Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Vrbik 2Podívejte se českou politickou scénu

Kde jsme mohli být, kdybychom byli napřed Češi a potom teprve pravičáci, levičáci, středoví, atd. Odskočme si do minulosti. Byli jsme nejsovětštějším státem ze všech jeho satelitů. Nikde neznárodnili holiče a jiné řemeslníky, nikde neudělali kolektivizaci zemědělství, tak, důsledně, jako my. V legislativě máme nepořádek, doslova všude máme nepořádek. Máme v ústavě, že politický systém republiky je tvořen volnou soutěží politických stran a podívejte, jak si to ty strany vykládají. Obstruují, žalují u Ústavního soudu a hlavně křičí, aby získali hlasy.

 

To Angličané koncem 30. let se báli voličů uvolnit peníze na zbraně, báli se říci „Kanony místo másla“, když to prosadil Hitler, a jenom ponoukali, ať ČSR jenom zbrojí, že oni nám pomohou. A když viděli, že Hitler je mnohem silnější, než oni, dali mu naše pohraničí. A ještě Hitlerovi slíbili, že když ČSR nepřijme, půjdou na ni s Hitlerem. To jsou ty konce, když necháte politické strany, aby tvořily politický systém tak, že si rozparcelují parlament. To je pro ně aréna, kde „volnou soutěží“ tvoří politický systém státu.

 

Máme tedy parlament, a aby to bylo ještě komplikovanější, i senát. Zvláště parlament je kolbiště, kde se strany předvádějí a snaží se zapůsobit na občana, jenž v průměru ani řádným občanem není. A tak si vymýšlejí vyšší mzdy, vyšší minimální mzdu, 3 dny nemocenské proplácet či neproplácet, byly Lety koncentrák, či pracovní tábor, stále se tvoří speciální skupiny, placené samozřejmě, na sledování čehosi, poslanci si sami sobě zvyšují už tak sprostě vysoké platy a to je to jediné, na čem se všichni shodnou.

 

Natolik se neshodnou na ničem, až stavebnictví propouští lidi, protože „se nedaří“ změnit překonané předpisy a blbé stavební povolení se nedá vyřídit dřív, než za 4 roky až za 13 1/2 let.

 

Bylo by jednoduché dát do Stavebního úřadu zástupce všech odborností, jež se k povolení stavby vyjadřují, aby všichni současně začali pracovat. A práci zvládli třeba do půl roku. Ono je těch úřadů deset, jde to od jednoho k druhému, každý má x měsíců na prostudování, ypsilon měsíců na zpracování, na stanoviska, další měsíce na to a ono, a než se povolení vydá, stavební firmy čekají, propouštějí lidi, stroje jim rezaví, a než dostanou povolení, mohou postavit nějakou budovu, která už je stará, naprosto mimo trend.

 

Podívejme se na naše dějiny

 

Už jsem vzpomněl, že jsme byli papežštější, než papež. Tak se podívejme třeba na dobu Protektorátu. Pan profesor Hácha vzal funkci prezidenta, protože byl starý, a někdo to dělat musel. Spojenci řekli Benešovi (vzhledem k tomu, že 1938 abdikoval na prezidentství), a to Angličané i Americký prezident, že první jeho kroky povedou k Háchovi a požádá jej, aby mu funkci prezidenta předal. Beneš (zákon říká, že se zasloužil ostát!), místo toho jel napřed do Moskvy, tam posbíral komunisty, kteří si už rozdělili všechna „silová“ ministerstva, přijel do Košic, (ne do Užhorodu), tam přečetl Stalinem nadiktovaný „Košický program“ (kde byl například zákaz nejinteligentnější české politické strany – Agrární). V Praze zatím české „úřady“ pozatýkaly Háchu i jeho ministry, jako kolaboranty! (Prezident Hácha nepřežil

zacházení dozorců ve vězení.) Ve skutečnosti tam byl jediný kolaborant ministr školství Moravec, a to ještě kdoví, jestli.

 

Byli to hrdinové, kteří dělali všechno možné – m o ž n é !, aby Německé požadavky plnili jen v nejnutnější míře. Myslíte si snad, že dělali, co chtěli dělat?

 

K. H. Frank byl oběšen a já si nejsem jistý, že úplně právem. Byl to sudetský Němec a ví se o něm, že Hitlerovi vymluvil postřílení 10.000 Čechů za atentát na Heydricha. To si pište, že by to byla všechna česká inteligence a na komunistické vrahy by pak už nic nezbylo.

 

Máme obrovský dluh i k odbojářům, co bojovali proti komunistům.

