Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...

     
  • 16.04.2024 07:59
    Vážený pane Šinágle, ještě jednou Vám chci poděkovat za půjčku.

    Read more...

     
  • 13.04.2024 09:48
    Není podstatné kolik lidí sleduje informace, ale kdo a jak ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

LN PP RU byrokrate 090216Vlevo LN 9.2.2016

Think-tank Evropské hodnoty - www.evropskehodnoty.cz

Vážení čtenáři,

v rámci našeho monitoringu Vás pravidelně informujeme o tom, co píší Sputnik NewsParlamentní listy, Zem a Vek, Aeronet, AC24, První zprávyCzech Free PressSvět kolem nás.

Tento týden dominovala následující témata:

  • Tajné e-maily Hillary Clintonové
  • Spolupráce Ukrajiny a Západu
  • Údajně organizovaná migrační krize
  • Zkorumpovaný Putin
  • Protiruské sankce
  • Holokaust a židovská otázka
  • Zemanův Kalašnikov
  • Vyznamenání Jiřího Maštálky
  • Čeští politici na prokremelských webech

Obama jako vrah číslo jedna

Servery AC24 a Sputnik informovaly o plakátu zpodobňujícím prezidenta Obamu s nápisem „Obama je vrah č. 1“, který byl vyvěšen v Moskvě naproti velvyslanectví Spojených států. Údajně se jednalo o počin uměleckého sdružení Glavplakat, které se pokouší upozornit na plánování dalšího vojenského vpádu na území cizího státu vládou USA.

Podle serveru Zem a Vek jsou americké provokace v Jihočínském moři kompenzací toho, že Spojené státy již nemohou demonstrovat svou výlučnou moc v Sýrii a léčí si tak komplex z Rusů na Číňanech  (viz aktuální přehled dezinformací).

Senátor Jaroslav Doubrava v Parlamentních listech odpověděl na dotaz jedné ze čtenářek, kterou zajímalo, zda němečtí kancléři musí při nástupu do funkce podepsat dokument, ve kterém slibují podřízenost Spojeným státům. Senátor Doubrava si nemyslí, že by takový dokument mohl být podepsán, a to i přesto, že  „USA jsou podle něj největším zlem ve světě a američtí prezidenti počínaje Trumanem by za rozpoutané války v nekonečné řadě jim nepohodlných států měli stát před soudem jako váleční zločinci, snad s výjimkou Kennedyho.

Spolupráce Ukrajiny a Západu

První zprávy s odkazem na článek v britském listu The Independent upozornily na plány Ukrajiny podporovat USA v boji proti Islámskému státu, jejichž uskutečnění by mohlo vést ke střetu ruských a ukrajinských vojáků na Blízkém východě.

Server AC24 varoval, že ze společného vojenského cvičení ukrajinské a americké armády se vyklubala americká vojenská základna na Ukrajině, a to i přesto, že by to mělo být v rozporu s ukrajinskou ústavou  (viz přehled dezinformací z 1. února 2016) .

Další z článků na AC24 spojuje americkou přítomnost na Ukrajině také s údajným únikem smrtícího viru kalifornské chřipky z americké laboratoře u města Charkiv, který měl způsobit úmrtí 20 ukrajinských vojáků  (viz přehled dezinformací z 1. února 2016).

Pozornost na sebe obrátil také ukrajinský prezident Petro Porošenko, který podle serveru Sputnik  zapomněl po tiskové konferenci v Berlíně na nezbytný stisk ruky s německou kancléřkou, čímž porušil protokol. Server První zprávynapsal, že prezident Porošenko Angele Merkelové ruku podat nechtěl.

Minulý týden měl v Ruském středisku vědy a kultury v Praze přednášku Nikolaj Starikov, obchodní ředitel ruského státního Prvního kanálu. Parlamentní listy s ním udělaly rozhovor, ve kterém Starikov například zopakoval dezinformaci o Američany vedeném státním převratu a o občanské válce. „ Po Janukovyčově odstranění byla zahájena brutální válka proti všem odpůrcům nové vlády. Celý Donbas a Luhansk se spojily proti kyjevské vládě, protože ji považovaly za nelegitimní, nelegální a Kyjev jim odpověděl tím, že zahájil velice brutální dělostřelecké útoky a bombardování. Začal likvidovat své vlastní obyvatelstvo. Máme co do činění s brutálními válečnými zločiny”  (viz aktuální přehled dezinformací).

