou na VŠE v Praze. O počítačovou bezpečnost projevila živý zájem. Velké, aktuální, závažné téma v její kompetenci, pravomoci a neodejmutelné odpovědnosti. Do dnešního dne ani ona ani její tým kontakt s panem Nápravníkem nenavázali. Jeho opakované snahy zůstaly bez jakékoliv reakce. Pouze potvrdila příjem mého článku ze dne 7.4.2017 k jejím rukám - Ohrožují svět zdrojové kódy, předané Microsoftem Rusku a Číně?!

Pan Jiří Nápravník mi napsal 1.8.2017 mj.: „Jen pro dokreslení jak pracují dnešní papaláši. Jak jsme se setkali na VŠE, tak jsem se paní Jourové ptal na odpovědnost softwarových firem. Zatím žádná odpověď. Několikrát jsem jí ještě psal a posílal odkazy na články a presentace o problému a nic. Naprosté ticho.“

Velké softwarové firmy podpořily Věru Jourovou v ochraně osobních dat, ale v oblasti bezpečnosti dat a jejich zneužití nemá viditelně zájem, či odvahu konat. Počítačové viry tak mohou nepozorovaně okrádat např. uživatele mobilů s OS Android. Ceník neodhalených kyberzločinů je alarmující! Absurdity shrnul Jiří Nápravník v této presentaci.

Už před téměř 15 lety  pomáhal vysvětlit problematiku na školení řadovým úředníkům ČTÚ a policistů. Teď se ten podvod vrátil v upravené podobě. Pokud se problém v čas a pořádně nevyřeší, vrátí se v ještě vážnější podobě. To je situace, která se netýká pouze počítačů, ale všech oblastí našeho života.

Zpravodajci a hackerové z Ruska a Číny využili (na 100%) příležitost, kterou jim B. Gates a další lidé z Microsoftu nabídli v podobě zdrojových kódů a následně v tom, že tyto kódy nemodernizují mezi jednotlivými verzemi a nakonec, že neexistuje porovnání neporušenosti a originality původu jednotlivých systémových souborů, jako například u náhradních dílů v letectví

Jiří Nápravník 25.2.2017: „ …se zájmem jsem si přečetl rozhovor s E. Matania. Hledal jsem mezi řádky něco nového. Pravděpodobně mají v Izraeli propracovaný systém vzájemného informování  o nových pokusech o proniknutí do počítačového systému. Izraelci začali jako první budovat svoji kyberobranu a ostatní země je kopírovali. Jedna se, ale v podstatě o řešení následků. Zaklad problému je u výrobců, u softwarových firem. Před víc jak 10-15 lety zahájil Microsoft program MS Government Security Program. V rámci tohoto programu poskytl Micorosoft zdrojové kódy. Zdrojové kódy jsou základ, jsou to vlastně plány, výkresy od výrobku. Kdo má zdrojové kódy ten v nich dokáže hledat případné slabiny. Microsoft tyto zdrojové kódy oficiálně poskytnul zemím EU/NATO, ale také Rusku a Číně. To, že nemusí sloužit pouze pro studijní účely je víc než jasné.

Druhá část problému je skutečnost, že mnoho slabin ve Windows nebo prohlížeči Internet Explorer je společných i pro několik předchozích verzi. To je podobné jako by chyba v novém Superbu byla stejná s chybou ve staré Felicii. S těmi skrytými a dlouhodobými chybami souvisí, zdrojové kódy poskytnuté cizím vládám. Pokud někdo dostal před 10-15 lety zdrojové kódy od operačního systému a našel chybu tak má velkou šanci, že tato chyba (zadní vrátka) bude společná i pro nejnovější verze, tedy od Windows XP až po 8.1 a 10.

Poskytnutí zdrojových kódů  pouze vybraným zemím a současně slabiny a nemodernizování těchto zdrojových kódů jsou základní příčinou proč dochází k sofistikovaným útokům, které neodhalí antivirový program a často je neodhalí ani profesionální týmy s nejlepším vybavením.

Řešením je tlak na výrobce, aby modernizovali své zdrojové kódy a také kontrola programů (systémových souborů), které se v počítači, telefonu nebo jiném zařízení používají. Pokud bude kontrola jednotlivých souborů u zákazníka s parametry, který vydal výrobce, tak počítačové viry nebudou mít šanci a velmi bude omezen prostor pro hackerské útoky.“

Boj proti moci, penězům, nebyl nikdy snadný. Jsou ho schopné jen silné, nezávislé osobnosti. Slabé jen mluví „silně“, ale jsou jen poslušnými sluhy a vykonavateli vůle mocných a vlivných, kdy tučné „tantiémy“ zcela utlumí a nepřipustí pocity hanby a studu.

Je třeba přestat pouze konstatovat známé a situaci se pokusit začít řešit, aby nedošlo k nejhoršímu. Svět je plný zbraní, přeplněný virtuálními penězi, nepodloženými žádnou prací a hodnotou. To bylo téměř vždy předzvěstí války. Naprostý úpadek morálky a vláda peněz je nadále neudržitelná. Věřme, že se ještě najdou silné, schopné, mravně silné osobnosti, které dokáží zabránit nejhoršímu – od komunální politiky až po EU. Bez občanské aktivity to nepůjde. Odpovědnost za stav naší země i světa poneseme každý.  

 

Jan Šinágl, 29.8.2017

* * *

Problémy, které se stále vrací již 17 let. Chyba není v technologiích, ale v lidech

15 let starý podvod je zpět!

Ohrožují svět zdrojové kódy, předané Microsoftem Rusku a Číně?!

