Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

AgrofertAndrej Babiš se zbaví Agrofertu, aby mohl zavést v republice řád a pořádek. Nemůže se dohadovat s opozicí a nic nedělat. Musíme se zmobilizovat my občané, a dělat jak u Baťů.

Máme před sebou stát, v kterém se mnohde pracuje, jako by se umíralo, a to musí přestat. Náš sociální stát je tak zatížen sociálními dávkami, že si zasloužíme, a nejen my, název sociální republika. To není dobře. Cesta dopředu si vyžádá poněkud jinou metodu. Je třeba intenzívně rozvíjet průmysl, nezvat sem cizí kapitál, ale investovat vlastní zdroje. Proč tu máme  tisíc poradců, živících se sbíráním peněz našich občanů do různých chytrých,  ale cizích fondů?

Jsem si jistý, že kdyby tu byl jeden důvěryhodný Český investiční fond se zaručeným výnosem 2,5 procenta, naši lidé by do něj vkládali stovky miliard. Nestačili bychom tak rychle investovat? Tak pozvěme cizí firmy. Ty budou naše firmy ještě školit, jak se jinde pracuje. Když odebereme těm, co zbohatli zločinem to, co nakradli od 89. roku, a bylo to asi přes 20  bilionů, získáme na investice takové prostředky, že budeme mít problém jich využít. A investujme do IT, do robotizace, racionalizujme administrativu, je tam zašitých tisíce lidí, co předstírají práci. Racionalizujme všechno, jako to už před pomalu sto lety dělal Baťa.

Buďme všímaví ke svému okolí. Dívejme se kolem sebe a zlepšujme všichni, všechno, nehleďme na to, že to nemáme v popisu práce. Probuďme anebo vyměňme toho, kdo to v popisu práce má a nekoná. Nadchněme se duchem bratří Baťů, a zaktivizujme se.

Sociální, ekonomičtí i jiní teoretikové by měli uznat jako přírodní zákon, že soukromé podnikání, kdy majitel osobně podniká se svým majetkem, je největší výrobní silou. To dokázali Tomáš a Jan Baťovi. Neměli konkurenci na tomto světě. Tím se řiďme, žádné akciovky, anebo když akciovky, tož takové, kde bude podnik řídit předseda správní rady jako ředitel a neomezený pán, za všechno odpovědný. Žádné kontrolní a revizní komise! Taky zlepšeme dodržování zásad poctivosti a pravdy. V tom jsme opravdu zaostalí.

To dokázali Baťové! Jako historický důkaz může posloužit působení firmy Baťa ve světě před 2. světovou válkou. Nebudu rozebírat, každý má možnost se přesvědčit z literatury. Historie této firmy by měla být oficiálně archivována a prohlášena za „prozatím dokonalou.“

Dokumentace by měla být k dispozici každému v nějakém speciálním Baťovském Ústavu. I s ukázkami vybavení různých dílen. Instruktoři by měli vyučovat, jak se řídilo a pracovalo. Toto by byla nejlepší pocta batizmu a nejlepší studijní ústav. Ševcovská práce je snad nejsložitější a proto institut bude dávat hodně poznatků. Ještě by se našli lidé, co poznali práci ve Svitu, tam zůstalo mnoho z dob Baťových a ti by se doškolili z existujících knih a příruček. Je třeba spěchat, Ti lidé jsou už většinou v důchodu.

Tím ústavem či institutem by měl projít každý podnikatel a zvlášť každý začínající podnikatel. Měla by to být součást přípravy na podnikání, třeba při Vysoké škole (Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně?). Postupně by takových ústavů mohlo být u nás i ve světě desítky. Ústavy či instituty by samozřejmě reagovaly na pokrok a utvářely pokrok spoluprací s VŠ, výzkumem, atd. Instituty by se držely na čele vývoje. Novinky vyzkoušet a zavádět.

Přidám příběh obchodního domu Baťa v Karlových varech pro ilustraci, že nezávislý podnikatel dokáže nemožné.

V roce kolem 1930 se rozhodl Tomáš Baťa postavit svůj obchodní dům na kolonádě v Karlových Varech. Nenašel člověka, co by vzal na sebe zodpovědnost jej postavit od března do konce dubna. (To opravdu nejde, šéfe!) To musel vzít na sebe soukromý podnikatel a vlastník firmy: Tomáš Baťa. Převzal staveniště, navozil tam všechen materiál, který byl pro zahájení stavby potřebný, a osobně řídil stavbu. Přesněji osobně, ale přes stavbyvedoucího. (Zřejmě použil grafiky, jaká se používala u metod, jako byl Pert v šedesátých letech.). A 1. května, kdy začíná lázeňská sezóna, slavnostně zahájil prodej i zcela nový obchodní dům. Lidé, kteří byli v Karlových Varech doma, nevěřili svým očím – před dvěma měsíci tu byly navezené hromady písku, trubek, forem, a takového haraburdí, a teď tu stojí naleštěný obchodňák, samé sklo, kolem čisto, jakoby tu stál léta. A plný nábytku a bot, i krásných prodavaček.