Migrační krize

Svět kolem nás, Česko aktuálněNWOOinformovaly, že muslimové v britském Lutonu konfrontovali aktivisty "patriotické strany" Britain First, kteří pochodovali ulicí. Muslimové přitom provolávali, že země patří jim. (Britain firstje marginální britská krajně pravicová strana. Pochod Lutonem byl organizovanou akcí a účastnilo se jej cca 20 příznivců strany, částečně oděných do stejnokrojů, nesoucích dřevěné křesťanské kříže a rozdávajících stranický tisk. Podle videozáznamu pořízeného jedním z účastníků je zřejmé, že cílem průvodu bylo vyvolat konfrontaci s místními).

Pozornost veřejnosti vzbudila rovněž rezignace francouzské ministryně spravedlnosti Christiane Taubiraové. Vzdala se své funkcena protest proti návrhu zákona, který má stanovovat, že osoby usvědčené z terorismu budou zbaveny (v případě, že mají dvojí) osob usvědčených z terorismu. Servery  inStorySvět kolem násCzech Free Pressse nad tímto činem pohoršují. 

Česká krajně pravicová strana Národní demokracie, která  publikuje mimo jiné na serveru Czech Free Press, ve svém komentáři tvrdí, že čeští policisté jsou podfinancovaní, nedostatečně vybavení a vystavení nebezpečí ze strany migrantů. Na jejich dostatečné zajištění prý není brán zřetel. Mimo jiné autoři obviňují vedení a administraci policie z nekompetentnosti a protekčního přístupu.

Parlamentní listy přinesly vedle rozhovoru se Starikovem přinesly i  souhrn toho, co zaznělo na konferenci. Starikov hovořil o situaci v EU a Rusku, mnohdy je mezi sebou srovnával. Významně pak komentoval zejména migrační krizi. Starikov tvrdil, že evropští politici se chovají iracionálně, ba dokonce, jako údajně Angela Merkelová, páchají politické sebevraždy, což značí silný tlak nějaké třetí strany. Tou mají být Spojené státy, které prý do Evropy nasměrovaly statisíce migrantů, aby si nad zdejšími státy udržely dominanci  (viz aktuální přehled dezinformací).

Servery  AC24, NWOO Česko Aktuálně informovaly o návštěvě Viktora Orbána v bulharské Sofii. Orbán zde kritizoval přístup Evropské unie k migrační krizi a údajně měl vyzvat k prodloužení plotu, který Maďarsko vybudovalo s cílem omezení přílivu migrantů, podél hranic Slovinska, Bulharska a Makedonie, čímž by prý vznikla „jednotná evropská frontová linie.

Slovenský server  Zem a Veka posléze české  Svobodné novinyna tuto Orbánovu návštěvu navázaly konspirační teorií o organizované invazi migrantů a plánu na etnické zničení Evropy  (viz aktuální přehled dezinformací).

Zkorumpovaný Putin

Server Aeronetupozornil na údajnou lavinu osobních útoků proti prezidentu Putinovi, které podle něj proběhly během posledního týdne. Vrcholem těchto událostí má být prohlášení Adama Szubina, ředitele Úřadu ministerstva financí USA pro kontrolu zahraničních aktiv, že Vladimir Putin je zkorumpovaný a okrádá vlastní zemi. Autor článku podotýká, že Adam Szubin je již třetí ředitel židovského původu v dané pozici, v níž má obrovské pravomoci. Proto prý není jeho útok proti prezidentovi překvapivý  (viz přehled dezinformací z 1. února 2016).

Server Sputnik poskytl vyjádření mluvčího ruského prezidenta Dmitrije Peskova, podle nějž nejsou pro takové obviňování důkazy a celá věc vrhá stín na samotné ministerstvo financí. Mluvčí dále také řekl, že kdyby si on sám dovolil podobnou urážku na adresu prezidenta USA, byl by okamžitě propuštěn.

Server Aeronet pak nabídl jiný pohled na ruského prezidenta, který podle autora článku dostal Rusko do pozice, kdy bez něj není možné vyřešit situaci na Blízkém východě, uprchlickou krizi ani ekonomickou situaci Evropy. Tím také zdůvodňuje to, že Německo a Francie stále více volají po zrušení protiruských sankcí.

Evropa

Několik serverů poskytlo často protichůdné analýzy a komentáře týkající se povětšinou nezodpovědné vlády evropských politiků, případně jejich narůstajícího příklonu k Rusku.

Parlamentní listyvarují před Dohodou o obchodu se službami (TISA), kterou dojednává mimo jiné i Evropská unie a USA. Podle autora by podepsání dohody znamenalo naprostou likvidaci suverénních států  (viz přehled dezinformací z 1. února 2016).