 

Podívejme se na atentát na Heydricha

 

Nikde se nedočtete, že Jozef Gabčík byl Slovák. Mělo by se to zdůrazňovat. Byl to jeden z mála Slováků, který odešel za hranice a ne na Ruskou frontu s Němci.

 

Zajímavé je, že jeho rodina měla od Němců pokoj. Nikdo nebyl ani zatčený.

 

I tady je sporné, že Čurda jako zrádce si zasloužil po válce oprátku. Je pravda, že je zradil. Ale říká se, že ho o to požádal český odboj, aby už přestalo to německé běsnění. Tak jak tak to muselo skončit dopadením atentátníků a dalších parašutistů. Tak proč nechat dál zatýkat a vraždit. Bylo to otřesné, ale snad i rozumné, a asi to muselo být. (Některé složky českého odboje nesouhlasily s atentátem už před jeho provedením, právě s ohledem na to běsnění, které nastane.) Ukázalo se, že to bylo nutné z hlediska politického. Jinak bychom asi nedostali po válce zpět pohraničí.

Jenomže my Češi, jako bychom měli – podle I. P. Pavlova jen první signální soustavu. Nedokážeme domyslet, co bylo za tím, a jestli tak, jak se věci udály, to bylo dobře, nebo špatně. Národ kolaboroval, ale krutě se pomstil těm, kteří „kolaborovali“.

 

a na bratry Mašínovy.

 

Proč stále snad většina Čechů je považuje za vrahy? Protože jinak celý národ moudře kolaboroval s brutální komunistickou mocí?

 

Samozřejmě nebyl jiný, než komunistický tisk. Ale přesto bylo dost faktů a byla taková situace, že bylo možno skupině Mašínových držet palce a obdivovat je.

 

Oni byli v odboji už asi dva roky, než slavně odešli. A odcházeli zklamaní, že se jim nepodařilo vyvolat povstání. Co dělali – mohli dělat jinak? Asi ne.

 

Jejich práce byla shromažďování peněz, zbraní a trhavin. Oni bláhově věřili, že se jim podaří vyvolat to povstání proti vládě komunistů. Měli v plánu vyhazovat do povětří ruské vlaky s uranem. Měli v plánu zničit autobus plný esenbáků. Nakonec od toho ustoupili, ale při strádání v Německu toho litovali.

 

Naši lidé dávali a dosud dávají zapravdu Rudému právu, ale východní Němci ne. Mašínovci by bez pomoci občanů NDR do Západního Berlína nedošli. Třikrát byli nuceni je požádat o jídlo a odpočinek a třikrát uspěli. Jeden mladý muž riskuje a vyprovodí je, aby našli správnou cestu. Po městech a dědinách jezdila auta s policií a hledali, vyhrožovali, vyzývali k udání. Neuspěli.

 

Jejich noviny psaly tak, jak Rudé právo. A oni podporovali „otrlé vrahy“. My jsme je zatracovali.

 

Zase ta první signální soustava I. P. Pavlova. Zastřelili otce dětí! Jaká hrůza. Ale oni byli ve válce s mocí, které my jsme se kořili! Máme my, ustrašení, právo odsuzovat statečné hochy, kteří se řídili dopisem svého otce, nalezeným po válce za ostěním dveří, kterými ho na Pankráci odvedli na popraviště?

 

Tři z pěti těch hochů se dostali do Západního Berlína, ačkoli je honilo 25 tisíc policistů a sovětských vojáků s těžkou bojovou technikou. Západní noviny spekulovaly, že to československý pluk se probíjí na Západ!

 

A my, jako řečníci na odhalení pamětní desky na domě generála Josefa Mašína, ještě v roce 2016, mluvíme o něm, čteme dopis, který synům a dceři otec zanechal, oslavujeme ho. I dcera Josefa Mašína, přijedší z USA mluví, ale o jeho synech se nezmíní nikdo. Česká televize odejde před začátkem slavnosti a ve zprávách nic.

 

Takoví jsme, my Češi.

 

8. 9. 2016 Vrbík, Zlín

* * *

P.S.

Jsme obětí samosvornosti svého národního charakteru. Člověk by neměl dělat víc než na co stačí, ale neměl by dělat méně než může! To je výzva dnešní doby nám všem, aby se hrůzy minulosti neopakovaly. Přispět ke společnému dílu a ne čekat jenom až to za nás udělají Ti druzí. Kdo není ochoten bojovat, riskovat a obětovat, nemůže očekávat svobodu a spravedlnost, ale jenom další otroctví v nových formách, které přináší doba. J.Š.

