Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Tak už je to 72 let od 6.května 1945, kdy před našim domem směrem od Skvrňan zastavila kolona americké armády vedená jeepem. Lidé vybíhali hlavně z domu, který měl dvůr s dalšími domy a zastrkovali československou vlajku za chladič auta s ozbrojenými US vojáky, jejichž kulomet vzápětí posloužil na sestřelení záškodníků ze střech.

Nevím, zda vojáci věděli o jakou vlajku se jedná, vždyt jen pár kilometrů u Nýřan začínala již tzv. Velkoněmecká říše, připojená v době obsazení Sudet. Jen několik dní předtím se skrčeně plazili podle fasád nízkých domů naproti směrem k vybombardovanému hotelu a kasárnám pětatřicátníků zamaskovaní vojáci. Někteří je již považovali za Američany, šlo však o Wehrmacht. V kasárnách si jen krátce vystřelili, než vyvěsili bílou vlajku, americké tanky stály už u synagogy a divadla. I na Američany střílel ze střechy a za komínem vedlejšího vyššího domu německý pekař a na poslední chvíli zachránce Třetí říše z parní pekárny za rohem, než jej vojáci sestřelili. Jako kluk se už pamatuji, jak rozhlas vysílal z holičství dole výzvu o pomoc v Praze a jak Američany lidé posílali dál, bohužel na druhý den už byli zpátky, tak jak tomu zamezil Stalin, přičemž ve stejné době se už Američané, tedy pár dnů před Rudou armádou projížděli jako poselstvo vitáni koláči Hradcem Králové.

I v Plzni mohli být nebýt Džugašviliho mnohem dřív, vždyť už v polovině dubna překročili hranice u Hranic a Aše a Cheb byl brzy na to obsazen. Čtu dokonce v Britských listech /!/, víc rudých jako ty Parlamentní oceňovaných Zemanem a Ovčáčkem, ti si na Plzeň 1945 a Američany ani nevzpomenou poděkováním, neřkuli návštěvou, jak se Plzeň už předtím osvobodila sama /což platilo ale pro Prahu a kapitulaci 8.5./, tedy den před RA a jak už tehdy v tzv. Hnědem domě sídlilo hrdinné „KSČ,“ které zřejmě Plzeň osvobodilo, nevím, proč jsem s ostatními jako kluk žádného hrdinu neviděl, asi byli schováni. Člověk se mohl později dočíst jiné „skvosty“, třeba o úmyslném pálení potravin americkou armádou u Ejpovic, myslím v knize Bartošek-Pichlík Americká armáda v západních Čechách 1953, čehož spoluautoři Černé knihy komunismu apod. jistě pozdě litovali a nedistancovali se.

Nadšení lidí z příchodem Američanů bylo obrovské, zvlášt u nás kluků z bílé čokolády, žvýkaček, bílého chleba a fazolových konzerv s párky, no jistě i cigaret, které jsme měli ale na „šamon“. Později jezdila česká děvčata dokonce z Prahy na propustku přes demarkační čáru u Holoubkova k tanečním zábavám do Plzně, např. do  tak zvaného „Pekla“ nedaleko Palackého náměstí /kde jsme jako kluci před koncem války sváděli bitky s agresivními dětmi uprchlíků z východního Pruska, kteří zde byli ubytovány/ a dnešního muzea Patton Memorial /2015/, které bylo v roce 1945 rvačkami mezi US bílými vojáky a hlavně černými s MP pověstné. Mnohá děvčata se, pokud to do února 1948 ještě stačila i do USA provdala, škoda, že o nich tak málo víme.

Léto v Plzni plné koncertů americké armády na náměstí, ale i vojenských přehlídek dokonce se zástupci Rudé armády končilo. Na západočeských hřištích ale hráli kopanou čeští kluci, jen jejich kůže byla černá.

V listopadu vše přes snahu Beneše skončilo, americkou techniku transportovali do Německa, mnozí byli ještě v létě odveleni na Japonsko a zůstala jen dlouho potlačovaná a vděčná vzpomínka.

 

Václav Hora DIALOG, 5.5.2017

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)
Share

Komentáře   

0 #1 Horský 2017-05-05 18:30
Mně připadá divné, že prezident Zeman tolik toužící po setkání s prezidentem USA, i když mu to zatím nevyšlo neprojevil nikdy alespoň zmínku o osvobození západních a
částečně jižních Čech v květnu 1945 americkou armádou. Vždy v době, kdy Plzeň slavila Díky, Ameriko raději mizí do jiných českých i čínských krajů, škoda, že Čínu po volbách nevymění raději za Vyso-činu nebo alespoň položením květin u pomníků USA např.na Ypsilonce u Chebu /i s českými jmény vojáků/ kam jezdí i američtí diplomaté a byl vždy trnem
v oku komunistům. Někdo namítne, že se vyhýbá i projevům díků Rudé armádě, ale
nám všem 41 let rudá diktatura stačila.
Zeman nemusí v USA vysvětlovat, kde leží Čechy, ten je zná ještě od bývalé manželky a návštěvy Zlína. Nikdo by nevěřil, že se i po těch 41 letech dočkáme za Klause i Zemana opět antizápadní politiky,proti EU i spojenectví, že pro nás opět Rusko i Čína bude hrát mnohem větší roli.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)