Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Bata Jan AntoninSetkal jsem se s názorem, že Jan Baťa za války nebyl ve styku s firmou. Je pravda, že se zdržoval v zahraničí. Ale stále byl Němci považován za majitele firmy. I když mu to dalo „fušku“. Na začátku okupace odjel na světovou výstavu do Paříže jako šéf firmy, jež byla účastníkem výstavy. On tam sice dobrodružně utekl, ale to mu prošlo.

Okupanti se po krátké tvrdé okupační správě, vedené dvěma generály, rychle začali chovat k firmě Baťa téměř uctivě. Uvědomili si, že je to firma, jaké není ve světě rovno, a která byla uznávaná a ceněná i Německu. To za první. A za druhé, došlo jim, že v Protektorátu, a tedy i v říši může firma těžit z faktu, že má prostřednictvím zahraničních filiálek a obchodní sítě, především nákupního oddělení, možnost získávat suroviny, ke kterým Německo přístup nemá.

Je třeba říci těm, co teď špičatí uši, že tedy sloužil Němcům, jak to bylo. Jan nesměl zadat Němcům příčinu k perzekuci celého vedení firmy ve Zlíně, ani svého příbuzenstva. Což by se stalo, kdyby jakkoli sabotoval chod firmy nějakými protiněmeckými opatřeními. Zvláště opatrný musel být při finanční podpoře londýnské vlády, k čemuž ho Beneš i tlačil. Podporoval ji, ale prostřednictvím třetích osob, mezi nimi i Jana Masaryka.

Přitom ale stále hrozilo, že v případě nějakého problému Němci firmu prohlásí za majetek říše. Tím také vyhrožovali Janovi, že jestliže nebude osobně řídit firmu ze Zlína, udělají to.

Jan dlouho lavíroval s argumenty nutnosti zařizovat obchody (hlavně nákupy surovin) z USA a Brazílie, kde nakoupil tisíce akrů pozemků, budoval tam závody a města, především ale chov dobytka na kůže, jichž v Evropě byl až katastrofální nedostatek.

Firma Baťa na území Protektorátu, Německa a okupovaných zemí měla německé ředitele závodů. Ve Zlíně jím byl pan Miesbach, který silně tlumil Německé nátlaky na firmu. Například všemožně brzdil pronásledování Židů a všechny kroky podle Norimberských závodů podnikal, „až když už to jinak nešlo“. Byl velkým obdivovatelem Tomáše Bati a jeho výročí se ve Zlíně oslavovala.

Ale Němci nemínili Janovi odpouštět, že se stále zdržuje v Americe, Francii, Anglii a Brazílii. Vzkázali mu, že jestli v krátké době nebude majitel akcií v říši, uskuteční svou hrozbu poněmčení firmy.

Jistě i díky benevolenci pana Miesbacha dokázal Jan svolat do Itálie ředitelnu, Tedy 5 ředitelů a vdovu paní Baťovou. Vznikla zde tajná dohoda, že se mezi ně rozdělí 51% akcií. Podmínkou je, že po válce se akcie vrátí Janu Baťovi. Němci přestali naléhat na Jana, byl jen menšinovým vlastníkem. Tak zůstal v cizině – doživotně.

Beneš firmu Baťa znárodnil. Takového něco by žádný státník neudělal. Ta firma měla nedozírnou cenu. Nejen pro svou velikost. Ale pro své postavení naprosté výjimečnosti sociální, organizační, ideové, mravní. Beneš mohl vydat speciální dekret, podle něhož by firma zůstala řízena Baťou.

Praktický levičácký Beneš neměl problém poslechnout Stalina a znárodnit, zakázat pro bolševizmus nevhodné politické strany a připravit republiku na cestu vazala bolševiků. Problém ale měl, jak zaplatit nevyčíslitelnou cenu Baťovy firmy, když znárodnění se mělo udát „za náhradu“.

Nechal tedy vypracovat nestoudnou žalobu. Když se nenašel soudce, ochotný vést takový proces, donutil nejvyššího vojenského soudce. Ten tedy na povel vrchního velitele branné moci proces vedl. Aby si očistil svědomí a po Pilátsku umyl ruce, zbavil Jana všech bodů obžaloby, a pak si vymyslel nové „trestné skutky“, úmyslně a demonstrativně ještě hloupější, než byly ty Benešovy. Trest zněl na 15 let těžkého žaláře s tvrdým ložem každého 15 března, ztrátu čestných práv občanských a propadnutí veškerého majetku. Jan, jako obžalovaný, nebyl vůbec vpuštěn do ČSR, aby se mohl u soudu hájit.

Tak milovaný pan prezident Beneš „zasloužil se o stát“, jak praví speciální zákon.

 

4. 2. 2016 Vrbík, Zlín

P.S.

Nakonec dostal Jan „nůž na krk“ že podnik spadne pod majetek říše, jestli majitel, tzn. vlastník akcií, nebude na území říše.

* * *

Jan Antonín Baťa stále opomíjen a umlčován veřejnoprávní ČT!

Z české historie: ztraceno a nalezeno

 

J.Š.5.2.2016

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)