Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Korupce„Tón nesmí udávat okraj společnosti, ale jen ti, kteří se nejednou v životě dokázali nahlas postavit přesile blbců a chamtivých banditů. Dočkáme se něčeho takového?“

Nic není v Čechách hanba. Za své vzala čest profesionálů vesměs ve všech oborech. Například ve stavitelství se stalo téměř módou usmrcující padání mostů, propadání tunelů, silnic, atd. Stačí například prohlásit to, co mluvčí Metrostavu, že „… se to stává…“. Bratrstvo stavitelské mlčí. Nějaké „SE“ přece nejde vinit natož odsoudit, takže s námi zůstávají klidní i policisté a soudci. Je jim jedno, že svou podobně kvalitní prací vlastně potvrzují, že jsou správné všelijaké hanebnosti žalované slušnými lidmi. Co horšího než mučení batolat v nemocnici se bude dít příště, může být ještě něco odpornějšího? Bohužel může.

Když chirurgové nemocnice Ivančice zašili pacientce do břicha „ekartér“ (28 cm dlouhá špachtle - jeden z největších chirurgických nástrojů), vsázel bych se naivně, že za tak svinskou práci už konečně bude potrestán viník - tedy lékař, který poslední držel ekartér v ruce. Poučen tím případem dnes bych na lékařskou etiku nevsadil. Nic mne nepřekvapuje, jsa nyní poučován, že český dětský lékař může beztrestně mučit malinká stonající batolata, která mu svěřili jejich nešťastní rodiče. České lékařské bratrstvo pracuje dokonale. Stačí, že jeden lékař napíše kolegovi nález s „osvobozující“ nemocí a tu jiní kolegové nerozpoznají ani po shlédnutí jeho děsivé práce a obětí. Kdyby nebylo slušnějších redaktorů, nevěděli bychom o žádném pochybení. Šéf lékařské komory se za zveřejnění případu vzteká na novináře.

Na pražském Magistrátu, vlajkové lodi lumpáren, jsem byl naopak svědkem, že závodní lékařka sice nerozpoznala vysoký krevní tlak, zato vymyslela k libosti ředitele zdravotní posudek nepohodlného zaměstnance tak, že byl podkladem pro jeho vyhazov. Zosnovatelé těchto personalistických praktik rozhodují na Magistrátu dosud.

Nic není v Čechách hanba. Za své vzala čest profesionálů vesměs ve všech oborech. Například ve stavitelství se stalo téměř módou usmrcující padání mostů, propadání tunelů, silnic, atd. Stačí například prohlásit to, co mluvčí Metrostavu, že „… se to stává…“. Bratrstvo stavitelské mlčí. Nějaké „SE“ přece nejde vinit natož odsoudit, takže s námi zůstávají klidní i policisté a soudci. Je jim jedno, že svou podobně kvalitní prací vlastně potvrzují, že jsou správné všelijaké hanebnosti žalované slušnými lidmi.  

Ptám se, kde má úpadek má počátek?

Dalo by se říct, že kdyby soudci si nezjednodušovali práci a přitom poctivě studovali ústavu, zákony a podle nich hledali spravedlnost resp. slušnost, že by postupně bylo líp a líp. Nebylo a nebude, protože nic a nikdo soudce k poctivosti nenutí. Jsou prakticky neodvolatelní. Dokud může práva studovat kdejaký lump, lhostejný lajdák či lehkoživka z bohatší rodiny, bude spíš hůř. Ale ani tam to nezačíná.

Právníky musí na vysokých školách vychovávat zkušenostmi zmoudřelí lidé, a přitom laskaví a křišťálově poctiví odborníci. Otázkou je, zda takoví přednášejí na českých univerzitách. Kde jsou? Vždyť z vysokých škol ani neodešli všichni profesoři, kteří se jednou rozhodli podporovat zločinnou ideologii či zločinecký systém jako členové té či podobné politické strany. Součástí vzdělávání jsou i různá školení „elit“ a rady budoucím advokátům jak obcházet zákony, či srozumitelněji - ve lžích cynicky manévrovat ke svému osobnímu cíli, či spíš ke snadnému výdělku a pohádkovému bohatství.

Tón nesmí udávat okraj společnosti, ale jen ti, kteří se nejednou v životě dokázali nahlas postavit přesile blbců a chamtivých banditů. Dočkáme se něčeho takového?

Velmi pochybuji. Rozhlédnuv se kolem, vidím takzvaně slušnou a spravedlivou většinu, v níž se však úplně ztrácejí ti skutečně slušní, kteří proti fušeřině jiných (i nadřízeného) zakročí, nebo se zastanou jak kamaráda či kolegy, tak i cizího na ulici bez ohledu na riziko, že mohu dopadnout hůř než on. Pár takových znám. Jsou to vesměs lidé bez vlivu a majetku, jimž nikdo mocný nedá šanci.

Ve zdravotnictví, kde odborné pochybení bolívá nejvíc, se vzmáhá systém spojený s lajdáckým řízením a lajdáckou prací. Mnozí namítnou, že kvalitu českého zdravotnictví nelze posuzovat podle ojedinělých tragických případů. Tvrdím, že naopak. Podobně jako o stabilitě tj. o statické rovnováze stavební konstrukce (diletanti mluví o „statice“) rozhoduje její nejslabší místo, tak o kvalitě zdravotní péče rozhodují ta největší pochybení lékařů. Bagatelizování slabých míst kdekoli a čehokoli podle mne postupně způsobí zhroucení každého systému.

Po výše naznačených zkušenostech si nedělám iluze, že úporně tlumený rozruch kolem sadistického dětského lékaře přiměje lékařské bratrstvo změnit myšlení a hlavně systém živený lhostejností všech v něm i mimo něj. Byť by při dostatečném zájmu mohlo stačit málo ….

Co horšího než mučení batolat v nemocnici se bude dít příště, může být ještě něco odpornějšího? Bohužel může.

Jiří Domlátil, starý, 16.9.2014

* * *

P.S.  

Postkomunistickou českou justici nelze vůbec srovnávat s německou. Byla příliš zasažena ve všech směrech a ohledech totalitou. Jací lidé se mohli stát soudci po roce 1989 je něco neuvěřitelného! Je dokonce i nezpochybnitelně zdokumentován případ, jak v jedné soudní síni o přestávce obcoval soudce s členkou svého senátu!!! Veřejnost se má na co „těšit“!

 

Jan Šinágl, 17.9.2014

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)
Share

Komentáře   

0 #1 Svatopluk Sládeček 2014-09-23 23:55
Studovat poctivě ústavu lze, a mělo by to stačit. Totéž nelze říci o studiu zákonů. Sami právníci říkají, že se v nich neorientují.
A není divu. Řada zákonů je novelizována dříve, než nabude platnosti. Sbírka zákonů každoročně bobtná. Zřejmě s narůstajícím počtem úředníků a neodpovědností zákonodárců. Stačí se jen podívat na počty stran.
27.8.2014 zveřejnil Jiří Dienstbier, že na státních úřadech pracuje 72 281 úředníků. Dělením počtu obyvatel ČR 10 512 419(k 31.12.2013)dojd eme k neuvěřitelnému číslu. Na necelých 146 občanů(od novorozenců po ty nejstarší)připa dá jeden úředník.
Ve Zlíně, kde žiji, jsme na tom lépe.
Na jednoho úředníka magistrátu připadá 180 obyvatel města.
Ing. arch Svatopluk Sládeček

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)