Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:26
    Univerzální nadstátní občan Proč dnešní Evropa čelí nebezpečí ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Demonstrace 1„Za to, co jste učinili dobrého, zde sedíte již příliš dlouho. Odejděte, prosím, a nechte nás zde samotné pracovat. Ve jménu Božím jděte“.

… Váš rozhovor v Českém rozhlasu v pořadu Hovory z Lán. Ještě teď mám neodbytný pocit, že jsem se ocitl ve zlém snu, v jakémsi paralelním světě. Kde člověk, jehož portrét visí v každé třídě v každé škole v této zemi, člověk, jehož chování by mělo být nejvyšší etickou normou, mluví jako ta nejhorší spodina, a ještě se to snaží omlouvat nějakými trapnými důvody. Věru, nechtěl bych být učitelem nyní v této zemi. Ale vlastně ne, chtěl. Hned druhý den bych přišel do školy a sám sundal ze zdi tyto portréty, všude, a hodil je do popelnice na dvoře. Viděl a slyšel jste na internetu parodie na Váš projev? A myslíte, že se ještě můžete někdy beze studu objevit na veřejnosti? Příslovečným vrcholem všeho je ovšem dnešní vyjádření Vašeho tiskového mluvčího. Já jsem byl také přímým účastníkem nejen pochodu 17.listopadu 1989, ale i jeho konce na Národní třídě, se vším všudy, mohu to kdykoliv dokázat. Ovšem Vás už jsem na Národní neviděl. O to ale nejde. Nejen že je nutné kdykoliv spojit protest proti aroganci a svévoli moci (nyní byť jen prezidentské) s tímto výročím, pokud se to zdá nezbytným. Je i nutné, aby kdokoliv, bez ohledu na to, zda tam snad „byl“, mohl v tento den protestovat a demonstrovat jak se mu zachce, pokud je k tomu oprávněný důvod. To, soudím, tentokrát opravdu je. Víte, pane prezidente, nikdy by mě nenapadlo, že bych mohl po dvaceti pěti letech opět s gustem volat 17.11. na Národní třídě „Miloši končíme“, tak jako tenkrát (a jak se nám to líbilo). …

 

Ing. Miloš Zeman

Prezident České Republiky

 

4.listopadu 2014

 

Otevřený dopis prezidentu České republiky Ing.Miloši Zemanovi.

 

Vážený pane prezidente

 

Dovoluji si napsat tento dopis, využívajíc svého ústavního práva coby svobodného občana.

Uplynulý týden byl plný překvapení, vzhledem k Vám a Vašemu chování a jednání. Nejprve návštěva Číny. Jistě, jste prezidentem a státní návštěvy jsou takříkajíc ve Vaší pracovní náplni. Proč ne. Po Vašem návratu a citacích z Vaší návštěvy mi ovšem, jak se říká, přejel mráz po zádech. Nemýlím-li se, vyjádřil jste se, že jste se přijel učit jak, mimo jiné, „stabilizovat společnost“. Okamžitě mi to připomnělo jiného také prezidenta, který ještě předtím, nežli se jím stal, se jezdil učit do Moskvy. Vy víte co se jezdil učit, on sám to 21.12.1929 otevřeně řekl v tehdejším parlamentu: „A my se chodíme do Moskvy učit, víte co? My se od ruských bolševiků do Moskvy chodíme učit, jak vám zakroutit krk." On se jezdil do Moskvy učit to, Vy do Pekingu zas ono. My jistě ještě nevíme jaké výsledky bude mít to Vaše studium, víme však, co se naučil Klement Gottwald.

Udílení vyznamenání je jistě významná věc. Nemělo by vzbuzovat vůbec ani stín pochybností. Ale stalo se. Trapný úbor epigona je jen příslovečnou třešničkou na dortu.

Váš rozhovor v Českém rozhlasu v pořadu Hovory z Lán. Ještě teď mám neodbytný pocit, že jsem se ocitl ve zlém snu, v jakémsi paralelním světě. Kde člověk, jehož portrét visí v každé třídě v každé škole v této zemi, člověk, jehož chování by mělo být nejvyšší etickou normou, mluví jako ta nejhorší spodina, a ještě se to snaží omlouvat nějakými trapnými důvody. Věru, nechtěl bych být učitelem nyní v této zemi. Ale vlastně ne, chtěl. Hned druhý den bych přišel do školy a sám sundal ze zdi tyto portréty, všude, a hodil je do popelnice na dvoře. Viděl a slyšel jste na internetu parodie na Váš projev? A myslíte, že se ještě můžete někdy beze studu objevit na veřejnosti?

