Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Zhuri KrizSMÍŘENÍ A ODPUŠTĚNÍ NENÍ ZAPOMENUTÍ KDYŽ SE SMIŘUJI A ODPOUŠTÍM, NACHÁZÍM MÍR V SOBĚ. NENÍ PROTO Zhuri obecDŮLEŽITÉ, ABY TEN KOMU ODPOUŠTÍM O ODPUŠTĚNÍ VĚDĚL.

Od loňského roku se podařilo výrazně pokročit v jeho budování. Je reálna naděje, že plášť kříže z kamenných kvádrů se podaří dokončit v průběhu roku 2014. Kříž smíření svojí symbolikou navazuje na tradice našich předků. Ti už ve středověku, na místech, kde došlo ke zlým událostem, stavěli smírčí kříže. Když budeme hledat místa, kde se soustředilo v minulosti zlo ve své koncentrované podobě, určitě Zhůří nemůžeme vynechat. Vždyť obětí tohoto zla nebyli jenom vojáci osvobozující Šumavu od nacistického zla, ale i zfanatizované, ještě děti. Následně pak lidé staletí obývající tyto místa a po nich i noví obyvatelé.

Dokončený Kříž smíření bude vytvořen z pásů ocele, obestavěných kamennými kvádry. Bude připomínat tvar středověkého štítu s prázdným prostorem ve tvaru kříže uvnitř. Vlastní kříž bude tvořit „prázdný prostor“ symbolizující víru v to, že kříž je dostatečnou ochranou sám o sobě, že nemusí být ani z betonu, ani ocele. V každém z kvádrů Kříže smíření je v jeho zadní části otvor, do kterého je možné vložit jako upomínku, drobné artefakty. Budou připomenutím nejenom zlých míst a událostí, ale i osobností, které se zlu dokázali postavit. Do prvního z těchto kvádrů je vložen kousek ostnatého drátu, jako připomínka plotu, který kdysi naší vlast odděloval od svobody.

Kříž smíření je budován s přesvědčením, že znakem našeho budoucího normálního života bude i to, že se návštěvník těchto míst u Kříže smíření vždy zastaví se smutkem a pohnutím. Sice bude o smutných a pohnutých událostech mluvit a diskutovat, ale výsledkem bude smíření a odpuštění.

Jméno dárce, který umožní instalaci kvádru, bude na přání dárce umístěno na zvláštní tabulce, která bude součástí Kříže smíření. Kompletní instalace jednoho kvádru je odhadována na cca. 5 000,- Kč (200,- €), je ale možné přispět i nižší sumou. Pokud po dokončení Kříže smíření zůstanou volné finanční prostředky, budou použity na úpravu okolí Kříže smíření a na odkrytí a konzervaci zbytků základů kostela, u kterých Kříž smíření stojí.

Na instalaci kvádrů je možno přispět na speciální účet vedený Městem Hartmanice. Během slavnosti je na toto místo mimořádně povolen vjezd motorových vozidel. Má umožnit, aby se slavnosti zúčastnili skutečně všichni, kteří se zúčastnit chtějí.

Kontakty: www.krizsmireni.cz

Česky: Ing. Kamil Kosturik tel: +420 603 806 302

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Deutsch: Dana Reindlová tel: +420 376 593 059

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

* * *

Historie místa

Při osvobozování Šumavy padla dne 5.5.1945 jednotka vojáků 90. pěší divize Americké armády do nastražené léčky v obci Zhůří u Javorné na Šumavě. Po napadení přešli Američané téměř okamžitě do protiútoku. Výsledkem tohoto střetnutí bylo 10 padlých a 10 zraněných amerických vojáků a 24 padlých a 76 zajatých příslušníků Německého školního praporu a Hitlerjugend. Nastražená léčka byla vytvořena z vozidel a další kořisti po boji s průzkumnou jednotkou. V tomto střetu padli další dva až tři vojáci Americké armády.