* * *

Roudnice nad Labem 26.8.2016: Odhalení pamětní desky gen. Josefu Mašínovi

Co jsme a co bychom mohli

Doba volá: zapomeňte na strany: Volte lidi!

Černošice: zádušní mše za Věru Čáslavskou

J.Š.8.9.2016

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (3 Votes)
Share

Komentáře   

0 #20 Pavel 2016-12-28 19:54
Svůj názor mám, přece jen jsem toho pročetl dost.
Nechtěl jsem od vás žádnou pravdu, ani výklad z knihy. Chtěl jsem jen vědět, na základě čeho si myslíte, že za Lidice a likvidaci české elity může Beneš. Mohl jste odpovědět jasně a srozumitelně, ovšem jak je vidět nechcete. A to není poprvé.
-1 #19 Jan Šinagl 2016-12-28 09:20
Pokud někomu nestačí obsáhlý výtah z první knihy, nelze ani vysvětlit. Ne každý dokáže uvažovat a chápat v širších souvislostech. Mnoho lidí je z dob totality stále naučeno chtít slyšet jednoduchou pravdu, neochotno věnovat více času historii, více nad ní přemýšlet a sám dojít k názoru. Požadují, aby jim byla pravda stručně sdělena, jsou navyklí ji obdržet, ne ji sami hledat - vyhovuje jim Beneš je či není vinen. Komunisté vládli díky lžím a manipulacím. Národ si zvykl na ovládání, nepřemýšlení, na život v nenáročnosti a jednoduchosti - a nezodpovědnosti za své životy. Tak je tomu u mnohých dodnes. Tato "diskuse" je názornou ukázkou. Proto ji z mé strany ukončuji jako nikam nevedoucí a ztrátu času.
0 #18 Pavel 2016-12-28 08:40
Pan Feierabend napsal svůj názor, ovšem nikde v té ukázce nevidím v čem spočívá Benešeova ,,vina" za Lidice a likvidaci české elity. Ani vy se k tomu nemáte, to otevřeně a konkrétně napsat.
-1 #17 Jan Šinagl 2016-12-27 18:08
Je lépe číst, než jen povrchně pročítat. Doporučuji ještě obsáhlejší II.díl! Pan Feierabend to vysvětlil více než srozumitelně, proč je za likvidaci Lidic, čs. elity, včetně českých Němců, zodpovědný Edvard Beneš a to co následovalo, s následky až do dnešních dnů. I proto podpořili poslanci KSČM zákon "Edvard Beneš, zasloužil se o stát" - ano, o jeho vznik a zničení!
+2 #16 Pavel88 2016-12-27 15:48
Vzpomínky Ladislava Feierabenda jsem kdysi pročítal, jsou zajímavé, ale pořád nevím proč má podle vás Lidice a likvidaci české elity na svědomí Edvard Beneš.
-2 #15 Jan Šinagl 2016-12-27 10:36
… Když jsem se stal členem vlády, byl jsem přesvědčen, že budeme v ministerských radách dostávat pravidelné zprávy o situaci doma. Od Jansy jsem věděl, že plukovník Mora­vec je první osoba, kterou prezident Beneš každé ráno přijímá, a předpokládal jsem, že prezident bude zprávy o situaci odevzdávat vládě. V ministerských radách jsme se vsak o poměrech doma nedověděli nic; zprávy od zpravodajské služby nebyly nám předkládány a nikdo o nich nereferoval.

… Churchillův projev v tento černý den a v této smutné době měl podle mého přesvědčení ohromný význam pro naše doma. Slavnostně vyhlásil, že Velká Británie odmítla uznat výboje Německa ve střední Evropě a kdekoli jin­de, že obnovu čs. svobody učinila jedním z hlavních váleč­ných cílů a že hodina osvobození přijde. Navrhl jsem proto v ministerské radě, aby vláda Churchillovi poděkova­la. Můj návrh byl zamítnut, poněvadž prý Churchillův pro­jev nevyzněl podle Benešova přání.

