Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:26
    Univerzální nadstátní občan Proč dnešní Evropa čelí nebezpečí ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Bata Tomas a JanTomáš Baťa: „Mé dílo nemůže zaniknout a nezanikne. Tyto budovy – možná. Budovy, komíny, stroje – to jsou jen hromady cihel a starého železa. Ale můj babis Budujeme stat pro 40 milionusystém zůstane k užitku všem, kteří přijdou po nás“.

Rozumíte tomu? Cihly, budovy stroje, to vše zastaralo. Ale systém Baťa, ten bude živý tak dlouho, než přijde nějaký lepší. Systém Baťa, to je podnikání jako služba veřejnosti, to je výrobní běžící pás, to je výchova učňů i zaměstnanců, to je nová technologie koželužen, to je smělé odměňování, to je podíl dělníků – spolupodnikatelů na zisku, to jsou týdenní (ne roční) účetní uzávěrky s výplatami a podíly na zisku, to jsou nejnižší ceny výrobků, to jsou podrobné kalkulace každého dílku, to je…..       

Batova jidelna 1939Nejenže lepší systém ještě nepřišel. Ale z mravního a sociálního hlediska je téměř vše horší. Řízení firmy majitelem, to je největší výrobní síla. Téměř vše ale přešlo k akciové společnosti, (protože jak chcete uřídit soukromníka? Nebo jak ho odvolat?) Jak může být zdravotní pojišťovna akciovou společností? Ona přece nemá tržby za zboží, které by vyráběla. Akciové společnosti byly zřízeny a hodí se výhradně pro výrobní podniky, kde se odměňuje podle rozdělení zisku, určené správní radou. Nevýrobní podnik nemůže mít zisk! (Český zákon o akciových společnostech: „účelem akciové společnosti je maximalizace zisku“.) Pak nemůže Baťův systém být akciovou společností. Ale on byl a.s.! To ale ještě neplatil Český zákon.

Ale jak jinak, než v a.s. může mít pan ředitel Zdravotní pojišťovny 800.000 Kč odměnu? Má ji z akcií? Nemá, jenom usnesením předsednictva se vyplatí i milionová částka, a hotovo. Jsme přece akciovka! To je výsledek polistopadové reformy v režii StB. Rozumíme si, ano? 

Po „Listopadových reformách“ už zbývá jenom mít systém, aby tím ředitelem byl vždy „náš člověk“. To zařídí námi sponzorované politické strany. Ta existence těchto stran, to je ten potřebný systém. Dej mu pámbu věčnou existenci. Nesahejte nám na Listopadové reformy! Hrozí jim tu nějaké nebezpečí? Babiš? Tak honem všichni do houfu, soudruzi: Antibabiš!

Někomu možná Babiš moc nevoní. Všichni – rozhlas, televize, Seznam, všichni pracují na diskreditaci Babiše. Nenápadně. Mají třeba fotku, kde Babiš vypadá jako čert. A ta je už půl roku na ČT 24, kdykoliv je řeč o Babišovi.

Ale sežeňte lepšího boháče, nezkorumpovatelného boháče, který chce učinit nápravu toho nejhoršího, co všem vadí. A kdo se též vyzná mezi boháči. Že Babiš taky chytračil, no ano, je chytrý, tak před vstupem do politiky taky chytračil. Ale my se bez takových neobejdeme. Vsadím se, že když se jim podaří odstavit Babiše, že vyberou horšího. I vy byste vybrali horšího. Kdo z vás by na jeho místě vlivného boháče jednal jinak?

Tak opakuju: sežeňte lepšího, který je schopný zvrátit Listopadové reformy! A já Vám poděkuju. A ukloním se vám!

Pak snad přijde čas na prvky Baťova vědeckého systému společnosti a metody řízení podniků. Potřebujeme je. (Z připravované publikace)                      

--
Stanislav Vrbík, Zlín, 11.8.2017

* * *

Řídit stát jako firmu? A proč ne…

Valašský mrakodrap – impozantních 78 metrů – a o pravdě!

* * *

V Česku se více lidí se hlásí k pravici, než k levici

Více než třetina českých občanů se hlásí k pravé části politického spektra. Naopak sympatie se stranami nalevo od středu vyjadřuje necelých 27 procent lidí. Zastoupení levice od konce roku 2015 klesá. Zvyšuje se naopak podíl lidí, kteří sami sebe řadí do středu. Vyhraněně levicoví jsou zejména voliči komunistické strany. Převážně do levé části spektra sebe řadí i stoupenci ČSSD. Naopak výrazně pravicově orientováni jsou příznivci ODS a TOP 09. V menší míře pravicová orientace převládá i u těch, kdo preferují ANO či KDU-ČSL. K levici se více hlásili starší lidé a respondenti se středním vzděláním bez maturity. Výrazně se sebezařazení na levopravé škále politické orientace liší i podle hodnocení životní úroveň svojí domácnosti. Lidé, kteří ji považují za dobrou, poněkud více tíhnou k pravici. Naopak dotázaní se špatnou životní úrovní spíše inklinují k sebezařazování do levé části spektra a výrazně méně často se řadí na pravici. V posledním období zastoupení levice opět začalo zřetelně klesat. Souběžně dochází k nárůstu podílu lidí, kteří se řadí do středu škály.

J.Š.12.8.2017

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (3 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)