Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Varsavska bitva 95 1920 „Nikdo na světě během posledních 40 let neuškodil komunismu tolik, jako ten Polák“ (plk. LN PS Krym Tatari 070815Ryszard Kukliński), stojí ve zprávě někdejšího  šéfa CIA Williama Casseye určené  prezidentu USA Ronaldu Reaganovi. …

V sobotu 15. srpna tomu bude 95 let, co polské vojsko v blízkém východním okolí Varšavy zvítězilo nad ruskou bolševickou armádou v bitvě, která znamenala vítězství ve válce, kterou Polsko, které se 11.11.1918 vrátilo po létech cizí nadvlády zpět na mapu Evropy, bylo nuceno vést v létech 1919-1920 proti bolševickému Rusku, usilujícím tehdy v souladu s doktrinou a tehdy ruskou stranou bolševiků deklarovanými cíli dobýt evropské země a přetvořit je v sovětské republiky – a uskutečnit takto jednu etapu „světové dělnické revoluce”. Význam polského vítězství v této bitvě proto daleko překračuje význam Polska – neboť tím ona etapa „světové dělnické revoluce” byla v zárodku poražena. Připomeňme si ještě, že tato válka se odehrávala nejen na vojenském poli, nýbrž i na poli politickém: I tehdy už měli bolševici připravenu ve Varšavě „dělnickou-rolnickou vládu” stejně tak, jak to známe ze srpna 1968 u nás, anebo i z dnešní fakticky Ruskem vedené války na Ukrajině v podobě „Doněcké Lidové Republiky” atp. Napadení Polska bolševiky totiž předcházely bolševickou invazí následované „lidové” vlády” litevsko-běloruská či na Ukrajině…

Případná porážka Polska měla bolševické revoluce tzv. „Maďarské republiky rad” či „Slovenské republiky rad”, anebo i bolševických povstání v Německu, spojené se jmény Liebknecht, Luxemburgová....Polsku tedy můžeme plně děkovat, že bolševismus mocensky neopanoval střední Evropu už tehdy před 75 lety.

Neznamená to, že expanze z Ruska se neskončila: Naopak, s jejím vývojem se setkáváme dnes stále více a více - komunismus není mrtev, jen zdokolalil svou taktiku a strategii. K tomu jej přiměla už i tato vojenská porážka u Varšavy. Zjistil, že pouze přímým čelným vojenským útokem zvítězit nelze. Proto tehdejší strateg a vůdce bolševických vojsk, generál Šapošnikov (jenž mimochnodem stanul v čele bolševiských vojsk znovu - když 17. Září 1939 tato napadla Polsko, bránící se od 1. Září 1939 invazi hitlerovského wehrmachtu), přijal tehdy taktiku starověkého čínského vojenského stratega Sun Tcu, kladoucí důraz na rozvrácení nepřítele (rozuměj oběti) zevnitř - a tu rozvíjí dodnes.

Podrobnosti o strategii Sun Tzu (ke které se Šapošnikov přihlásil již po porážce u Varšavy zcela otevřeně) jsou na linku - https://jlswbs.files.wordpress.com/2008/06/msunvalum.pdf

Pro ty, kdož disponují technickou možností příjmu polských TV programů, doporučuji dokumentární film Varšavska Bitva v sobotu 15.08. ve 20.25 na prvním programu polské veřejnoprávní televize (TVP1), a ti, kdož mají doma „satelit” a běžně u nás instalovánu také Astru 1 (ťranspondér 51, frekv. 11186 MHz), mohou shlédnout aspoň 1. část tohoto filmu i v televizi TRWAM v sobotu po 9. hodině – live ji lze sledovat rovněž na internetu www.tv-trwam.pl.

Najít či případně stáhnout film „Bitwa Warszawska” lze také na linku http://www.cda.pl/video/89520b3

Pro ty, kdo se zajímají o detailní historický výklad, poslouží dobře i stránky

http://www.bitwawarszawska.pl/index.php?cmd=zawartosc&opt=pokaz&id=3

Pod menu “Historia” najde čtenář další linky k podrobnostem nejen bitvy, ale především sledu historických událostí, které předcházely. Materiál je sice v polském jazyce, nicméně zpracován je tak, že řadě pasáží v něm český/slovenský čtenář také porozumí. Pokud jde o místopis spojený s bitvou i s ní spojednou historií, lze se dobře orientovat např. programem “Google Earth”.

Dne 15. srpna  tento svátek  budeme slavit také s polskými vojáky, neboť je krom dnem polského vítězství nad bolševiky, dnem svátku Nanebevzetí Panny Marie, také svátkem i Polské Armády. Ve Varšavě se proto bude konat vojenská přehlídka, při níž se  zástupy lidí uvidí s prezidentem „Svobodného Polska“ Andrzejem Dudou.

Předtím doporučuje redakce Gazety Polské navštívit znovu otevřenou Pamětní síň Ryszardda Kuklińského v samém centru Varšavy.

„Nikdo na světě během posledních 40 let neuškodil komunismu tolik, jako ten Polák“, stojí ve zprávě někdejšího  šéfa CIA Williama Casseye určené  prezidentu USA Ronaldu Reaganovi.

Plukovník Ryszard Kukliński je první polský důstojník v NATO. U příležitosti tohoto svátku mu proto  vzdejme hold a tímto prostřednictvím youtube  http://vod.gazetapolska.pl/10819-hold-dla-pulkownika zvu do Varšavy a do pamětí síně Ryszarda Kuklińského také i naše čtenáře.  

 

Vladimír Kebrle, 13.8.2015

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.60 (5 Votes)
Share

Komentáře   

+1 #1 Bergmann 2015-08-14 14:20
A přidejme pokus o vytvoření dělnicko-rolnic ké vlády v zimní Stalinově válce s Finskem atd. Právě v polsko-bolševis tické válce 1920 začala nenávist Stalina k Polákům a nakonec to donesl i ruský velitel
Tuchačevskij, kterého Džugašvili nechal po zfalšovaných dokumentech přihrávaných Heydrichovi i Benešovi později popravit.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)