„Československo potřebovalo k svému rozhodnutí (nebojo­vat) více hrdinství a odvahy, než bylo třeba k tomu, aby byl dán rozkaz k útoku na nepřítele. V onom kritickém okamžiku si naši vojenští velitelé vyžádali poradu se mnou jako s prezidentem republiky a nejvyšším velitelem česko­slovenské armády. Za rozpravy žádali, abych odmítl kapitu­lovat a dal rozkaz k postupu proti německému vojsku, jež by vstoupilo na československé území. Vyhrožovali i prosi­li, někteří plakali. Řekl jsem jim, že plně uznávám jejich smysl pro povinnost i odpovědnost armády k národu a stá­tu. Odmítl jsem však jejich návrh a zakončil rozhovor slo­vy: Válka přijde rychle, Anglie a Francie by dnes nebojova­ly, ale naprosto jistě budou přinuceny bojovat později. Stůjte pevně, připravte sebe i vojsko. Národ to musí vy­držet. Nedejte se unést, ať se stane cokoli, a vyčkávejte správný okamžik. Pak se dáme znovu do boje jako v roce 1914.“

Současně však řekl: „...nové hranice byly (Mnichovem) sta­noveny tak, že tento stát (Československo ) nebyl nadále schopen vojenského odporu.“

… Beneš naproti tomu byl ochoten Sovětům odpustit, co by jiným neodpustil, poněvadž — jak mi několikrát řekl — jejich chování za Mnichova bylo bezvadné a byli ochotni nám pomoci. Nevadilo mu, že měli smlouvy s Hitlerem, pomáhali mu strategickými dodávkami a brojili proti „im­perialistic ké válce“ západních mocností. Také mu nevadilo, že neuznali naši exilovou vládu. Pro všechny sovětské činy nacházel nějakou omluvu. Jednou to byla vojenská nepřipravenost, a tedy snaha zís­kat čas, a jindy to bylo úsilí vyhnout se válce před tím. než do ní budou strženy Spojené státy. Dospěl jsem k zá­věru, že Benešovo politické myšlení trpí komplexem Mni­chova, a že s tím musíme do budoucna počítat.

Na mou námitku, že je těžko mluvit o Sovětském svazu v sou­vislosti s potíráním diktatur a hájením demokratické for­my, Beneš odpověděl, že se můžeme snadno odvolat na to, že Sovětský svaz souhlasí se zásadami Atlantické charty a nechce se míchat do vnitřních věcí cizích států.Atentát na Heydricha byl dokladem, že teror byl v té době nesprávnou politikou, na niž nacisté jen čekali, aby jí mohli co nejvíce využít proti českému národu. Štvaní mos­kevského rozhlasu k sabotážním činům dělalo na mne do­jem, že komunistům nezáleží na tom, když nacisté odpravují českou inteligenci, poněvadž po návratu domů budou mít o mnoho rozhodných a statečných odpůrců méně.

sinagl.cz/.../...
0 #14 Pavel 2016-12-26 21:20
Omlouvat se mi pane Šinagle nemusíte. Není k tomu důvod. Nic jste mi neudělal.
Za nepravé obvinění týkající se vesnice Lidice a likvidace české elity se ani trochu nestydíte? Jaké informace mi tedy chybí?
0 #13 Jan Šinagl 2016-12-26 17:46
Nejste pan Zvěřina, ale důkaz kdo jste odmítáte? Potom někdo zneužívá Váš e-mail za předpokladu, že mluvíte pravdu. Samozřejmě bych se Vám a rád omluvil. Omlouvat se anonymovi není mým zvykem. Za Vaše chybějící informace o naší minulosti nemohu. Chápu, že po tolika letech pravda může hodně bolet, o schopnosti ji vůbec přijmout, nemluvě. Ano, stydím se za zemi, která se bojí pravdy a bojím se o ni, pokud bude v životu ve lži pokračovat. Dovolím si připojit dva osvětové články ve víře, že Vám napomohou k pochopení těch, co něco pro dobré jméno naší země dělají. Patří to už k tradici, že jsou napadáni těmi, co nedělají často vůbec nic.

sinagl.cz/.../...

sinagl.cz/.../...
0 #12 Pavel 2016-12-26 16:37
Vaše tvrzení:,,Lidic e, likvidaci české elity ...má na svědomí Edvard Beneš. Měl být postaven před válečný tribunál stejně jako nacističtí a japonští váleční zločinci." je naprosto neuvěřitelné. Hodně mi to připomíná slova kolaboranta Emanuela Moravce. Styďte se pane Šinágle. Lidice a likvidaci české elity má na svědomí Beneš?
+1 #11 Pavel 2016-12-26 16:32
Pane Šinágle, nejsem pan Zvěřina, ani netuším, kdo by to měl být. Nejsem správce žádného webu, ani jméno Vladimír Hučín mi nic neříka. V Austrálii jsem nikdy nebyl. Jste na omylu.
Konfidenti gestapa jsou známí, k dispozici je řada publikací.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)