Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Pavel Kohout by asi přivítal nezavedení EET. V článku Nobelova cena za EET v Lidovkách 12. října t.r. píše: V moderní době můžeme uvést příklad vyspělé ekonomiky, která připouští značnou míru neefektivity při výběru daní. Jde o Dánsko. A dále …Dánové, …široce tolerují černý trh a daňové úniky…

Jsem si vědom, stejně jako Pavel Kohout, ODS, i TOP 09, že po zavedení EET přestane podnikat, zejména v pohostinství a drobných službách, tisíce podnikatelů. Ti, kteří nevyjdou s výší tržeb, kdyby měli platit plnou DPH, a odvody ze slušné mzdy. Ale nesouhlasím s možností, že bychom stejnou toleranci k daňovým únikům měli zavést i u nás. My totiž nejsme Dánové. Český člověk by neodvádění daně využil v nejširší míře. Stačilo by říci, že se to může. Valem by přibývalo podniků, vyhýbajících se placení daně.  

U nás jsou poměry jako v banánové republice. Stát by rychle a daleko víc pocítil scházející daň. U nás téměř neexistuje všeobecně uznávaný pocit, že stát potřebuje vybírat daně, protože je používá ve prospěch celé společnosti. V Dánsku se to možná nešíří, jako ta cholera, ale my jsme v Česku. Česko je plné chytráků, kteří se snaží využít každé příležitosti k podvodu.

To jenom ODS a Top 09, bojují o svou popularitu pláčem nad krachem velkého počtu podniků. Neříkají už, že takových podniků, které mohou žít a podnikat jenom proto, že nepřiznávají celé tržby, svým zaměstnancům platí minimální mzdu. Právě nepřiznáním tržeb a daní z nich, získávají peníze na doplácení mezd načerno. Vedle státu taky okrádají zaměstnance na jejich budoucím důchodu. Ten se na peníze „bokem“ vyplacené samozřejmě nevztahuje a asi je tomu tak i v tom „příkladném“ Dánsku.

Dá se snadno přijít na to, proč se to toleruje. Ministr financí si řekne – šidí mne, ale vede to k menší nezaměstnanosti a já pak ušetřím na podporách v nezaměstnanosti a ještě i na důchodech.

To se nedá schvalovat. Ti zaměstnanci si zadělávají na malý důchod, a konečně – budou brát další sociální dávky, které možná v Dánsku nejsou. Neplacení daní musí zůstat nečestnou činností. Z principu. Jakmile se začne připouštět neplacení daní, je to nemravnost a ta se šíří jako ta cholera. Jako v Česku.

 

14. října 2016,   Vrbík, Zlín

* * *

P.S.

Základem fungující demokracie je respekt občanů k dodržování zákonů. Pokud většina občanů při každém novém zákonu či nařízení automaticky uvažuje jak je obejít, nemůže být demokracie funkční, tzn. ani naplnění představ občanů o právním státě. Je to začarovaný kruh, kdy nerespektování zákonů generuje další zákony. Až budeme mít nepsané zákony o slušném chování v sobě, bude stačit daleko méně zákonů, které budou o to účinnější. Vše začíná u výchovy, vzdělání a osobního příkladu. J.Š.15.10.2016

* * *

Reforma školství může být i reformou života

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (4 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)