Jiří Vyvadil pro Parlamentní listy napsal, že opětovný útok Západu proti Rusku, který započal pučem v Kyjevě, odstartoval návrat Ruska do pozice bipolárního soupeře USA a EU. Dle jeho slov byl svět předchozí éry poklidnější a harmoničtější, bylo méně válek a konfliktů. Za nesporné výhody socialismu považuje např. to, že lidé měli pevnou pracovní dobu, nebo že v televizi běžely z 80 % kvalitní televizní pořady, zatímco ty ideologické byly vypouštěny.

První zprávy napsaly, že podle německého týdeníku Spiegel se sny USA o obchodní diktatuře v Evropě staly již skutečností. Důkazem je prý dohoda TTIP, jejíž podpis by měl vést k tomu, že právní úpravy obchodu v EU budou řízeny USA, čemuž odpovídá i přísné utajení nynějších jednání.

Server Sputnik se s odkazem na článek serveru Kurie věnuje tématu protiruských sankcí. Podle něj hledají američtí byznysmeni skulinky a napříč sankcím nacházejí způsoby, jak s Ruskem spolupracovat. Evropané čím dál více ztrácejí svůj vliv, což zvyšuje protiamerickou náladu v Evropě a nutí občany vzpomenout si na to, že skutečnou příčinou krize na Ukrajině byly provokace NATO.

Server Sputnik také vydal rozhovor s výkonným ředitelem Komory pro hospodářské styky se zeměmi Společenství nezávislých států Františkem Masopustem, ve kterém ředitel vyjadřuje souhlas s kritikou protiruských sankcí ze strany prezidenta Zemana. Uvádí, že hlavním výstupem Zemanovy schůzky s podnikateli bylo doporučení co nejdříve skoncovat s obchodní válkou mezi Západem a Ruskem. Prezidenta považuje za jediného z evropských lídrů, který má dostatek odvahy a myslí na budoucnost.

V neposlední řadě pak Sputnik zmínil, že podle analytika banky Barins Matthiase Sillera prokazuje ruská ekonomika podivuhodnou stabilitu a Rusko nemá žádné důvody ke znepokojení. Země dle jeho slov dokázala, že její ekonomika je nepotopitelná.

První zprávy varovaly před údajnými slovy britského admirála Weala, který měl vyhrožovat Islámskému státu jadernou zbraní. Autor článku upozorňuje, že použití jaderné zbraně nese svá rizika, jako je např. zamoření území radioaktivitou nebo zasažení civilního obyvatelstva  (viz přehled dezinformací z 1. února 2016).

Vyznamenání Jiřího Maštálky Vladimirem Putinem

Haló noviny informovaly o vyznamenání europoslance za KSČM Jiřího Maštálky Řádem přátelství, nejvyšším státním vyznamenáním, které může dostat cizinec z rukou prezidenta Ruské federace. Europoslanec se prý zasloužil především o zlepšování vztahů mezi Ruskem a Evropskou unií či o rozvoj lidové diplomacie.

Server Sputnik při této příležitosti publikoval rozhovors europoslancem. Maštálka uvádí, že s Ruskem je spojen celý jeho život a že považuje za povinnost odporovat těm, kteří z této země dělají démona. Případné napadání ze strany médií by považoval za důkaz jejich elementární hlouposti. Na závěr zkritizoval sankce proti Rusku, které dle jeho názoru k ničemu nevedly, a uvedl, že bude držet palce obnovení důvěry mezi Ruskem a Západem.

Aféra Kalašnikov

Výrok prezidenta Zemana o možnosti nedemokratického způsobu odstranění politiků okomentoval pro server Sputnik profesor Ruské státní humanitární univerzity Vadim Truchačov. Uvedl, že jakékoli pokusy prezidenta za tento výrok žalovat mají mizivou šanci na úspěch a dodal, že popularitu u svých voličů si prezident získal právě peprnými žerty. Zároveň uvedl, že na rozdíl od chování knížete Schwarzenberga a jeho stoupenců z pražské kavárny se obyčejným lidem takové vystupování líbí.