 

S.Vrbík, 14.1.2017

* * *

Nejsem jinak orientovaný, byl jsem v CIA. Čtěte ty nejzajímavější střípky z Babišovy řeči

O lex Babiš

Tato fraška má za cíl dostat mě pryč z politiky. Můžu rezignovat, to by se všem líbilo, proto to dělají. Takovou radost jim neudělám. Je to protiústavní zákon šitý jen na ministra. Hlasování jsem se nezúčastnil, protože jsem nechtěl vyvolávat vášně.

Nechtěl jsem číst celý seznam poslanců, kteří převedli své firmy na rodiny, které vlastní majetky. V Poslanecké sněmovně sedí několik lhářů. V první řadě to jsou (Miroslav) Kalousek (TOP 09), (Michal) Kučera (TOP 09) a (Jan) Birke (ČSSD). Je skandální, že lidé volí do Poslanecké sněmovny takové lháře.

O Agrofertu

Firmu jsem budoval většinu svého života, zaměstnává 35 tisíc lidí. Do 14 dní se jí mám zbavit. Byla poškozena tím, že jdu do politiky. Z jakého titulu nemají moje firmy nárok na dotaci z Evropy, když to dostává osm milionů zemědělců? Všechny zemědělské firmy Agrofertu budou ve ztrátě 280 milionů. Co mají potom udělat s těmi zaměstnanci?

Proč vstoupil do politiky

Nemohl jsem se na to dívat, jak kmotři, kteří se nám dnes smějí, řídí premiéra přes jeho milenku. Tady byla obrovská korupce. Naše země neměla vizi po listopadu. Klaus nečetl knihu Jana Antonína Bati Budujme stát pro 40 milionů lidí.

Nešli jsme ani na stáž do Německa. Možná bychom měli postavené dálnice a měli bychom ty rychlovlaky. Neprivatizovali bychom plyn nebo vodu. Věci, které dnes dopadají negativně na občany. Chtěl jsem u nás změnit poměry a trochu se to i povedlo.

O médiích

Jsem nejsledovanější osoba v zemi. O mně se permanentně vymýšlají lži. Máme tu mediální prostor, kdo je financuje? Dobře víte, jak fungují média. Vliv inzerentů, vliv majitelů.

O migraci

Evropa nezvládla ochranu vlastních hranic. A co ten pán (předseda Evropské komise Jean-Claude) Juncker nám předvedl s migranty? Hlavy členských států nerozhodují, protože každý čeká na nějaké volby. Proč se NATO nezmění na útočný pakt? Proč nepotápají prázdné lodě? Bezpečnostní rada OSN je nefunkční. My potřebujeme mír.

Měli bychom jít na stáž do Austrálie, do Spojených států. Zeptejte se Jardy Jágra, proč mu Obama nedal tu zelenou kartu v přímém přenosu NHL? Vždyť je to druhý nejlepší hokejista. Musí vyplnit ten formulář.

* * *

Jakými finančními částkami přispěly do státního rozpočtu "miliardové" firmy, resp. miliardáři, kteří přidanou hodnotu moc nevytvářejí, pokud vůbec, podnikají na našem území a svá sídla mají v tzv. daňových rájích, na rozdíl od Agrofertu...?

 

Jan Šinágl, 15.1.2017

* * *

Vítejte v realitě

Ukrajině chybí stateční politici – a nám ne?!

O socializmu, jak si jej představovali Baťové, a jak Češi

* * *

Donald Trump by mohl vrátit do politiky zdravý rozum

…V České republice se manažerský způsob vládnutí používá již tři roky a zdá se, že v USA tomu tak bude po inauguraci Donalda Trumpa 20. ledna. S nadsázkou je možné říct, že má odkud čerpat know-how. Zejména v kontextu světového vývoje je třeba si přát, aby byl úspěšný.

* * *

„Proti v jádru mechanickému materialismu a militarismu pruského císařství vznikl „nový svět“ na americké pevnině, proti dynastické autokracii pak možnost organizovat celý svět na humanitních principech, na myšlenkách svobody, rovnosti a nezávislosti.“ TGM

* * *

„Lid nemá mozek. Člověk má mozek.“

Otakar Motejl.

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (7 Votes)
Share

Komentáře   

-1 #2 Jan Šinagl 2017-01-18 20:44
Jaké navrhujete řešení, aby rozkrádání od roku 1989 přestalo? Proč asi všichni v jednom šiku útočí na Babiše?
+8 #1 Jakub Dlohoš 2017-01-16 15:34
Předlistopadový komunista a polistopadový oligarcha samozřejmě zavede v ČR řád a pořádek, pokud dostane dost hlasů. Modlím se, aby se tak nestalo, protože by to byl řád vyhovující oligarchům, kteří budou nadále vesele čerpat miliardy a decimovat střední třídu.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)