Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Korzo pozvanka 120915Mühlbergerovo krédo vyjadřuje snad nejlépe výrok, v němž Franz Spina (1868–1938), jehoKorzo Rynek Trutnov pražský profesor slavistiky na německé univerzitě a v letech 1926–1938 ministr v různých československých vládách, přirovnává česko-německé soužití ke koberci: „Jsme různými vzory jednoho koberce. Koberec lze samozřejmě rozstřihnout, ale vetkané květy od sebe oddělit nelze.“

Na podzim roku 2015 připravuje Paměť Krkonoš ve spolupráci se Střediskem česko-německého porozumění v Trutnově projekt věnovaný osobnosti a dílu významného česko-německého spisovatele, trutnovského rodáka, Josefa Mühlbergera.

Josef Mühlberger se narodil roku 1903 v Trutnově do česko-německé rodiny (hlavní spojnicí k české kultuře byla jeho babička z matčiny strany). Jeho otec Josef pocházel z Dolního Maršova a byl poštovním úředníkem. Matka Anna, rozená Irzingová, byla Češka pocházející ze Šumavy. Mühlbergerovou mateřštinou byla němčina, avšak české jazykové i geografické reálie prostupují celou jeho tvorbou a významnou měrou se podílel na překladech české literatury do němčiny. Jeho celoživotním tématem se stalo porozumění mezi Čechy a Němci. Mühlberger vystudoval slavistiku a germanistiku na Karlově univerzitě v Praze (doktor filozofie za práci o poezii česko-německých básníků). Knižně debutoval v roce 1923 a v roce 1937 mu byla Edvardem Benešem udělena Herderova cena. Brzy nato však přišla vynucená publikační odmlka, která trvala až do roku 1947. Za svůj kladný postoj k Čechům a demokratické smýšlení byl perzekuován. Již před rokem 1938 bylo zakázáno uveřejňování jeho prací v Německu. Na konci léta 1940 došlo na Mühlbergera udání kvůli homosexuálnímu jednání a od října 1940 do dubna 1941 byl vězněn. Aby se vyhnul další perzekuci, vstoupil dobrovolně do německé armády. Válečnou službu absolvoval v řadách německého wehrmachtu na frontách v Dánsku, Rusku, Itálii a Lucembursku. Konec války jej zastihl v americkém zajateckém táboře. Vrací se do Trutnova, kde je nucen sledovat vyhnání svých krajanů z jejich vlasti. Dopisem adresovaným přímo prezidentu Benešovi se v září 1945 snaží zachránit svoji cennou knihovnu a své rukopisy. To se mu podařilo. Jako antifašista mohl v Trutnově zůstat, ale rozhodl se dobrovolně odejít v rámci tzv. odsunu antifašistů v srpnu 1946. Tyto transporty antifašistů organizoval jeho bratr Alois Mühlberger, významný sociálnědemokratický politik, předválečný místostarosta Trutnova a gymnaziální profesor. V Trutnově zůstala a dožila pouze Mühlbergerova matka Anna. Mühlberger žil od roku 1956 v Eislingenu v Badensku-Württembersku. Začal znovu tvořit a významně se podílet na uměleckém a kulturním životě jihoněmeckého regionu, což mu umožňovalo i zaměstnání redaktora v Neue Württembergische Zeitung. Získal mnoho kulturních ocenění;, k nejvýznamnějším patří Eichendorffova cena (1973) a Spolkový kříž za zásluhy první třídy (1974). V roce 1977 mu byl propůjčen titul profesora. Zemřel v Eislingenu roku 1985.

Projekt Paměti Krkonoš věnovaný Josefu Mühlbergerovi zahrnuje rekonstrukci dobového korza na Krakonošově náměstí v Trutnově dle jeho povídky Korso (12. září 2015 jako příspěvek Paměti Krkonoš ke Dnům evropského dědictví), výstavu o životě a díle Josefa Mühlbergera, překladatelskou soutěž pro studenty středních školy našeho regionu a komentovanou prohlídku města. Celý projekt vyvrcholí 8. října 2015, kdy za účasti mnoha významných badatelů a hostů proběhne v trutnovském Společenském centru UFFO česko-německá vědecká konference nazvaná Josef Mühlberger a jeho koncept česko-německého smíření a kdy starostové Trutnova, Würzburgu a Lohfeldenu společně odhalí pamětní desku Josefa Mühlbergera v centru města. Partnerem Paměti Krkonoš pro tento projekt je Sudetoněmecký institut v Mnichově.

* * *

Povídka KORZO...

* * *

---------- Původní zpráva ----------

Od: Eva Hrubá Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Datum: 3. 9. 2015 11:27:42

Předmět: Korzo to byla (a příští sobotu bude!) velká městská rodina . . . .



Přátelé, 

možná už z doslechu víte, že letos v září a říjnu rozbíháme akce věnované česko-německému spisovateli Josefu Mühlbergerovi, který se narodil a do roku 1946 žil v Trutnově, poté dobrovolně odešel do Německa, kde před třiceti lety zemřel.

Dílo Josefa Mühlbergera je velmi inspirativní, proto bychom se chtěli pokusit přiblížit jeho životní osudy a ukázat spisovatelovu tvorbu v širším kontextu české i německé literatury.

Tedy: v říjnu bude mimo jiné odhalena pamětní deska a proběhne česko-německá konference o JM.

Ale: již příští týden! V sobotu 12. 9. se od 9:30 do 12.00 můžete připojit do městského korza na Krakonošově náměstí, které rekonstruujeme podle Mühlbergerovy povídky Korzo z knížky Kde jsem byl doma, ve které vypráví o předválečném Trutnovu.

Korzo bylo až do počátku války dennodenním rituálem trutnovských obyvatel již od dob Rakouska-Uherska. Vždy úderem šesté večerní všichni pospíchali na náměstí – tehdejší rynek, aby nepropásli hovory o proběhlém dni, o novinkách atd., či se jen tak prošli.

Bylo by určitě hezké, kdyby nás v „kostýmech” vyrazilo více. Neprožíváme to nějak detailně, ale móda 20. a 30. let je fajn. Máme k dispozici půjčovnu kostýmů v Uffu a nějaký ten hadřík třeba najdete i doma.

Dejte vědět a nějak to „spíchnem”. 

Kdo se oblékne samoobsluhou doma, sraz je v sobotu 12. v 8.45 ve Staré radnici, kde budou k dispozici na doplnění nějaké kloboučky a další propriety . . . 

Třeba bude legrace.

 

S díky posílám vřelé pozdravy!

Za organizační výbor

Eva Hrubá

 

V příloze posílám:

- obrázky dobového Korza

- základní info o Josefu Mühlbergerovi

- jeho povídku Korzo.

Více o programu také zde: http://www.trutnov.cz/organizace-instituce/vyznamny-trutnovsky-rodak-josef

muhlberger

* * *

J.Š.4.9.2015

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)