Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

… obracíme se na Vás ve věci hromadného pohřebiště politických vězňů a příslušníků II. a III. odboje a dalších osob v Ďáblicích se žádostí o identifikaci a exhumaci ostatků konkrétních osob, jejich důstojného pohřbení a prohlášení tohoto místa za národní kulturní památku.Na hřbitově v Ďáblicích existují hromadné hroby, do nichž byly podle vyšetřování ministerstva vnitra z roku 1968 ukládány vletech 1943-1961 ostatky zemřelých přivážené z Ústavu soudního lékařství v Praze, patologických a anatomických ústavů v Praze a některými pražskými nemocnicemi. Jedná se o 70 společných hrobů, které mají podobu šachet o rozměru 2 x 5 m a hloubky 2,5 m. Rakve se do nich ukládaly do řady a pak na sebe do čtyř vrstev (poloh) v celkovém počtu čtyřiceti. Protože se v mnoha případech v jedné rakvi nachází více ostatků, je v těchto hromadných hrobech minimálně 2 800 ostatků.

V Praze 10. prosince 2014

 

Mgr. Bohuslav Sobotka

předseda vlády České republiky

Úřad vlády České republiky

nábřeží Edvarda Beneše 4

Praha I - Malá Strana

PSČ 118 01

 

Otevřená výzva předsedovi vlády České republiky Mgr. Bohuslavu Sobotkovi

 

Vážený pane předsedo vlády,

 

obracíme se na Vás ve věci hromadného pohřebiště politických vězňů a příslušníků II. a III. odboje a dalších osob v Ďáblicích se žádostí o identifikaci a exhumaci ostatků konkrétních osob, jejich důstojného pohřbení a prohlášení tohoto místa za národní kulturní památku.

Na hřbitově v Ďáblicích existují hromadné hroby, do nichž byly podle vyšetřování ministerstva vnitra z roku 1968 ukládány vletech 1943-1961 ostatky zemřelých přivážené z Ústavu soudního lékařství v Praze, patologických a anatomických ústavů v Praze a některými pražskými nemocnicemi. Jedná se o 70 společných hrobů, které mají podobu šachet o rozměru 2 x 5 m a hloubky 2,5 m. Rakve se do nich ukládaly do řady a pak na sebe do čtyř vrstev (poloh) v celkovém počtu čtyřiceti. Protože se v mnoha případech v jedné rakvi nachází více ostatků, je v těchto hromadných hrobech minimálně 2 800 ostatků.

V letech 1943 až 1945 byl zde pohřben doposud neznámý počet československých vlastenců bojujících proti nacistickým okupantům. Patří mezi ně účastníci atentátu na Reinharda Heydricha, kteří hrdinně ukončili svůj život v Resslově ulici.

V letech 1948 až 1961 zde bylo pohřbeno 100 popravených politických vězňů, 44 zemřelých ve výkonu trestu a 46 zemřelých ve vyšetřovací vazbě (všechny údaje se vztahují k věznici Pankrác a opírají se o informaci Kabinetu dokumentace a historie vězeňské služby ČR). Vedle těchto obětí komunistických zločinů byl zde uložen zatím neprozkoumaný počet obětí, které nezemřely v pankrácké vězeňské nemocnici (například nedávno patrně exhumované ostatky P. Josefa Toufara) či ostatky dětí narozené vězeňkyním.

Tulo otevřenou výzvu Vám, pane předsedo, adresujeme 10, prosince 2014, kdy si připomínáme Den lidských práv na počest přijetí Všeobecné deklarace lidských práv Valným shromážděním OSN v roce 1948, Obracíme se na Vás v období pětadvacátého výročí pádu komunistického režimu s žádostí, aby nebyly zapomenuty oběti zločinů nacistické a komunistické zlovůle, V Ďáblicích leží ostatky hrdinů, kteří obětovali v boji za svobodu to nejvyšší - své životy. Žádáme, aby byly jejich ostatky exhumovány, identifikovány a zločiny vyšetřeny příslušnými orgány. Je odpovědností demokratického státu, aby osudy politických vězňů a příslušníků II. a III, odboje, jejichž ostatky leží v Ďáblicích, neupadly v zapomnění. Tato odpovědnost je popsána v zákoně č. 198/1993 Sb., o protiprávnosti komunistického režimu a o odporu proti němu.

