Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

… Co mne nejvíce šokovalo, jako poslední scéna, je skupina smějících se a aplaudujících lidi na kraji silnice, kteří plivou na mrtvé Němce, ležící u jejich nohou. Mezi nimi jsou děti, některé z nich nejsou starší, než jsem byl tehdy já. Zřejmě se už tenkrát začala Čechům vštěpovat nenávist v mladém věku. Pravděpodobně patří dnes k těm, kteří stále ještě dnes, po 70 letech schvalují likvidaci sudetoněmecké etnické skupiny a požadují pokračování platnosti Benešových dekretů. …

Na internetu již několik let poutá velký zájem filmový záběr “1945 Lost German Girl” (1945 ztracené německé děvče)". Během této doby už přilákal značnou pozornost. Ukazuje těžce ztýranou mladou ženu, která se nejistě, osamělá pohybuje na okraji venkovské silnice na kilometrové značce č. "78". Její levé oko je oteklé; Krev jí vytéká z úst; v jejích vlasech jsou prameny krve. Je oblečená v černém svetru a vojenských kalhotách, které neumožňují žádný závěr o jaký druh vojska a hodnost se jedná, měli-ly by patřit wehrmachtu. Přesto je v doprovodném titulku napsáno "SS-Girl" (SS děvče). Jeden z účastníků internetového fóra ji nicméně poznal jako Hilde. Byla zaměstnána ve  Škodových závodech v Plzni. Další uvedl, že záběry pocházejí z Ejpovic u Plzně.

 

Ztýraná žena není sama. Je obklopena několika žijícími, několika umírajícími a mnoha mrtvými mužy, kamarády. Jedním z mrtvých je označen "P28-4 / 8/45 Haglund". Protože se masakr konal dne 8.dubna 1945. (4/8/45 je americká forma pro psaní data 8.4.45). Ostatní titulky znějí: „Dead German lying in ditch“ (Mrtvý Němec ležící v příkopu); „Four dead Germans lying on road“ (Čtyři mrtví Němci, ležící na kraji silnice); “Germans killed by Czechs lying in road” (Němci zabiti Čechy ležící na cestě); “German dead with battered blood stained face” (Mrtvý Němec s roztlučeným obličejem potřísněný krví); “Half dead German in field” (Napůl mrtvý Němec v poli) a některé další.

Filmová ukázka "1945 Lost German Girl " je jednou z několika, které byly sloučeny do filmu “1945 Czechoslovakia in Color“" (1945 Československo v barvě); který byl dále použit v rozšířeném dokumentu „Liberated Czechoslovakia; wounded and dead Germans, POWs“ (Osvobození Československa; zranění a mrtví Němci, váleční zajatci). Společně také zachycují navíc davy, (pravděpodobně v Plzni) oslavující své US osvoboditele, zajetí německých válečných zajatců a jejich pochod do sběrných táborů. Co mne nejvíce šokovalo, jako poslední scéna, je skupina smějících se a aplaudujících lidi na kraji silnice, kteří plivou na mrtvé Němce, ležící u jejich nohou. Mezi nimi jsou děti, některé z nich nejsou starší, než jsem byl tehdy já. Zřejmě se už tenkrát začala Čechům vštěpovat nenávist v mladém věku. Pravděpodobně patří dnes k těm, kteří stále ještě dnes, po 70 letech schvalují likvidaci sudetoněmecké etnické skupiny a požadují pokračování platnosti Benešových dekretů.

Historie filmu je následující: Na jaře roku 1945, vyslala Armáda USA Air Force (Letectvo) jako kameramana muže jménem Oren Haglund z Hollywoodu do Evropy, aby nafilmoval a nafotografoval záběry „VE/Victory in Europe Day“ (Vítězství v Evropě) a související akce. V dubnu a květnu 1945, pracoval v blízkosti Plzně, kam se probojovala špička Třetí US Armády a postupovala pod velením generála Pattona. Tam byl svědkem masakru popsaného výše. Haglundovy fotografie a filmy byly nejprve archivovány v Národním archivu a Administraci záznamů. US Holocaust Muzeum je získalo v srpnu 2005, archivovalo je v „Steven Spielberg Film and Video Archives“ (Filmový a video archiv Stevena Spielberga). To je zpřístupnilo veřejnosti.

 

Rudolf Pueschel

9.8.2014

* * *

* * *

SUDETY: Odpor k sudetským Němcům = legální obdoba antisemitismu?

Echt Bavoriš aneb Obraz Němce

Sudetští Němci v Československu až po Mnichovskou dohodu (1918-1938):

Laureáti Nobelovy ceny narozených na území Čech, Moravy a Slezska…

Sudetským Němcům

* * *

Die Wissenschaft trägt viele sudetendeutsche Namen

Ve vědě naleznete mnoho sudetoněmeckých jmen

* * *

Václav Černý: Vyhnání Němců

* * *

Jan Šinágl, 11.8.2014





1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.86 (14 Votes)
Share

Komentáře   

+4 #2 Hora 2014-08-12 15:49
Záběr německého děvčete a datum 8.dubna 1945 je záhadou/jediným i Američany byli hloubkaři alias kotláři/, jinak je znám i z německých dokumentů, ale souvislosti s osvobozením Plzně po 6.květnu 1945 a honbou RG-Revolučních gard na Němce. Pod našimi okny na Palackém náměstí se táhly proudy odzbrojených německých zajatců, obyčejných vojáků Wehrmachtu. Češi je fackovali, strhávali jim čepice apod. Civilisty, matky¨s dětmi a kočárky, byli soustřeďováni na stadioně. Jedna Češka vytrhla kojence z kočárku a praštila s ním o dlažbu, na podobnou událost vzpomíná i Ota Filip v Ostravě. Ale kdo by si to v dubnu dovolil? Pětatřicátá kasárna plná německých vojáků, kteří se sem stáhli v maskáčích od Skvrnan a vzdali se až po výstřelech přes synagogu z amerických tanků přijíždějících od Bor. US-Army byla ve 100 km vzdáleném Chebu až kolem 26.dubna 1945 a žádost o pomoc osvobození Plzně je zastihla na Přimdě v prých květnových dnech, nebýt Pattona tak už tenkrát by čekala Plzeň na Rudou armádu .
-5 #1 Mrzílek 2014-08-11 13:38
Všechny podobné násilnosti se mohou dít jen v boji války.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)