Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Bata TomasPřináším osmý z deseti článků, které vychází každou neděli. Poslední desátý, vyjde 3.dubna 2016, v den narození zakladatele firmy Baťa Tomáše Bati, v jehož díle tak úspěšně pokračoval jeho nevlastní bratr Jan Antonín Baťa.

Dnes necháme promluvit Tomáše Baťu

„Jednou jsem vstoupil do vlaku, kde se lidé přeli, zda je Baťa bankrot, nebo není. Bylo to v době přelomu, kdy méně stateční podnikatelé upadli a mnozí je následovali ze ziskuchtivosti. Ti lidé nevěděli, že sedím mezi nimi. Vysvětlil jsem krátkými slovy to, co jsem uveřejnil později pod titulem “BANKROT“. Znělo to takto:

Nejsem řečníkem. Nepožadovalo se dosud ode mne. Našim dělníkům stačilo, když dostali nejvyšší mzdy, ať v potravinách či na penězích a zákazníci žádali především dobré a laciné boty.

Teď však chodí dělníci kolem mne ustrašeni o svoji práci a svoje vklady, zákazníci hledí na svoje boty a zpytují svědomí, zda ta stovka, kterou na nich posledně ušetřili, nezpůsobila tu pohromu, kterou vymýšlejí naši konkurenti a rozšiřují komunistické a maloživnostenské listy.

Musím říci dělníkům a zákazníkům svým pravdu, poněvadž chci, aby mi i podruhé věřili. Neměli pravdu ti naši pomlouvači, když psali o mém bohatství a nemají pravdu nyní, když mluví o mém bankrotu. Bohatství nemám, mám leda boty pro zákazníky a kůži pro své dělníky. Je to takový majetek, jako dalekohled pro hvězdáře a housle pro muzikanta. Kdybych toho neměl, nemohl bych dát dělníkům práci a zákazníkům boty. Byl bych tolik placen, jako hudebník bez nástroje.

Bankrotářem však také nejsem a nikdy se jím stát nemohu. Že bankrotářem nejsem, tomu uvěříte snadno, poněvadž víte, že bankrotář chce, aby mu slevili a oni by mu neslevili, kdyby zapíral, že je bankrot. Hůře však je přesvědčit vás, že já nikdy bankrotářem být nemohu. – Příčiny jsou tyto: Především pocházím z toho starého světa, kdy lidé říkali, že je to nečestný skutek, jmenovitě když bankrotář při tom pochodí dobře a věřitelé špatně. Za druhé naučil jsem se již za svého jinošství překonávat bankroty. Povím vám jak, protože se z toho můžete poučit:

Když mě bylo 18 let, zúčastnil jsem se založení nynějšího závodu pod jménem mého staršího bratra a za spoluúčasti své sestry s kapitálem celkem 600 zlatých. Cítili jsme se boháči, nescházel nám ani čas, ani peníze na radovánky. Za rok ale scházely nám peníze na zaplacení směnek za zboží. Bezvýsledné exekuce ukázaly, že není aktiv, ale knihy obsahovaly mnoho nezaplacených směnek.

Toho času nastoupil bratr tříletou vojenskou základní službu.

Schodek v obchodní bilanci neznamená ještě bankrot. V aktivech neoceňuje obchodník svoji energii, pracovitost a obchodní nadání. A přece jsou to veliká aktiva. Ale ani těchto aktiv u mne nebylo. Vychován jsem byl v úřednickém městě (Uh. Hradišti), na fyzickou práci pohlížel jsem jako na něco nečestného, a jiné práce jsem neuměl. A přece jsem bankrot neudělal. Stud před bankrotem bratrova závodu, za který jsem měl spoluodpovědnost, naučil mne pracovat a šetřit penězi i časem. Svojí prací jsem překonal bankrot a zaplatil plně svým věřitelům. Takto jsem přišel k názoru, že bankrot je otázkou mravního názoru.