Žádáme Vás, pane předsedo, aby vláda České republiky také současně prohlásila svým usnesením příslušnou Část hřbitova v Ďáblicích národní kulturní památku pod názvem Čestné pohřebiště popravených a umučených politických vězňů a příslušníků II. a III. odboje. Podobný statut by podle našeho přesvědčení měla získat i další hromadná pohřebiště, kde jsou uloženy ostatky či popel politických vězňů a příslušníků II. a III. odboje. Takovým místem je například původně tajné pohřebiště politických vězňů v Praze - Motole, kde příslušníci komunistického ministerstva vnitra vletech 1958-1965 uložili a vysypali desítky uren s popelem popravených či zemřelých politických vězňů, Do hromadných hrobů byly ostatky či popel politických vězňů ukládány podle archivní dokumentace také u strašnického krematoria, na hřbitově v Jáchymově, Příbrami, Brně či uvnitř některých věznic. Pokusy o důsledné vyšetřené těchto zločinů nebyly po roce 1989 doposud úspěšné a stále čekají na objasnění.

 

Děkujeme Vám, pane předsedo, že se budete společně s celou vládou naší výzvou zabývat.

 

Sdružení bývalých politických vězňů ČR, Ladislav Bergmann

Konfederace politických vězňů ČR, MUDr. Naděžda Kavalírové, předsedkyně

Centrum pro dokumentaci totalitních režimů, Mgr. Peter Rendek, výkonný ředitel

Platforma evropské paměti a svědomí, Mgr. Neela Winkelmannová, Ph.D,. výkonná ředitelka

* * *

Originál dopisu I.část II.část

* * *

ĎÁBLICE 2014 - PIETNÍ AKT OBĚTEM RUDÉHO TERORU Z LET 1948 - 1989

Magistrát Prahy spáchal další zločin na obětech komunismu!

Praha Ďáblice: Stále zapomínaný Dětský hřbitov…

Ďáblice 26.6.2014: Projev prof. Petra Piťhy

 

Jan Šinágl, 15.12.2014

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.50 (8 Votes)
Share

Komentáře   

-3 #5 Tom 2014-12-20 10:29
Souhlasím s váma,ale podle mého názoru má ta nemorálnost v našem národě mnohem hlubší historické kořeny a příčiny.Není tady technicky možné rozebírat a uvádět všechno.Vydalo by to na samostatnou diskusi.Takže jenom jeden příklad.
Přečtete-li si něco o tom jak v letech 1618-21 u nás vládla ta tzv. vláda direktorů,překv apí vás ta podobnost s naší historií ve dvacátém století.Mám konkrétně na mysli padesátá a devadesátá leta.
+1 #4 Jan Chlumsky 2014-12-20 01:45
Proč? Proto, že jsou to Poláci. S Nacisty bojovali na koních a nikdy se neohnuli ani Němcům ani Rusům. Nás nejdříve ohýbali Nacisti, pak Komunisti, a oba režimy nám vybíjely to nejslušnější co náš národ měl. A tak nám zbyla jen ta spodní morální hnojůvka, z níž se vyklubal Havel, Klaus, Zeman a komunistická pakáž, které v 89. nikdo nezastřihnul křidýlka když byl čas. Nemorálnost a odstup od náboženství se u nás pěkně rozrostly a není se co divit, že se do čela nacpala cynická zlodějská lůza a mafijáčtí bolševici. A jak je vidět, plno lidem u nás to ani moc nevadí a vesele oslavují Gottwalda místo Mašínů. Komunistům v jejich minulosti Havel nevymáchal huby, protože měl sám máslo na hlavě a morálně stál za prd. A ti další pak jen jeli a jedou v zajetých kolejích zvaných po nás potopa. Pro těch pár slušných lidí u nás to musí být hrůza se na to všechno bezmocně dívat a žít v tom. Já sám nejsem pámbíčkář. Boha k morálnosti nepotřebuji, ale věřím, že někdy víra je k nezaplacení.
0 #3 Tom 2014-12-19 20:05
Cituji Jan Chlumsky:
No, tenkrát asi ještě stál. Dnes již za to nestojí, to je pravda... Představte si obětovat se třebas za Vaška Havla. To by se člověk v tom hrobečku musel točit jak kolovrátek.

Myslíte?
Tak proč se např. Poláci nikdy nezachovali ke svým válečným hrdinům co bojovali ve Velké Británii tak jako my?Proč si nikdy nenechali vzít svou křesťanskou víru a zásady tak jako my?
+1 #2 Jan Chlumsky 2014-12-18 03:09
No, tenkrát asi ještě stál. Dnes již za to nestojí, to je pravda... Představte si obětovat se třebas za Vaška Havla. To by se člověk v tom hrobečku musel točit jak kolovrátek.
-1 #1 Tom 2014-12-15 20:43
Tragedie těchto lidí není v tom že byli zavíraní a popravovaní,ale v tom že se obětovali pro národ,který za to ani trochu nestál.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)