Internet mohl být dávno bezpečnější

Problémy ICT a zkušenosti z jiných oborů

Společenská odpovědnost SW firem

* * *

The Three Laws of Cyber Security

Government Source Code Review Program Expanded to Office

A Matter of National Security: Microsoft Government Security Program Provides National Governments with Access to Windows Source Code

* * *

Aktualizováno: 30.8.2017

Paradox jménem Huawei: čínská firma podezřelá ze špionáže má vliv na bezpečnost komunikace v USA, Austrálii i v Česku

… Přetahování o data zákazníků a podezření z nelegálního sběru nejsou nic zvláštního ve světě telekomunikačních gigantů obecně.Facebook, Google a další čelí podobným obviněním či podezřením též. Nicméně ve světě čínského byznysu, kde se hranice mezi politikou a „soukromým sektorem“ stírají více než jinde, působí celý spor na jednu stranu trochu komicky, na druhou dost děsivě.

… V roce 2015 zjistila např. německá bezpečnostní firma, že mobilní telefony firmy Huawei (i dalšího čínského výrobce Xiaomi) přicházejí na trh s nainstalovaným spyware, které navíc nelze odstranit (není jasné, zda spyware instalovala sama Huawei, či její distributoři).

… Austrálie rovněž odmítla čínské firmě přístup k zakázkám souvisejícím s národní telekomunikační sítí. Nově se však objevila zpráva, že přes tento zákaz funguje na tamnímministerstvu obrany minimálně čtyřicet telefonů značky Huawei. Je vidět, že západní vlády si často nevědí s všudypřítomnou firmou moc rady.

… V Česku je situace zase trochu jiná. Na jedné straně před spoluprací s čínskou firmou opakovaně varuje kontrarozvědka a z dodávek pro vnitro byla firma vyloučena, ale na straně druhé Huawei spolupracuje s místními mobilními operátory například na budování a provozování sítívysokorychlostního internetu. Současně zajišťuje na základě jakési barterové dohody telefony pro hradní personál. Český prezident také v květnu přislíbil, že Huawei v ČR hodlá proinvestovat8,64 miliardy korun.

K obchodním i jiným praktikám firmy Huawei v ČR se nedávno zajímavým způsobem vyjádřil pro server Neovlivní.cz anonymní zdroj z bezpečnostní branže:

„Pamatuji si, že jsme jednali například o riziku, které se s námi táhne už dlouho, je totálně podceněné a jmenuje se Huawei. Je to čínská firma, která podléhá přímo čínské vládě a podle zpravodajských poznatků také přímo vojenské rozvědce. Riziko spočívá v tom, že Huawei v České republice nastavil takovou cenovou politiku, aby se dostal ke všem operátorům. Což se mu skutečně podařilo. Takže dnes jsme v situaci, kdy jsou mobilní sítě kompletně obhospodařovány zařízeními značky Huawei.“

….

„Jeden vysoce postavený manažer telekomunikační společnosti mi to tehdy popsal tak, že mu zástupce Huawei sdělil: Přines nám jakoukoli konkurenční nabídku a my ti ji cenově podsekneme o dvacet procent. Čili z toho usuzuji, že Huawei vůbec nešlo o to, za kolik prodají. Jim šlo o to, se tam dostat.

… Z druhého konce planety přináší Sydney Morning Herald (SMH) zprávu o podivném angažmá firmy Huawei při instalaci podmořského datového kabelu, který má spojit Šalamounovy ostrovy s australským Sydney. Projekt měla financovat Asijská rozvojová banka (ADB) a souhlas vydala i vláda australská.

Pak ale náhle změnila vláda Šalamounových ostrovů v Honiaře bez vysvětlení kontraktora. Namísto britsko-americké společnosti se jím měla stát právě Huawei. Ta je přitom v Austrálii vyloučená z přístupu do páteřní sítě, kam měl kabel ústit.

Podle SMH se vzápětí vynořilo obvinění, že Huawei věnovala vládnoucí straně v Honaiře jako „dar“ 6,5 milionu australských dolarů. Ředitel australské pobočky Huawei Jeremy Mitchell prohlásil na přímý dotaz SMH, že „Huawei vyhrála tuto zakázku, protože nabídla nejlepší produkt a nejlepší tým na jeho realizaci.“ Mluvčí Asijské rozvojové banky nicméně oznámila, že její banka byla nucena stáhnout půjčku na celý projekt, protože „kontrakt s Huawei byl uzavřen mimo zakázkové řízení ADB“.

Výbor pro veřejné finance šalamounského parlamentu mezitím vypracoval zprávu, kde konstatuje podezření, že Huawei přislíbila premiérovi politickou dotaci ve výši 6,5 milionu australských dolarů za přiklepnutí kontraktu.

V čele nadstranického výboru stojí Rick Houenipwela, uznávaný poslanec a mluvčí opozice pro finanční záležitosti, který byl předtím guvernérem centrální banky a vysokým úředníkem Světové banky. Podle SMH kolovala obvinění z politické dotace v Honaiře několik měsíců a objevila se i v místním tisku. Premiér Sogavare vznesl protiobvinění, že příjemcem dotace byl ve skutečnosti předseda jeho vlastní Spojené demokratické strany Sir Thomas Chan, podnikatel čínské národnosti. Chan to označil za „absolutní lež“.

List také upozorňuje na bezpečnostní rozměr celé aféry:

„Několik zdrojů uvedlo, že napojení na páteřní síť australské telekomunikační infrastruktury představuje zásadní bezpečnostní riziko. Podle odborníků stojí za obavami z průniku Pekingu do australské infrastruktury širší znepokojení z rostoucího čínského vlivu v Pacifiku, včetně telekomunikačních projektů, které nesplňují zavedená pravidla transparentnosti.“

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)