Víme ze zkušenosti, jaká změna se stane s člověkem, který dosud otročil kapitálu, když našemu a jeho úsilí podařilo se docílit, aby ovládl kapitál, aby kapitál učinil svým otrokem.

Víme, jak by vypadalo naše prodejní oddělení se svými četnými pobočnými závody, kdybychom nebyli nalezli cestu, jak učinit z našich obchodvedoucích kapitalisty.

A tyto naše odbočky těší se naprosté samosprávě. Ukazují nám jasně cestu, vedoucí k samosprávě dílenské. Hledání vhodných organizačních systémů pro tyto odbočky věnovali jsme ovšem mnohem více píle a času, nežli samosprávě dílen, protože existence jejich by jinak nebyla ani možna. Při své odlehlosti, při nemožnosti osobní kontroly ze strany vrchního vedení závodu musel být nalezen způsob, který funguje vždy, který nikdy neselže, třeba jako zákon o přitažlivosti Země.

Poskytujeme Vám účast na zisku ne snad proto, že bychom cítili potřebu vydat nějak peníze mezi lidi, jen tak z dobrého srdce. Sledujeme tímto krokem docela jiné cíle. Chceme pomocí tohoto zařízení snížit ještě dále výrobní náklady. Chceme docílit toho, aby boty byly ještě lacinější a aby dělníci ještě více vydělávali. Myslíme, že naše výrobky jsou dosud drahé a dělnická mzda nízká.

Proto vypočítáváme vám účast na zisku, který byl dosažen v dílně, v níž pracujete. Samostatně pracující dílny či oddělení jsou malá a proto můžete každý uplatnit svůj vliv na zvýšení zisku své dílny, bez ohledu, jestli jiná oddělení pracují třeba se ztrátou. Účtování je tak jednoduché, že mu porozumíte každý a účet ztráty a zisku bude každý týden vyvěšen v dotyčném oddělení. Pokud některý týden bude vykazovat vaše oddělení ztrátu, nebudete postiženi, čili na ztrátě nemáte účasti.

Nyní ve všech odděleních vás pracuje dvakrát tolik, nežli by bylo třeba k tomu množství, které vyrábíte, a to ještě pracujete někteří přesčas. Můžete si zvýšit příjmy i z úkolové mzdy i z účasti na zisku, když každý využijete své duševní i fyzické schopnosti ku své práci.

Dosavadní vaše ztráty spočívají v tom, že máte při své práci na mysli pouze svůj prospěch a nestaráte se dosti o to, zda práci vykonáváte tak, aby i druhý dělník mohl bez obtíží na ní pokračovat.

Poskytnutá účast na zisku má toto zlo odstranit tím, že probudí váš zájem na výsledku rychlé a dokonalé práce celého oddělení.“

 

Z publikace T. B. "ZÁMOŽNOST VŠEM"

S.Vrbík, Zlín, 20.3.2016

* * *

S rukama v kapsách, Tomáš Baťa se dočkal své poštovní známky

Poštovní známku s portrétem Tomáše Bati představila ve středu Česká pošta. Vydala ji ke 140. výročí narození významného československého podnikatele a tvůrce světového obuvnického impéria. To připadá na 3. dubna 2016. Jedná se o limitovanou edici 600.000 ks. Nebudou tedy dotiskovány. K dispozici jsou od středy 15.3.2016 na pobočkách České pošty.

* * *

I.díl: Ke 140. výročí narození Tomáše Bati

II.díl: Ke 140. výročí narození Tomáše Bati

III.díl: Ke 140. výročí narození Tomáše Bati

IV.díl: Ke 140. výročí narození Tomáše Bati

V.díl: Ke 140. výročí narození Tomáše Bati

VI.díl: Ke 140. výročí narození Tomáše Bati

VII.díl: Ke 140. výročí narození Tomáše Bati

* * *

J.Š.20.3.2016

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.67 (3 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)