Rozhovor o konfliktu mezi prezidentem Zemanem a premiérem Sobotkou poskytl serveru Sputnik politolog Jan Mikláš. Kritiku prezidentova výroku označil za naprostou nehoráznost ze strany liberálních médií závislých na Bruselu a Washingtonu. Dle jeho názoru jsou to právě tato média, která situaci vyhrocují. Premiéra označil za loutku svých poradců a slabého politika, který zničil, co se dalo. Uvedl, že liberály rozčiluje především to, že má prezident vlastní názor a nechce podporovat bojkot Ruska. Podobu prezidenta Zemana s Donaldem Trumpem vidí v tom, že jdou oba proti proudu, a uvedl, že Trumpovo vítězství by znamenalo obnovu rusko-amerických vztahů, což by byl kladný průlom v globální politice.

Podporu prezidentu Zemanovi v komentáři na Aeronetu vyjádřil člen krajského výboru KSČM Plzeňského kraje Petr Cvalín. Zkritizoval odpůrce prezidentova výroku a uvedl, že Miloš Zeman vždy stál a stát bude za demokracií a vždy bude odpůrcem jakékoli formy násilí či radikalismu.

Výzva Evropanům k zachování míru

Server Sputnik publikoval pozvánku Vladimíry Vítové, předsedkyně Českého mírového fóra, na demonstraci pro zachování míru. Uvádí, že invaze běženců reálně hrozí vypuknutím občanské války. Mezi účastníky demonstrace mají být např. senátor Doubrava či exposlanec Miroslav Sládek. V plánu je přijetí rezolucí s výzvou Evropanům k zachování míru a zastavení přívalu běženců do Evropy.

Holokaust a židovská otázka

Server Aeronetzveřejnil u příležitosti Mezinárodního dne obětí holokaustu komentář předsednictva krajně pravicové Národní demokracie. Článek uvádí, že Židé si holokaust přivlastnili, a ptá se, z jakého důvodu je jejich utrpení natolik zdůrazňováno na úkor všech ostatních. Holokaust dle názoru autorů prospěl nejvíce samotným Židům, kteří tuto tragédii zneužili. Toto jednání autoři vnímají jako morálně pochybené a dodávají, že židovská otázka se opět musí stát předmětem legitimní politické i odborné debaty.

Čeští politici na prokremelských webech

Europoslanec Jiří Maštálka poskytl rozhovor serveru Sputniko svém vyznamenání ruským Řádem přátelství.

Server Sputnik vydal rozhovor s výkonným ředitelem Komory pro hospodářské styky se zeměmi Společenství nezávislých států Františkem Masopustem ohledně škodlivosti protiruských sankcí.

Člen Krajského výboru KSČM Plzeňského kraje Petr Cvalín publikoval na serveru Aeronet článek vyjadřující podporu prezidentu Zemanovi.

První zprávy publikovaly komentář expremiéra Jiřího Paroubka, ve kterém je analyzován současný stav ČSSD. Na jednu stranu autor kritizuje prezidenta Zemana za jeho útoky vůči sociální demokracii, zároveň však konstatuje slabou personální výbavu strany a její zastaralý programový arzenál.

První zprávy publikovaly komentář Zbyňka Stanjury, který uvádí, že vláda i KSČM nesouhlasí se slevami pro živnostníky.

První zprávy publikovaly komentář ministra zemědělství Mariana Jurečky, který kritizuje návrh ministra financí na snížení DPH na pivo.

Za zajímavé považujeme, že na půdě Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky se za účasti hlavního zahraničně-politického poradce prezidenta republiky a možného budoucího velvyslance v USA, pana Hyna Kmoníčka, konala 4. února konference " Mýty o Sýrii," pořádaná  Institutem slovanských strategických studií(ISSTRAS). Jde totiž o organizaci s netransparentní strukturou a financováním. V bezpečnostní komunitě je znám fenomén nevládních organizací přímo podporovaných Ruskou federací, přičemž z dostupných informací o výstupech této organizace lze soudit, že má jasnou agendu - hájit zájmy a názory Kremlu v ČR.

ISSTRAS například v jedné ze svých " analýz"

  • obviňuje Velkou Británii a USA z organizování migrační krize a spolupráce s Islámským státem,
  • označuje Německo za vazala USA,
  • tvrdí, že USA je teroristou číslo jedna a pokouší se vtáhnout Rusko do války.

Kontaktní osoby

pro média:

Jakub Janda, zástupce ředitele think-tanku Evropské hodnoty,

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., tel. +420 775 962 643.

pro odběry newsletteru a ostatní dotazy a podněty:

Adam Čech, tajemník Counter-Propaganda Task Force,

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..';document.getElementById('cloakf1f16acfd749186547d1876599030bd3').innerHTML += ''+addy_textf1f16acfd749186547d1876599030bd3+'<\/a>';

* * *

J.Š.10.2.2016

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (2 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)