Po několika měsících byla z obce velká část našich spoluobčanů násilím vyhnána. Jejích kolektivní vinou, byla jejích příslušnost k německé národnosti. V dubnu roku 1952 byla obec Zhůří během několika hodin vystěhována. Bylo rozhodnuto, že zde bude nový vojenský prostor. Podle vyprávění posledního kněze, mohl po odsloužení ranní mše, z kostela odnést pouze to, co unesl v rukou. Následně byla obec v novém vojenském cvičišti vybrána za cílovou plochu pro těžké zbraně. Jediné, co bylo možné po zrušení vojenského prostoru poznat, byly velmi nezřetelné obrysy základů bývalého kostela.

Po roce 1999 postavili bývalí obyvatelé obce Zhůří ve spolupráci s městečkem Hartmanice v blízkosti bývalého hřbitova kapličku. Na kapličku k úctě všem padlým, umístili pamětní desku. Každý rok se tady setkávají, aby společně oslavili „svou pouť“. 8.7.2000, byl nedaleko kapličky odhalen pomník padlým vojákům Americké armády. Pomník byl výsledkem snahy skupiny přátel, za patronace tehdejšího OkÚ Klatovy a měst Hartmanice a Klatovy.

Deset padlých vojáků na jednom místě, byl největší počet padlých Američanů na jednom místě, na celém území ČSR. Nelze se tedy divit, že odhalení pomníku se účastnil i tehdejší velvyslanec USA v ČR.

V roce 2014 jsme vložili artefakty do dvou kvádrů Kříže smíření při místní pouti, tj. 14.6.

* * *

13.9.2014 od 10.00 hod.

SLAVNOSTNÍ VZPOMÍNKA NA VZTYČENÍ A POSVĚCENÍ KŘÍŽE

13. září je dnem, na který připadá výročí vztyčení a posvěcení Kříže smíření. V tento den do něj do něj vložíme artefakty připomínající Mons. Karla Fořta, nositele Řádu TGM, velkého příznivce a Čestného občana Horažďovic, který dlouhá léta žil v Mnichově a působil jako Otec Karel v rádiu Svobodná Evropa. Jeho ostatky jsou uloženy na hřbitově u kostelíka sv. Klimenta na Práchni u Horažďovic.

Celý slavnostní akt je plánován ve spolupráci s Horažďovickým duchovním otcem Petrem a občany, kteří se chtějí této akce jakýmkoli způsobem účastnit. Informace mohou získat na níže uvedených adresách, v Horažďovicích také u pana Františka Krejčího st.

Do dalšího kamene budou vloženy artefakty připomínající utrpení a i vraždy politických odpůrců minulého zločinného režimu. Donátorem tohoto kamene bude město Klatovy zastoupené starostou města Mgr. Salvetrem. Město Klatovy takto navazuje na loňský rok, kdy se stalo donátorem kamene upomínajícího na oběti Gestapa popravené v Spáleném lese u Klatov. V tento den budou vloženy artefakty i do dalších kamenů. Budou to artefakty, vybrány podle přání donátorů – dárců kamenů.

PROGRAM SLAVNOSTI:

Po mši svaté budou artefakty umístěny v Kříži smíření. Podle počasí a možností, jež budou upřesňovány, celá slavnost bude ukončena proslovy a krátkým slavnostním vystoupením účastníků. Během slavnosti je na místo kde stojí Kříž smíření, mimořádně povolen vjezd motorových vozidel. Má umožnit, aby se slavnosti mohli zúčastnit všichni, kteří se zúčastnit chtějí.

Veškeré informace o možnostech vložení „svých“ artefaktů do Kříže, možných příspěvků na instalaci a údržbu Kříže i jeho okolí je možno získat:

Kontakty: www.krizsmireni.cz

Česky: Ing. Kamil Kosturik tel: +420 603 806 302

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Deutsch: Dana Reindlová tel: +420 376 593 059

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

* * *

P.S.

Do dnes neexistující obce Zhůří se lze dostat několika možnostmi. Doporučuji buď přes Klatovy, dále Běšiny směr Železná Ruda a nahoře na pláni před můstkem přes potůček Křemelná do leva cca 1 km. Druhé doporučení je jízda přes Sušici do Hartmanic směr Železná Ruda. Po několika km na odbočku Keply, Velhartice. Těsně za hranicí NP do leva cca 2 km.

 

Jan Šinágl, 26.8.2014

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)