Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...

     
  • 16.04.2024 07:59
    Vážený pane Šinágle, ještě jednou Vám chci poděkovat za půjčku.

    Read more...

     
  • 13.04.2024 09:48
    Není podstatné kolik lidí sleduje informace, ale kdo a jak ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Zeman a KlausJeště během dubna jsem si dovolil napsat na kancelář Hradu a tím našeho fantastického prezidenta - vševěda, (Peroutka, Churchill, Kosovo aj.) zda se třeba nehodlá podívat i do Západočeského kraje, byl zrovna v Severočeském. Zde se od Aše, Cheb, Mariánské Lázně, Vary až Plzeň, Klatovy, Domažlice aj., mezitím vzpomínalo na osvobození americkou armádou - Někdo by asi řekl, že i prezidentu Zemanu by stálo za to, položit zde věnce alespoň k 70.výročí osvobození, zvlášť když na šestijehlanovém 10 metrů vysokém pomníku jsou mezi 639 padlými i česká jména vojáků, ale to bychom očekávali mnoho.

Kancelář odpověděla, že si to pan prezident přečetl a krátce na to asi na truc navštívil kraj Středočeský, zde sice Američané nebyli, protože jim to soudruh Stalin hned za Holoubkovem na tzv. demarkační čáře nedovolil a oni se nechali snadno přesvědčit obvyklými výmluvami.Takže staroměstská radnice, stavění barikád a boje o rozhlas i padlí povstalci nemuseli být, kdyby se třeba 6.května 1945 Patton vydal na Prahu. Cesta byla volná, jak dokazuje kolona amerických vyjednávačů 7.května večer z Plzně přes Prahu do německého štábu ve Velichovkách. Nadšení obyvatelé Hradce Králové je vítali i s koláči také jako osvoboditele, jenže netušili podobně stejně jako zklamaní lidé v Sasku i Duryňsku, že jde o tragický omyl. Rudá armáda pak přijela 9.května od severu, bohužel až po německé kapitulaci.

V Brně, 200 km od Prahy, ale byla 26.dubna 1945 (Američané dobyli na opačných 200 km s 97.pěší divizí po šestihodinových bojích Cheb o den dříve 25.4.1945) a začala pomocí Směršu, zvláštní protišpionážní jednotkou sovětské armády, se zatýkáním a odvlečením do Ruska bývalých ruských a už dávno československých občanů a mnohdy za Češky provdaných lékařů, carských důstojníků, profesorů, zkrátka uprchlíků před bolševiky. Rudé letectvo však vynikajícně stačilo i ještě 9.května po kapitulaci a na hlavy oslavujících shazovat bomby na řadu českých a moravských měst - viz třeba pořad ČT 1 Reportéři ze dne 27.4.2015. Rudá armáda samozřejmě také střílela, hlavně Vlasovce i v nemocnicích, kteří Prahu a zvláště v okolí ruzyňského letiště 7.května skutečně před divizí SS zachránili, aby pak Buňačenkovi z jediné postavené 1.divize ROA soudruh Smrkovský sdělil, že už je nepotřebují, do Prahy přijede Rudá armáda, i když poněkud opožděně. Generála Vlasova samotného, který hrdinně bránil Moskvu a vinou chaotického velení upadl do německého zajetí pak NKVD, zatklo u Plzně, tedy ještě v americké zóně a v Moskvě 1947 popravilo.

Chebsko bylo po tuhých bojích obsazeno Američany, v Sudetech moc Čechů nežilo, ale noví příchozí zde postavili hned americkým divizím dva pomníky, jeden od Svazu politických bojovníků v Městských sadech stačili komunisté vybagrovat v době korejské války a ten druhý mnohem větší věnovaný 1.Big Red One na Ypsilonce za Chebem, si vlastně postavili za vzájemné spolupráce Američané sami, byl odhalen 1947 a dodnes je majetkem USA.

Někdo by asi řekl, že i prezidentu Zemanu by stálo za to, položit zde věnce alespoň k 70.výročí osvobození, zvlášť když na šestijehlanovém 10 metrů vysokém pomníku jsou mezi 639 padlými i česká jména vojáků, ale to bychom očekávali mnoho.

Zeman to však může zdůvodnit, na Ypsilonku přijíždějí dokonce již od času komunismu a za vzteku nemohoucích estebáků poklonit se památce svých vojáků i američtí diplomaté a zrovna letos přijel i velvyslanec Andrew Shapiro, českému tisku to samozřejmě nestálo ani za zmínku. Vyjímkou byl jistý pan Jan Juříček asi z Chebu, když ne z ruského velvyslanectví, který napsal na blog Chebska, ať táhne válečný štváč! Představte si, že by se Shapiro postavil na koupené malé americké exteritorium a sdělil Zemanovi, že zde má vchod uzavřený?

Navrhoval jsem i šéfredaktoru Reflexu (odebírám jej také od začátku a kupuji často za devizy na frankfurtském nádraží), že by i oni se mohli alespoň na jednu stránku třeba o všem zmínit, na Chebsku by toho konečně bylo víc, stačí se podívat po r.1990 na zdevastovaný a dvěma Turky z Teplic odkoupený klášter, dnes otřesné ruiny Milosrdných sester sv.Kříže, dlouho vzpomínaných od pacientů v chebské nemocnici (právě z tohoto směru přišla do Chebu americká vojska) - viz opět Reportéři TV. Moderně vyhlížející klášter z r.1930 byl dějištěm posledního a nedokončeného biřmování od kardinála Berana v roce 1949, než si jej StB odvezlo a udělilo mu domácí vězení v Praze. Představte si, že by se Zeman místo Peroutky celostátně o klášter, bohužel jeden z mnoha postižených, finančně zasadil! Na štěstí jej neviděl velvyslanec Shapiro, který na náměstí hovořil o krásném městě Chebu.

Reflexu jsem ale vděčen, že to neudělali, ušetřím 160 korun měsíčně někdy v devizách 13,60 EUR. Ono je to s tou jejich úrovní asi jako všude stále horší.

 

Václav Hora, 1.5.2015

* * *

Před 70 léty v Plzni …

* * *

Nezaznamenal jsem, že by se kdy Václav Klaus a Miloš Zeman poklonili osobně památce neruských vojáků bojujících proti nacismu a fašismu. Zato jsem zaznamenal a zaznamenávám jejich neustálé poklonkování a poslušné služebníčkování Putinově Kremlu. J.Š.2.5.2015

* * *

F.Peroutka „Dynamický život“ a K.H.Borovský „O nepolitické politice“

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.40 (5 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)