Příslovečným vrcholem všeho je ovšem dnešní vyjádření Vašeho tiskového mluvčího. Já jsem byl také přímým účastníkem nejen pochodu 17.listopadu 1989, ale i jeho konce na Národní třídě, se vším všudy, mohu to kdykoliv dokázat. Ovšem Vás už jsem na Národní neviděl. O to ale nejde. Nejen že je nutné kdykoliv spojit protest proti aroganci a svévoli moci (nyní byť jen prezidentské) s tímto výročím, pokud se to zdá nezbytným. Je i nutné, aby kdokoliv, bez ohledu na to, zda tam snad „byl“, mohl v tento den protestovat a demonstrovat jak se mu zachce, pokud je k tomu oprávněný důvod. To, soudím, tentokrát opravdu je.

Víte, pane prezidente, nikdy by mě nenapadlo, že bych mohl po dvaceti pěti letech opět s gustem volat 17.11. na Národní třídě „Miloši končíme“, tak jako tenkrát (a jak se nám to líbilo).

Historie se prý neopakuje. Tak docela nikdy, ovšem podobné historické situace se opakují, pokud se z historie nepoučíme.

Na rozloučenou jeden doslovný a slavný citát z britské Dolní sněmovny z roku 1940:

„Činím to s velikou nechutí, poněvadž mluvím o těch, kteří jsou mými dávnými přáteli a společníky, ale musím použít ostrých slov, která jsou jedině příhodná pro vzniklou situaci. Připomínám co řekl Cromwell Dlouhému parlamentu, když dospěl k názoru, že není schopen dále řídit věci národa: „Za to, co jste učinili dobrého, zde sedíte již příliš dlouho. Odejděte, prosím, a nechte nás zde samotné pracovat. Ve jménu Božím jděte“.

(Leo Amery)

 

Pane prezidente, musím to opakovat?

 

David Valík

Říčany u Prahy

* * *

Nevhodný politik je jako špatný kuchař

Vyznamenávám

Vyprané, zbavené prachu, stojí tu na hanbě zas zplihlé prapory morálky státu. Dodávajíce lesku alespoň zástupům co přišly, aby s hudbou odešly opět do skladu. Jak na podzim opadávají stromům listy spadá i blazeovaná úcta k Havlovým myšlenkám a hrubá klišé nahrazují myšlenky.

K.Mrzílek, 4.11.2014

* * *

Doporučení

Přimlouvám se, aby rozhovory z Lán byly nahrávány a sprosťárny českého presidenta potom propísknuty podobně jako se to daří u pana šéfkuchaře Polreicha, u kterého nám jeho ostrovtip nevadí. Panu Zemanovi budou tak moci naslouchat i děti, protože popiskování bude pro ně zábavné.

K.Mrzílek, 5.11.2014

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.73 (11 Votes)
Share

Komentáře   

-3 #3 Petr Nový 2014-11-14 14:17
Proboha, co je to jen za lidi, co jsou schopni napsat takovou snůšku nesmyslů, demagogických žvástů a urážek demokraticky zvoleného prezidenta. Komu má sloužit tahle nechutná štvavá kampaň zapšklých a zneuznaných pravdoláskařů a proamerických rektálních alpinistů?
Konečně je tu někdo, kdo je schopen se neochvějně postavit za suverenitu naší země, tak proč tahle mediální manipulace a štvaní? Naštěstí je v tomto státě pořád většina slušných lidí, která bude všemi silami bojovat proti této nechutné protiprezidents ké kampani a jejím amorálním šiřitelům.
+5 #2 Tom 2014-11-08 21:19
K:A myslíte, že se ještě můžete někdy beze studu objevit na veřejnosti?

A myslíte si že člověk jako je Miloš Zeman vůbec ví co je to stud?
Pokud tomu někdo věří,pak je velmi velmi naivní.
+8 #1 Vitezslav Haramule 2014-11-04 22:22
Drive nez pujdete radobypresident e,otevrete vsechna hradni okna aby se po Vas vyvetralo a vemte VOFCACKA sebou.Pokud budete odchazet snazte se nejit po ctyrech.Rozhodn e nezapomente na hrade svoji stranickou knizku KSC a ucebnici rustiny pro pokrocile.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)